Museipedagog/Museilärare jobb i Stockholm

Hitta lediga jobb som Museipedagog/Museilärare i Stockholm. Välj att läsa mer om ett jobb eller gå vidare och ansök jobbet. Du kan också klicka på en arbetsgivare och se alla jobben i Stockholm från den arbetsgivaren.

Pedagog

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Jun 14
Om myndigheten
Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet. Vårt uppdrag är att vara ett nationellt forum som ska främja arbete med demokrati och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Myndigheten har särskilt till uppgift att informera om Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten, samt att sträva efter att stärka människors vilja att aktivt verka för alla människors lika värde.

Genom seminarier, föreläsningar, workshops, utställningar med mera vill vi bidra till att skapa reflektion, dialog och lärande om historia och nutid. Vi är 40 medarbetare, och vårt kontor och vår publika lokal finns i Gamla stan, Stockholm, men verksamheten bedrivs i hela landet. 

Vi söker nu pedagog som kommer att arbeta med:


• Genomföra två timmars workshop i myndighetens utställningar
• Processleda skolor inom ”hela skolan satsning” riktat med Folkhögskolor
• Utveckla metoder och ta fram pedagogiskt material
• Ingå i pedagoggruppen samt gruppen för ”hela skola satsningen”

Du ingår i avdelningen för program och produktion som består av ca 10 personer.

Tjänsten är på heltid från 2022-09-01- 2023-04-30.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har lärarutbildning eller annan för uppdraget relevant pedagogisk utbildning.

Du har minst 3 års erfarenhet av att arbeta som pedagog.

Du är trygg i dig själv och trivs med att leda samtal och diskussioner. Du trivs med att genomföra workshops.

Meriterande

Det är meriterade om du har arbetat med frågor som relaterar till myndighetens uppdrag att stärka arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsens historia samt har erfarenhet av arbete på Folkhögskolor.

Tillträde

Tillträde snarast efter överenskommelse. Tjänsten är en tillfällig anställning t.o.m. 2023-04-30.

Ansökan

För frågor om tjänsten kan du kontakta avdelningschef Erika Aronowitsch på 08-723 87 54.

Frågor om arbetsplatsen kan även ställas till fackliga representanter. För SACO Meriam Chatty 08-120 22 808 och för ST Eva Azcarate 08-723 87 68.

Sök tjänsten senast den 4 juli 2022 på vår hemsida www.levandehistoria.se 

Samtal från rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Forum för levande historia strävar efter en jämn könsfördelning och välkomnar alla sökande, oavsett könsidentitet eller uttryck. Myndigheten vill även ta tillvara de kvaliteter som etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten. Eftersom vi är en liten arbetsplats så kommer vi att lägga en stor vikt vid personlig lämplighet, framförallt på samarbetsförmåga. Vi förutsätter att du delar våra värderingar kring demokrati, tolerans och alla människors lika värde och rättigheter.

Ansök nu

Programansvarig vid Sjöhistoriska museet, Stockholm

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Apr 29
Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) arbetar med det maritima och transporthistoriska kulturarvet för att vidga människors världsbild, genom kunskap, upplevelser och engagemang. Vi driver och utvecklar Marinmuseum, Sjöhistoriska museet, Vasamuseet, Vrak – Museum of Wrecks samt Järnvägsmuseet. Myndigheten är sedan 2009 miljöcertifierad enligt ISO 14001.

 

Om tjänsten

Som programansvarig är du en viktig del i museets kunskapsförmedlande uppdrag. Museet har två programansvariga och tillsammans ansvarar ni för planering och genomförande av museets programverksamhet, till exempel föredrag, evenemang, familjeaktiviteter och temadagar. Museet erbjuder en mix av programutbud på plats och online. På ett relevant och modigt sätt vill vi skapa uppmärksamhet och få fler att upptäcka Sjöhistoriska museet och du kommer ha en aktiv roll i att utveckla programutbudet utifrån museets ämnesområden och i samklang med varumärke och målgrupper.

Som programansvarig hos oss får du en kreativ roll och möjlighet att arbeta med varierande uppgifter som involverar många kollegor. Dina kontaktytor är breda både inom den egna och andra enheter inom myndigheten, men också genom externa samarbetspartners. Du kommer också bli involverad i museets information via hemsida och sociala medier.

 

Din kompetens, erfarenhet och bakgrund

Du ska ha utbildning på högskolenivå inom ett ämne vi bedömer relevant för tjänsten, till exempel pedagogik eller historia. Du ska ha dokumenterad arbetslivserfarenhet av liknande uppgifter och har även arbetat några år inom museisektorn, i en roll kopplad till det publika erbjudandet. Programansvarig har ofta en projektledande roll och du ska därför ha vana av att arbeta i projektform. Du är också kunnig i sociala medier och kan hantera de vanligaste plattformarna som arbetsverktyg. Vi ser det som meriterande om du har viss teknisk kompetens, exempelvis av projektorer för visning av presentationer eller livesändning via sociala medier. Du ska ha goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift och fler språk ses som meriterande. Det är även meriterande om du är kunnig inom webbkommunikation och grafisk formgivning. Vi utgår ifrån att du är nyfiken och intresserad av vårt ämnesområde.

 

Dina egenskaper

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper. Arbetet kräver god planeringsförmåga och ett strukturerat arbetssätt och du är van att prioritera i dina arbetsuppgifter. Du är drivande i ditt arbete och van att själv och tillsammans med andra, arbeta målfokuserat. Din samarbetsförmåga är mycket god och du är van att arbeta i en roll med olika kontaktytor och ingångsvärden. Du är utåtriktad och social och gillar att interagera med både kollegor och besökare. Du brinner för kunskapsförmedling och har förmåga att sätta samman kreativa och relevanta program utifrån tänkt målgrupp. Du har ett förhållningssätt som inspirerar andra i kreativa processer. Du har även förmåga att sålla i goda idéer och sedan starta igång, samt slutföra dem. Du har ett strategiskt perspektiv och kan planera långsiktigt och har även förmåga att efter genomförda program utvärdera och eventuellt justera innehåll och upplägg för att göra upplevelsen än mer träffsäker.

 

Anställning

Tillsvidareanställning, heltid. 6 månaders provanställning kan komma att tillämpas. Arbete på kvällar och helger förekommer.

På SMTM erbjuder vi dig ett arbetsupplägg som ger dig möjlighet att inte behöva prioritera mellan arbete och fritid. Du har möjlighet att arbeta på distans när arbetet tillåter och övrig arbetstid sitter du på Sjöhistoriska museet på vackra Djurgården. Vi har även flextid, friskvårdsbidrag och semester enligt avtal som sträcker sig mellan 31 till 35 dagar.


Lön

Månadslön, vi tillämpar individuell och differentierad lönesättning. Ange löneanspråk i din ansökan.

 

Kontaktpersoner

Jenny Theng, tf. enhetschef publik- och pedagogikenheten: 08-519 549 35

 

Fackliga kontaktpersoner

Emma Olofsson, ST: 08-519 548 27

Patrik Gustafsson, SACO: 08-519-549 42

 

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 22 maj genom att registrera dig via länken till vår hemsida, bifoga CV och personligt brev.  

 

Mer om Sjöhistoriska museet

Sjöhistoriska museet ligger på Norra Djurgården i Stockholm och berättar om människans historia till sjöss. Museet verkar inom myndighetens uppdrag att samla, vårda och ställa ut minnen av handelssjöfart, skeppsbyggeri och sjöförsvar. I museet visas fartygsinteriörer, navigationsinstrument, vapen, galjonsfigurer, sjömansarbeten och konst. Under sommarsäsongen öppnar vi även upp våra museifartyg på Galärvarvet för besök och visningar.

 

Övriga upplysningar

Sjöhistoriska museet är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer, som är en statlig myndighet och det innebär att uppgifterna som du lämnar till oss kan komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Normalt gäller ingen sekretess för de uppgifter som behandlas i din ansökan. Om du har skyddade personuppgifter ska du kontakta den kontaktperson som finns angiven i annonsen. SMTM har som målsättning att i personalsammansättningen spegla den mångfald som finns i samhället. Har du rätt kompetens är du intressant för oss, oavsett kön, könsidentitet och uttryck, ålder, sexuell läggning, funktionsnedsättning, religion eller etnisk tillhörighet. 

SMTM har tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringsföretag och liknande.

Ansök nu

2 pedagoger 50% till Armémuseum

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Apr 25
Statens försvarshistoriska museer söker 2 pedagoger 50% till Armémuseum
Statens försvarshistoriska museer (SFHM)
SFHM är en statlig myndighet under Kulturdepartementet som har till uppgift att sprida kunskapen om det svenska försvaret genom tiderna och om försvarets roll i samhällsutvecklingen. I SFHM ingår Armémuseum, Flygvapenmuseum, Staben för utveckling och stöd samt Försvarets traditionsnämnd. Genom Sveriges Militärhistoriska arv bedrivs samarbete med försvarshistoriska museer över hela landet. SFHM:s verksamhet är i huvudsak lokaliserad till Stockholm och Linköping och har ca 80 anställda. För mer information om myndigheten: www.sfhm.se.

Armémuseum
Armémuseum är beläget i centrala Stockholm och skildrar Sveriges historia från 1500-tal till nutid med fokus på hur människor har levt och påverkats av krig och fred under olika tidsperioder. Vid museet arbetar ca 30 personer uppdelade på två enheter, Publikenheten och Samlingsenheten. Samlingarna består av över 100 000 föremål, från medeltid fram till idag. I arkiv och bibliotek finns stora samlingar av bilder, dokument och tryck tillgängliga. För mer information om museet: www.armemuseum.se.

Publikenheten
Enheten ansvarar för Armémuseums publika verksamhet som består av besöksmottagande, bibliotek, visningar, pedagogisk verksamhet, museidrift, museibutik, program och event samt konferensverksamhet. På enheten finns ett femtontal personer som tillsammans arbetar för att utveckla museet som varumärke, besöksmål och kunskapsförmedlare. Vi vill vara ett museum som är välkomnande, tillgängligt och angeläget för alla.

Arbetsuppgifter
Du tar emot bokningar och genomför visningar, fysiska såväl som digitala, för skolor, vuxengrupper och konferensgäster samt för allmänheten. Flera av våra visningar innehåller dramatiserade inslag där du arbetar med rollgestaltning i tidstypiska kläder.

Utbildningsbakgrund
Högskolestudier, minst 60 poäng med inriktning mot historia, kulturhistoria, konst, etnologi eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig.

Kunskaper och erfarenheter
Du ska ha minst ett års erfarenhet av pedagogiskt arbete på museum, vilket innebär att du har förmågan att anpassa din berättelse efter gruppens förutsättningar och förklara för besökare med olika förkunskaper och i olika åldrar.

Det är meriterande om du har erfarenhet av att arbeta med svåra frågor i pedagogisk verksamhet och vana av att arbeta i dramaform. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet. Det är meriterande om du har kunskaper inom vårt ämnesområde och bokningssystemet Blå Boken.

Kompetenser
Du ska ha mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska. Du är positiv och lyhörd och bidrar till verksamhetens goda arbetsklimat. Du är också stresstålig och flexibel.

 

Anställningsform och tillträde
Tillträde efter överenskommelse. Två tjänster, omfattning 50 procent till och med den 31 december 2022. Schemalagd arbetstid där helgtjänstgöring ingår. Eventuell möjlighet till förlängning.

Ansökan
Välkommen att göra din ansökan på https://sfhm.se/om-sfhm/jobb/ så snart som möjligt dock senast den senast den 8 maj 2022. Ansökan ska innehålla CV och en kort presentation av dig själv.


Statens försvarshistoriska museer arbetar aktivt med likabehandling och strävar efter en jämn könsfördelning.

Ansök nu

Museivärd med fokus på fastighet och säkerhet till Spårvägsmuseet

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Apr 1
I maj öppnar äntligen Spårvägsmuseet igen och vi behöver stärka upp teamet! Är du en person som drivs av att ge god service samtidigt som du har en förmåga att förmedla kunskap och gillar att dina arbetsdagar är fyllda av variation? Sök då tjänsten som Museivärd med inriktning på fastighet och säkerhet på Spårvägsmuseet!

Om tjänsten
Efter att ha haft stängt en längre tid öppnar nu Spårvägsmuseet i nya lokaler i Norra Djurgårdsstaden.

På museet finns ett myller av föremål och aktiviteter som berättar hur kollektivtrafiken påverkat livet för stockholmarna i över 150 år.

Att arbeta som museivärd på Spårvägsmuseet handlar i första hand om att möta besökarna och ge god service för att deras upplevelse ska bli så bra som möjligt. Arbetet är varierande och utöver att ge värdskap i utställningarna så turas värdarna om att bemanna receptionen, köra minitunnelbanan och ger introduktioner i utställningarna.
Museivärdarna på Spårvägsmuseet har lite olika ansvarsområden. I den här Museivärdstjänsten läggs en extra tyngd på själva fastigheten och säkerhet.

Det innebär ett ansvar för brand och säkerhetskontroller, att vara verksamhetens ansvarige för återvinning och sophantering samt kunna utföra enklare reparationer och kvalitetskontroller i museet.

I tjänsten ingår att vara den huvudsaklige kontaktpersonen mot förvaltningsorganisationen Primär.

Då museet är öppet sex dagar i veckan ingår arbete på vissa helger och lov. Du jobbar tätt tillsammans med de övriga museivärdarna och kommer att fungera som verksamhetens huvudsakliga kontaktperson när det gäller frågor om fastighet, säkerhet och brand.

Vad vi söker efter
För att trivas i rollen som Museivärd med fokus på fastighet och säkerhet, så ska du vara serviceinriktad, intresserad av teknik, säkerhet och miljö och ha ett intresse för museiverksamhet och förmedling. Det är även viktigt att du är prestigelös och anpassningsbar då arbetet är mycket varierande.

Vidare har du:
- Utbildning (gymnasial eller eftergymnasial) inom teknik, hantverk eller pedagogik eller annan utbildning som är relevant för jobbet
- Erfarenhet av arbete som slöjdlärare, museitekniker, fastighetsskötare eller annan relevant arbetslivserfarenhet
- Goda kunskaper i svenska och engelska, både i tal och skrift.

Det är meriterande om du har kunskap om brandsäkerhet och säkerhet i publika miljöer. Dina personliga egenskaper är viktiga för denna roll.

Startdatum enligt överenskommelse.

Om Spårvägsmuseet
Stockholms kollektivtrafiks historia sträcker sig från 1600-talet och fram till idag. Spårvägsmuseets uppdrag är att förvalta och förmedla dessa föremål och berättelser.  I museets samlingar finns cirka 10 000 föremål och 500 000 fotografier.

Spårvägsmuseet är ett av trafikförvaltningens varumärken, utöver SL, Waxholmsbolaget och Färdtjänsten. Trafikförvaltningen ingår i Region Stockholm.

Vad vi kan erbjuda dig
Arbetsmiljö och hälsa är viktigt för oss. Årligen erbjuds hälsoundersökning och friskvårdsbidrag. Hälsospåret, vår friskvårdssatsning, innehåller en rad olika hälsofrämjande aktiviteter. SL-kort är en annan uppskattad förmån hos oss.

Information och ansökan
Vid frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta rekryterande chef Eva Ramberg, tfn 070-786 38 99. För frågor om rekryteringsprocessen, kontakta rekryterare Anna Papatziamos, tfn 070-786 38 79. Vi använder tester för att säkra objektiva bedömningar i samband med urval. Ansökan sker via vår hemsida, vi har inte möjlighet att ta emot ansökningar via e-post. Endast CV önskas.

Ansök redan i dag eftersom intervjuer kan ske löpande. Sista ansökningsdag är 2022-04-15. Vi ser fram emot din ansökan!

Webb och sociala medier
För mer information om Spårvägsmuseet, besök vår https://sparvagsmuseet.se/. Läs mer om trafikförvaltningen och Region Stockholm och hur det är att jobba hos oss www.regionstockholm.se/tfjobb. Du hittar oss också på https://www.linkedin.com/company/trafikforvaltningen-region-stockholm/, https://m.facebook.com/profile.php?id=100055086583800och https://www.instagram.com/sparvagsmuseet/?hl=sv.

 

Att söka jobb i Region Stockholm

Vi eftersträvar jämställdhet och jämlikhet på vår arbetsplats och ser gärna sökande med olika bakgrund och förutsättningar.


Vi tar endast emot ansökningar via detta system. Ansök genom att klicka på knappen ”Ansök”. Ansökningar per brev eller e-post beaktas inte. Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt säljare av ytterligare jobbannonser.


Vårt rekryteringssystem kan inte hantera anonyma ansökningar eller sökande med skyddad identitet. Om du har skyddad identitet ber vi dig att kontakta den kontaktpersonen som finns angiven i annonsen. Din ansökan kommer då att hanteras utanför rekryteringssystemet. Du bör även vara försiktig med vilken information du lämnar i din ansökan och endast ta med information som är relevant för den aktuella befattningen.


Region Stockholm ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och bidrar till kulturlivet. Varje dag, dygnet runt. I landets snabbaste växande region. Tillsammans skapar vi Europas attraktivaste storstadsregion.


https://www.regionstockholm.se/jobb-1/jobba/

Ansök nu

Museivärd med fokus på konferens och mötesverksamhet till Spårvägsmuseet

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Apr 1
I maj öppnar äntligen Spårvägsmuseet igen och vi behöver stärka upp teamet! Är du en person som drivs av att ge god service samtidigt som du har en förmåga att förmedla kunskap och gillar att dina arbetsdagar är fyllda av variation? Sök då tjänsten som Museivärd med inriktning på konferens och mötesverksamhet på Spårvägsmuseet!

Om tjänsten
Efter att ha haft stängt en längre tid öppnar nu Spårvägsmuseet i nya lokaler i Norra Djurgårdsstaden.

På museet finns ett myller av föremål och aktiviteter som berättar hur kollektivtrafiken påverkat livet för stockholmarna i över 150 år.

Att arbeta som museivärd på Spårvägsmuseet handlar i första hand om att möta besökarna och ge god service för att deras upplevelse ska bli så bra som möjligt. Arbetet är varierande och utöver att ge värdskap i utställningarna så turas ni om att bemanna receptionen, köra minitunnelbanan och ger introduktioner i utställningarna. Som museivärd ska du även kunna svara för säkerheten för våra besökare och kunna ingripa vid larm- och nödsituationer.

Museivärdarna på Spårvägsmuseet har lite olika ansvarsområden. I den här Museivärdstjänsten läggs en extra tyngd på vår mötes- och konferensverksamhet. Du är både med och utvecklar verksamheten men är också den som i första hand ser till att genomförandet blir så bra som möjligt.

En viktig del i detta arbete är att ha struktur och överblick över möten och bokningar samt ha ett visst ansvar för material och lokaler som används till detta.

Då museet är öppet sex dagar i veckan ingår arbete på vissa helger och lov. Du jobbar tätt tillsammans med de övriga museivärdarna och, allt eftersom mötesverksamheten växer, även med museets café.

Vad vi söker efter
För att trivas i rollen som Museivärd med fokus på konferens och mötesverksamhet, så ska du vara serviceinriktad och ha ett intresse för museiverksamhet och förmedling. Det är även viktigt att du är prestigelös och anpassningsbar då arbetet är mycket varierande.

Vidare har du:
- Eftergymnasial utbildning inom hotell, restaurang, service eller annan utbildning som är relevant för arbetet
- Erfarenhet från konferens- eller mötesverksamhet från museum, hotell eller mässverksamhet
- Mycket goda kunskaper i svenska och engelska, både i tal och skrift.

Det är meriterande om du har arbetat som museivärd eller om du har erfarenhet av kassa och bokningssystem sedan tidigare. Språkkunskaper utöver svenska och engelska är önskvärt men inget krav. Dina personliga egenskaper är viktiga för denna roll.

Startdatum enligt överenskommelse.

Om Spårvägsmuseet
Stockholms kollektivtrafiks historia sträcker sig från 1600-talet och fram till idag. Spårvägsmuseets uppdrag är att förvalta och förmedla dessa föremål och berättelser.  I museets samlingar finns cirka 10 000 föremål och 500 000 fotografier.

Spårvägsmuseet är ett av trafikförvaltningens varumärken, utöver SL, Waxholmsbolaget och Färdtjänsten. Trafikförvaltningen ingår i Region Stockholm.

Vad vi kan erbjuda dig
Spårvägsmuseet är ett av trafikförvaltningens varumärken, utöver SL, Waxholmsbolaget och Färdtjänsten. Trafikförvaltningen ingår i Region Stockholm.

Arbetsmiljö och hälsa är viktigt för oss. Årligen erbjuds hälsoundersökning och friskvårdsbidrag. Hälsospåret, vår friskvårdssatsning, innehåller en rad olika hälsofrämjande aktiviteter. SL-kort är en annan uppskattad förmån hos oss.

Information och ansökan
Vid frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta rekryterande chef Eva Ramberg, tfn 070-786 38 99. För frågor om rekryteringsprocessen, kontakta rekryterare Anna Papatziamos, tfn 070-786 38 79. Vi använder tester för att säkra objektiva bedömningar i samband med urval. Ansökan sker via vår hemsida, vi har inte möjlighet att ta emot ansökningar via e-post. Endast CV önskas.

Ansök redan i dag eftersom intervjuer kan ske löpande. Sista ansökningsdag är 2022-04-15. Vi ser fram emot din ansökan!

Webb och sociala medier
För mer information om Spårvägsmuseet, besök vår https://sparvagsmuseet.se/. Läs mer om trafikförvaltningen och Region Stockholm och hur det är att jobba hos oss www.regionstockholm.se/tfjobb. Du hittar oss också på https://www.linkedin.com/company/trafikforvaltningen-region-stockholm/, https://m.facebook.com/profile.php?id=100055086583800och https://www.instagram.com/sparvagsmuseet/?hl=sv.

Att söka jobb i Region Stockholm

Vi eftersträvar jämställdhet och jämlikhet på vår arbetsplats och ser gärna sökande med olika bakgrund och förutsättningar.


Vi tar endast emot ansökningar via detta system. Ansök genom att klicka på knappen ”Ansök”. Ansökningar per brev eller e-post beaktas inte. Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt säljare av ytterligare jobbannonser.


Vårt rekryteringssystem kan inte hantera anonyma ansökningar eller sökande med skyddad identitet. Om du har skyddad identitet ber vi dig att kontakta den kontaktpersonen som finns angiven i annonsen. Din ansökan kommer då att hanteras utanför rekryteringssystemet. Du bör även vara försiktig med vilken information du lämnar i din ansökan och endast ta med information som är relevant för den aktuella befattningen.


Region Stockholm ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och bidrar till kulturlivet. Varje dag, dygnet runt. I landets snabbaste växande region. Tillsammans skapar vi Europas attraktivaste storstadsregion.


https://www.regionstockholm.se/jobb-1/jobba/

Ansök nu

Museivärd med fokus på utställningsinnehåll till Spårvägsmuseet

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Apr 1
I maj öppnar äntligen Spårvägsmuseet igen och vi behöver stärka upp teamet! Är du en person som drivs av att ge god service samtidigt som du har en förmåga att förmedla kunskap och gillar att dina arbetsdagar är fyllda av variation? Sök då tjänsten som Museivärd med inriktning på utställningsinnehåll på Spårvägsmuseet!

Om tjänsten
Efter att ha haft stängt en längre tid öppnar nu Spårvägsmuseet i nya lokaler i Norra Djurgårdsstaden.

På museet finns ett myller av föremål och aktiviteter som berättar hur kollektivtrafiken påverkat livet för stockholmarna i över 150 år.

Att arbeta som museivärd på Spårvägsmuseet handlar i första hand om att möta besökarna och ge god service för att deras upplevelse ska bli så bra som möjligt. Arbetet är varierande och utöver att ge värdskap i utställningarna så turas ni om att bemanna receptionen, köra minitunnelbanan och ger introduktioner i utställningarna. Som museivärd ska du även kunna svara för säkerheten för våra besökare och kunna ingripa vid larm- och nödsituationer.

Museivärdarna på Spårvägsmuseet har lite olika ansvarsområden. I den här Museivärdstjänsten läggs en extra tyngd på innehåll i utställningarna. Du är med och utvecklar utställningarna, deltar i arbetet med tillfälliga utställningar och ser till att allt digitalt material - film, bild och text uppdateras när det behövs.

Då museet är öppet sex dagar i veckan ingår arbete på vissa helger och lov. Du jobbar tätt tillsammans med utställningsansvarig och de övriga museivärdarna. 

Vad vi söker efter
För att trivas i rollen som Museivärd med fokus på utställningsinnehåll du serviceinriktad och har ett intresse för utställningens ämnen. Det är även viktigt att du är prestigelös och anpassningsbar då arbetet är mycket varierande.

Vidare har du:
- Någon form av pedagogisk utbildning, till exempel lärarutbildning grundskola eller förskola, konstnärlig utbildning med pedagogisk inriktning eller för rollen annan relevant utbildning
- Tidigare erfarenhet av kunskapsförmedling – antingen från skola, museum eller turistbranschen
- Mycket goda kunskaper i svenska och engelska, både i tal och skrift.

Det är meriterande om du har erfarenhet av digital publicering och i synnerhet om du har erfarenhet av Blocks eller annat publiceringsverktyg. Kanske har du kunskaper av filmredigering och bildredigeringsprogram. Språkkunskaper utöver svenska och engelska är önskvärt men inget krav. Dina personliga egenskaper är viktiga för denna roll.

Startdatum enligt överenskommelse.

Om Spårvägsmuseet
Stockholms kollektivtrafiks historia sträcker sig från 1600-talet och fram till idag. Spårvägsmuseets uppdrag är att förvalta och förmedla dessa föremål och berättelser.  I museets samlingar finns cirka 10 000 föremål och 500 000 fotografier.

Spårvägsmuseet är ett av trafikförvaltningens varumärken, utöver SL, Waxholmsbolaget och Färdtjänsten. Trafikförvaltningen ingår i Region Stockholm.

Vad vi kan erbjuda dig
Arbetsmiljö och hälsa är viktigt för oss. Årligen erbjuds hälsoundersökning och friskvårdsbidrag. Hälsospåret, vår friskvårdssatsning, innehåller en rad olika hälsofrämjande aktiviteter. SL-kort är en annan uppskattad förmån hos oss.

Information och ansökan
Vid frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta rekryterande chef Eva Ramberg, tfn 070-786 38 99. För frågor om rekryteringsprocessen, kontakta rekryterare Anna Papatziamos, tfn 070-786 38 79. Vi använder tester för att säkra objektiva bedömningar i samband med urval. Ansökan sker via vår hemsida, vi har inte möjlighet att ta emot ansökningar via e-post. Endast CV önskas.

Ansök redan i dag eftersom intervjuer kan ske löpande. Sista ansökningsdag är 2022-04-15. Vi ser fram emot din ansökan!

Webb och sociala medier
För mer information om Spårvägsmuseet, besök vår https://sparvagsmuseet.se/. Läs mer om trafikförvaltningen och Region Stockholm och hur det är att jobba hos oss www.regionstockholm.se/tfjobb. Du hittar oss också på https://www.linkedin.com/company/trafikforvaltningen-region-stockholm/, https://m.facebook.com/profile.php?id=100055086583800och https://www.instagram.com/sparvagsmuseet/?hl=sv.

Att söka jobb i Region Stockholm

Vi eftersträvar jämställdhet och jämlikhet på vår arbetsplats och ser gärna sökande med olika bakgrund och förutsättningar.


Vi tar endast emot ansökningar via detta system. Ansök genom att klicka på knappen ”Ansök”. Ansökningar per brev eller e-post beaktas inte. Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt säljare av ytterligare jobbannonser.


Vårt rekryteringssystem kan inte hantera anonyma ansökningar eller sökande med skyddad identitet. Om du har skyddad identitet ber vi dig att kontakta den kontaktpersonen som finns angiven i annonsen. Din ansökan kommer då att hanteras utanför rekryteringssystemet. Du bör även vara försiktig med vilken information du lämnar i din ansökan och endast ta med information som är relevant för den aktuella befattningen.


Region Stockholm ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och bidrar till kulturlivet. Varje dag, dygnet runt. I landets snabbaste växande region. Tillsammans skapar vi Europas attraktivaste storstadsregion.


https://www.regionstockholm.se/jobb-1/jobba/

Ansök nu

Vi söker personal till Spårvägsmuseet

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Apr 1
I maj öppnar äntligen Spårvägsmuseet igen och vi behöver nu stärka upp med personal.

Är du en person som drivs av att ge god service och gillar att dina arbetsdagar är fyllda av variation? Sök då till oss på Spårvägsmuseet!

Om tjänsterna
Efter att ha haft stängt en längre tid öppnar nu Spårvägsmuseet i nya lokaler i Norra Djurgårdsstaden. På museet finns ett myller av föremål och aktiviteter som berättar hur kollektivtrafiken påverkat livet för stockholmarna i över 150 år.

Vi söker nu en Receptionsansvarig, tre museivärdar med lite olika inriktning samt extrapersonal till utställningarna. 

Att arbeta på Spårvägsmuseet handlar i första hand om att möta besökarna och ge god service för att deras upplevelse ska bli så bra som möjligt. 

Då museet är öppet sex dagar i veckan ingår arbete på helger och lov. 

Om Spårvägsmuseet
Stockholms kollektivtrafiks historia sträcker sig från 1600-talet och fram till idag. Spårvägsmuseets uppdrag är att förvalta och förmedla dessa föremål och berättelser.  I museets samlingar finns cirka 10 000 föremål och 500 000 fotografier.

Spårvägsmuseet är ett av trafikförvaltningens varumärken, utöver SL, Waxholmsbolaget och Färdtjänsten. Trafikförvaltningen ingår i Region Stockholm.

Vad vi kan erbjuda dig
Arbetsmiljö och hälsa är viktigt för oss. Årligen erbjuds hälsoundersökning och friskvårdsbidrag. Hälsospåret, vår friskvårdssatsning, innehåller en rad olika hälsofrämjande aktiviteter. SL-kort är en annan uppskattad förmån hos oss.

Läs mer och sök tjänsterna
Klicka på länkarna nedan för att söka de olika tjänsterna:

https://regionstockholm.varbi.com/what:job/jobID:491514/?lang=se
https://regionstockholm.varbi.com/what:job/jobID:494069/?lang=se
https://regionstockholm.varbi.com/what:job/jobID:494423/?lang=se
https://regionstockholm.varbi.com/what:job/jobID:494439/?lang=se
https://regionstockholm.varbi.com/what:job/jobID:494460/?lang=se

Ansök redan i dag eftersom intervjuer kan ske löpande. Sista ansökningsdag är 2022-04-15. Vi ser fram emot din ansökan!

OBS! Ansökan kan endast göras genom att du klickar vidare på titlarna ovan, vi har inte möjlighet att ta emot ansökningar via e-post. 

Webb och sociala medier
För mer information om Spårvägsmuseet, besök vår https://sparvagsmuseet.se/. Läs mer om trafikförvaltningen och Region Stockholm och hur det är att jobba hos oss www.regionstockholm.se/tfjobb. Du hittar oss också på https://www.linkedin.com/company/trafikforvaltningen-region-stockholm/, https://m.facebook.com/profile.php?id=100055086583800och https://www.instagram.com/sparvagsmuseet/?hl=sv.

Ansök nu

Museivärdar – extrapersonal till Spårvägsmuseet

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Apr 1
I maj öppnar äntligen Spårvägsmuseet igen och vi behöver stärka upp med extrapersonal.

Är du en person som drivs av att ge god service och gillar att dina arbetsdagar är fyllda av variation? Kanske studerar du och vill ha ett arbete vid sidan om studierna? Sök då timtjänstgöring som Museivärd till Spårvägsmuseet!

Om tjänsten
Efter att ha haft stängt en längre tid öppnar nu Spårvägsmuseet i nya lokaler i Norra Djurgårdsstaden. På museet finns ett myller av föremål och aktiviteter som berättar hur kollektivtrafiken påverkat livet för stockholmarna i över 150 år.

Att arbeta som museivärd på Spårvägsmuseet handlar i första hand om att möta besökarna och ge god service för att deras upplevelse ska bli så bra som möjligt. Arbetet är varierande och utöver att ge värdskap i utställningarna så turas ni om att bemanna receptionen, köra minitunnelbanan och ger introduktioner i utställningarna. Som museivärd ska du även kunna svara för säkerheten för våra besökare och kunna ingripa vid larm- och nödsituationer.

Då museet är öppet sex dagar i veckan ingår arbete på helger och lov. Du jobbar tätt tillsammans med utställningsansvarig och de övriga museivärdarna. 

Vad vi söker efter
För att trivas i rollen som Museivärd behöver du vara serviceinriktad och initiativtagande. Det är även viktigt att du är prestigelös och anpassningsbar då arbetet är mycket varierande.

Du behöver ha mycket goda kunskaper i svenska och engelska, både i tal och skrift. Kan du ett tredje språk eller teckenspråk så är det väldigt uppskattat. Dina personliga egenskaper är av största vikt för denna roll.

Startdatum enligt överenskommelse.

Om Spårvägsmuseet
Stockholms kollektivtrafiks historia sträcker sig från 1600-talet och fram till idag. Spårvägsmuseets uppdrag är att förvalta och förmedla dessa föremål och berättelser.  I museets samlingar finns cirka 10 000 föremål och 500 000 fotografier.

Spårvägsmuseet är ett av trafikförvaltningens varumärken, utöver SL, Waxholmsbolaget och Färdtjänsten. Trafikförvaltningen ingår i Region Stockholm.

Information och ansökan
Vid frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta rekryterande chef Eva Ramberg, tfn 070-786 38 99. För frågor om rekryteringsprocessen, kontakta rekryterare Anna Papatziamos, tfn 070-786 38 79. Vi använder tester för att säkra objektiva bedömningar i samband med urval. Ansökan sker via vår hemsida, vi har inte möjlighet att ta emot ansökningar via e-post. Endast CV önskas.

Ansök redan i dag eftersom intervjuer kan ske löpande. Sista ansökningsdag är 2022-04-15. Vi ser fram emot din ansökan!

Webb och sociala medier
För mer information om Spårvägsmuseet, besök vår https://sparvagsmuseet.se/. Läs mer om trafikförvaltningen och Region Stockholm och hur det är att jobba hos oss www.regionstockholm.se/tfjobb. Du hittar oss också på https://www.linkedin.com/company/trafikforvaltningen-region-stockholm/, https://m.facebook.com/profile.php?id=100055086583800och https://www.instagram.com/sparvagsmuseet/?hl=sv.

Att söka jobb i Region Stockholm

Vi eftersträvar jämställdhet och jämlikhet på vår arbetsplats och ser gärna sökande med olika bakgrund och förutsättningar.


Vi tar endast emot ansökningar via detta system. Ansök genom att klicka på knappen ”Ansök”. Ansökningar per brev eller e-post beaktas inte. Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt säljare av ytterligare jobbannonser.


Vårt rekryteringssystem kan inte hantera anonyma ansökningar eller sökande med skyddad identitet. Om du har skyddad identitet ber vi dig att kontakta den kontaktpersonen som finns angiven i annonsen. Din ansökan kommer då att hanteras utanför rekryteringssystemet. Du bör även vara försiktig med vilken information du lämnar i din ansökan och endast ta med information som är relevant för den aktuella befattningen.


Region Stockholm ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och bidrar till kulturlivet. Varje dag, dygnet runt. I landets snabbaste växande region. Tillsammans skapar vi Europas attraktivaste storstadsregion.


https://www.regionstockholm.se/jobb-1/jobba/

Ansök nu

Digital pedagog

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Mar 8
Region Stockholm/Stockholms läns museum söker en

Digital pedagog
Är du en driven person som brinner för historia? Då kan det vara dig vi söker! Stockholms läns museum befinner sig i en spännande utvecklingsfas där vi bland annat vidareutvecklar vårt uppdrag som digitalt museum.

Museet förmedlar kunskap om regionens rika kulturarv och historia för både barn och vuxna och under senare år har vår pedagogik fått en mer digital inriktning. Vi erbjuder skolor digitala klassrumsprogram och lärarhandledningar och i år ska vi även ta fram en digital plattform som förmedlar lokal historia genom arkivmaterial, Länskällan, för högstadieelever.

Stockholms läns museum är sedan årsskiftet 2021 en enhet inom Region Stockholms kulturförvaltning. Enheten består idag av 10 medarbetare inom olika expertområden. Vi ansvarar för pedagogik och lärarfortbildningar, digitala produktioner och kunskapsuppbyggande projekt kring länets kulturmiljöer, rådgivning till kommuner och civilsamhälle samt fotoinsamling och samlingsförvaltning.

Museets uppdrag är att:

- Vara ett digitalt museum med uppgift att samordna vetenskaplig insamling, bearbetning och förmedling av kunskaper om hela regionens kulturmiljö, kulturarv, och konst.
- Vara en utåtriktad konsultativ expertinstitution riktad till länets alla kommuner, hembygdsrörelse och civilsamhälle gällande kulturmiljö-, kulturarvs- och museiområdet.

 

Under 2022 ska museet ta fram en digital pedagogisk plattform, Länskällan, i samarbete med kommuner, hembygdsföreningar och arkiv med högstadieelever som målgrupp. Grunden för Länskällan är arkivmaterial som levandegörs genom berättelser.

Nu söker vi en digital pedagog för en tillsvidaretjänst.

Om tjänsten
I din roll som pedagog ansvarar du för att utarbeta digitalt pedagogiskt material för länets skolor. Du ska även ingå i arbetsgruppen för Länskällan som ska lanseras i slutet av 2022. Under året kommer du även ingå i arbetsgruppen för museets nya hemsida. I båda grupperna blir din uppgift att skriva egna och redigera andras texter och ta fram pedagogiskt material.

Vem är du?
- Du har universitetsexamen i historia och pedagogik.
- Du har yrkeserfarenhet av att producera pedagogiskt, digitalt material.
- Du har goda språkkunskaper i svenska och engelska, skriftligt och muntligt
- Du har erfarenhet av projektledning
- Du har erfarenhet av att skriva för webb och sociala medier

Meriterande

- Du har lärarutbildning i historia och samhällskunskap
- Du har erfarenhet från skolundervisning
- Du har vana vid att hålla visningar och vandringar
- Du har erfarenhet av arbete på museum, arkiv eller annan kulturarvsinstitution.
- Du har erfarenhet av att arbeta redaktionellt med ett CMS-verktyg.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. De varierande arbetsuppgifterna i tjänsten kräver en förmåga att prioritera och växla mellan olika uppgifter. Du har god organisationsförmåga och är noggrann och ansvarstagande som person. Du arbetar på ett strukturerat och lösningsfokuserat sätt och kan se till helheten för att nå verksamhetens mål. Du är van vid att arbeta självständigt och ta egna initiativ, men har också lätt för att samarbeta med andra människor och kunna kommunicera ditt uppdrag på ett bra sätt. Du kan uttrycka dig väl i tal och skrift.

Vårt erbjudande
Vi har kollektivavtal och med det följer kollektivavtalade försäkringar, tjänstepension och möjlighet till löneväxling. För att du ska kunna ta ansvar för din hälsa erbjuder vi friskvårdstimme och friskvårdsbidrag samt subventionerad sjukvård i form av kostnadsfri öppensjukvård. Vi erbjuder flexibel arbetstid för att underlätta för dig att få ihop vardagen.

Vi på kulturförvaltningen finns på två olika platser där merparten av oss sitter i nyrenoverade lokaler centralt på Södermalmsallén vid Medborgarplatsen, och Regionarkivet i rymliga lokaler i Flemingsberg med tillgång till eget gym.

Ansökan
Låter det här som något för dig ser vi gärna att du söker så snart som möjligt. 

Välkommen med din ansökan och CV senast 2022-03-22.

Kontaktperson: Annelie Kurttila, museichef Stockholms läns museum. annelie.kurttila@regionstockholm.se

Kulturförvaltningen arbetar för att regionens invånare får tillgång till ett rikt och mångsidigt kulturliv. Med ekonomiskt stöd, som beslutas av Region Stockholms kulturnämnd, stöttar förvaltningen kultur- och föreningslivet i länet. Kulturförvaltningen arbetar också med konst och kultur i vården. Kulturnämnden är även arkivmyndighet för Region Stockholm. https://www.sll.se/om-regionstockholm/Organisation/forvaltningar/kulturforvaltningen/

Att söka jobb i Region Stockholm

Vi eftersträvar jämställdhet och jämlikhet på vår arbetsplats och ser gärna sökande med olika bakgrund och förutsättningar.


Vi tar endast emot ansökningar via detta system. Ansök genom att klicka på knappen ”Ansök”. Ansökningar per brev eller e-post beaktas inte. Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt säljare av ytterligare jobbannonser.


Vårt rekryteringssystem kan inte hantera anonyma ansökningar eller sökande med skyddad identitet. Om du har skyddad identitet ber vi dig att kontakta den kontaktpersonen som finns angiven i annonsen. Din ansökan kommer då att hanteras utanför rekryteringssystemet. Du bör även vara försiktig med vilken information du lämnar i din ansökan och endast ta med information som är relevant för den aktuella befattningen.


Region Stockholm ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och bidrar till kulturlivet. Varje dag, dygnet runt. I landets snabbaste växande region. Tillsammans skapar vi Europas attraktivaste storstadsregion.


https://www.regionstockholm.se/jobb-1/jobba/

Ansök nu

Besöksvärdar och guider till de Kungliga slotten sommarsäsongen 2022

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Jan 18
Som medarbetare vid Kungliga Hovstaternas avdelning för publik verksamhet spelar du en avgörande roll i att bidra till besökarens upplevelse av det kungliga kulturarvet. Oavsett om du säljer biljetter och souvenirer, vaktar besöksmålen eller håller visningar har du besökaren i fokus och ser till att de får en förstklassig upplevelse.

Vi söker personal till Kungliga slottet med Riddarholmskyrkan, Drottningholms slott, Kina slott, Ulriksdals slott, Rosersbergs slott, Rosendals slott och Gustav III:s paviljong på Haga för sommarsäsong 2022.

Arbetsuppgifter

Våra besöksvärdar arbetar med att ta emot besökare och informera dem om slotten och monarkin. En viktig arbetsuppgift är att se till att slottens förhållningsregler och säkerhetsrutiner åtföljs. Andra förekommande arbetsuppgifter som besöksvärd är försäljning och kundservice.

Som guide har du samma uppgifter som besöksvärdarna och du kan dessutom levandegöra historien med stor berättarglädje i guidade visningar anpassade efter gruppernas önskemål och förutsättningar. För att söka som guide kräver vi att du har högskolepoäng i historia, konstvetenskap, statsvetenskap, arkitektur eller motsvarande. Som guide guidar du på svenska och engelska.


Kvalifikationer


• Anställning vid Kungliga Hovstaterna förutsätter att du är minst 18 år.
• Du talar svenska och engelska obehindrat.
• Ytterligare språkkunskaper är meriterande.
• För att söka som guide kräver vi att du har högskolepoäng i historia, konstvetenskap, statsvetenskap, arkitektur eller motsvarande

Personliga egenskaper

Som person tycker du om att ta kontakt och bemöta besökare och kunder. Du är intresserad av att ge bästa möjliga service och har stor ansvarskänsla, är lyhörd, flexibel, stresstålig och kan snabbt ställa om mellan de uppgifter som du tilldelas. Vidare fungerar du bra i grupp, har ett högt säkerhetstänk och tvekar inte att dra ditt strå till stacken.

Övrigt om tjänsten


• Tjänsten är en tidsbegränsad anställning på deltid.
• Arbetstiden är dagtid enligt rullande schema med tjänstgöring vardagar och helger.
• Tjänstgöring kan komma att ske på ett eller flera av våra besöksmål.
• Under tjänstgöring på Rosersberg erbjuds möjlighet till gemensamt boende i personalbostad.
• Du arbetar längre sammanhängande perioder, alternativt helger. Ledigheter kan inte beviljas under anställningsperioden.
• Lön enligt gällande avtal.
• De fackliga organisationerna representeras av Saco-S, Seko och OFR/S.

Ansökan

Välkommen med din ansökan innehållande CV och personligt brev senast den 20 februari 2022. Urval sker löpande och vi tar endast emot ansökningar via vårt rekryteringssystem. Innan beslut om anställning fattas genomförs säkerhetssamtal och referenstagning.

 Mer information om tjänsten

För ytterligare information om rekryteringsprocessen eller tjänsterna är du välkommen att kontakta Arbetsledare Ola Eriksson eller Byråsekreterare Eric Bjurestam som nås via växelnumret 08-402 60 00. 

Fackliga representanter
Katarina Burman, Seko, 08-402 60 00
Mats Larsson, Saco, 08-402 60 00

Bild: Kate Gabor


Kungl. Hovstaterna är den organisation som bistår Statschefen och den Kungliga familjen i deras officiella åtaganden samt i deras arbete i stiftelser med samhällsnyttig verksamhet. Hovstaterna har även till uppgift att visa, vårda och förvalta det kulturarv som är förbundet med monarkin. Kungl. Hovstaterna har ca 290 tillsvidareanställda och därutöver ett stort antal tillfälligt anställda för olika uppdrag och säsongsanställningar. Vi värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten och ser därför gärna sökande med olika bakgrund.

Ansök nu

Pedagog med inriktning mot skolprogramsutveckling

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Nov 26
Vill du arbeta på en myndighet som har världen som sitt arbetsfält? Statens museer för världskultur består av Etnografiska museet, Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg. Med samlingar som spänner över flera tusen år och alla världens kontinenter kan Världskulturmuseerna ge perspektiv och ökad förståelse för vilka vi är, varifrån vi kommer och vilken värld vi vill skapa tillsammans. Med en vision om en större, mänskligare och mer inkluderande värld är vårt uppdrag mer angeläget än någonsin!

Idag arbetar cirka 150 medarbetare utifrån regeringsuppdraget att visa och levandegöra världens kulturer samt ge perspektiv på en allt mer globaliserad värld, såväl historiskt som i dag. Vår kärnverksamhet är samlad i tre avdelningar Samling, Innehåll och lärande och Publika möten. Samtliga avdelningar arbetar med publiken i fokus, i nära samverkan och med hela myndigheten som arbetsfält. Vårt övergripande mål är att bli angelägna för fler och vi söker nu dig som med kunskap, nyfikenhet och värme vill bidra till att utveckla verksamheten framåt.

ARBETSUPPGIFTER
Rollen ansvarar för att utveckla, ett för skolan attraktivt och efterfrågat pedagogiskt utbud, som både kan finnas tillgängligt fysiskt i myndighetens museer och digitalt med nationell och internationell räckvidd i egna och andras kanaler. Rollens tonvikt ligger på planering, utveckling, framtagande och genomförandet av myndighetens skolprogram för förskola, grundskola, gymnasium, universitet och annan vuxenutbildning. Ett särskilt fokus kommer att ligga på att utveckla myndighetens digitala pedagogiska utbud inklusive erbjudanden inom lärarfortbildning. Ett annat ansvar är att utveckla metoder för en mångfacetterad interaktion med olika målgrupper i de fysiska utställningarna.

Rollen är även en viktig länk mellan våra målgrupper i olika dialog- och samskapande utvecklingsprojekt. Arbetet förväntas utvecklas i nära samarbete och samverkan med olika organisationer och institutioner, t ex landets lärarutbildningar och andra utbildningsaktörer. Inom ramen för rollen ingår att förbereda avtal kring samarbeten med utbildningssektorns huvudmän.

Som pedagog med inriktning mot skolprogramsutveckling har rollen även ett särskilt ansvar för att omvärldsbevaka och dela med sig av relevant utveckling inom sitt ansvarsområde. Funktionen är placerad i Stockholm och tjänsteresor förekommer, främst inom Sverige men ibland utomlands.

KVALIFIKATIONER
Skallkrav
• Ämneslärarexamen eller en internationell examen som motsvarar en ämneslärarexamen enligt universitets- och högskolerådet, med inriktning mot humaniora eller samhällsvetenskap.
• Aktuell kunskap om grund- och gymnasieskolans olika styrdokument, arbetssätt och specifika behov.
• Erfarenhet av att driva utvecklingsprojekt

Meriterande
• Erfarenhet av en mångkulturell kontext
• Erfarenhet av förskoleverksamhet
• Fler språk än svenska och engelska

Personliga egenskaper
• Kommunikation, du förmedlar information tydligt och enkelt, både muntligt och skriftligt.
• Affärsmässighet, du fokuserar energi och resurser på projekt och uppgifter som genererar ett mervärde.
• Initiativtagande, du driver nya initiativ inom ramarna för verksamhetens bästa.
• Resultatorienterad, du kan förändra ditt beteende snabbt och effektivt för att uppnå mål, hantera svårigheter eller lösa problem.
• Självinsikt, du är medveten om dina styrkor och svagheter samt när hjälp behövs från andra för att få jobbet gjort på ett effektivt sätt.

ÖVRIGT
Vi tar endast emot ansökningar via Offentliga Jobb.

Vi har valt våra rekryteringskanaler och undanber oss all kontakt från rekryterings- och annonsförsäljare.

Ansök nu

Vikarierande museipedagog till Polismuseet

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Nov 29
Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu en museipedagog till vårt team på Polismuseet. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Beskrivning av arbetsplats
Polismuseet har funnits på Gärdet intill Tekniska museet sedan 2007. Museet är en del av Polismyndigheten. Syftet är att ge plats för mötet mellan allmänheten och Polisen för att ge en fördjupad och nyanserad bild av polisens verksamhet.

Museets primära målgrupper är barn och ungdomar och tyngdpunkten i den pedagogiska verksamheten ligger på dessa grupper. Polismuseet arbetar också med teman och pedagogiska program kring frågor som rör polisens verksamhet. På Polismuseet arbetar ett tiotal personer tillsammans med ett antal timanställda guider och museivärdar.

ARBETSUPPGIFTER
Som museipedagog arbetar du med Polismuseets pedagogiska verksamhet och utveckling. Tillsammans med de övriga pedagogerna driver och kvalitetssäkrar du det pedagogiska arbetet. Du har visningar i museet dagligen och kontakt med lärare och skolgrupper som också kommer vara ditt ansvarsområde.

I arbetsuppgifterna ingår bland annat att:
• du ska hålla dig uppdaterad om samhällsaktuella frågor och aktuella frågor för polisen, samt medverka till att ge en tillgänglig och relevant bild för våra besökare och grupper
• du välkomnar och värnar om att museets besökare får en bra upplevelse
• du organiserar, planerar och utvecklar visningar, program och seminarieverksamheten i och utanför museet
• du bidrar aktivt till pedagogisk utveckling kopplat till museets utställningar
• en del av arbetstiden är förlagd till receptionen och museibutiken med mottagande och service för museets besökare

KVALIFIKATIONER
Detta är en möjlighet för dig som:
• har minst två års erfarenhet av pedagogiskt arbete i närtid
• är van att arbeta med grupper i olika åldrar
• har mycket god förmåga att uttrycka dig på svenska i tal och skrift
• har gymnasieexamen
• har erfarenhet av att arbeta med pedagogik inom skolan eller museum

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även:
• har akademisk utbildning i för yrkesrollen relevanta ämnen
• har god erfarenhet av att kommunicera i dialogform och att målgruppsanpassa kommunikationen
• har erfarenhet av att jobba i utvecklingsprojekt

Vi söker dig som har ett stort intresse för polisens verksamhet. Du är utåtriktad, har god social kompetens och har lätt för att kommunicera och tala inför större grupper. Du har intresse och kompetens av att arbeta med barn och ungdomar och är positiv och engagerade som person. Du är trygg i rollen att tala inför andra människor, har god servicekänsla och tycker det är roligt att hålla i visningar.

Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

ÖVRIGT
Anställningsform: tidsbegränsad anställning, vikariat i ca. 2 år
Arbetsort: Gärdet i Stockholm
Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid tillämpas, arbete under kvällar och helger förekommer
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: museipedagog

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens rekryteringssystem Visma Recruit.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!


Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Ansök nu

Utvecklare livslångt lärande (vikariat 100 %)

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Nov 20
Vill du arbeta på en myndighet som har världen som sitt arbetsfält? Statens museer för världskultur består av Etnografiska museet, Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg. Med samlingar som spänner över flera tusen år och alla världens kontinenter kan Världskulturmuseerna ge perspektiv och ökad förståelse för vilka vi är, varifrån vi kommer och vilken värld vi vill skapa tillsammans. Med en vision om en större, mänskligare och mer inkluderande värld är vårt uppdrag mer angeläget än någonsin!

Idag arbetar cirka 150 medarbetare utifrån regeringsuppdraget att visa och levandegöra världens kulturer samt ge perspektiv på en allt mer globaliserad värld, såväl historiskt som i dag. Vår kärnverksamhet är samlad i tre avdelningar Samling, Innehåll och lärande och Publika möten. Samtliga avdelningar arbetar med publiken i fokus, i nära samverkan och med hela myndigheten som arbetsfält. Vårt övergripande mål är att bli angelägna för fler och vi söker nu dig som med kunskap, nyfikenhet och värme vill bidra till att utveckla verksamheten framåt.

Till avdelningen Publika möten och med placering i Stockholm söker vi en Utvecklare med inriktning livslångt lärande. Tjänsten är ett vikariat på 100 % till och med 2022-06-13, med stor möjlighet till förlängning minst året ut.

ARBETSUPPGIFTER
Som utvecklare livslångt lärande har du tillsammans med kollegor ansvar för att utveckla ett målgruppsanpassat publikt utbud som bidrar till det livslånga lärandet.

I rollen ingår utveckling, produktion och praktiskt genomförande av både digitalt och analogt innehåll; för målgrupper på plats, uppsökande verksamhet och målgrupper på distans. I rollen ingår ansvar för att skapa aktiviteter som driver fler och återkommande besök och ökade intäkter. Detta genom bland annat koncept till lovverksamhet och verksamhet dagtid, till de publika verkstäderna, workshops, funkis-aktiviteter, tillgänglig verksamhet, kurser för barn, unga vuxna med flera.

Tillsammans med kollegor inom livslångt lärande och program utgör ni ett team som utvecklar och producerar ni ett strategiskt, attraktivt och tillgängligt publikt utbud för prioriterade målgrupper. Teamet aktiverar museerna och driver besök utifrån olika målgruppers skilda förutsättningar, exempelvis generationsbesökare, besökare med olika funktionsvariationer, daglediga.

Inom ramen för rollen ingår att teckna långsiktiga avtal kring samarbeten med civilsamhället, vilket kräver förmåga att skapa relevanta nätverk (lokalt, regionalt och nationellt).

KVALIFIKATIONER
Skallkrav
• Högskoleexamen från utbildning med fokus på idéutveckling och interaktiva medier, till exempel Kultur, samhälle och mediegestaltning eller något som arbetsgivaren bedömer likvärdigt.
• Erfarenhet av webbaserad och fysisk förmedling av kunskap för det livslånga lärandet.
• Flerårig erfarenhet i att utveckla och producera innehåll i olika digitala kanaler för olika målgrupper, t ex. live-poddar, tutorials, webbkurser, gör-det-själv-instruktioner/DIY, etc.
• Vana att interagera med och hantera olika målgrupper både fysiskt och digitalt.
• Erfarenhet av att utveckla och genomföra besöksgenererande samarbeten för att nå fler och nya besökare.
• Erfarenhet av att driva utvecklingsprojekt, genom externa samarbeten.
• Mycket god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på engelska och svenska.

Meriterande
• Erfarenhet av film och/eller rörlig mediaproduktion.
• Erfarenhet av arbete inom cirkulärt skapande, återbruk, re-make, re-use.
• Vana av arbete med tillgänglighet i bred bemärkelse.
• Språkkunskaper utöver svenska och engelska.

Personliga egenskaper
• Då du ingår i ett team, behöver du ha en god samarbetsförmåga och kunna ta ett delat ansvar för verksamhetens mål.
• Tar snabbt in kunskap och använder din erfarenhet på ett flexibelt sätt.
• Driver initiativ inom ramarna för ditt eget arbete.

Mycket stor vikt kommer läggas vid personliga egenskaper.

ÖVRIGT
Vi tar endast emot ansökningar via Offentliga Jobb. Intervjuer planeras att genomföras i december.

Vi har valt våra rekryteringskanaler och undanber oss all kontakt från rekryterings- och annonsförsäljare.

Ansök nu

Pedagog 50%

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Okt 19
Om myndigheten
Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet. Vårt uppdrag är att vara ett nationellt forum som ska främja arbete med demokrati och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Myndigheten har särskilt till uppgift att informera om Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten, samt att sträva efter att stärka människors vilja att aktivt verka för alla människors lika värde.

Genom seminarier, föreläsningar, workshops, utställningar med mera vill vi bidra till att skapa reflektion, dialog och lärande om historia och nutid. Vi är 40 medarbetare, och vårt kontor och vår publika lokal finns i Gamla stan, Stockholm, men verksamheten bedrivs i hela landet.
Forum för levande historia söker:

Pedagog 50%

Vi söker

Vi söker nu en pedagog som kommer att arbeta i myndighetens utställningar i Gamla Stan. Huvudsakligen kommer du att genomföra två timmars workshops. Du ingår i avdelningen för program och produktion som består av ca 10 personer.

Tjänsten är på halvtid och en tillfällig anställning från 2021-12-20 till 2022-06-01 med möjlighet till förlängning.

Om tjänsten

Nu söker vi en erfaren pedagog som ska arbeta med att genomföra workshops för elever i årskurs 4- till gymnasiet.

Exempel på arbetsuppgifter:


• Genomföra workshops för elever och medverka vid fortbildning för lärare och andra yrkesgrupper
• Utveckla metoder och ta fram pedagogiskt material

 Arbetstiden är i huvudsak dagtid, måndag-fredag.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har lärarutbildning eller annan för uppdraget relevant pedagogisk utbildning.

Du har minst 3 års erfarenhet av att arbeta som pedagog.

Du är trygg i dig själv och trivs med att leda samtal och diskussioner. Du trivs med att genomföra workshops. Du skriver bra på svenska och engelska.

Det är meriterade om du har arbetat med frågor som relaterar till myndighetens uppdrag att stärka arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsens historia samt har erfarenhet av arbete mot eller inom olika skolformer.

Tillträde

Tillträde snarast efter överenskommelse. Tjänsten är en tillfällig anställning t.o.m. 2022-06-01.

Frågor om tjänsten

Har du frågor kring tjänsten är du välkommen att kontakta:
Erika Aronowitsch, Avdelningschef, erika.aronowitsch@levandehistoria.se., 08-723 87 54
Nathali Tensaye, Facklig kontakt, ST, nathali.tensaye@levandehistoria.se
Meriam Chatty, Facklig kontakt, SACO, meriam.chatty@levandehistoria.se

Samtal från rekryteringsföretag och säljare undanbedes.


Forum för levande historia strävar efter en jämn könsfördelning och välkomnar alla sökande, oavsett könsidentitet eller uttryck. Myndigheten vill även ta tillvara de kvaliteter som etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten. Eftersom vi är en liten arbetsplats så kommer vi att lägga en stor vikt vid personlig lämplighet, framförallt på samarbetsförmåga. Vi förutsätter att du delar våra värderingar kring demokrati, tolerans och alla människors lika värde och rättigheter.

Ansök nu

Museilärare vid Sjöhistoriska museet, Stockholm

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Okt 15
Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) arbetar med det maritima och transporthistoriska kulturarvet för att vidga människors världsbild, genom kunskap, upplevelser och engagemang. Vi driver och utvecklar Marinmuseum, Sjöhistoriska museet, Vasamuseet, Vrak – Museum of Wrecks samt Järnvägsmuseet. Myndigheten är sedan 2009 miljöcertifierad enligt ISO 14001:2015.

 

 

Om tjänsten

Som museilärare blir du en viktig kugge i hjulet på Sjöhistoriska museet. Du är vårt ansikte utåt och bidrar till besökarens trivsel och lärande. Ditt bemötande är en viktig del av besökarens upplevelse och din entusiasm kan bli en viktig ingång till vårt ämnesområde. Arbetet som museilärare är varierande och innehåller en stor del praktiskt arbete. Du sköter entré och butik med kassa, försäljning och lagerhållning. Du ronderar även våra utställningar och lokaler och säkerställer att allt är snyggt, prydligt och säkert, samt informerar om verksamheten och servicefunktioner. Som museilärare har du även en aktiv roll i museets utrymningsorganisation.

 

Självklart spelar du också en viktig roll i museets kunskapsförmedling. Du håller dagliga visningar av museet och/eller våra museifartyg för barn och vuxna, på både svenska och engelska. Du besvarar även frågor kring våra utställningar och inom museets ämnesområde.

 

Din kompetens, erfarenhet och bakgrund

Du ska ha minst ett års studier på högskolenivå i något kulturhistoriskt ämne, t.ex. historia, etnologi eller arkeologi. Det ses som meriterande om du dessutom har kunskaper inom maritim historia eller praktisk erfarenhet av fartyg eller båtar, men det viktigaste är att du är nyfiken på vårt ämnesområde och vill lära dig mer. Tidigare erfarenhet av pedagogiskt arbete, t.ex. som guide på museum eller som ledare inom barnverksamhet, samt erfarenhet av servicearbete, från t.ex. butik ses även det som meriterande. Du ska ha mycket goda kunskaper i svenska i tal och skrift och mycket god talad engelska. Fler språk, inklusive teckenspråk, är meriterande.

 

Dina egenskaper

Du brinner för kunskapsförmedling och har förmåga att sätta våra besökare i främsta rummet. För att lyckas med detta krävs att du är utåtriktad, engagerad och initiativtagande. Du trivs med människor omkring dig och är inte rädd att hugga i med praktiska göromål där det behövs. Du ser till helheten och förstår vikten av gott samarbete och att alla hjälps åt för att hålla god struktur och ordning.

 

Internutbildning

Som museilärare förväntas du läsa in dig på aktuella utställningar och visningar. Vi erbjuder viss internutbildning och tillhandahåller instuderingsmaterial. Utbildningsträffar anordnas vanligtvis på utspridda vardagskvällar, där vissa delar är obligatoriska, såsom utrymningsorganisation och andra säkerhetsrelaterade frågor. 

 

Anställning

Tillsvidareanställning, 50 %, 6 månaders provanställning kan komma att tillämpas. Arbetet är schemalagt, dagtid, kvällstid och helger och förläggs efter eventkalendern. Det innebär att du kommer jobba mer under vissa perioder och mindre under andra perioder, men alltid ha din fasta månadslön. Annonsen omfattar totalt 4 tjänster.


Lön

Månadslön, vi tillämpar individuell och differentierad lönesättning. Ange löneanspråk i din ansökan.

 

Kontaktpersoner

Rebecka Falsäter, enhetschef publik – och pedagogikenheten: 08-519 549 70

 

Fackliga kontaktpersoner

Anders Bejerfjord, ST: 08-519 558 88

Patrik Gustafsson, SACO: 08-519 549 42

 

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 7 november genom att registrera dig via länken till vår hemsida, bifoga CV och personligt brev. Intervjuer sker löpande under ansökningstiden.

 

Mer om Sjöhistoriska museet

Sjöhistoriska museet ligger på Norra Djurgården i Stockholm och berättar om människans historia till sjöss. Museet verkar inom myndighetens uppdrag att samla, vårda och ställa ut minnen av handelssjöfart, skeppsbyggeri och sjöförsvar. I museet visas fartygsinteriörer, navigationsinstrument, vapen, galjonsfigurer, sjömansarbeten och konst. Under sommarsäsongen öppnar vi även upp våra museifartyg på Galärvarvet för besök och visningar.

 

Övriga upplysningar

Sjöhistoriska museet är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer, som är en statlig myndighet och det innebär att uppgifterna som du lämnar till oss kan komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Normalt gäller ingen sekretess för de uppgifter som behandlas i din ansökan. Om du har skyddade personuppgifter ska du kontakta den kontaktperson som finns angiven i annonsen. SMTM har som målsättning att i personalsammansättningen spegla den mångfald som finns i samhället. Har du rätt kompetens är du intressant för oss, oavsett kön, könsidentitet och uttryck, ålder, sexuell läggning, funktionsnedsättning, religion eller etnisk tillhörighet. 

SMTM har tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringsföretag och liknande.

Ansök nu

Tekniska söker pedagog till Maker Tour

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Okt 5
Tycker du att teknisk och digital kompetens är en demokratisk rättighet?
Då vill vi ha dig med i vår mobila verksamhet - Maker Tour, ett unikt skol- och integrationsprojekt som vänder sig till mellanstadieskolor i utsatta områden i Stockholm. Med hjälp av en rosa programmeringsbuss lastad med pedagoger, datorer, kretskort och robotar rullar Tekniska ut till mellanstadieskolor i dessa områden. Du blir en viktig del av en verksamhet som ger fler unga chansen att möta teknikämnet på ett kreativt, kul och utmanande sätt. Det behövs för att möta vårt framtida behov av teknisk och digital kompetens.
Vi söker en pedagog som tillsammans med oss vill arbeta för att stärka den digitala kompetensen hos både elever och lärare i utsatta områden i Stockholm och öka intresset för teknik, naturkunskap och matematik.
Du kommer att planera, genomföra och utvärdera pedagogiska aktiviteter tillsammans med ett väl sammansatt team från Tekniska. Tjänsten innebär resor inom Stockholmsområdet med Tekniskas Makerbuss som är särskilt framtagen för att möta de behov som skolorna har.
Det här är rätt utmaning för dig som är strukturerad, positiv, energifylld och brinner för att inspirera barn kring teknik, naturvetenskap och matematik på ett lustfyllt sätt.
Vi ser gärna att du som söker har erfarenhet av att leda barn- och elevgrupper. Du har gedigen kunskap om teknik och programmering. Det är meriterande om du har ledarskapsutbildning för unga eller en lärarutbildning. Om du behärskar annat språk än engelska så är det ett plus. B-kört är ett måste.
Sök redan idag och bli en i teamet som inspirerar och handleder nya genier för framtiden.
Skicka din ansökan till rekrytering.MT@tekniskamuseet.se senast den 31 okt 2021. Intervjuer sker löpande.
Anställningens omfattning
Anställningen är en visstidsanställning på sju månader. Tjänstgöringsgrad 80 %. Tillträde den 1 november 2021. Arbetstiden förläggs enligt överenskommelse. Resor inom Storstockholm ingår.
Löneform: Månadslön.
Vi arbetar för en jämn fördelning av kvinnor och män och ser gärna en spridning i etnisk och kulturell bakgrund samt olika funktionsvariationer hos personalen. Vi är övertygade om att mångfald leder till utveckling. Som ett kvalitativt led i vårt sedvanliga rekryteringsarbete genomgår våra slutkandidater en bakgrundskontroll, detta för att öka kännedomen om våra framtida medarbetare.
Tekniska – alla små geniers favoritställe
Tekniska museet verkar för att öka allmänhetens och speciellt ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap – med sikte på innovation och entreprenörskap för en hållbar framtid. Museet har också i uppdrag att förvalta och vårda Sveriges industriella och tekniska kulturarv. Tekniska museet är Sveriges största tekniska museum och hade 387 697 besökare 2019.
Tekniska museet är en del av Royal Djurgården, Skandinaviens främsta attraktion och ett besöksmål i världsklass. Tillsammans välkomnar Djurgårdens attraktioner över 15 miljoner besökare årligen.

Ansök nu

Extrajobb som museilärare vid Sjöhistoriska museet, Stockholm

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Sep 24
Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) arbetar med det maritima och transporthistoriska kulturarvet för att vidga människors världsbild, genom kunskap, upplevelser och engagemang. Vi driver och utvecklar Marinmuseum, Sjöhistoriska museet, Vasamuseet, Vrak – Museum of Wrecks samt Järnvägsmuseet. Myndigheten är sedan 2009 miljöcertifierad enligt ISO 14001:2015

 

Vi söker kunniga och engagerade medarbetare som vill arbeta extra med besöksmottagning och visningar för våra besökare i alla åldrar. Vi erbjuder ett omväxlande arbete i en kulturhistorisk miljö med inspirerande, lärorika möten i vårt dagliga besöksflöde. Är du den vi söker?

 

Om tjänsten

Som museilärare blir du en viktig kugge i hjulet på Sjöhistoriska museet. Du är vårt ansikte utåt och bidrar till besökarens trivsel och lärande. Ditt bemötande är en viktig del av besökarens upplevelse och din entusiasm kan bli en viktig ingång till vårt ämnesområde. Arbetet som museilärare är varierande och innehåller en stor del praktiskt arbete. Du sköter entré och butik med kassa, försäljning och lagerhållning. Du ronderar även våra utställningar och lokaler och säkerställer att allt är snyggt, prydligt och säkert, samt informerar om verksamheten och servicefunktioner. Som museilärare har du även en aktiv roll i museets utrymningsorganisation. 

Självklart spelar du också en viktig roll i museets kunskapsförmedling. Du håller dagliga visningar av museet och/eller våra museifartyg för barn och vuxna, på både svenska och engelska. Du besvarar även frågor kring våra utställningar och inom museets ämnesområde.

 

Din kompetens, erfarenhet och bakgrund

Du ska ha minst ett års studier på högskolenivå i något kulturhistoriskt ämne, t.ex. historia, etnologi eller arkeologi. Det ses som meriterande om du dessutom har kunskaper inom maritim historia eller praktisk erfarenhet av fartyg eller båtar, men det viktigaste är att du är nyfiken på vårt ämnesområde och vill lära dig mer. Tidigare erfarenhet av pedagogiskt arbete, t.ex. som guide på museum eller som ledare inom barnverksamhet, samt erfarenhet av servicearbete, från t.ex. butik eller kafé ses även det som meriterande. Du ska ha mycket goda kunskaper i svenska i tal och skrift och mycket god talad engelska. Fler språk, inklusive teckenspråk, är meriterande.

 

Dina egenskaper

Du brinner för kunskapsförmedling och har förmåga att sätta våra besökare i främsta rummet. För att lyckas med detta krävs att du är utåtriktad, engagerad och initiativtagande. Du trivs med människor omkring dig och är inte rädd att hugga i med praktiska göromål där det behövs. Du ser till helheten och förstår vikten av gott samarbete och att alla hjälps åt för att hålla god struktur och ordning.

 

Internutbildning

Som timanställd museilärare förväntas du läsa in dig på aktuella utställningar och visningar. Vi erbjuder viss internutbildning och tillhandahåller instuderingsmaterial. Utbildningsträffar anordnas vanligtvis på utspridda vardagskvällar, där vissa delar är obligatoriska, såsom utrymningsorganisation och andra säkerhetsrelaterade frågor.

 

Anställning

Arbetet är en allmän visstidsanställning med timlön, ett extrajobb där du arbetar då verksamheten har behov av extra förstärkning. Under vintersäsongen erbjuds arbetstillfällen främst på helger, men även vardagar under skollov (höstlov, jullov, sportlov och påsklov). Även vid programverksamhet och externa bokningar kvällstid kan extrapersonal behövas.

 

Lön

Timlön, semesterersättning samt OB.

 

Kontaktpersoner

Jenny Theng, arbetsledare: 08-519 549 35

Linus Karlsson, arbetsledare: 08-519 549 61

 

Fackliga kontaktpersoner

Anders Bejerfjord, ST: 08-519 558 88

Patrik Gustafsson, SACO: 08-519 549 42

 

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 17 oktober genom att registrera dig via länken till vår hemsida, bifoga CV och personligt brev. Intervjuer sker löpande under ansökningstiden.

 

Mer om Sjöhistoriska museet

Sjöhistoriska museet ligger på Norra Djurgården i Stockholm och berättar om människans historia till sjöss. Museet verkar inom myndighetens uppdrag att samla, vårda och ställa ut minnen av handelssjöfart, skeppsbyggeri och sjöförsvar. I museet visas fartygsinteriörer, navigationsinstrument, vapen, galjonsfigurer, sjömansarbeten och konst. Under sommarsäsongen öppnar vi även upp våra museifartyg på Galärvarvet för besök och visningar.

 

Övriga upplysningar

Statens maritima och transporthistoriska museer är en statlig myndighet och det innebär att uppgifterna som du lämnar till oss kan komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Normalt gäller ingen sekretess för de uppgifter som behandlas i din ansökan. Om du har skyddade personuppgifter ska du kontakta den kontaktperson som finns angiven i annonsen. SMTM har som målsättning att i personalsammansättningen spegla den mångfald som finns i samhället. Har du rätt kompetens är du intressant för oss, oavsett kön, könsidentitet och uttryck, ålder, sexuell läggning, funktionsnedsättning, religion eller etnisk tillhörighet. 

SMTM har tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringsföretag och liknande.

Ansök nu

Inför 2022 söker vi pedagoger till Vasamuseet, Stockholm

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Sep 20
Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) arbetar med det maritima och transporthistoriska kulturarvet för att vidga människors världsbild, genom kunskap, upplevelser och engagemang. Vi driver och utvecklar Marinmuseum, Sjöhistoriska museet, Vasamuseet, Vrak – Museum of Wrecks samt Järnvägsmuseet. Myndigheten är sedan 2009 miljöcertifierad enligt ISO 14001:2015

 

 

Om tjänsten

Huvuduppgiften för medarbetarna i det publika arbetet på båda våra museer är att ta hand om museets besökare. Besökarna ska komma in i våra museer på ett tryggt och säkert sätt, kunna ställa frågor i informationsdisken och delta i guidade visningar på olika språk. För den svenskspråkiga publiken finns dessutom familjevisningar som är pedagogernas särskilda uppdrag. Många vill även köpa något i våra butiker innan de lämnar museet. Butikerna har ett rikt sortiment och är viktig för besökarnas helhetsupplevelse. Alla dessa delar ansvarar personalen i skeppshallen för. Tillsammans erbjuder vi inspirerande kunskapsupplevelser och ett värdskap med besökaren i fokus.

 

Din kompetens, erfarenhet och bakgrund

Du ska ha pågående lärar- eller pedagogutbildning och tidigare erfarenhet av pedagogiskt arbete med barn och unga som innefattar kunskapsförmedling. Detta för att på bästa sätt möta museets unga besökare. Du kommer även att hålla i guidade visningar för vuxna på svenska och engelska. Därför ska du tala god svenska och engelska (B2 tala). För mer information om CEFR gemensam europeisk referensram för språk, klicka här. Eftersom arbete i museets butik och entré ingår i tjänsten, ser vi det som meriterande om du tidigare har arbetat i butik eller inom ett serviceyrke och har kassavana.

 

Dina egenskaper

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper. För att lyckas i rollen ska du vara:

 


• Pedagogiskt medveten: Du är förtrogen med olika sätt att lära ut och har erfarenhet av att använda dig av de kunskaperna i praktiken.

 


• Utåtriktad: Du är välkomnande och har lätt för att etablera kontakt med människor i olika åldrar och med olika bakgrund. Du är kommunikativ, nyfiken och tycker om att prata med barn.

 


• Ansvarstagande: Du är ordningsam men också lyhörd för vad situationen kräver och kan prioritera i ditt arbete även under högt besökstryck.

 

Mer om oss

Vasamuseet visar Vasa, världens enda bärgade och restaurerade skepp från 1600-talet. Varje år hälsar vi ett stort antal besökare välkomna och är därmed världens mest besökta maritima museum. I Vasamuseets Publik- och pedagogikenhet arbetar vi med kunskapsförmedling och värdskap. Förutom entréfunktion och säkerhet, ingår butiksverksamhet, visningar, program- och pedagogisk verksamhet. Tillsammans arbetar vi för att ge våra besökare en unik upplevelse och ett minne för livet.

 

Anställning

Arbetet är en allmän visstidsanställning med timlön, ett extrajobb där du arbetar vid behov. Anställningen inleds med en obligatorisk, betald utbildning under hösten 2021. Utbildningstillfällena är oftast förlagda till kvällstid på vardagar och dagtid under vissa helger och innefattar såväl teori som praktisk övning. Utöver det tillkommer ett antal praktikpass i museet under ordinarie öppettider. För att vara redo inför högsäsongen 2022 vill vi att du ska kunna arbeta enstaka pass utöver utbildningen under utbildningsperioden. Att kunna delta på minst 80 % av dessa utbildningstillfällen är en förutsättning för att kunna arbeta hos oss. Tjänstgöring sker vardagar, helger och kvällar.

 

Lön

Timlön, semesterersättning samt OB.

 

Kontaktpersoner

Maria Dalhed Persson, biträdande enhetschef: 08- 519 548 62

Karin Schaefer, pedagog: 08-519 549 24

 

Fackliga kontaktpersoner

Mikael Gustafsson, ST: 08-519 548 98

Patrik Gustafsson, SACO: 08-519 549 42

 

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 10 oktober genom att registrera dig via länken till vår hemsida nedan. Bifoga CV och personligt brev. Kandidater som blir kallade till intervju blir inbjudna via e-post. Övriga får besked via e-post när processen är klar.

 

Övriga upplysningar

Statens maritima och transporthistoriska museer är en statlig myndighet och det innebär att uppgifterna som du lämnar till oss kan komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Normalt gäller ingen sekretess för de uppgifter som behandlas i din ansökan. Om du har skyddade personuppgifter ska du kontakta den kontaktperson som finns angiven i annonsen. SMTM har som målsättning att i personalsammansättningen spegla den mångfald som finns i samhället. Har du rätt kompetens är du intressant för oss, oavsett kön, könsidentitet och uttryck, ålder, sexuell läggning, funktionsnedsättning, religion eller etnisk tillhörighet.

 

SMTM har tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringsföretag och liknande.

Ansök nu

Pedagog till Vasamuseet, vikariat, Stockholm

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Sep 3
Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) arbetar med det maritima och transporthistoriska kulturarvet för att vidga människors världsbild, genom kunskap, upplevelser och engagemang. Vi driver och utvecklar Marinmuseum, Sjöhistoriska museet, Vasamuseet, Vrak samt Järnvägsmuseet. Myndigheten är sedan 2009 miljöcertifierad enligt ISO 14001:2015

 

Om tjänsten

Som pedagog hos oss kommer du att ingå i ett team pedagoger med gemensamt ansvar för museets arbete med skolan, från grundskolan upp till högskolenivå. Du och dina kollegor utvecklar, planerar, genomför och utvärderar såväl skolprogram, som längre samarbetsprojekt med skolan och andra utbildningsorganisationer. Till rollen som pedagog hör också att med pedagogisk kompetens bidra i övrigt publikt arbete inom Publik- och pedagogikenheten, som till exempel i tillgänglighetsfrågor och utställningsproduktion. 

 

Din kompetens, erfarenhet och bakgrund

Du ska ha formell pedagogisk utbildning och erfarenhet av pedagogiskt arbete med barn och ungdomar, tillsammans med teoretisk och metodisk kompetens inom det pedagogiska ämnesområdet. Du ska du ha mycket god förmåga att uttrycka dig i skrift på svenska och engelska och du talar båda språken flytande. Erfarenhet av pedagogiskt arbete i museisektorn liksom erfarenheten av digital publik förmedling är meriterande. Vi ser även gärna också att du har studier i något eller några historiska ämnen.

 

Dina egenskaper

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper. Du är förtrogen med pedagogisk teori och har intresse och erfarenhet av pedagogiskt utvecklingsarbete. Du trivs med att samarbeta med andra och bidrar till hela gruppens arbete. Du är flexibel och lyhörd för vad situationen kräver och har god förmåga att själv prioritera i ditt arbete.

 

Mer om oss

Vasamuseet visar Vasa, världens enda bärgade och restaurerade skepp från 1600-talet. Varje år brukar vi välkomna cirka 1,5 miljoner besökare och är därmed världens mest besökta maritima museum. I Vasamuseets Publik- och pedagogikenhet arbetar vi med kunskapsförmedling och värdskap. Förutom entréfunktion och säkerhet, ingår butiksverksamhet, visningar, program- och pedagogisk verksamhet. Tillsammans arbetar vi för att ge våra besökare en unik upplevelse och ett minne för livet.

 

Anställning

Vikariat på heltid till och med 30 juni 2023. Tillsättning omgående, enligt överenskommelse.

 

Lön

Månadslön, vi tillämpar individuell och differentierad lönesättning.

 

Kontaktpersoner

Torbjörn Ågren, chef Publik- och pedagogikenheten: 0733-60 42 94

Maria Dalhed Persson, biträdande chef Publik- och pedagogikenheten: 08-519 548 62

 

Fackliga kontaktpersoner

Tony Andersson Berggren, ST: 08-519 558 27

Johanna Sandström, SACO: 08-519 548 31

 

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 26 september genom att registrera din ansökan via länken till vår hemsida. 

 

Övriga upplysningar

Statens maritima och transporthistoriska museer är en statlig myndighet och det innebär att uppgifterna som du lämnar till oss kan komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Normalt gäller ingen sekretess för de uppgifter som behandlas i din ansökan. Om du har skyddade personuppgifter ska du kontakta den kontaktperson som finns angiven i annonsen. SMTM har som målsättning att i personalsammansättningen spegla den mångfald som finns i samhället. Har du rätt kompetens är du intressant för oss, oavsett kön, könsidentitet och uttryck, ålder, sexuell läggning, funktionsnedsättning, religion eller etnisk tillhörighet.

SMTM har tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringsföretag och liknande.

Ansök nu

Pedagog till Vrak – Museum of Wrecks, Stockholm

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Aug 20
Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) arbetar med det maritima och transporthistoriska kulturarvet för att vidga människors världsbild, genom kunskap, upplevelser och engagemang. Vi driver och utvecklar Marinmuseum, Sjöhistoriska museet, Vasamuseet, Vrak samt Järnvägsmuseet. Myndigheten är sedan 2009 miljöcertifierad enligt ISO 14001:2015.

 

 

Om tjänsten

I ett nytt och inspirerande museum får du arbeta i en unik miljö, där marinarkeologi och kulturarvet på Östersjöns botten är i centrum. Vi söker nu en kreativ pedagog till att fortsätta utveckla, samt genomföra museets skolverksamhet. Du kommer arbeta med att utforma program och genomföra skolvisningar för årskurs 1- 9 och gymnasium, men du blir även delaktig i visningar för andra grupper. Du har också ansvar för att utveckla vårt digitala pedagogiska erbjudande, vilket innebär t.ex. redaktionellt arbete med skolwebben och den digitala plattformen Baltic Sea Youth gallery. Det vi erbjuder ska vara tillgängligt i hela Sverige och vi genomför visningar både fysiskt och digitalt, därför krävs det att du är van och bekväm med att arbeta i en digital arbetsmiljö. Pedagogiken ska knyta an till såväl utställningen, som skolans undervisning och du väver samman historia och samtid, med arkeologi och hållbarhet.

I rollen har du många interna kontaktytor som t.ex. pedagoger på våra andra museer, men även externa i form av pedagogiska nätverk t.ex. FUISM, samt skolor och lärarlag. Museet har en internationell samverkan där du blir en del i att skapa samarbeten med museer och skolor runt Östersjön. Hos oss får du arbeta inom ett spännande och viktigt ämnesområde med stor möjlighet till egen fördjupning och utveckling. Samtidigt får du utveckla ämnesövergripande perspektiv på undervisning, som kan stimulera elever till reflektion och egna analyser.

 

Din kompetens, erfarenhet och bakgrund

Du ska vara behörig lärare på högstadienivå med historia som huvudämne och du har flera års erfarenhet av undervisning inom det. Du är även väl förtrogen med att arbeta med kreativa och estetiska läroprocesser och metoder. Du ska ha mycket god förmåga att uttrycka dig på svenska och engelska i tal och skrift och vi ser det som meriterande om du är kunnig i något annat världsspråk eller östersjöspråk. I rollen krävs en hög digital kompetens och vi ser det som meriterande om du har arbetat som webbredaktör eller liknande. Meriterande är även tidigare erfarenhet av pedagogiskt arbete inom museisektorn eller om du är utbildad gymnasielärare inom ämneskombinationer som bryter gränserna mellan blocken SO-NO.

 

Dina egenskaper

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper. För att du ska trivas hos oss behöver du vara socialt utåtriktad och genuint intresserad av mötet med både barn och vuxna. Du har ett stort engagemang för kunskapsförmedling, samt är kunnig och erfaren inom pedagogiskt utvecklingsarbete. Du är lyhörd, fantasifull och kreativ och med din kunskap inom pedagogik och historia driver du utvecklandet av vår skolverksamhet på ett nytänkande sätt, med t.ex. workshops, laborationer och praktiska moment. Du har mycket god förmåga att leda ditt eget arbete framåt, men är också noga med att skapa goda samarbeten och relationer med dina kollegor. Du har ett positivt synsätt och du delar gärna med dig av dina kunskaper och erfarenheter, vilket bidrar till att hela arbetsgruppen kan inspireras och utvecklas.

                

Mer om oss

Vrak – museum of Wrecks är ett nytt museum som öppnade i september 2021 i Båthall 2 på Djurgården i Stockholm. Det är ett museum och ett nav för marinarkeologi, som sprider kunskap om det maritima kulturarv som finns på Östersjöns botten. Med hjälp av digital teknik tar museet berättelserna till ytan, men låter vraken ligga kvar på botten där de bevaras bäst. Museet är fängslande och välkomnande - blandar yta med djup, ljus med mörker och ger insikter som kan vara så omvälvande att du för alltid kommer se havet med nya ögon.

 

Anställning

Tillsvidareanställning, 6 månaders provanställning kan komma att tillämpas. Tillträde enligt överenskommelse.

 

Lön

Månadslön, vi tillämpar individuell och differentierad lönesättning. Ange löneanspråk i din ansökan.

 

Kontaktpersoner

Odd Johansen, enhetschef: 08-519 549 91

 

Fackliga kontaktpersoner

Tony Andersson-Berggren, ST: 08-519 558 27

Patrik Gustafsson, SACO: 08-519 549 42

 

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 12 september genom att registrera dig via länken till vår hemsida.

 

Övriga upplysningar

Statens maritima och transporthistoriska museer är en statlig myndighet och det innebär att uppgifterna som du lämnar till oss kan komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Normalt gäller ingen sekretess för de uppgifter som behandlas i din ansökan. Om du har skyddade personuppgifter ska du kontakta den kontaktperson som finns angiven i annonsen innan du registrerar din ansökan. SMTM har som målsättning att i personalsammansättningen spegla den mångfald som finns i samhället. Har du rätt kompetens är du intressant för oss, oavsett kön, könsidentitet och uttryck, ålder, sexuell läggning, funktionsnedsättning, religion eller etnisk tillhörighet. 

SMTM har tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringsföretag och liknande.

Ansök nu

Statens försvarshistoriska museer söker pedagog till Armémuseum

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Jul 5
Statens försvarshistoriska museer (SFHM)
SFHM är en statlig myndighet under Kulturdepartementet som har till uppgift att sprida kunskapen om det svenska försvaret genom tiderna och om försvarets roll i samhällsutvecklingen. I SFHM ingår Armémuseum, Flygvapenmuseum, Staben för utveckling och stöd samt Försvarets traditionsnämnd. Genom Sveriges Militärhistoriska arv bedrivs samarbete med försvarshistoriska museer över hela landet. SFHM:s verksamhet är i huvudsak lokaliserad till Stockholm och Linköping och har ca 80 anställda. För mer information om myndigheten: www.sfhm.se.
Armémuseum
Armémuseum är beläget i centrala Stockholm och skildrar Sveriges historia från 1500-tal till nutid med fokus på hur människor har levt och påverkats av krig och fred under olika tidsperioder. Vid museet arbetar ca 30 personer uppdelade på två enheter, Publikenheten och Samlingsenheten. Samlingarna består av över 100 000 föremål, från medeltid fram till idag. I arkiv och bibliotek finns stora samlingar av bilder, dokument och tryck tillgängliga. För mer information om museet: www.armemuseum.se.
Publikenheten
Enheten ansvarar för Armémuseums publika verksamhet som består av besöksmottagande, bibliotek, visningar, pedagogisk verksamhet, museidrift, museibutik, program och event samt konferensverksamhet. På enheten finns ett femtontal personer som tillsammans arbetar för att utveckla museet som varumärke, besöksmål och kunskapsförmedlare. Vi vill vara ett museum som är välkomnande, tillgängligt och angeläget för alla.
Arbetsuppgifter
Du tar emot bokningar och genomför våra olika pedagogiska program för skolklasser, däribland digitala visningar som kommer erbjudas från augusti 2021. Armémuseum besöks mestadels av klasser från mellanstadiet till gymnasiet. Flera av våra visningar innehåller dramatiserade inslag där du arbetar med rollgestaltning i tidstypiska kläder. Du kan också komma att genomföra visningar av museet, stadsvandringar eller digitala visningar för vuxengrupper.
Utbildningsbakgrund
Du ska ha högskoleexamen med inriktning mot kulturhistoria, historia, etnologi eller pedagogik. Meriterande är studier på lärarhögskola eller lärarexamen.
Kunskaper och erfarenheter
Du ska ha minst ett par års erfarenhet av pedagogiskt arbete på museum, vilket innebär att du har förmågan att anpassa din berättelse efter gruppens förutsättningar och förklara för besökare med olika förkunskaper och i olika åldrar. Vi ser det som mycket meriterande om du har erfarenhet av att genomföra livevisningar digitalt mot grupper på distans eller visningar som spelats in för att visas digitalt. Det är meriterande om du har erfarenhet av att arbeta med svåra frågor i pedagogisk verksamhet, vana av att arbeta i dramaform samt har arbetat med att skriva inlägg till sociala medier.
Kompetenser
Du ska ha mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och i tal på engelska. Du är positiv och lyhörd och bidrar till verksamhetens goda arbetsklimat. Du ska kunna se möjligheter med att arbeta med svåra frågor och ska lätt kunna anpassa din pedagogiska ton till gruppen. Du är stresstålig och flexibel och du kan arbeta med att plötsliga förändringar sker i ditt uppdrag.
Anställningsform och tillträde
Tillträde omgående, dock tidigast 1 september. Vikariat, omfattning 100 procent till den 31 december 2021. Eventuell möjlighet till förlängning.
Ansökan
Välkommen att skicka din ansökan till jobb@sfhm.se märkt Dnr 281-2.3.9/21 senast 26 juli 2021. Ansökan ska innehålla CV och en kort presentation av dig själv.
SFHM strävar efter att ha en jämn könsfördelning, ser mångfald som en styrka och välkomnar därför sökande med olika bakgrund.
Vid din ansökan kommer dina personuppgifter behandlas enligt gällande lagstiftning inom personuppgiftsområdet. Genom din ansökan samtycker du till behandlingen. Du kan läsa mer här http://www.sfhm.se/om-oss/personuppgifter/.

Ansök nu

Nationalmuseum söker vikarierande konstpedagog (NM2021/242)

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Maj 24
Nationalmuseum söker en vikarierande konstpedagog för skolverksamhet med inriktning högstadiet- och gymnasiet. Anställningen är ett vikariat på 80% under perioden 16 augusti 2021 dock längs intill 11 juni 2022.

Nationalmuseum är en statlig myndighet och Sveriges konst- och designmuseum med ca 130 anställda. Museets samlingar består av äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design från antiken till idag. Nationalmuseum ansvarar även för porträttkonsten fram till våra dagar genom Statens porträttsamling. Samlingarna visas på Blasieholmen, Stockholm och på ytterligare ett 20-tal platser, bl.a. Läckö slott, Jamtli samt Gustavsbergs Porslinsmuseum.

Nationalmuseum bedriver omfattande utställningsverksamhet och program-, forsknings- och publikationsverksamhet samt utlåningsverksamhet. Nationalmuseum är ett museum för alla med en verksamhet som har stor synlighet i samhället och som angår många människor.

Vi söker en person med stor erfarenhet av att arbeta kreativt med ungdomar och konst i mötet mellan konstvärld och skolvärld. Du ska ha en relevant konstutbildning på högskolenivå, gärna med pedagogisk inriktning och flerårig, dokumenterad arbetslivserfarenhet av arbete med skolgrupper på konstmuseum.

Krav:

Du ska ha en relevant konstutbildning på högskolenivå, gärna med pedagogisk inriktning.
Du har minst 5 års, dokumenterad arbetslivserfarenhet av arbete med skolgrupper på konstmuseum.
Du behöver kunskap om konst och design, såväl samtida som från äldre tid (avspeglande Nationalmuseums samlingsområde).
Du ska kunna arbeta med visningsverksamhet och med att leda skapande verksamhet i ateljé/verkstad.
Du ska ha ett medvetet förhållningssätt till rollen som samtalsfacilitator.
Du har erfarenhet av digitala tekniker för undervisning och kommunikation
Du har god kunskap om grundskolan och gymnasiets läroplaner och arbetssätt.

Merit:

Ett eget konstnärskap med grundad erfarenhet av kreativa processer och god kunskap om material och tekniker.

Profil:

Du kommer att ingå i det pedagogiska team som arbetar med barn- och skolverksamhet, en viktig del av arbetet är operativ med skolgrupper och vi lägger stor vikt på förmåga att lägga upp och planera arbete med lärare och elever för såväl fysiska som digitala skolprogram.

Du är en noggrann, initiativrik person som kan arbeta självständigt och i samverkan med andra. Stor vikt läggs vid personliga egenskaper.

Befattningen har placering vid enheten för Pedagogik. med önskad anställningsstart 2021-08-16.

Vidare information:

Information om befattningen lämnas av enhetschef Lena Eriksson, tfn 08-519 555 31 .
Fackliga företrädare är Audrey Lebioda för SACO, Ann-Christin Linder för ST. Båda nås på tfn
08-519 543 00 samt Bo Gustafsson för SEKO tfn 0703-78 44 42.

Ansökan via formulär:

Bifoga CV tillsammans med personligt brev . Bifogade dokument ska vara i pdf-format. .

Välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Pedagog med inriktning mot skolprogramsutveckling

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Apr 30
Vill du arbeta på en myndighet som har världen som sitt arbetsfält? Statens museer för världskultur består av Etnografiska museet, Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg. Med samlingar som spänner över flera tusen år och alla världens kontinenter kan Världskulturmuseerna ge perspektiv och ökad förståelse för vilka vi är, varifrån vi kommer och vilken värld vi vill skapa tillsammans. Med en vision om en större, mänskligare och mer inkluderande värld är vårt uppdrag mer angeläget än någonsin!

Idag arbetar cirka 150 medarbetare utifrån regeringsuppdraget att visa och levandegöra världens kulturer samt ge perspektiv på en allt mer globaliserad värld, såväl historiskt som i dag. Vår kärnverksamhet är samlad i tre avdelningar Samling, Innehåll och lärande och Publika möten. Samtliga avdelningar arbetar med publiken i fokus, i nära samverkan och med hela myndigheten som arbetsfält. Vårt övergripande mål är att bli angelägna för fler och vi söker nu dig som med kunskap, nyfikenhet och värme vill bidra till att utveckla verksamheten framåt.
ARBETSUPPGIFTER
Rollen ansvarar för att utveckla, ett för skolan attraktivt och efterfrågat pedagogiskt utbud, som både kan finnas tillgängligt fysiskt i myndighetens museer och digitalt med nationell och internationell räckvidd i egna och andras kanaler. Rollens tonvikt ligger på planering, utveckling, framtagande och genomförandet av myndighetens skolprogram för förskola, grundskola, gymnasium, universitet och annan vuxenutbildning. Ett särskilt fokus kommer att ligga på att utveckla Världskulturmuseernas digitala pedagogiska utbud inklusive erbjudanden inom lärarfortbildning. Ett annat ansvar är att utveckla metoder för en mångfacetterad interaktion med olika målgrupper i de fysiska utställningarna.
Rollen är även en viktig länk mellan våra målgrupper i olika dialog- och samskapande utvecklingsprojekt. Arbetet förväntas utvecklas i nära samarbete och samverkan med olika organisationer och institutioner, t ex landets lärarutbildningar och andra utbildningsaktörer. Inom ramen för rollen ingår att förbereda avtal kring samarbeten med utbildningssektorns huvudmän.
Som pedagog med inriktning mot skolprogramsutveckling har rollen även ett särskilt ansvar för att omvärldsbevaka och dela med sig av relevant utveckling inom sitt ansvarsområde. Funktionen är placerad i Stockholm på avdelningen Innehåll och lärande. Tjänsteresor förekommer, främst inom Sverige men ibland utomlands.


KVALIFIKATIONER
Skallkrav:
- Ämneslärarexamen eller en internationell examen som motsvarar en ämneslärarexamen enligt universitets- och högskolerådet, med inriktning mot humaniora eller samhällsvetenskap.
- Aktuell kunskap om grund- och gymnasieskolans olika styrdokument, arbetssätt och specifika behov.
- Erfarenhet av att driva utvecklingsprojekt

Meriterande:
- Erfarenhet av projektledarskap
- Erfarenhet av offentlig verksamhet
- Erfarenhet av en internationell/mångkulturell kontext
- Kunskaper inom utställningsmediets skapandeprocess
- Tidigare arbete vid en kunskaps-, utbildnings- eller mediaorganisation
- Erfarenhet av att arbeta i någon digital lärplattform sk. Learning Management System (LMS).
- Erfarenhet av förskoleverksamhet
- Fler språk än svenska och engelska

Personliga egenskaper:
- Kommunikation, du förmedlar information tydligt och enkelt, både muntligt och skriftligt.
- Affärsmässighet, du fokuserar energi och resurser på projekt och uppgifter som genererar ett mervärde.
- Initiativtagande, du driver nya initiativ inom ramarna för verksamhetens bästa.
- Resultatorienterad, du kan förändra ditt beteende snabbt och effektivt för att uppnå mål, hantera svårigheter eller lösa problem.
- Självinsikt, du är medveten om dina styrkor och svagheter samt när hjälp behövs från andra för att få jobbet gjort på ett effektivt sätt.

Världskulturmuseerna eftersträvar mångfald och jämställdhet och ser därför alltid anställda med olika bakgrund och erfarenhet som mycket berikande för verksamheten.


ÖVRIGT
Vi tar endast emot ansökningar via Offentliga Jobb.

Vi har valt våra rekryteringskanaler och undanber oss all kontakt från rekryterings- och annonsförsäljare.

Ansök nu

Extrajobb som museilärare vid Sjöhistoriska museet, Stockholm

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Mar 12
Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) arbetar med det maritima och transporthistoriska kulturarvet för att vidga människors världsbild, genom kunskap, upplevelser och engagemang. Vi driver och utvecklar Marinmuseum, Sjöhistoriska museet, Vasamuseet samt Järnvägsmuseet.

 

Vi söker kunniga och engagerade medarbetare som vill arbeta extra med besöksmottagning och visningar för våra besökare i alla åldrar. Vi erbjuder ett omväxlande arbete i en kulturhistorisk miljö med inspirerande, lärorika möten i vårt dagliga besöksflöde. Är du den vi söker?

 

Om tjänsten

Som museilärare blir du en viktig kugge i hjulet på Sjöhistoriska museet. Du är vårt ansikte utåt på museet och/eller museifartygen och bidrar till besökarens trivsel och lärande. Ditt bemötande är en viktig del av besökarens upplevelse och din entusiasm kan bli en viktig ingång till vårt ämnesområde. Arbetet som museilärare är mycket omväxlande och innehåller en stor del praktiskt arbete. Du sköter entré och butik med kassa, försäljning och lagerhållning. Du ronderar våra utställningar och lokaler och säkerställer att allt är snyggt, prydligt och säkert, samt informerar om verksamheten och servicefunktioner.

Självklart spelar du en viktig roll i museets kunskapsförmedling. Du håller dagliga visningar av museet och/eller våra museifartyg, för både barn och vuxna och både på svenska och engelska. Du besvarar även frågor kring våra utställningar och inom museets ämnesområde.

 

Din kompetens, erfarenhet och bakgrund

Du ska ha minst ett års studier på högskolenivå i något kulturhistoriskt ämne, t.ex. historia, etnologi eller arkeologi. Det ses som meriterande om du dessutom har kunskaper inom maritim historia eller praktisk erfarenhet av fartyg eller båtar, men det viktigaste är att du är nyfiken på vårt ämnesområde och vill lära dig mer. Tidigare erfarenhet av pedagogiskt arbete, t.ex. som guide på museum eller som ledare inom barnverksamhet, samt erfarenhet av servicearbete, från t.ex. butik eller kafé ses även det som meriterande. Du ska ha mycket goda kunskaper i svenska i tal och skrift och mycket god talad engelska. Fler språk, inklusive teckenspråk, är meriterande.

 

Dina egenskaper

Du brinner för kunskapsförmedling och har förmåga att sätta våra besökare i främsta rummet. För att lyckas med detta krävs att du är utåtriktad, engagerad och initiativtagande. Du trivs med människor omkring dig och är inte rädd att hugga i med praktiska göromål där det behövs. Du ser till helheten och förstår vikten av gott samarbete och att alla hjälps åt för att hålla god struktur och ordning.

 

Internutbildning

Som timanställd museilärare förväntas du läsa in dig på aktuella utställningar och visningar. Vi erbjuder viss internutbildning och tillhandahåller instuderingsmaterial. I din roll som museilärare ingår du i museets utrymningsorganisation och vi arrangerar obligatorisk utbildning i detta och andra säkerhetsrelaterade frågor. Vi kommer hålla obligatoriska digitala utbildningsträffar ett antal vardagkvällar i maj då du förväntas kunna delta. Preliminär tid för dessa är kl.17:00-19:00.

 

Anställning

Arbetet är en allmän visstidsanställning med timlön, ett extrajobb där du arbetar vid behov. Under sommarsäsongen kommer extrapersonal behövas främst på helger och enstaka vardagar. Är du rätt person för oss kan det finnas möjlighet att fortsätta arbeta vid behov även efter sommarsäsongen, då främst på helger och under skollov.

 

Lön

Timlön, semesterersättning samt OB.

 

Kontaktpersoner

Jenny Theng, arbetsledare: 08-519 549 35

Linus Karlsson, arbetsledare: 08-519 549 61

 

Fackliga kontaktpersoner

Eva Berglund-Thörnblom, ST: 08-519549 44

Patrik Gustafsson, SACO: 08-519 549 42

 

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 11 april genom att registrera dig via länken till vår hemsida, bifoga CV och personligt brev. Intervjuer sker löpande under ansökningstiden.

 

Mer om Sjöhistoriska museet

Sjöhistoriska museet ligger på Norra Djurgården i Stockholm och berättar om människans historia till sjöss. Museet verkar inom myndighetens uppdrag att samla, vårda och ställa ut minnen av handelssjöfart, skeppsbyggeri och sjöförsvar. I museet visas fartygsinteriörer, navigationsinstrument, vapen, galjonsfigurer, sjömansarbeten och konst. Under sommarsäsongen öppnar vi även upp våra museifartyg på Galärvarvet för besök och visningar.

 

Övriga upplysningar

Statens maritima och transporthistoriska museer är en statlig myndighet och det innebär att uppgifterna som du lämnar till oss kan komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Normalt gäller ingen sekretess för de uppgifter som behandlas i din ansökan. Om du har skyddade personuppgifter ska du kontakta den kontaktperson som finns angiven i annonsen. SMTM har som målsättning att i personalsammansättningen spegla den mångfald som finns i samhället. Har du rätt kompetens är du intressant för oss, oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. 

SMTM har tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringsföretag och liknande.

Ansök nu

Pedagog till Vasamuseet, Sockholm

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Mar 3
Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) arbetar med det maritima och transporthistoriska kulturarvet för att vidga människors världsbild, genom kunskap, upplevelser och engagemang. Vi driver och utvecklar Marinmuseum, Sjöhistoriska museet, Vasamuseet samt Järnvägsmuseet.

 

 

Om tjänsten

Vasamuseets pedagogiska verksamhet riktar sig huvudsakligen till skolans olika åldersgrupper, från förskola till högskola. Vi arbetar även med visningar och program för barn och unga på helger och skollov året om. Som pedagog hos oss kommer du att ingå i ett team pedagoger med gemensamt ansvar för museets arbete med skolan. Till rollen som pedagog hör också att med pedagogisk kompetens bidra i övrigt publikt arbete inom Publik- och pedagogikenheten, som till exempel i tillgänglighetsfrågor och utvecklande av utställningar. 

 

Din kompetens, erfarenhet och bakgrund

Du ska ha formell pedagogisk utbildning, med såväl teoretisk som metodisk kompetens inom det pedagogiska ämnesområdet. Du ska ha tidigare erfarenhet av pedagogiskt arbete med barn och unga inom museisektorn. Vid sidan av detta ska du ha mycket god förmåga att uttrycka dig på svenska och engelska i både tal och skrift. Vi ser gärna också att du har studier i något eller några historiska ämnen i din kompetensprofil.

 

Dina egenskaper

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper. Du är förtrogen med pedagogisk teori och har intresse och erfarenhet av pedagogiskt utvecklingsarbete. Du trivs med att samarbeta och bidra till hela gruppens arbete och kommer gärna med egna idéer om hur vi kan utveckla arbetet. Du är flexibel och lyhörd för vad situationen kräver och har även förmåga att själv kunna prioritera i ditt arbete. Du trivs även med att leda och inspirera andra.

 

Mer om oss

Vasamuseet visar Vasa, världens enda bärgade och restaurerade skepp från 1600-talet. Vi har de senaste åren hälsat cirka 1,5 miljoner besökare välkomna och är därmed världens mest besökta maritima museum. I Vasamuseets Publik- och pedagogikenhet arbetar vi med kunskapsförmedling och värdskap. Förutom den pedagogiska verksamheten ingår också visnings-, entré- och butiksverksamhet och tillsammans arbetar vi för att ge våra besökare en unik upplevelse och ett minne för livet.

 

Anställning

Tillsvidare, heltid. Tillträde enligt överenskommelse. 6 månaders provanställning kan komma att tillämpas.

 

Lön

Månadslön, vi tillämpar individuell och differentierad lönesättning. Ange löneanspråk i ansökan.

 

Kontaktpersoner

Torbjörn Ågren, chef Publik- och pedagogikenheten: 0733-60 42 94

Maria Dalhed Persson, biträdande chef Publik- och pedagogikenheten: 08-519 548 62

 

Fackliga kontaktpersoner

Johan Löfgren, SACO: 0455-35 93 75

Stefan Evensen, ST: 08-519 549 52

 

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 17 mars genom att registrera dig via länken till vår hemsida. 

 

Övriga upplysningar

Statens maritima och transporthistoriska museer är en statlig myndighet och det innebär att uppgifterna som du lämnar till oss kan komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Normalt gäller ingen sekretess för de uppgifter som behandlas i din ansökan. Om du har skyddade personuppgifter ska du kontakta den kontaktperson som finns angiven i annonsen. SMTM har som målsättning att i personalsammansättningen spegla den mångfald som finns i samhället. Har du rätt kompetens är du intressant för oss, oavsett kön, könsidentitet och uttryck, ålder, sexuell läggning, funktionsnedsättning, religion eller etnisk tillhörighet. 

SMTM har tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringsföretag och liknande.

Ansök nu

Skansen söker chef för Pedagogiska enheten

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Dec 21
Skansen är en unik plats som varje år välkomnar 1,4 miljon gäster från hela världen. Skansen är ett friluftsmuseum, en djurpark och en plats för upplevelser och traditioner. På Skansen förmedlas Sveriges kultur- och naturhistoria med fokus på samspelet mellan människor, djur och natur. Här ordnas också evenemang av högsta klass och nationellt intresse.
Friluftsmuseets form ger många möjligheter till upplevelser och lärande för alla sinnen och till samtal mellan pedagoger och gäster. Det ger unika förutsättningar för en stark museiupplevelse. Skansens medarbetare har bred och djup kunskap inom många olika ämnesområden, och vi har siktet inställt på att bidra till ett hållbart samhälle.

Nu söker vi dig som vill delta i vårt arbete med att skapa högklassiga och spännande kulturhistoriska upplevelser i Skansens fantastiska miljöer. Du ska vara en engagerad och driven ledare med förankring i kulturhistoria, museiverksamhet och museipedagogik, och med ett stort intresse för gästens önskemål och behov.
Skansen är i en spännande utvecklingsprocess, och rekryterar nu på flera nyckelpositioner inom olika avdelningar.
Inom den Kulturhistoriska avdelningen finns tre enheter. Vi rekryterar nu nya chefer till två av dem; Pedagogiska enheten och Samlingsenheten.

Om Kulturhistoriska avdelningen och Pedagogiska enheten
Pedagogiska enheten är placerad i Skansens Kulturhistoriska avdelning som arbetar med att förmedla kunskap och skapa upplevelser av Sveriges historia. Avdelningen har också ansvar för att förvalta Skansens samlingar och arkiv samt tillvarata och utveckla traditionsburen kunskap.
Den Pedagogiska enhetens huvudsakliga ansvarsområde är förmedling i Skansens museimiljöer samt i olika program och visningar. Enhetens arbete omfattar såväl publika koncept och kulturhistoriska kunskapsunderlag, som det faktiska gästmötet. Därtill sker också samordning av Skansens museierbjudande inom enheten.
Inom enheten finns 16 tillsvidareanställda medarbetare. Inom enheten ryms också tim- och arvodesanställda som i hög grad bidrar till att levandegöra och förmedla Skansens museimiljöer. Enhetschefen är direkt underställd avdelningschefen.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
• Ansvara för, leda och utveckla arbetet på Pedagogiska enheten som en del av helheten Skansen.
• Arbeta nära medarbetarna och verksamheten genom transparenta arbetsmetoder och regelbundna avstämningar.
• Tillsammans med övriga chefer inom avdelningen planera och följa upp enhetens verksamhet och ekonomi.
• Löpande samarbeta med Skansens olika avdelningar och bidra till att den kulturhistoriska verksamheten skapar största möjliga värde för Skansen som helhet.
• Bidra till goda relationer med våra samverkanspartners och andra externa kontakter.
• Löpande identifiera frågor av strategisk betydelse för Skansen i allmänhet och den Pedagogiska enheten i synnerhet.
• Säkerställa kvalitet, effektivitet och affärsmässighet i enhetens verksamhet.
• Bidra i arbetet med att hitta nya intäktskällor och extern finansiering för verksamhetens utveckling.

Kompetens och erfarenheter
Vi söker dig som har:
• Väl vitsordad ledarskaps- och chefserfarenhet.
• Akademiska meriter inom kulturhistoriska ämnen.
• Gedigen erfarenhet av arbete med museipedagogik och förmedling på museum.
• Erfarenhet av olika former av digital förmedling är meriterande, liksom erfarenhet av arbete på friluftsmuseum eller i historiska hus.
• Erfarenhet av forskningsarbete inom det kulturhistoriska fältet är meriterande.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker en person som är både lyhörd och drivande. Du ska ha utpräglat goda ledaregenskaper och förmåga att skapa engagemang för att nå gemensamma mål. I det ligger att skapa tydlighet kring mål, roller och förväntningar. Att se och tillvarata alla medarbetare, och skapa goda förutsättningar för var och en i gruppen att bidra till ett bra resultat. Vidare ska du ha mycket god förmåga att sätta dig in i frågor utifrån ett helhetsperspektiv, samarbeta och skapa goda relationer inom och utanför Skansen.

Välkommen att registrera din ansökan med CV och personligt brev, genom att klicka på Ansök längst ner i annonsen. Sista anställningsdag är den 25 januari 2021.

Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta Åsa Magnusson, Avdelningschef Kulturhistoriska avdelningen, tel. 070-819 80 04, asa.magnusson@skansen.se


Skansen värdesätter de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten och ser därför gärna sökande med olika bakgrund, kultur och livserfarenhet till tjänsten.

Fackliga representanter:
Saco-S: Boel Recén, boel.recen@skansen.se, ST: Birgitta Jansson, birgitta.jansson@skansen.se, Seko: Mikko Svensson, 070-991 30 18

Ansök nu

Digital pedagog med erfarenhet att anpassa material för olika målgrupper

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Jun 25
Forum för levande historia söker:
Digital pedagog med erfarenhet att anpassa material för olika målgrupper
Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet. Vårt uppdrag är att vara ett nationellt forum som ska främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Myndigheten har särskilt till uppgift att informera om Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten, samt att sträva efter att stärka människors vilja att aktivt verka för alla människors lika värde.
Med både beprövade och innovativa arbetssätt inom pedagogik och kultur i form av seminarier, föreläsningar, workshoppar, konstprojekt, utställningar med mera strävar vi efter att bidra till att skapa reflektion, dialog och lärande om historia och nutid.
Vårt kontor och vår publika lokal finns i Gamla stan, Stockholm men verksamheten bedrivs i hela landet.
Vi söker nu en pedagog på heltid för en tillfällig anställning t.o.m. 2021-01-31.
Tjänsten är placerad på avdelningen för program och produktion som har nio anställda.
Om tjänsten
Nu söker vi en erfaren pedagog som ska arbeta med att nå nya målgrupper inom utbildningssektorn. Insatsen riktar sig till utbildning inom olika skolformer som till exempel gymnasium, vuxenutbildning inklusive sfi, folkhögskolor, särskolan och andra utbildningsformer.
Arbetet ska särskilt bidra till att bygga nya relationer med skolformer som i dag i mindre utsträckning använder Forum för levande historias resurser. I arbetet ska befintligt material anpassas för att bättre passa målgruppernas behov då förutsättningar och förkunskaper hos målgrupperna ser olika ut.
Exempel på arbetsuppgifter:
Anpassa och utveckla digitala material för att passa olika skolformer och kurser
Leda vissa utbildningspass på fortbildningar för lärare
Genomföra uppsökande arbete och testa material genom målguppsdialog
Skriva texter på lättläst svenska

Arbetstiden är i huvudsak dagtid måndag - fredag.
Den vi söker
Vi söker dig som har lärarutbildning och helst har behörighet att undervisa i historia eller annan för uppdraget relevant pedagogisk utbildning.
Du har minst 5 års erfarenhet av att arbeta som pedagog eller med utveckling av läromedel.
Du har god kännedom om hur den svenska skolan och utbildningssektorn styrs genom till exempel läroplaner och kursplaner.
Du är van vid att utveckla digitala material anpassade för olika skolformer.
Du är en person med många idéer och metoder och har erfarenhet av att utveckla och anpassa pedagogiska material för lärande och kan omsätta dessa i praktiken med fokus på elever som läser kortare kurser i till exempel historia.
Du är trygg i din yrkesroll och trivs med att leda samtal och diskussioner.
Den vi söker behöver ha en hög samarbetsförmåga men också ett stort eget driv och initiativförmåga. Vi ser gärna att du har erfarenhet av att arbeta i flerspråkiga klassrum och kan skriva lättläst svenska. Det är meriterande om du har erfarenhet av att undervisa vuxna elever.
Det är meriterade om du har arbetat med frågor som relaterar till myndighetens uppdrag att stärka arbetet för demokrati och motverka antisemitism, antiziganism och andra former av rasism med utgångspunkt i Förintelsens historia samt har erfarenhet av arbete i olika skolformer.
Forum för levande historia strävar efter en jämn könsfördelning och vill ta tillvara de kvaliteter som etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten. Eftersom vi är en liten organisation kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet, framförallt på att förmågan att samarbeta. Vi förutsätter att du delar våra värderingar kring demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter.
Tillträde
Tillträde snarast efter överenskommelse. Tjänsten är en allmän visstidsanställning t.o.m. 2021- 01- 31.
Ansökan
Skicka din ansökan med CV och personligt brev till jobb@levandehistoria.se senast den 10 juli 2020. Ange diarienummer 2020/112 i ansökan.
Eventuella frågor besvaras av Erika Aronowitsch, avdelningschef program och produktion, 08-723 87 54, erika.aronowitsch@levandehistoria

Ansök nu

Pedagog

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Jun 9
Forum för levande historia söker:
Pedagog
Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet. Vårt uppdrag är att vara ett nationellt forum som ska främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Myndigheten har särskilt till uppgift att informera om Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten, samt att sträva efter att stärka människors vilja att aktivt verka för alla människors lika värde.
Med både beprövade och innovativa arbetssätt inom pedagogik och kultur i form av seminarier, föreläsningar, workshops, konstprojekt, utställningar med mera strävar vi efter att bidra till att skapa reflektion, dialog och lärande om historia och nutid.
Vårt kontor och vår publika lokal finns i Gamla stan, Stockholm men verksamheten bedrivs i hela landet.
Vi söker
Vi söker nu en pedagog som kommer att arbeta i myndighetens utställningar i Gamla Stan. Huvudsakligen kommer du att genomföra två timmars workshops. Du ingår i avdelningen för program och produktion som består av ca 10 personer.
Tjänsten är på halvtid och en tillfällig anställning från 2020-08-17 till 2020-12-31.
Om tjänsten
Nu söker vi en erfaren pedagog som ska arbeta med att genomföra workshops för elever i årskurs 4- till gymnasiet.
Exempel på arbetsuppgifter:
· Genomföra workshops och delta på fortbildningar
· Utveckla metoder och ta fram pedagogiskt material
Arbetstiden är i huvudsak dagtid, måndag-fredag.
Kvalifikationer
Vi söker dig som har lärarutbildning eller annan för uppdraget relevant pedagogisk utbildning.
Du har minst 3 års erfarenhet av att arbeta som pedagog.
Du är trygg i dig själv och trivs med att leda samtal och diskussioner. Du trivs med att genomföra workshops.
Det är meriterade om du har arbetat med frågor som relaterar till myndighetens uppdrag att stärka arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsens historia samt har erfarenhet av arbete mot eller inom olika skolformer.
Forum för levande historia strävar efter en jämn könsfördelning och vill ta tillvara de kvaliteter som etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten. Eftersom vi är en liten organisation kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet, framförallt på förmågan att samarbeta. Vi förutsätter att du delar våra värderingar kring demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter.
Tillträde
Tillträde snarast efter överenskommelse. Tjänsten är en tillfällig anställning t.o.m. 2020-12-31.
Ansökan
Skicka din ansökan med CV och personligt brev till jobb@levandehistoria.se senast den 8 juli 2020. Ange diarienummer 2020/106 i ansökan.
Eventuella frågor besvaras av Erika Aronowitsch, avdelningschef program och produktion, 08-723 87 54, erika.aronowitsch@levandehistoria.se. Samtal från rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Ansök nu

Pedagog till Forum för levande historia

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Jan 23
Vi söker nu en pedagog på heltid för en tillfällig anställning t.o.m. 2020-12-31.
Tjänsten är placerad på avdelningen för program och produktion som har nio anställda.


Om tjänsten
Nu söker vi en erfaren pedagog som ska arbeta med att nå nya målgrupper inom utbildningssektorn. Insatsen riktar sig till utbildning inom olika skolformer som till exempel grundskola, gymnasium, vuxenutbildning, folkhögskolor och andra utbildningsformer.
Arbetet ska särskilt bidra till att bygga nya relationer med skolformer/organisationer som i dag i mindre utsträckning använder Forum för levande historias resurser. I arbetet kan befintligt material behöva anpassas för att bättre passa målgruppernas behov då förutsättningar och förkunskaper hos målgrupperna ser olika ut.
Exempel på arbetsuppgifter:
·        Utveckla och omarbeta pedagogiskt material för att passa olika skolformer och ämnesinriktningar
·        Genomföra uppsökande arbete och målgruppsdialog
·           Utveckla och omarbeta pedagogiskt material för att passa olika skolformer och ämnesinriktningar
·        Leda utbildningspass och workshoppars på fortbildningar
·        Upphandla, leda och kvalitetssäkra konsultuppdrag inom pedagogiskt arbete
Arbetstiden är i huvudsak dagtid måndag-fredag.


Den vi söker
Vi söker dig som har lärarutbildning eller annan för uppdraget relevant pedagogisk utbildning.
Du har minst 3 års erfarenhet av att arbeta som pedagog eller med utveckling av läromedel. Du har god kännedom om hur den svenska skolan och utbildningssektorn styrs genom till exempel läroplaner och kursplaner.
Du är en person med många idéer och metoder och har erfarenhet av att utveckla pedagogiska koncept för lärande och kan omsätta dessa i praktiken. Du är trygg i din yrkesroll och dig själv och trivs med att leda samtal och diskussioner. Den vi söker behöver ha en hög samarbetsförmåga men också ett stort eget driv och initiativförmåga. Vi ser gärna att du har språkkunskaper utöver svenska och engelska.  Du behöver kunna uttrycka dig väl både i tal och skrift på svenska och engelska.
Det är meriterade om du har arbetat med frågor som relaterar till myndighetens uppdrag att stärka arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsens historia samt har erfarenhet av arbete inom olika skolformer.


Forum för levande historia strävar efter en jämn könsfördelning och vill ta tillvara de kvaliteter som etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten. Eftersom vi är en liten organisation kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet, framförallt på förmågan att samarbeta. Vi förutsätter att du delar våra värderingar kring demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter.


Tillträde
Tillträde snarast efter överenskommelse. Tjänsten är en allmän visstidsanställning t.o.m. 2020-12-31. Tillsättandet av tjänsten är beroende av kommande regeringsuppdrag på området.


Ansökan
Skicka din ansökan med CV och personligt brev till jobb@levandehistoria.se senast den 12 februari 2020. Ange diarienummer 2020/16 i ansökan.


Eventuella frågor besvaras av Erika Aronowitsch, avdelningschef program och produktion, 08-723 87 54, erika.aronowitsch@levandehistoria.se. Samtal från rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Ansök nu

Pedagoger till Stadsmuseet

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Jun 26
Stockholm växer som aldrig förr. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.Arbetsplatsbeskrivning
Tjänsten som pedagog är placerad på Stadsmuseiavdelningens enhet Stadsmuseet Slussen.

Enheten Stadsmuseet Slussen har ansvar för att bedriva publik verksamhet på Stadsmuseet och har nyligen återöppnat efter att ha varit stängt i fyra år. Hela huset har fått en genomgående, varsam renovering, med plats för dubbelt så många besökare som tidigare. I museets nya stadshistoriska utställning får besökaren uppleva Stockholms historia från år 1527 fram till idag. Här möter vi människor, händelser och miljöer som tillsammans berättar om stadens utveckling. I museets butik finns allt från böcker om Stockholm till affischer och unika presenter. En ny restaurang med kafé kommer att öppna under hösten. Restaurangen kommer att vara en separat verksamhet, med andra öppettider än museet. På museet finns ett matsäcksrum, där skolklasser kan äta sin lunch och förvara sina ryggsäckar.

Arbetsbeskrivning
Som pedagog är din huvuduppgift att hålla visningar för både barn och vuxna. Det betyder att du arbetar i våra publika lokaler med pedagogisk verksamhet genom att utföra visningar av museets utställningar samt aktiviteter för barn och unga på helger och lov. Arbetet koordineras av museets antikvarie med ansvar för pedagogik och skola.

Du kan också få i uppdrag att skriva inlägg i museets sociala medier, rondera i huset och hjälpa besökare att hitta rätt.

Huvudmålgrupp för museet är invånare i Stockholm. De delas upp i stammisar med ett stort intresse för Stockholms historia, urbana Stockholmare, de som kanske inte är så vana att gå på museum och som troligen inte varit på Stadsmuseet på mycket länge, eller kanske ens aldrig. Vi välkomnar också barn som ackompanjeras av vuxna och förstås skolklasserna med deras lärare. Turister, svenska så väl som utländska, är också en viktig besöksgrupp för oss.

Du fungerar som en ambassadör för verksamheten och är lyhörd för besökaren.

Tjänsten är en projektanställning under perioden 2019-10-01 – 2020-12-31 omfattande 20%. Arbetstiden är verksamhetsanpassad och schemalagd med tyngdpunkt på tisdag-fredag samt vissa kvällar och helger.

I tjänsten som pedagog förväntas du:

•Gilla och tycka att det är kul att träffa människor och vara lyhörd för deras behov

•Vara inspirerande

•Ha ett mångfaldsperspektiv

•Vara stresstålig och flexibel

•Vara ordningsam, strukturerad och ansvarstagande

•Ha mycket god förmåga att lösa problem som snabbt kan uppstå

Kvalifikationer
För detta arbete söker vi dig som har:

•Fil.kand. i historia/etnologi/konst/arkitektur/pedagogik eller andra relevanta ämnen

•Förskollärar- eller lärarutbildning, fritidspedagog alt. erfarenhet från skolundervisning

•Stor vana vid att ha visningar och stadsvandringar för skolklasser men också för vuxna

•Kunskap om Stockholms historia

•Förmåga att utföra olika pedagogiska aktiviteter för olika slags grupper

•Gott bemötande där besökaren är i fokus

•God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift

Du pratar svenska och engelska obehindrat, men vi ser gärna att du också talar andra språk.

Ett plus är om du är utbildad dramapedagog, hantverkskunnig, läst museipedagogik och/eller har erfarenhet av att arbeta med barn och grupper på lätt svenska och/eller med särskilda behov.

Du har engagemang och driv, du är både kreativ och noggrann och inte minst, jobbar med humor och glädje!

Tjänsten kan eventuellt kombineras med annan deltidstjänst i museets entré.


Övrigt
Frågor om tjänsten kan besvaras from den 5 augusti.

Kulturförvaltningen arbetar på uppdrag av kulturnämnden i Stockholms stad. Verksamheten omfattar avdelningarna Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stadsbiblioteket och Stadsmuseiavdelningen. Förvaltningen svarar också för stadens kulturstöd, Ungdomsfestivalen ”We Are STHLM”, Kulturfestivalen och medborgarskapsceremonin. Kulturförvaltningen har ca 900 anställda. Kulturförvaltningen eftersträvar jämställdhet och mångfald och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter.

Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Ansök nu

Museipedagog till IOGT - NTO:s Ordenshus på Skansen , sommarsäsongen 2019

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Feb 4
Som Sveriges främsta nykterhetsorganisation erbjuder vi ett meningsfullt arbete där du har möjlighet att medverka till ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv.

Vi erbjuder en arbetsplats med ett gott ledarskap, där vi som medarbetare trivs med varandra och våra uppgifter samt ett arbete som är flexibelt för att passa just din livssituation. Inom nykterhetsrörelsen finns det utvecklingsmöjligheter från lokalt till internationellt.

Vi tror att den här annonsen är början på något fantastiskt, både för oss och för dig!Museipedagog till Ordenshuset Brofästet på Skansen, sommarsäsongen 2018

Som Sveriges främsta nykterhetsorganisation erbjuder IOGT-NTO ett meningsfullt arbete där du har möjlighet att bidra till ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte ska hindra människor från att leva ett fritt och rikt liv.

Vi samarbetar med Skansen som är en av Sveriges mest kända turistattraktioner och världens äldsta friluftsmuseum, där man kan besöka Ordenshuset Brofästet som är en typisk IOGT-lokal i 1920-talsstil. Nu söker vi dig som tillsammans med oss vill levandegöra nykterhetsrörelsens roll i den svenska historien och spegla den verksamhet som kunde förekomma i huset.

Att vara museipedagog på Skansen är ett socialt och givande arbete som kommer att ge dig möjlighet att skapa minnen för livet för både dig själv och för våra gäster. Är du den vi söker? Vi tror att den här annonsen är början på en härlig sommar!

Arbetsuppgifter

Vi söker nu ett museipedagoger för vår kommande sommarsäsong som vill och kan förmedla Ordenshuset Brofästet i dess historiska sammanhang till våra gäster och lyfta fram nykterhetsrörelsen som en viktig del av samhällsutvecklingen, du har även ansvar för att ha uppsikt över museiföremål och inredning i den miljö där du arbetar.

Som museipedagog är du den levande kontaktytan mellan gäst och kulturmiljö, länken mellan historia och nutid. Du kommer att möta människor från hela Sverige och världen, med olika utgångspunkter och referensramar.

I arbetet som museipedagog så representerar du både IOGT-NTO och Skansen. Ditt bemötande av våra gäster ska kännetecknas av hög kvalitet, ett gott mottagande och av att du berättar för våra gäster om Skansens hela utbud. Vi sätter gästen i centrum och bidrar aktivt till att alla våra gäster ska vara nöjda. Efter ett besök hos oss vill vi att våra gäster själva ska vilja komma tillbaka och att de rekommenderar andra att besöka oss också.

Vi samlar engagerade medarbetare

För att vi ska trivas och lyckas tillsammans är det viktigt att vi gör en bra matchning. Vi söker dig som är medlem i IOGT-NTO-rörelsen med goda kunskaper om nykterhetsrörelsens historia och roll i dagens samhälle. Vi ser gärna att du har eftergymnasial utbildning och/eller arbetslivserfarenhet med goda kunskaper i kulturhistoria och språk.

För att fungera i rollen som museipedagog behöver du ha:

- Tidigare arbetslivserfarenhet från ett yrke med mycket kontakt med människor.
- Mycket goda språkkunskaper i svenska och engelska
- Möjlighet att arbeta på ett rullande schema (helst sex veckor), vilket också innebär arbete på helger och röda dagar samt även ibland på kvällstid

Förutom engelska är det en fördel att kunna kommunicera på ett tredje språk. Vi värdesätter att du har pedagogisk erfarenhet, gärna från verksamhet riktad till barn.

Det är meriterande om du har:

- Pedagogisk utbildning.
- Goda kunskaper i franska, tyska, italienska, ryska, spanska, arabiska, finska, japanska eller kinesiska
- Pedagogisk erfarenhet, särskilt från verksamhet riktad till barn.
- Erfarenhet från museiverksamhet
- Erfarenhet av berättande och/eller ”pröva-på-verksamhet”.
- Kunskaper i normkritiskt tänkande och källkritik

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Du ska vara utåtriktad, lyhörd, tycka om att möta människor och ha hög servicekänsla. Det är viktigt att du aktivt kan ta emot, samtala med och väcka nyfikenhet hos Skansens gäster. Vidare har du en hög ansvarskänsla, förmåga att arbeta självständigt, god samarbetsförmåga och är punktlig.

Vi välkomnar din ansökan

Vi söker personer som kan arbeta deltid från maj till oktober. Huvuddelen av arbetet är förlagt under sommarsäsongen, för Ordenshuset del är det från 17/6 till 18/8 2019. Arbetstiden är schemalagd både vardag och helg.

Skansen och IOGT-NTO värdesätter de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten och vi ser därför gärna sökande med olika bakgrund, kultur och livserfarenhet till tjänsterna. Tjänsten är en avtalad visstidsanställning. Lön enligt kollektivavtal och arbetet är schemalagt.

Du är välkommen med din ansökan till oss via vårt rekryteringssystem senast den 25 februari. Registrera ditt CV samt bifoga ett personligt brev där du beskriver ditt intresse för tjänsten och på vilket sätt dina kompetenser matchar det vi söker. Rekrytering kan ske löpande och preliminärt kommer vi att kalla intressanta kandidater till intervjuer under vecka 11.

Vi har en gemensam introduktion till Ordenshuset den 12 april och Skansen kommer att ha en introduktionsdag för alla nyanställda pedagoger den 25 april.

Kontaktperson för IOGT-NTO: Christer Wik, christer.wik@iogt.se

Kontaktperson för Skansen: Annika Johansson, 0733-96 81 03

Ansök nu

Museilärare till Sjöhistoriska museet inför sommarsäsongen 2019

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Feb 8
Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) arbetar med det maritima och transporthistoriska kulturarvet för att vidga människors världsbild, genom kunskap, upplevelser och engagemang. Vi driver och utvecklar Marinmuseum, Sjöhistoriska museet, Vasamuseet samt Järnvägsmuseet.

 

Inför sommarsäsongen 2019 söker vi kunniga och engagerade medarbetare som vill arbeta med besöksmottagning och visningar för våra besökare i alla åldrar. Vi erbjuder ett omväxlande arbete i en kulturhistorisk miljö med inspirerande, lärorika möten i vårt dagliga besöksflöde. Är du den vi söker?

 

Om oss

Sjöhistoriska ligger på Norra Djurgården i Stockholm och berättar om människans historia till sjöss. Museet verkar inom myndighetens uppdrag att samla, vårda och ställa ut minnen av handelssjöfart, skeppsbyggeri och sjöförsvar. I museet visas fartygsinteriörer, navigationsinstrument, vapen, galjonsfigurer, sjömansarbeten och konst. Under sommarsäsongen öppnar vi upp våra museifartyg på Galärvarvet för besök, och erbjuder där både dagliga visningar samt en mindre butiks- och kaféverksamhet. Sjöhistoriska tog 2018 emot drygt 130 000 besökare.

 

Om tjänsten

Som museilärare blir du en viktig kugge i hjulet på Sjöhistoriska museet. Du är vårt ansikte utåt och bidrar till besökarens trivsel och lärande. Du informerar om verksamheten och servicefunktioner. Ditt bemötande är en viktig del av besökarens upplevelse och din entusiasm kan bli en viktig ingång till vårt ämnesområde. Arbetet som museilärare är mycket omväxlande och innehåller en stor del praktiskt arbete. Du sköter entré och butik med kassa, försäljning och lagerhållning. Du ronderar våra utställningar och lokaler och säkerställer att allt är snyggt, prydligt och säkert. På våra fartyg ingår daglig drift av en mindre kaféverksamhet, men även att hålla rent på däck och lära ut knopar kan förekomma. Självklart spelar du även en viktig roll i museets kunskapsförmedling. Du håller dagliga visningar av museet och/eller våra museifartyg, för både barn och vuxna och både på svenska och engelska. Du besvarar frågor kring våra utställningar och inom museets ämnesområde. Vi erbjuder internutbildning utifrån aktuella utställningar, för att du ska känna dig trygg i din roll.

 

Din bakgrund

Du ska ha minst ett års studier på högskolenivå i något kulturhistoriskt ämne, som historia, etnologi, eller arkeologi. Har du dessutom kunskaper inom maritim historia eller praktisk erfarenhet av fartyg eller båtar är det meriterande, men det viktigaste är att du är nyfiken på vårt ämnesområde och vill lära dig mer för att lyckas i rollen. Tidigare erfarenhet av pedagogiskt arbete, t.ex. som guide på museum eller som ledare inom barnverksamhet är meriterande. För att kunna hantera bredden av arbetsuppgifter med bibehållet fokus på våra besökare är det även meriterande om du har tidigare erfarenhet av servicearbete, från t.ex. butik eller kafé. Mycket goda kunskaper i svenska i tal och skrift och mycket god talad engelska är ett krav. Fler språk, inklusive teckenspråk, är meriterande.

 

Dina egenskaper

Du brinner för kunskapsförmedling och har förmåga att sätta våra besökare i främsta rummet. För att lyckas med detta krävs att du är utåtriktad, engagerad och initiativtagande. Du trivs med människor omkring dig och är inte rädd att hugga i med praktiska göromål där det behövs. Du ser till helheten och förstår vikten av gott samarbete och att alla hjälps åt för att hålla god struktur och ordning.

 

Obligatorisk internutbildning

Inför säsongen anordnas en säkerhetsutbildning som omfattar två tillfällen på kvällstid, 23/4 och 29/4. Deltagande vid dessa två tillfällen är en förutsättning för att kunna arbeta hos oss i sommar.

 

Anställning

Anställningen är tidsbegränsad och gäller sommarsäsongen, 4/5-29/9 2019. Arbetstiden är schemalagd och omfattar arbete på vardagar, helger och ibland kvällar. Ange i din ansökan vilka veckor under denna period du har möjlighet att arbeta. 

 

Lön

Timlön, semesterersättning samt OB.

 

Kontaktpersoner

Jenny Theng, arbetsledare: 08-519 549 35

Linus Karlsson, arbetsledare: 08-519 549 61

 

Fackliga kontaktpersoner

Karin Fredriksson, ST: 08-519 549 18

Patrik Gustafsson, SACO: 08-519 549 42

 

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 24 februari genom att registrera dig via länken till vår hemsida nedan, bifoga CV och personligt brev.

Ansök nu

Gruppchef till Pedagogiska enheten

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Feb 1
Friluftsmuseet Skansen är en av Sveriges mest kända turistattraktioner med cirka 1,4 miljoner besökare per år. Det grundades 1891 av Artur Hazelius och har öppet året runt. Här finns byggnader från hela Sverige med trädgårdar och husdjur, djurpark, Europas största utomhusscen, och här firas alla stora högtider.
På Skansen möts det förflutna och nuet, fantasi och fakta, djur och kultur, traditioner och trender. Här möts det mångsidiga och det unika, det lekfulla och lärorika, det eviga och det flyktiga. Sveriges själ i ett levande museum, mitt i Stockholm. Livfullt, lustfyllt och glädjerikt för alla generationer, tillfällen och sinnesstämningar.

Skansen söker en gruppchef till Pedagogiska enheten
Pedagogiska enheten är en del av Kulturhistoriska avdelningen. Pedagogiska enheten ansvarar för det pedagogiska arbetet i och kring Skansens kulturhistoriska miljöer, genom verksamhet som gäster kan delta i och uppleva utan förhandsbokning och verksamhet som måste förbokas (för skolor, studiegrupper och företag). Enheten består av ett 15-tal tillsvidareanställda museipedagoger, två handläggare, tre arbetsledare i skift, en administrativ chef och en enhetschef. Dessutom organiserar enheten en stor mängd tim- och arvodesanställda medarbetare samt volontärer.

Arbetsuppgifter och ansvar
Som gruppchef inom enheten leder du, samordnar och fördelar arbetet för din arbetsgrupp och rapporterar och kommunicerar till enhetschefen. Din grupp och ditt personalansvar omfattar enhetens samtliga visstidsanställda pedagoger. Du ansvarar för introduktioner tillsammans med rekryteringsansvarig, kompetensutveckling, bemanning, arbetstidsförläggning, uppföljningar samt medarbetarsamtal med de säsongsanställda medarbetarna.
Gruppchefen utvecklar, förbättrar och kvalitetssäkrar löpande gruppens arbete i den öppna verksamheten med ett fokus på gästupplevelse och bemötande. Du engagerar, inspirerar och motiverar medarbetarna genom coaching och feedback.
Under högsäsong, 1/5 - 30/9, ökar antalet medarbetare markant med säsongsanställda. Gruppchefen samverkar med arbetsledarna i skiftet och ansvarar för att leda och organisera morgonsamlingarna samt har regelbundna avstämningar med de pedagoger som är faddrar för de kulturhistoriska miljöerna. I rollen ingår också schemalagt arbete var tredje helg samt att dela på bemanningen av skiftet med de tre skiftledarna.
Gruppchefen rapporterar till enhetschefen och håller denne uppdaterad om gruppens resultat och utvecklingsområden. Gruppchefen arbetar också nära enhetschefen för att säkerställa kostnadseffektivitet och stabilitet i bemanningen samt kommunicerar förslag till förbättringar av verksamheten.

Tjänsten är en 100% visstidsanställning under 1 år med möjlighet till förlängning.

Kvalifikationer
Vi söker en medarbetare som
• har relevant universitets-, högskoleutbildning eller motsvarande
• har kunskaper i Office-paketet samt i ekonomi- och personaladministrativa system (kunskaper i Raindance och Quinyx är meriterande)
• har goda kunskaper i svenska och engelska, både i tal och i skrift

Du ska ha dokumenterad erfarenhet av:
• ledarskap för grupper eller som teamledare
• arbete inom besöksnäring
• personalrelaterade frågor som schemaläggning
• verksamhetsplanering samt budgetadministrativt arbete

Vi ser gärna att du förstår och kan tillämpa affärsmässiga principer med fokus på kostnader, intäkter, marknad samt vad som kan ge bäst resultat utifrån ett gästperspektiv.

Personliga egenskaper
Vi söker dig som:
• har god socialkompetens och förmåga att leda och motivera
• kan skapa engagemang och delaktighet samt verka för ett bra samverkansklimat både inom och utanför gruppen
• är trygg, stabil och har god självinsikt
• kommunicerar på ett tydligt sätt både skriftligt och muntligt samt säkerställer att informationsöverföring till både medarbetare, chefer och andra funktioner inom Skansen fungerar på ett tillfredställande sätt
• är bra på och tycker det är roligt att samarbeta.

Upplysningar
Lämnas av Enhetschef Nina Eklöf, telefon 08-442 82 24, e-post nina.eklof@skansen.se.

Välkommen att registrera din ansökan med CV och personligt brev, senast den 22 februari genom att klicka på ”Ansök” längst ner i annonsen. Anställningsintervjuer kommer ske löpande och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum.


Skansen värdesätter de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten och ser därför gärna sökande med olika bakgrund, kultur och livserfarenhet till tjänsten.

Fackliga representanter:
Saco-S: Boel Recén, boel.recen@skansen.se, ST: Yvonne Ekholm, yvonne.ekholm@skansen.se, Seko: Mikko Svensson, 070-991 30 18

Ansök nu

Pedagog till Skansens Zoo

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Feb 1
Friluftsmuseet Skansen är en av Sveriges mest kända turistattraktioner med cirka 1,4 miljoner besökare per år. Det grundades 1891 av Artur Hazelius och har öppet året runt. Här finns byggnader från hela Sverige med trädgårdar och husdjur, djurpark, Europas största utomhusscen, och här firas alla stora högtider.
På Skansen möts det förflutna och nuet, fantasi och fakta, djur och kultur, traditioner och trender. Här möts det mångsidiga och det unika, det lekfulla och lärorika, det eviga och det flyktiga. Sveriges själ i ett levande museum, mitt i Stockholm. Livfullt, lustfyllt och glädjerikt för alla generationer, tillfällen och sinnesstämningar.

Zoologiska avdelningen ansvarar för Skansens djurpark. Avdelningen bedriver även undervisning och folkbildning kring den svenska faunan och har ett nära samarbete med svenska och internationella djurparker.

Skansen söker en pedagog till Zoologiska avdelningen
Tjänsten
Som pedagog på Zoologiska avdelningen ingår du i ett team av flera pedagoger som också jobbar nära våra djurvårdare. I denna tjänst arbetar du direkt under avdelningschefen. Dina arbetsuppgifter kommer framförallt vara undervisning mot en stor variation av grupper, från förskolan till gymnasiet. Du kommer också att arbeta med utveckling av pedagogiska program och i denna tjänst ingår även visst administrativt arbete.

Kvalifikationer
Vi söker dig som har högskoleutbildning inom biologi och har några års erfarenhet av att undervisa olika åldersgrupper. Har du dessutom erfarenhet av att arbeta som djurvårdare eller med pedagogiskt arbete inom djurpark så är det meriterande.
Du har en god social kompetens som leder till att du har lätt att samarbeta med kollegor och samarbetspartners på alla nivåer. Som person har du ett stort engagemang för att sprida kunskap om samspelet mellan människa djur och natur och du har en stor servicekänsla samt förmåga att arbeta både självständigt och i grupp. Du ska också vara beredd på en hög arbetsbelastning under vissa perioder.
För denna tjänst är det ett krav att ha goda kunskaper i engelska då en del guidningar ges på engelska. Har du ytterligare språkkunskaper är det självklart också meriterande.

Anställningen är en visstidsanställning om ett år, med möjligheter till förlängning om pedagogiken fortsätter att utvecklas bra. Tjänstgöring 100 % med schemalagd arbetstid på vardag, lör.- sön- och helgdag. Arbetstiden varierar normalt mellan 07.00-19.00

Ansökan
Vid frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta Avdelningschef Tomas Frisk 08-442 8010 Tomas.frisk@skansen.se, eller vår pedagogiskt ansvarige Jens Djupa 08-442 8174 jens.djupa@skansen.se

Välkommen med din ansökan, inklusive CV och personligt brev, senast den 17 februari 2018. Ansök genom att klicka på ”Ansök” längst ner i annonsen. Vi tar inte emot några ansökningar via email.


Skansen värdesätter de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten och ser därför gärna sökande med olika bakgrund, kultur och livserfarenhet till tjänsten.

Fackliga representanter:
Saco-S: Boel Recén, boel.recen@skansen.se, ST: Yvonne Ekholm, yvonne.ekholm@skansen.se, Seko: Mikko Svensson, 070-991 30 18

Ansök nu

Museipedagoger till Saemien Sijte

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Jan 7
Friluftsmuseet Skansen är en av Sveriges mest kända turistattraktioner med cirka 1,4 miljoner besökare per år. Det grundades 1891 av Artur Hazelius och har öppet året runt. Här finns byggnader från hela Sverige med trädgårdar och husdjur, djurpark, Europas största utomhusscen, och här firas alla stora högtider.
På Skansen möts det förflutna och nuet, fantasi och fakta, djur och kultur, traditioner och trender. Här möts det mångsidiga och det unika, det lekfulla och lärorika, det eviga och det flyktiga. Sveriges själ i ett levande museum, mitt i Stockholm. Livfullt, lustfyllt och glädjerikt för alla generationer, tillfällen och sinnesstämningar.

Som museipedagog arbetar du på den Kulturhistoriska avdelningens pedagogiska enhet där verksamhet utgår från folkbildning.
Pedagogiska enheten är en del av Kulturhistoriska avdelningen, som har till huvuduppgift att levandegöra Sveriges historia och samspelet mellan människor, djur och natur på Skansen.

Saemien Sijte på Skansen har uppförts i nära samarbete med representanter för samer och olika samiska organisationer. Saemien Sijte består av ett flertal byggnader från sydsamiskt område, ett renhägn samt en informationsplats med betoning på samtida samiskt kultur.

Nu söker vi museipedagoger för vår kommande sommarsäsong med specialkompetens inom samisk kunskap/kultur.

Kvalifikationer för tjänsten:
För att fungera i rollen som museipedagog i Saemien Sijte behöver du ha:
• tidigare arbetslivserfarenhet från ett yrke med mycket kontakt med gäster
• intresse för och god kännedom om samernas historia och om samtida samisk kultur
• mycket goda språkkunskaper i svenska och engelska

Det är meriterande om du har:
• studerat kulturhistoriska ämnen
• pedagogisk utbildning eller hantverksutbildning
• erfarenhet av rollspel, teater, berättande och/eller ”pröva-på-verksamhet”
• studier i samisk kultur
• färdighet i duodji, hantverk, musik eller drama
• kunskaper i normkritiskt tänkande och källkritik.
• pedagogisk erfarenhet, särskilt från verksamhet riktad till barn
• färdighet i hantverk, slöjd, musik eller drama
• goda kunskaper i samiska, franska, tyska, italienska, ryska, spanska, arabiska, finska, japanska eller kinesiska
• erfarenhet från museiverksamhet eller besöksnäring

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Du ska vara utåtriktad, lyhörd, tycka om att möta människor och ha hög servicekänsla. Det är viktigt att du aktivt kan ta emot, samtala med och väcka nyfikenhet hos Skansens gäster. Vidare har du en hög ansvarskänsla, förmåga att arbeta självständigt utifrån beslutade rutiner och policys, god samarbetsförmåga och är punktlig.

Sommarsäsongen består av tre perioder 1/5–17/6, 18/6–12/8 samt 13/8–30/9. Arbetstiden är schemalagd vardag och helg, vissa miljöer har även öppet kvällstid. Tjänstgöringsgraden är deltid cirka 50 - 85 %. Du behöver ha möjlighet att arbeta minst en period av tre på rullande schema, vilket innebär arbete på helger och röda dagar och även kvällstid. Lön enligt lokalt kollektivavtal.
Att vara museipedagog på Skansen är ett socialt och givande arbete som kommer att ge dig möjlighet att skapa minnen för livet både för dig själv och för våra gäster. Är du den vi söker?

Registrera din ansökan via knappen ”Ansök” nedan senast 2019-01-27. Ansökan ska bestå av ett CV och ett personligt brev. Vi har inte möjlighet att ta emot ansökningar via email.

Skansen värdesätter de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten och ser därför gärna sökande med olika bakgrund, kultur och livserfarenhet till tjänsterna.

Frågor om rekryteringen, kontakta Charlotte Lindgren charlotte.lindgren@skansen.se, eller Karin Holmberg, karin.holmberg@skansen.se
Fackliga representanter: Saco-S: Boel Recén, boel.recen@skansen.se, ST: Yvonne Ekholm, yvonne.ekholm@skansen.se, Seko: Mikko Svensson, 070-991 30 18

Ansök nu

STATENS MARITIMA MUSEER söker pedagoger till Vasamuseets familjeverksamhet

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Dec 12
Om oss

Vasamuseet är ett av Sveriges mest kända besöksmål för en internationell publik och visar det bärgade och restaurerade skeppet Vasa. Våra besökare kommer från hela världen och genom ett engagerat och personligt möte skapar vi ett minne för livet hos dem i en unik miljö. Vi söker dig som förstår betydelsen av att få människor att känna sig välkomna. Du är museets ansikte utåt och ditt bemötande är avgörande för museibesökarens upplevelse.

 

Om tjänsten

Du blir anställd vid Publik-och pedagogikenheten, som har till uppdrag att möta Vasamuseets besökare. Värdar, guider, pedagoger och säljare arbetar tillsammans genom att erbjuda inspirerande kunskapsupplevelser och ett värdskap med besökaren i fokus. För dig innebär arbetet att du genomför specialvisningar för den svenska familjepubliken. Du deltar också i arbetet i museets butik och informationsdisk.

 

Kvalifikationer

Du ska ha pågående lärar- eller pedagogutbildning och vill jobba som pedagog på museet under din studietid, för att förstärka ordinarie personalgrupp. Du ska kunna arbeta under högsäsongen som sträcker sig från maj till september, men du ska även kunna arbeta utifrån verksamhetens behov helger och lov under det kommande året. Under högsäsong blir arbetet schemalagt på vardagar och helger, dagtid och kvällstid. Du ska kunna arbeta heltid 4-8 veckor under perioden juni-augusti. Du ska ha tidigare erfarenhet av pedagogiskt arbete med grupper med barn och unga och erfarenhet av kunskapsförmedling. Du trivs i en miljö där du har många människor runt omkring dig och du talar god svenska och engelska (B2 tala).

Eftersom du även kommer att arbeta i museets butik, ser vi det som meriterande om du tidigare har arbetat i butik eller inom ett serviceyrke och är kassavan.

 

Personliga egenskaper

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper. För att lyckas i rollen ska du vara:

Pedagogiskt medveten: Du är förtrogen med olika sätt att lära ut och har erfarenhet av att använda dig av de kunskaperna i praktiken.

Utåtriktad: Du är välkomnande och har lätt för att etablera kontakt med människor i olika åldrar och med olika bakgrund. Du är kommunikativ, nyfiken och tycker om att prata med barn.

Samarbetsorienterad: Du trivs med att samarbeta och bidra till hela gruppens arbete.

Ansvarstagande: Du är flexibel och lyhörd för vad situationen kräver och kan prioritera i ditt arbete, även under högt besökstryck.

 

Anställning

Arbetet är en allmän visstidsanställning med timlön, ett extrajobb där du arbetar vid behov. Arbetet inleds med en obligatorisk, betald utbildning på ca 80 timmar under perioden februari till maj 2019. Att kunna delta på minst 80 % av dessa utbildningstillfällen är en förutsättning för att kunna arbeta hos oss. Dessa tillfällen är oftast förlagda till eftermiddagar, kvällar och helger och varvar teori och praktik. För att vara redo inför att högsäsongen börjar, vill vi att du ska kunna arbeta enstaka pass i slutet av utbildningsperioden.

 

Lön

Timlön, semesterersättning samt OB.

 

Kontaktpersoner

Maria Dalhed Persson, biträdande enhetschef: 08- 519 548 62

Karin Schaefer, museipedagog: 08-519 549 24

 

Fackliga kontaktpersoner

Tony Andersson, ST: 08-519 548 84

Lotta Wiker, SACO: 08-08-519 548 35

 

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 13 januari genom att registrera dig via länken till vår hemsida nedan, bifoga CV och personligt brev. Kandidater som blir kallade till intervju blir inbjudna via e-post. Övriga får besked via e-post när processen är klar.

 

Övriga upplysningar

Statens maritima museer är en statlig myndighet och det innebär att uppgifterna som du lämnar till oss kan komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Normalt gäller ingen sekretess för de uppgifter som behandlas i din ansökan. Om du har skyddade personuppgifter ska du kontakta den kontaktperson som finns angiven i annonsen.

SMM har som målsättning att i personalsammansättningen spegla den mångfald som finns i samhället. Har du rätt kompetens är du intressant för oss, oavsett kön, könsidentitet och uttryck, ålder, sexuell läggning, funktionsnedsättning, religion eller etnisk tillhörighet. SMM har tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Ansök nu

Vik. pedagog

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Dec 3
Vi söker
Vi söker nu en pedagog som kommer att arbeta i myndighetens utställningar i Gamla stan. Huvudsakligen kommer du att genomföra två timmars workshoppar. Dels i utställningen ”Spelar roll” som handlar om åskådarollen, dels i utställningen ”Alla människor” som handlar om mänskliga rättigheter och som är som är skräddarsydd för grundskolan.
Du ingår i avdelningen för program och produktion som består av ca tio personer.
Tjänsten är på 100%. Det är ett vikariat på ett år, 1/1 – 31/12 2019.

Arbetsuppgifter
Dina arbetsuppgifter är varierande och består framför allt av följande:
• Genomföra workshoppar för mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet
• Administrera bokningar av workshoppar
• Svara på frågor gällande workshoppar per telefon och mejl
• Uppdatera det pedagogiska materialet
• Delta i projektgrupper i syfte att utveckla pedagogiska program
• Andra arbetsuppgifter utifrån verksamhetens behov

Kvalifikationer
Vi söker dig som har en akademisk examen inom relevanta ämnen (historia, gärna Förintelsens historia, pedagogik eller humaniora. Vi söker dig med minst fem års erfarenhet av arbete som pedagog vid museum, kulturinstitution eller skola.
Vi ser gärna att du har erfarenhet av att leda samtal med grupper i värderingsfrågor. Det är meriterande om du har arbetat med pedagogisk verksamhet med inriktning på mänskliga rättigheter, demokrati, tolerans eller Förintelsen.

Personliga egenskaper
Eftersom vi är en liten organisation så kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet, framförallt på förmågan att samarbeta. För att lyckas i rollen som pedagog behöver du vara social, flexibel, pedagogisk och stresstålig.
Forum för levande historia strävar efter en jämn könsfördelning och vill ta tillvara de kvaliteter som etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten. Vi förutsätter att du delar våra värderingar kring demokrati, tolerans och alla människors lika värde och rättigheter.

Tillträde
Tillträde om möjligt 1 januari 2019.

Ansökan
Skicka din ansökan med CV och personligt brev till jobb@levandehistoria.se senast ?den 16 december 2018. Ange diarienummer 2018/290 i ansökan.

Kontakt
Frågor besvaras av Erika Aronowitsch, avdelningschef för program och produktion, 08-723 87 54.
Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Ansök nu

STATENS MARITIMA MUSEER söker pedagoger till Vasamuseets familjeverksamhet

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Nov 23
Om oss

Vasamuseet är ett av Sveriges mest kända besöksmål för en internationell publik och visar det bärgade och restaurerade skeppet Vasa. Våra besökare kommer från hela världen och genom ett engagerat och personligt möte skapar vi ett minne för livet hos dem i en unik miljö. Vi söker dig som förstår betydelsen av att få människor att känna sig välkomna. Du är museets ansikte utåt och ditt bemötande är avgörande för museibesökarens upplevelse.

 

Om tjänsten

Du blir anställd vid Publik-och pedagogikenheten, som har till uppdrag att möta Vasamuseets besökare. Värdar, guider, pedagoger och säljare arbetar tillsammans genom att erbjuda inspirerande kunskapsupplevelser och ett värdskap med besökaren i fokus. För dig innebär arbetet att du genomför specialvisningar för den svenska familjepubliken. Du deltar också i arbetet i museets butik och informationsdisk.

 

Kvalifikationer

Du ska ha pågående lärar- eller pedagogutbildning och vill jobba som pedagog på museet under din studietid, för att förstärka ordinarie personalgrupp. Du ska kunna arbeta under högsäsongen som sträcker sig från maj till september, men du ska även kunna arbeta utifrån verksamhetens behov helger och lov under det kommande året. Under högsäsong blir arbetet schemalagt på vardagar och helger, dagtid och kvällstid. Du ska kunna arbeta heltid 4-8 veckor under perioden juni-augusti. Du ska ha tidigare erfarenhet av pedagogiskt arbete med grupper med barn och unga och erfarenhet av kunskapsförmedling. Du trivs i en miljö där du har många människor runt omkring dig och du talar god svenska och engelska (B2 tala).

Eftersom du även kommer att arbeta i museets butik, ser vi det som meriterande om du tidigare har arbetat i butik eller inom ett serviceyrke och är kassavan.

 

Personliga egenskaper

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper. För att lyckas i rollen ska du vara:

Pedagogiskt medveten: Du är förtrogen med olika sätt att lära ut och har erfarenhet av att använda dig av de kunskaperna i praktiken.

Utåtriktad: Du är välkomnande och har lätt för att etablera kontakt med människor i olika åldrar och med olika bakgrund. Du är kommunikativ, nyfiken och tycker om att prata med barn.

Samarbetsorienterad: Du trivs med att samarbeta och bidra till hela gruppens arbete.

Ansvarstagande: Du är flexibel och lyhörd för vad situationen kräver och kan prioritera i ditt arbete, även under högt besökstryck.

 

Anställning

Arbetet inleds med en obligatorisk, betald utbildning på ca 80 timmar under perioden februari till maj 2019. Att kunna delta på minst 80 % av dessa utbildningstillfällen är en förutsättning för att kunna arbeta hos oss. Dessa tillfällen är oftast förlagda till eftermiddagar, kvällar och helger och varvar teori och praktik. För att vara redo inför att högsäsongen börjar, vill vi att du ska kunna arbeta enstaka pass i slutet av utbildningsperioden.

 

Lön

Timlön, semesterersättning samt OB.

 

Kontaktpersoner

Maria Dalhed Persson, biträdande enhetschef: 08- 519 548 62

Karin Schaefer, museipedagog: 08-519 549 24

 

Fackliga kontaktpersoner

Tony Andersson, ST: 08-519 548 84

Lotta Wiker, SACO: 08-08-519 548 35

 

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 9 december genom att registrera dig via länken till vår hemsida nedan, bifoga CV och personligt brev. Kandidater som blir kallade till intervju blir inbjudna via e-post. Övriga får besked via e-post när processen är klar.

 

Övriga upplysningar

Statens maritima museer är en statlig myndighet och det innebär att uppgifterna som du lämnar till oss kan komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Normalt gäller ingen sekretess för de uppgifter som behandlas i din ansökan. Om du har skyddade personuppgifter ska du kontakta den kontaktperson som finns angiven i annonsen.

SMM har som målsättning att i personalsammansättningen spegla den mångfald som finns i samhället. Har du rätt kompetens är du intressant för oss, oavsett kön, könsidentitet och uttryck, ålder, sexuell läggning, funktionsnedsättning, religion eller etnisk tillhörighet. SMM har tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Ansök nu

Museipedagoger till Medeltidsmuseet

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Okt 9
Stockholm växer som aldrig förr. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.Arbetsplatsbeskrivning
Stadsmuseiavdelningen är en avdelning inom Kulturförvaltningen i Stockholms stad med knappt 100 medarbetare.

Avdelningen driver Stadsmuseet och Medeltidsmuseet, samt dokumentations- och insamlingsverksamhet inom kulturhistoria, etnologi, arkeologi och kulturmiljö. Avdelningen har ansvar för förvaltningen av stadens konstsamling och stadens konst på allmän plats. Avdelningens uppdrag är att på olika sätt bevara, skapa ny kunskap och tillgängliggöra stadens historia för alla i Stockholm. Avdelningen är inne i ett spännande utvecklingsskede med bl a öppnandet av Stadsmuseet vid Slussen med nya utställningar och ny verksamhet efter en omfattande renovering.

Arbetsbeskrivning
Som museipedagog på Medeltidsmuseet utför du visningar av museets utställningar, samt aktiviteter för barn och unga på helger och lov. Du tar också fram underlag för nya vandringar och program i samråd med programproducent, samt skriver inlägg på sociala medier.

Du möter besökare i alla åldrar; från förskoleklass till allmänna museibesökare.

 

Kvalifikationer
Vi söker dig:

- Som har minst en fil.kand. i arkeologi/historia/andra relevanta ämnen.
- Som har stor vana att ha visningar och vandringar för skolklasser.
- Som gärna har lärarutbildning eller erfarenhet från skolundervisning.
- Som har kunskap om medeltiden och om Stockholms historia.
- Som kan utföra olika pedagogiska aktiviteter för olika slags grupper.
- Som har god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift.
- Som har minst ett andra språk, engelska är ett krav.

Du är:

- Strukturerad och ansvarstagande
- Stresstålig
- Flexibel
- Inspirerande
- En person som tycker om att möta människor och har ett mångfaldsperspektiv

 


Övrigt
Tjänsterna är projektanställningar under 2019-20 omfattande 20%. Arbetstiden är verksamhetsanpassad och schemalagd med tyngdpunkt på tisdag-fredag samt vissa kvällar och helger.

Kulturförvaltningen

Kulturförvaltningen arbetar för att det kulturella utbudet i Stockholm ska bestå av en mångfald av olika uttryck, utbud och möjligheter och samtidigt innehålla både bredd och spets. Kulturförvaltningen ansvarar för huvuddelen av de kommunalt drivna kulturverksamheterna och ger stöd till det fria kulturlivet.

 

Kulturförvaltningen har ca 1000 medarbetare och omfattar Kulturskolan, Stockholms stadsbibliotek, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen som arrangerar stora publika evenemang. Kulturförvaltningens verksamheter har ca 11 miljoner besök varje år.

En utmaning för kulturförvaltningen är att nå fler, och grupper som vi inte når idag. Alla ska känna sig välkomna i våra verksamheter, vilket ställer höga krav på medarbetarnas kompetens och engagemang. Vi arbetar aktivt med hållbarhet och eftersträvar jämställdhet och mångfald. Vi ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter.Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Ansök nu

Museipedagog , vikariat

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Okt 5
Friluftsmuseet Skansen är en av Sveriges mest kända turistattraktioner med cirka 1,4 miljoner besökare per år. Det grundades 1891 av Artur Hazelius och har öppet året runt. Här finns byggnader från hela Sverige med trädgårdar och husdjur, djurpark, Europas största utomhusscen, och här firas alla stora högtider.
På Skansen möts det förflutna och nuet, fantasi och fakta, djur och kultur, traditioner och trender. Här möts det mångsidiga och det unika, det lekfulla och lärorika, det eviga och det flyktiga. Sveriges själ i ett levande museum, mitt i Stockholm. Livfullt, lustfyllt och glädjerikt för alla generationer, tillfällen och sinnesstämningar.

Kulturhistoriska avdelningen
Pedagogiska enheten är en del av Kulturhistoriska avdelningen. Pedagogiska enheten ansvarar särskilt för det pedagogiska arbetet i Skansens kulturhistoriska miljöer, genom verksamhet som gäster kan delta i och uppleva utan förhandsbokning och verksamhet som måste förbokas som speciella ”program” (för skolor, studiegrupper och företag). Enheten består av ett 15-tal tillsvidareanställda museipedagoger, två handläggare, tre arbetsledare i skift, en administrativ chef och en enhetschef. Dessutom organiserar enheten en stor mängd tim- och arvodesanställda samt volontärer.

Arbetsuppgifter och ansvar
Arbetet som museipedagog är utåtriktat och innebär att möta många olika människor från hela världen. Museipedagogen utgör den levande kontaktytan mellan kulturmiljö och gäster och är en viktig länk mellan historia och nutid. Med hjälp av varierande metoder ska gästen involveras i verksamheten.

Som museipedagog är dina arbetsuppgifter att planera, förbereda och genomföra den dagliga pedagogiska verksamheten kopplad till Skansens kulturhistoriska miljöer, självständigt och tillsammans med övriga pedagoger. Verksamheten sker både i de öppna miljöerna och genom bokade visningar.

Kvalifikationer
Vi söker en medarbetare som
• har relevant universitets-, högskoleutbildning eller motsvarande med studier i kulturhistoriska ämnen.
• har goda kunskaper i svenska och engelska, både i tal och i skrift. Kunskaper i ytterligare språk välkomnas.
• har dokumenterad erfarenhet av pedagogisk verksamhet.
• har dokumenterad erfarenhet av olika interaktiva pedagogiska metoder, särskilt arbete i roll.

Du ska ha:
• kompetens och intresse för att hantera evenemang och grupper.
• förmåga att sätta samman och presentera kunskap och göra det förståeligt både skriftligt och muntligt.

Personliga egenskaper
Vi söker dig som:
• kommunicerar på ett tydligt sätt både skriftligt och muntligt.
• är bra på att samarbeta med olika typer av människor.
• är öppen och samarbetsvillig.
• kan fatta egna beslut och arbeta självständigt.
• kan möta Skansens gäster på ett professionellt och välkomnande sätt

Tjänsten är ett vikariat pga föräldraledighet. Varaktighet är oktober 2018 eller enligt överenskommelse, till 31 mars 2019 med möjlighet till förlängning. Tjänsten är på heltid 100% och arbetstiden är schemalagd till både vardagar och helger.

Registrera din ansökan med CV och personligt brev senast 2018-10-11, genom att klicka på "Ansök" längst ner i annonsen. Observera att vi inte tar emot några ansökningar via email.

Upplysningar: Lämnas av Enhetschef Nina Eklöf, telefon 08-442 82 24, e-post nina.eklof@skansen.se 


Skansen värdesätter de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten och ser därför gärna sökande med olika bakgrund, kultur och livserfarenhet till tjänsten.

Fackliga representanter:
Saco-S: Boel Recén, boel.recen@skansen.se, ST: Yvonne Ekholm, yvonne.ekholm@skansen.se, Seko: Mikko Svensson, 070-991 30 18

Ansök nu

Tre pedagoger

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Jun 1
Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet. Vårt uppdrag är att vara ett nationellt forum som ska främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Myndigheten har särskilt till uppgift att informera om Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten, samt att sträva efter att stärka människors vilja att aktivt verka för alla människors lika värde.

Med både beprövade och innovativa arbetssätt inom pedagogik och kultur i form av seminarier, föreläsningar, workshops, konstprojekt, utställningar med mera strävar vi efter att bidra till att skapa reflektion, dialog och lärande om historia och nutid.

Vårt kontor och vår publika lokal finns i Gamla stan, Stockholm men verksamheten bedrivs i hela landet. Tjänsterna är placerade på avdelningen för program och produktion som idag har 10 medarbetare.

Om tjänsterna?
Som pedagog kommer du att arbeta med följande arbetsuppgifter:
• Genomföra workshoppar för elever på grundskolan och gymnasiet
• Administrera bokningar av workshoppar
• Svara på frågor gällande workshoppar per telefon och mejl
• Uppdatera det pedagogiska materialet
• Delta i projektgrupper i syfte att utveckla pedagogiska program

Du kommer att arbeta i myndighetens utställningar i Gamla stan. Huvudsakligen kommer du att genomföra två timmars workshoppar i utställningen ”Spelar roll” som handlar om åskådarrollen. Du kommer också att genomföra workshoppar i ”Alla människor”, en utställning om mänskliga rättigheter som är skräddarsydd för grundskolan.

Alla tre tjänsterna är tidsbegränsade anställningar enligt följande:
• 100% pedagog från 6/8 2018 - 31/1 2019
• 100% pedagog från 6/8 2018 - 31/12 2018
• 50% pedagog från 6/8 2018 - 31/12 2018.

Den vi söker
Vi söker dig som har en akademisk examen inom relevanta ämnen (historia, gärna Förintelsens historia, pedagogik eller humaniora). Vi söker dig med minst fem års erfarenhet av arbete som pedagog vid museum, kulturinstitution eller skola. Vi ser gärna att du har erfarenhet av att leda samtal med grupper i värderingsfrågor. Det är meriterande om du har arbetat med pedagogisk verksamhet med inriktning på mänskliga rättigheter, demokrati och tolerans.

För att lyckas i rollen som pedagog behöver du vara social, flexibel, pedagogisk och stresstålig.

Forum för levande historia strävar efter en jämn könsfördelning och välkomnar alla sökande, oavsett könsidentitet eller uttryck. Myndigheten vill även ta tillvara de kvaliteter som etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten. Eftersom vi är en liten arbetsplats så kommer vi att lägga en stor vikt vid personlig lämplighet, framför allt på samarbetsförmåga. Vi förutsätter att du delar våra värderingar kring demokrati, tolerans och alla människors lika värde och rättigheter.

Ansökan
Ansökan med personligt brev och cv skickas per e-post till jobb@levandehistoria.se senast 11 juni 2018.
Ange vilken av tjänsterna du söker (halvtid eller heltid) samt diarienummer 2018/150 på din ansökan.

Frågor
Vid frågor kontakta avdelningschef för program och produktion Erika Aronowitsch 08-723 87 54, erika.aronowitsch@levandehistoria.se.
Vi frånsäger oss kontakt med rekryterare och bemanningsföretag med anledning av denna rekrytering.

Ansök nu

STATENS MARITIMA MUSEER söker Seglarinstruktör till seglarskola 2018

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Mar 31
Statens maritima museer (SMM) arbetar för att vidga människors världsbild genom det maritima kulturarvet. Vi driver och utvecklar Marinmuseum, Sjöhistoriska museet, Vasamuseet samt Järnvägsmuseet, men verkar också utanför museerna. SMM vill utveckla kunskap för att nå nya perspektiv och skapa oförglömliga upplevelser. Vi arbetar för ett öppet och inkluderande demokratiskt samhälle. Arbetsplatsen SMM speglar den maritima sfärens bredd och dynamik. Vi arbetar målstyrt och i samverkan utifrån en gemensam värdegrund. Myndigheten sysselsätter runt 200 personer.

 

STATENS MARITIMA MUSEER söker Seglarinstruktör till Sjöhistoriska museets seglarskola sommaren 2018

 

Om oss

Seglarskolan vänder sig till barn mellan 8 och 14 år och vi har både nybörjarkurser och fortsättningskurser varje vecka. I snart 50 år har vi på ett lekfullt sätt utbildat tusentals barn och ungdomar i segling och sjövett. Seglarskolan håller till utanför museet, på Djurgårdsbrunnsvikens trygga vatten. Där lär våra erfarna instruktörer ut seglingens grunder med hjälp av ca 30 välskötta optimistjollar.

 

Om tjänsten

Som seglarinstruktör är det du som först möter våra elever och målsmän. Det är därför viktigt att du förstår betydelsen av att få eleverna att känna sig välkomna och ge dem rätt förutsättningar för en lärorik och givande upplevelse under seglarskolan. I arbetet ingår att instruera eleverna i segling och sjömanskap, men även framhålla vikten av ett hållbart båtliv. Som instruktör ger du eleverna den undervisning de behöver få för att kunna rigga sin båt, hantera den vid händelse av kapsejsning, manövrera den med iakttagelse av väder och omgivning, använda relevanta knopar och ha ett övergripande säkerhetstänk. Vi håller säkerheten främst och erbjuder internutbildning i livräddning, allmän sjukvård, brandskydd och övriga säkerhetsfrågor, men ditt eget intresse av sjöliv och säkerhetsarbete är en viktig grund att lära vidare på. Som extra säkerhet har vi tre mindre motordrivna båtar som följer eleverna och övervakar aktiviteterna.

 

Kvalifikationer

Det är ett krav att du har erfarenhet av segling och sjöliv, samt goda kunskaper i svenska.

Vi ser det som meriterande om du har:


• Erfarenhet av att ha arbetat som seglarinstruktör på seglarskola
• Erfarenhet av att arbeta inom barnverksamhet och barn med funktionsvariationer
• Erfarenhet av att hantera motordrivna båtar med utombordare
• Övrig pedagogisk erfarenhet
• Förarbevis 

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper. Arbetet som instruktör är väldigt utåtriktat och att vara kommunikativ och inlyssnande mot elever och kollegor är en förutsättning för att lyckas i rollen. Du har mycket god samarbetsförmåga och förstår vikten av struktur och ordning i arbetet. Du är framåt och tar gärna egna initiativ. Ditt höga engagemang smittar av sig på eleverna och du bidrar med ditt pedagogiska och inlyssnande sätt, för att ge dem en rolig och utbildande seglarskola.

 

Anställning

Schemalagd arbetstid, vilket omfattar (helt eller delvis) arbete mån-fre under veckorna 24, 25, 26, 27, 31 och 32. Som instruktör jobbar du hela veckor, för att få bästa möjliga kontinuitet med elevgrupperna. Ange i din ansökan vilka veckor du kan arbeta. Arbetstiden är 8.30–16.30 mån-fre (v 25 endast mån-tor). Det kommer erbjudas tider för obligatorisk utbildning med tema ”Livräddning i vatten”, vilket ges i inomhusbassäng tillsammans med certifierad livräddare. Även internutbildningar ges i Hjärt-Lungräddning, men även i Första Hjälpen och övriga sjukvårds- och säkerhetsfrågor. Exakta datum för utbildningar är ej fastställda i nuläget.

 

Tillträde

Se veckorna ovan.

 

Lön

Timlön samt Ob-tillägg vid ev. kvälls- och helgarbete.

 

Kontaktpersoner

Linus Karlsson, arbetsledare: 08-519 549 61

 

Fackliga kontaktpersoner

Karin Fredriksson, ST: 08-519 549 18

Linnéa de Laval, SACO: 08-519 549 43

 

Ansökan

Ansök senast 15 april genom att klicka nedan och registrera din ansökan. Intervjuer sker löpande.

 

Övriga upplysningar

Statens maritima museer har som målsättning att i personalsammansättningen spegla den mångfald som finns i samhället. Har du rätt kompetens är du intressant för oss, oavsett kön, könsidentitet och uttryck, ålder, sexuell läggning, funktionsnedsättning, religion eller etnisk tillhörighet. Statens maritima museer har tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring.

Ansök nu

STATENS MARITIMA MUSEER söker museilärare till Sjöhistoriska museet

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Mar 16
Statens maritima museer (SMM) arbetar för att vidga människors världsbild genom det maritima kulturarvet. Vi driver och utvecklar Marinmuseum, Sjöhistoriska museet, Vasamuseet samt Järnvägsmuseet, men verkar också utanför museerna. SMM vill utveckla kunskap för att nå nya perspektiv och skapa oförglömliga upplevelser. Vi arbetar för ett öppet och inkluderande demokratiskt samhälle. Arbetsplatsen SMM speglar den maritima sfärens bredd och dynamik. Vi arbetar målstyrt och i samverkan utifrån en gemensam värdegrund. Myndigheten sysselsätter runt 200 personer.STATENS MARITIMA MUSEER söker museilärare till Sjöhistoriska museet sommaren 2018

Inför sommaren söker vi fler engagerade medarbetare som vill arbeta med besöksmottagning och värdskap för alla åldrar, med tyngdpunkt på familjeverksamheten.


Om oss

Sjöhistoriska museet bedriver verksamhet dels i huvudbyggnaden på norra Djurgården men även på Galärvarvsområdet där våra museifartyg som är öppna sommartid ligger förtöjda. Under år 2017 tog Sjöhistoriska museet totalt emot över 200 000 besökare. Vår huvudmålgrupp är barnfamiljer och skola.

Om tjänsten

Som museilärare blir du en viktig kugge i hjulet på Sjöhistoriska museet. Du personifierar det goda värdskap vi står för och bidrar till besökarens trivsel och lärande. Du hälsar välkommen, informerar om verksamheten och museets servicefunktioner. Ditt bemötande är en viktig del av besökarens upplevelse och din entusiasm kan bli en viktig ingång till vårt ämnesområde.

Arbetet som museilärare är mycket omväxlande och innehåller även en stor del praktiskt arbete. Du sköter entré och butik med kassa, försäljning och lagerhållning. Du ronderar våra utställningar och lokaler och säkerställer att allt är snyggt, prydligt och säkert. På våra fartyg ingår daglig drift av en mindre kaféverksamhet och även enklare fartygsbestyr förekommer.

Självklart spelar du även en viktig roll i museets kunskapsförmedling. Du är delaktig och behjälplig vid programverksamhet som föredrag, konferenser och andra evenemang. Du håller själv dagliga visningar av museet och/eller våra museifartyg, för både barn och vuxna och både på svenska och engelska. Du besvarar frågor kring våra utställningar och inom museets ämnesområde. Vi erbjuder internutbildning utifrån aktuella utställningar, för att du ska känna dig trygg i din roll.

KvalifikationerErfarenhet av servicearbete, t.ex. inom butik eller kaféarbeteErfarenhet av pedagogiskt arbete, t.ex. som guide på museum eller som ledare inom barnverksamhetMinst ett års studier på högskolenivå i något kulturhistoriskt ämne som historia, etnologi eller arkeologiMycket goda kunskaper i svenska i tal och skrift och mycket god talad engelskaInför säsongen anordnas en säkerhetsutbildning som omfattar tre tillfällen på kvällstid: 23/4, 7/5 och 14/5. Deltagande vid dessa tre tillfällen är en förutsättning för att kunna arbeta hos oss i sommar.Vi ser det som meriterande om du har kunskaper inom maritim historia eller praktisk erfarenhet av fartyg eller båtar. Det är även meriterande om du kan tala fler språk, inklusive teckenspråk.

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper. Vi söker dig som brinner för kunskapsförmedling och har förmåga att sätta våra besökare i främsta rummet. För att lyckas med detta krävs att du är utåtriktad, engagerad och initiativtagande. Du trivs med människor omkring dig och är inte rädd att hugga i med praktiska göromål där det behövs. Du ser till helheten och förstår vikten av gott samarbete och att alla hjälps åt för att hålla god struktur och ordning.

Anställning

Tidsbegränsad och gäller sommarsäsongen, 19/5-30/9 2018. Arbetstiden är schemalagd och omfattar arbete på vardagar, helger och ibland kvällar. Ange i din ansökan vilka veckor under denna period du har möjlighet att arbeta.

Är du rätt person för oss finns möjlighet att fortsätta som behovsanställd museilärare under resten av året, för arbete framför allt under skollov, helger och kvällar.

Lön

Timlön, semesterersättning samt Ob-tillägg enligt avtal.

Kontaktpersoner

Linus Karlsson, arbetsledare museifartygen: 08-519 549 61

Jenny Theng, arbetsledare museet: 08- 519 549 35

Fackliga kontaktpersoner

Karin Fredriksson, ST: 08-519 549 18

Fredrik Blomqvist, SACO: 08-519 549 38

Ansökan

Ansök senast 3 april genom att klicka nedan och registrera din ansökan. Intervjuer kommer ske löpande under annonseringstiden.

Ansök nu

Museipedagog till IOGT - NTO:s Ordenshus på Skansen , sommarsäsongen 2018

Museipedagog/Museilärare
Läs mer Feb 15
Som Sveriges främsta nykterhetsorganisation erbjuder vi ett meningsfullt arbete där du har möjlighet att medverka till ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv.

Vi erbjuder en arbetsplats med ett gott ledarskap, där vi som medarbetare trivs med varandra och våra uppgifter samt ett arbete som är flexibelt för att passa just din livssituation. Inom nykterhetsrörelsen finns det utvecklingsmöjligheter från lokalt till internationellt.

Vi tror att den här annonsen är början på något fantastiskt, både för oss och för dig!Museipedagog till Ordenshuset Brofästet på Skansen, sommarsäsongen 2018

Som Sveriges främsta nykterhetsorganisation erbjuder IOGT-NTO ett meningsfullt arbete där du har möjlighet att bidra till ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte ska hindra människor från att leva ett fritt och rikt liv.

Vi samarbetar med Skansen som är en av Sveriges mest kända turistattraktioner och världens äldsta friluftsmuseum, där man kan besöka Ordenshuset Brofästet som är en typisk IOGT-lokal i 1920-talsstil. Nu söker vi dig som tillsammans med oss vill levandegöra nykterhetsrörelsens roll i den svenska historien och spegla den verksamhet som kunde förekomma i huset.

Att vara museipedagog på Skansen är ett socialt och givande arbete som kommer att ge dig möjlighet att skapa minnen för livet för både dig själv och för våra gäster. Är du den vi söker? Vi tror att den här annonsen är början på en härlig sommar!

Arbetsuppgifter

Vi söker nu ett museipedagoger för vår kommande sommarsäsong som vill och kan förmedla Ordenshuset Brofästet i dess historiska sammanhang till våra gäster och lyfta fram nykterhetsrörelsen som en viktig del av samhällsutvecklingen, du har även ansvar för att ha uppsikt över museiföremål och inredning i den miljö där du arbetar.

Som museipedagog är du den levande kontaktytan mellan gäst och kulturmiljö, länken mellan historia och nutid. Du kommer att möta människor från hela Sverige och världen, med olika utgångspunkter och referensramar. För att levandegöra människans villkor förr och nu arbetar vi med skilda förmedlingsformer som till exempel berättande, rollspel och "pröva-på-verksamhet" samt pedagogisk handel.

I arbetet som museipedagog så representerar du både IOGT-NTO och Skansen. Ditt bemötande av våra gäster ska kännetecknas av hög kvalitet, ett gott mottagande och av att du berättar för våra gäster om Skansens hela utbud. Vi sätter gästen i centrum och bidrar aktivt till att alla våra gäster ska vara nöjda. Efter ett besök hos oss vill vi att våra gäster själva ska vilja komma tillbaka och att de rekommenderar andra att besöka oss också.

Vi samlar engagerade medarbetare

För att vi ska trivas och lyckas tillsammans är det viktigt att vi gör en bra matchning. Vi söker dig som är medlem i IOGT-NTO-rörelsen med goda kunskaper om nykterhetsrörelsens historia och roll i dagens samhälle. Vi ser gärna att du har eftergymnasial utbildning och/eller arbetslivserfarenhet med goda kunskaper i kulturhistoria och språk.

För att fungera i rollen som museipedagog behöver du ha:

- Tidigare arbetslivserfarenhet från ett yrke med mycket kontakt med människor.
- Mycket goda språkkunskaper i svenska och engelska
- Möjlighet att arbeta på ett rullande schema (helst sex veckor), vilket också innebär arbete på helger och röda dagar samt även ibland på kvällstid

Förutom engelska är det en fördel att kunna kommunicera på ett tredje språk. Vi värdesätter att du har pedagogisk erfarenhet, gärna från verksamhet riktad till barn.

Det är meriterande om du har:

- Pedagogisk utbildning eller hantverksutbildning
- Goda kunskaper i franska, tyska, italienska, ryska, spanska, arabiska, finska, japanska eller kinesiska
- Pedagogisk erfarenhet, särskilt från verksamhet riktad till barn.
- Erfarenhet från museiverksamhet
- Erfarenhet av rollspel, berättande och/eller ”pröva-på-verksamhet” samt pedagogisk handel
- Färdighet i hantverk, slöjd, musik eller drama
- Kunskaper i normkritiskt tänkande och källkritik

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Du ska vara utåtriktad, lyhörd, tycka om att möta människor och ha hög servicekänsla. Det är viktigt att du aktivt kan ta emot, samtala med och väcka nyfikenhet hos Skansens gäster. Vidare har du en hög ansvarskänsla, förmåga att arbeta självständigt, god samarbetsförmåga och är punktlig.

Vi välkomnar din ansökan

Vi söker personer som kan arbeta deltid från maj till oktober. Huvuddelen av arbetet är förlagt under sommarsäsongen, för Ordenshuset del är det från 17/6 till 12/8 kl. 11-17 men även 1 maj–16 juni under Lördag-söndag, kl. 11–17. Dessutom: Kristi himmel-färdsdag torsdag 10 maj och fredag 11 maj, kl. 11–17.  Arbetstiden är schemalagd både vardag och helg. Skansen och IOGT-NTO värdesätter de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten och vi ser därför gärna sökande med olika bakgrund, kultur och livserfarenhet till tjänsterna. Tjänsten är en avtalad visstidsanställning. Lön enligt kollektivavtal och arbetet är schemalagt.

Du är välkommen med din ansökan till oss via vårt rekryteringssystem senast den 18 februari. Registrera ditt CV samt bifoga ett personligt brev där du beskriver ditt intresse för tjänsten och på vilket sätt dina kompetenser matchar det vi söker. Rekrytering kan ske löpande och preliminärt kommer vi att kalla intressanta kandidater till intervjuer under vecka 11.

Vi har en gemensam introduktion till Ordenshuset den 16 april och Skansen kommer att ha en introduktionsdag för alla nyanställda pedagoger den 23 april.

Kontaktperson för IOGT-NTO: Stina Classon, stina@iogt.se

Kontaktperson för Skansen: Annika Johansson, 0733-96 81 03

Ansök nu