Bibliotekarie jobb i Stockholm

Hitta lediga jobb som Bibliotekarie i Stockholm. Välj att läsa mer om ett jobb eller gå vidare och ansök jobbet. Du kan också klicka på en arbetsgivare och se alla jobben i Stockholm från den arbetsgivaren.

Studentmedarbetare sökes till Stadsbiblioteket vid Odenplan (deltid)

Bibliotekarie
Läs mer Nov 16
Stockholm utvecklas och förändras för framtiden. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.

Kultur är en viktig del av Stockholms nervsystem och berör miljontals människor varje år. På Kulturförvaltningen arbetar vi tillsammans för att stärka kulturlivet i Stockholm. Vi skapar möjligheter för stadens invånare och besökare att ta del av och själva skapa kultur. Hos oss råder ett öppet arbetsklimat där medarbetarna i allra högsta grad är delaktiga i utvecklingen. Var med och bidra till att Stockholm växer med kultur!Gillar du att ge service och känna att du gör skillnad på riktigt? Stadsbiblioteket vid Odenplan söker nu studentmedarbetare på deltid på helger och kvällar under våren 2024.

Biblioteken är viktiga demokratibärare, för kultur och bildning. Vår verksamhet bidrar till en stad som är världsledande i att leva upp till barnrätt och mänskliga rättigheter, där mångfald, innovationer, nytänkande och tillgänglighet är ledord.

Stadsbiblioteket vid Odenplan fungerar både som ett lokalt bibliotek för de boende på Norrmalm och som ett bibliotek för hela Stockholm. Stadsbiblioteket ingår i Norrmalmsenheten som också ansvarar för funktioner såsom bokbuss, kundtjänst och uppsökande biblioteksverksamhet. Enheten har ca 50 medarbetare.

Din roll
Som studentmedarbetare har du ditt fulla fokus på biblioteksbesökarnas behov. Du guidar dem rätt i biblioteket, hjälper till med IT-relaterade frågor och bemannar informationsdiskarna. Enklare arbete med bibliotekets medier förekommer också.

Din erfarenhet och kompetens
Du går en pågående högskoleutbildning inom biblioteks- och informationsvetenskap eller likvärdig humanistisk/samhällsvetenskaplig högskoleutbildning som är relaterad till bibliotekets verksamhet. Du får gärna ha arbetat med barn och unga eller personer med funktionsnedsättning eller andra prioriterade målgrupper.

Du har förmåga att ge god service och förstå vikten av det. Du har goda kunskaper i svenska och engelska både vad gäller tal och skrift, har grundläggande IT-kompetens vilket innebär att du ska klara av att hjälpa våra besökare med enklare ärenden på ett pedagogiskt sätt. Du ska ha intresse för informations- och litteraturförmedling samt för läsfrämjande arbete.

Vi vill också att du:

- Har förmåga att med gott bemötande möta bibliotekets olika besökare.
- Har god initiativ- och samarbetsförmåga.
- Har ett kommunikativt och pedagogiskt förhållningssätt.
- Kan hantera stressiga situationer.
- Är kreativ och utvecklingsorienterad.
- Kan möta och prata inför människor.

Din ansökan

I ditt personliga brev vill vi att du ger en kort motivering om varför just du skulle passa för tjänsten och vad du kan bidra med. Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Övrigt
Du anställs med ett så kallat studentmedarbetaravtal.

Arbetstiden är schemalagd enligt rullande schema och kvälls- och helgtjänstgöring ingår i tjänsten.

Stockholms stadsbibliotek använder profilkläder i den publika tjänstgöringen.

Kulturförvaltningen erbjuder friskvårdssubvention.

Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Ansök nu

Kungsholmens grundskola söker engagerad skolbibliotekarie

Bibliotekarie
Läs mer Nov 16
Stockholm utvecklas och förändras för framtiden. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.BeskrivningVår vision är att vara en skola att längta till.

Vi är en grundskola med ca 1200 elever och 200 anställda. Skolan består av två skolbyggnader, åk F-6 som är belägen på S:t Göransgatan 73 och åk 7-9 som är belägen på Kellgrensgatan 4 med närhet tillgrönområden, parker och vattnet vid Norrmälarstrand och Hornsbergs strand. 

Skolan omfattas av verksamheterna för grundskola, anpassad grundskola, fritidshem och fritidsklubb samt skolakuten.

Vi är organiserade i horisontella arbetslag som är årskursvis indelade, därutöver finns arbetslag för även elevhälsan, skolservice och skolakuten. 

Våra arbetslag har utnämnda arbetslagsledare som samarbetar med skolledningen. Skolledningen består av rektor, biträdande rektorer samt en administrativ chef.

För att varje elev ska utvecklas och nå så långt som möjligt är kunskap, trygghet, lärande och glädje avgörande för att nå framgång.

Vår skola har ett högt AMI (aktivt medarbetarindex) vilket bygger på hur personalen upplever ledning, styrning och delaktighet. 

Våra arbetslag på skolan har legitimerade och behöriga lärare. 

Vi har eget storkök med uppskattad kökschef som med kökspersonalen lagar och serverar näringsrika, smakfulla rätter och väl avnjutna rätter varje dag.

Vi har ett välfungerande och väletablerat skolbibliotek i skolans hjärta som toppar utlåningen med drygt 37 000 antal utlån. Vi vill fortsätta att utveckla samarbetet mellan skolbiblioteket och personal från alla årskurser att tillsammans planera och genomföra aktiviteter för att stimulera läslusten och ge läsningen en central plats i elevernas liv. Skolbiblioteket genomför kurser för biblioteksassistenter alltså elever som vill ha bibliotekskunskap och vara med och ansvara för skolbiblioteket. 

Du kommer att ingå i ett kompetent och engagerat team där vi värdesätter gott omdöme, hög arbetsmoral med nära till skratt. Kungsholmens grundskola är en riktigt rolig och utvecklande skola att verka och samverka. 

Arbetsuppgifter

Du ska som skolbibliotekarie ska driva skolans bibliotek och utveckla dess pedagogiska verksamhet. 

Du har ett brett register av arbetsmetoder för att främja alla elevers läs- och kunskapsutveckling. 

Du ska som skolbibliotekarie även arbeta pedagogiskt med medie-och informationskunnighet och digital kompetens. Det innebär bland annat undervisning i käll-och sökkritik samt biblioteks- och internetkunnighet.

Du arbetar med läsfrämjande aktiviteter både på egen hand och i samarbete med skolans övriga pedagogiska personal vilket bland annat innebär litteraturpresentationer, boksamtal och olika aktiviteter för att väcka och stärka elevernas läslust. 

Du är en aktiv del i hela skolans verksamhetsutveckling i syfte att stärka elevernas språkliga och digitala kompetens. 

Du förväntas medverka i skolans värdegrundsarbete och stödja prioriterade grupper, detta gör du bland annat genom att arbeta aktivt för elevinflytande samt att du kan uppmärksamma de elever som är i behov av särskilt stöd och extra anpassningar. Det kan handla om att tillgodose behov av anpassade medier som talböcker och anpassad litteratur. Även arbetet gentemot andra prioriterade grupper som flerspråkiga elever är betydelsefullt och bör inbegripa tillgängliggörande av litteratur på modersmålet.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har examen i biblioteks- samt informationsvetenskap. Har du lärarutbildning och/eller utbildning i specialpedagogik är det meriterande.

Du har god kunskap inom medie-och informationskunskap. Du kan arbeta självständigt och strukturerat samt har en god samarbetsförmåga. Vi ser gärna att du har god ledarskapsförmåga då du kommer att bedriva en stor del av din pedagogiska verksamhet i olika elevgrupper.

Du har minst tre års dokumenterad erfarenhet av arbete i en liknande roll. Det är meriterande om du har idéer om hur skolbiblioteket kan bli en integrerad del av skolans verksamhet och om hur bibliotekets centrala roll i skolhuset ska förvaltas.

Du har god samarbetsförmåga och kan skapa goda relationer då arbetet innebär många kontaktytor med elever, personal och vårdnadshavare. Stor vikt kommer läggas vid personliga egenskaper. Att börja i en nystartad verksamhet kräver att man är flexibel, vet att alla frågor inte alltid har ett svar och att man har tålamod. Det tar tid att forma en god verksamhet.

Eftersom det i rollen ingår skriftlig dokumentation och muntlig kommunikation är det ett krav att du uttrycker dig väl både i tal och skrift på svenska. 

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.  

Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Ansök nu

Bibliotekspersonal till vår bemanningspool i Stockholm

Bibliotekarie
Läs mer Okt 27
Bemannia söker nu bibliotekspersonal till vår vikariepool för ett flexibelt extrajobb hos våra kunder i Stockholms stad.

Om uppdraget

Tjänsten är en behovsanställning och du bokas på arbetspass både i förväg och akut samma dag. Du arbetar ambulerande och bokas hos våra kunder runt om i Stockholms stad. Arbetspassen kan vara förlagda vardagar, kvällar eller helger. För tjänsten går man en två dagars utbildning samt två dagars praktik.

Dina arbetsuppgifter

I arbetet som bibliotekspersonal ingår bland annat;

- Informera vid en informationsdisk och hänvisa besökare

- Bistå besökare och besvara frågor

- Praktiska arbetsuppgifter såsom uppackning av böcker samt bokuppsättning

Dina kvalifikationer

- Avslutad eller pågående högskoleutbildning, med inriktning mot Biblioteks- och informationsvetenskapliga områden eller annan relevant utbildning.
Alternativt;

Minst 480 timmars (motsvarande 3 månads heltidsarbete) erfarenhet av biblioteksarbete.

- Behärska svenska och engelska flytande i tal och skrift

- Kunna finnas tillgänglig för arbete minst 3 dagar i veckan

- Ha möjlighet att arbeta ambulerande

- Intresse för litteratur och kultur och vara serviceminded

Vad vi erbjuder dig

Som konsult på Bemannia ser vi till att du blir matchad med rätt uppdrag. Hos oss får du utvecklas på lärorika arbetsplatser och känna att din kompetens kommer till nytta.

Om ansökan

Sök tjänsten genom att klicka på ansök nedan. Urval och intervjuer sker löpande och tjänsten kan komma att tillsättas före sista ansökningsdag 2023-11-30.

För generella funderingar kring din ansökan eller vår rekryteringsprocess når du oss under kontorstid på vikarie@bemannia.se alternativt 08-122 00 450.

Bemannia är ett publikt och svenskägt bemannings- och rekryteringsföretag som tillhandahåller kompetent och kvalificerad personal genom uthyrning, rekrytering och personalentreprenader inom Organisation & Ledarskap, PR & Information, Marknad & Sälj, Ekonomi, Juridik, HR & Personal, Fastighet & Teknik, IT & Data samt Kontor & Administration. Bemannia har ramavtal med merparten av Sveriges Myndigheter och Sveriges kommuner, dess förvaltningar och bolag. Bemannia är medlem i Kompetensföretagen och är ett auktoriserat Bemanningsföretag och Rekryteringsföretag samt har kollektivavtal med Unionen, Akademikerna, SEKO samt LO och Hotell- och Restauranganställdas förbund. Bemannia är certifierat enligt SS-EN ISO 9001:2015, Ledningssystem för kvalitet, SS-EN ISO 14001:2015, Miljöledningssystem - krav och vägledning, SS-ISO 45001:2018, Ledningssystem för arbetsmiljö och SS-ISO/IEC 27001:2013 Ledningssystem för informationssäkerhet

Ledningen för bolaget har varit verksam i branschen i 40 år.

Ansök nu

Medicinsk Bibliotekarie till Södersjukhuset

Bibliotekarie
Läs mer Okt 30
Biblioteket på Södersjukhuset vänder sig till personal, patienter och närstående, samt studerande med klinisk placering på sjukhuset.

Vi är ett medicinskt forskningsbibliotek men har också en allmän del samt hälsoinformation för patienter och närstående. Biblioteket är en väl inarbetad verksamhet vars uppdrag är att serva sjukhusets alla verksamhetsområden, vi hör till enheten Sjukhusservice och består av 5 personer.

Arbetsbeskrivning
Du kommer att vara en del av den pedagogiska verksamheten med fokus på undervisning, informationssökning, referenshantering och marknadsföring av bibliotekets resurser. Sjukhusbiblioteken inom Region Stockholm har ett nära samarbete där du kommer att ingå i arbetet med den gemensamma webbplatsen. I tjänsten ingår även informationstjänstgöring och andra biblioteksspecifika uppgifter. Som medicinsk bibliotekarie hos oss får du ett spännande och varierande arbete där du tillhandahåller kunskap och underlag till sjukhusets alla verksamhetsområden.

Kvalifikationer
Vi söker dig som är utvecklingsinriktad, kreativ och tydlig i din kommunikation. Du är flexibel och har god förmåga att samarbeta och skapa kontakter. Du ska också ha en pedagogisk förmåga och tycka om att undervisa och entusiasmera andra. Du förväntas arbeta utifrån Södersjukhusets värdegrund med ett patient/kundperspektiv. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Krav

- Examen i biblioteks- och informationsvetenskap.
- God kunskap i informationssökning och att tillgängliggöra informationsresurser och bibliotekstjänster
- God erfarenhet och förståelse av IT och informationssystem
- God erfarenhet av att arbeta pedagogiskt

Meriterande

- Erfarenhet av webbarbete
- Erfarenhet av arbete på sjukhusbibliotek, medicinskt bibliotek eller högskolebibliotek

Erbjudande
Våra medarbetare är vår viktigaste resurs och därför månar vi om att du ska ha ett utvecklande, tryggt och hållbart arbetsliv. Vi erbjuder många olika förmåner och fördelar oavsett var du befinner dig i livet och i karriären. Några av dessa förmåner är:

- Vidareutbildning. Vi erbjuder regelbundna, kompetenshöjande aktiviteter utifrån medarbetarens och verksamhetens behov.
- Ett generöst friskvårdsbidrag
- Personalgym och hälsoteam med fysioterapeuter, ergonomer och hälsopedagoger som kan stötta dig i din träning.
- Föräldrapenningtillägg och föräldralön.

Läs mer om vårt erbjudande https://www.sodersjukhuset.se/jobba-pa-sos/personalpolicy/#under-din-foraldraledighet

Övrigt
I denna rekrytering arbetar vi med löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas före sista ansökningsdag. Anställningsformen är tillsvidare med provanställning.   

Välkommen med din ansökan!

Läs mer https://www.regionstockholm.se/jobb om hur det är att arbeta inom Region Stockholm.

Södersjukhuset är en av Nordens största akutmottagningar med akutsjukvård i centrum och utgör tillsammans med de stora folksjukdomarna vår specialitet. Vi har en av Sveriges största förlossningskliniker med omkring 6300 förlossningar senaste året. Hos oss arbetar cirka 5000 medarbetare och till sjukhuset söker ungefär 130 000 patienter för akuta besök varje år. Vi bedriver även omfattande klinisk forskning och utbildning och för oss är det viktigt att kombinera det stora sjukhusets möjligheter med den nära, personliga patientkontakten. Vår vision är att vara Sveriges ledande akutsjukhus.

Ansök nu

Handläggare till enheten för film, spel, noter och webb

Bibliotekarie
Läs mer Okt 13
Är du intresserad av att samla in det som publiceras på nätet och bevara det digitala kulturarvet?

Nu har du möjlighet att bidra till Kungliga bibliotekets (KB:s) utveckling och ingå i en enhet som har ett samordningsansvar för insamling av digitalt webbmaterial som utgörs av bland annat tv, film, poddar, nyhetssajter, e-böcker och musik

Arbetsuppgifter

Du kommer att ingå i en enhetsöverskridande arbetsgrupp som arbetar med det digitala pliktmaterialet på KB. Arbetet med pliktinsamling är ett varierande uppdrag, fullt av utmaningar. Det är viktigt att du har förmågan att se sammanhang och identifiera vilket material som behövs samlas in och hur detta görs bäst.

I ansvaret ingår att ta emot pliktmaterial och utreda leveransplikt utifrån gällande lagstiftning. Det ingår att initiera kontakt med potentiella leverantörer samt upprätthålla löpande kommunikation med befintliga leverantörer och tillsammans med arbetsgruppen planera samt genomföra informationsinsatser.

I uppdraget ingår det att hålla sig uppdaterad inom olika medieområden, bland annat på formatförändringar och publiceringssätt. Medielandskapet förändras snabbt och våra insamlingsmetoder behöver löpande anpassas efter utvecklingen. Vi ser gärna att du har kunskap om medier som publiceras på internet och ser möjligheter i förändringar. Du kommer även vara med i hela utvecklingskedjan med att fortsätta bygga upp verksamheten och vara med i förändringsarbetet mot en framtidssäkrad pliktinsamling som tar hänsyn till nya publiceringssätt.

Enheten arbetar även med insamling av datorspel som faller utanför pliktlagstiftningarna, du kommer att ingå i arbetsgruppen som arbetar med dessa frågor.

Du kommer även att bemanna användarmötet med våra forskare rörande audiovisuellt material.

Som medarbetare på KB bidrar du med din erfarenhet och kompetens till den ständiga utvecklingen av KB:s verksamhet och medverkar till ett bra och respektfullt arbetsklimat.


Kvalifikationer och personliga egenskaper

För att lyckas i rollen behöver du:


• Utbildning inom relevant ämnesområde eller motsvarande kompetens inhämtat på annat vis.
• Mycket god kommunikationsförmåga i både tal och skrift på svenska och engelska.
• Behärskar samt har ett stort intresse för ny digital teknik.

Meriterande är


• Kunskap om olika former av webbpublicering.
• Erfarenhet av arbete i olika typer av tekniska system.
• Erfarenhet av arbete med metadata i någon form.

Som person är du 

Ansvarstagande, har god samarbetsförmåga, är utvecklingsinriktad och självgående. Du förväntas samarbeta med andra inom och utanför ditt team. Som handläggare tar du eget ansvar och genomför dina arbetsuppgifter och uppdrag på bästa sätt. Du har förmåga att både lösa uppgifter själv och tillsammans med andra. Du har god förmåga att planera, prioritera och inhämta kunskap.  Arbetsuppgifterna kräver att du är van vid att använda olika system och tekniska hjälpmedel som stöd i ditt löpande arbete.  

Du visar intresse och förståelse för andra och bidrar till en god laganda genom att stötta och dela med dig av din kunskap och rådfrågar kollegor för att främja dialog. Du har lätt för att lära och är med och bidrar till en lärande arbetsmiljö, där vi tillsammans utvecklar och testar nya sätt att lösa uppgifter på.

Stor vikt läggs vid personliga egenskaper.

Anställning och tillträde

Tjänsten är en visstidsanställning på 1 år med eventuell möjlighet till förlängning.

Tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Placeringen är i Garnisonen på Karlavägen 100 i Stockholm med möjlighet till distansarbete i viss mån.

KB har verksamhet på flera orter såsom Stockholm, Strängnäs, Grängesberg och Bålsta. 

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 2023-10-31 Bifoga CV och beskriv varför du är intresserad av jobbet och vad du kan bidra med. Du behöver inte bifoga personligt brev. I denna rekrytering använder vi oss av urvalsfrågor istället för personligt brev, där du beskriv kort varför du är intresserad av denna tjänst och vad du kan bidra med.
Var noga med dina svar så att de speglar din kompetens och erfarenhet på ett korrekt sätt. 

Kontaktpersoner

Vill du veta mer om jobbet välkommen att kontakta enhetschef Nina Heljeback 010-709 32 16.

För anställningsvillkor och process kontakta HR-partnerMalin Bolin 010-709 32 84.

Fackliga kontaktpersoner är May Nilsson, ST-KB, och Amit Rathod, SACO-KB, båda nås via växeln 010-709 30 00.

Ansök nu

Systembibliotekarie till Riksdagsbiblioteket

Bibliotekarie
Läs mer Okt 5
Är du samhällsintresserad och söker efter ett unikt arbete i demokratins tjänst där du kan bidra med dina kunskaper och färdigheter? Då kan Riksdagsbiblioteket erbjuda dig ett arbete mitt i demokratins hjärta. 

Riksdagsbiblioteket är ett specialbibliotek inom samhällsvetenskap och juridik. En av Riksdagsbibliotekets främsta uppgifter är att förse riksdagen med goda beslutsunderlag. Riksdagsbiblioteket är även öppet för allmänheten.

Vi söker nu en ny medarbetare till vårt it-team. Teamet ansvarar för utveckling och förvaltning av bibliotekssystemmiljön och ska med sin kompetens stödja och utveckla bibliotekets funktioner och tjänster. Teamet har i dag tre medlemmar och ingår i sektionen besök och samlingar. Vi är 32 personer som arbetar på Riksdagsbiblioteket.
Dina arbetsuppgifter
I rollen som systembibliotekarie ingår främst att utveckla och förvalta bibliotekssystemen Alma och Primo.

Tillsammans med bibliotekets övriga medarbetare kommer du att verka för att effektivisera arbetsflöden och anpassa presentationen av våra tryckta och elektroniska samlingar.

Du kommer även att arbeta med öppna data och med att tillgängliggöra digitaliserat riksdagstryck i samverkan med andra enheter inom riksdagens kommunikationsavdelning.

Du kommer också att erbjudas arbete i bibliotekets informationstjänst.


Dina kvalifikationer
Du har


• utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap eller annan relevant utbildning


• god kunskap och erfarenhet av att arbeta med Alma eller liknande biblioteksrelaterade system


• goda språkkunskaper i svenska och engelska

Det är meriterande om du har:


• erfarenhet av att arbeta med öppna data och en god förståelse för vilka arbetsflöden som är kopplade till detta
• erfarenhet av att arbeta med bibliografiska metadata och en god förståelse för vilka arbetsflöden som är kopplade till detta
• kunskap om statsförvaltningen och om riksdagens arbete och dokument
• erfarenhet av att arbeta i en informationstjänst

Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att lyckas med dina arbetsuppgifter behöver du:


• ha lätt för att samarbeta och kommunicera och också vara van att arbeta självständigt
• vara nyfiken och vilja utvecklas i din yrkesroll tillsammans med dina kollegor
• ha ett intresse för samhällsfrågor och en förmåga att sätta dig in i olika ämnesområden
• vara analytisk och strukturerad
• ha lätt för att uttrycka dig och ta till dig information på såväl svenska som engelska.

Anställningen är placerad i säkerhetsklass. Vi välkomnar sökande med olika erfarenheter och bakgrunder.


• Anställningsform: Tillsvidareanställning
• Omfattning: Heltid

Riksdagsförvaltningen tillämpar provanställning.

Vi erbjuder dig
I Riksdagsförvaltningen får du jobba med stimulerande, utvecklande och samhällsnyttiga arbetsuppgifter nära demokratins kärna. Här får du yrkesmässiga utmaningar och bra villkor kring semester, tjänstepension, föräldraledighet och kompetensutveckling. I riksdagens lokaler finns gym och träningslokal med olika träningspass varje dag. Vi strävar efter att våra medarbetare ska ha en bra balans mellan jobb och fritid och erbjuder möjlighet till distansarbete i viss utsträckning.

Ansökan
Ansök via www.riksdagen.se, senast den 22 oktober 2023.
Referensnummer: 194-2023/24

Övrigt
Riksdagsförvaltningen har gjort sitt medieval för rekrytering och undanber sig alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annons.

Kontakta oss 

• Anders Olsson, bibliotekschef, 08-786 48 73
• Niklas Bergmark, sektionschef, 08-786 58 82

Fackliga representanter

• Helena Fridman Konstantinidou, Saco, 08-786 40 00
• Anneli Löfling, ST, 08-786 40 00
• Lars Vestberg, Seko, 08-786 40 00


Riksdagen är hjärtat i den svenska demokratin. Riksdagsförvaltningens uppgift är att skapa bästa möjliga förutsättningar för riksdagen och dess ledamöter. Det är ett unikt uppdrag vi är stolta över. Vi har spännande arbetsuppgifter där vi utmanas yrkesmässigt. Samtidigt har vi god balans mellan arbete och fritid. Våra värdeord kvalitet, kompetens och engagemang ger oss en gemensam riktning. Tillsammans ser vi till att demokratin fungerar.

Ansök nu

Bibliotekarie/informationsspecialist till Riksdagsbiblioteket, vikariat

Bibliotekarie
Läs mer Okt 5
Är du samhällsintresserad och söker efter ett unikt arbete i demokratins tjänst där du kan bidra med dina kunskaper och färdigheter? Då kan Riksdagsbiblioteket erbjuda dig ett arbete mitt i demokratins hjärta. 

Riksdagsbiblioteket är ett specialbibliotek inom samhällsvetenskap och juridik. En av Riksdagsbibliotekets främsta uppgifter är att förse riksdagen med goda beslutsunderlag.

Nu söker vi en bibliotekarie/informationsspecialist till teamet för interna uppdrag och utbildning. Teamet består idag av fem medarbetare och ingår i sektionen Interna uppdrag och medieförsörjning. Totalt är vi idag 32 personer som arbetar på biblioteket.


Dina arbetsuppgifter
Dina arbetsuppgifter kommer att bestå av informationssökningar och omvärldsbevakning på uppdrag av ledamöter och anställda vid Riksdagsförvaltningen och riksdagsgruppernas kanslier.

Dina kvalifikationer
Vi söker dig som har utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap eller annan relevant utbildning. 

Det är meriterande om du har kunskaper i samhällsorienterade ämnen samt kunskap om statsförvaltningen och riksdagens arbete. Det är också meriterande om du har erfarenhet av systematiska informationssökningar, kunskap i att hantera och värdera information, samt goda kunskaper om informationssökningsmetoder.

Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att kunna bidra på ett bra sätt i teamets arbete och i arbetet gentemot ledamöter och anställda ser vi att du har ett analytiskt och metodiskt förhållningssätt samt god samarbetsförmåga. Du har lätt för att lära nytt när det gäller metoder och biblioteksresurser. Vidare har du lätt för att uttrycka dig och ta till dig information på såväl svenska som engelska. Dessutom ser vi att du har ett intresse för samhällsfrågor och en förmåga att sätta dig in i olika ämnesområden.

Anställningen är placerad i säkerhetsklass. Vi välkomnar sökande med olika erfarenheter och bakgrunder.


• Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
• Omfattning: Heltid

Anställningen är ett vikariat på heltid till och med den 31 augusti 2024 men kan eventuellt komma att förlängas. Tillträde så snart som möjligt.

Vi erbjuder dig
I Riksdagsförvaltningen får du jobba med stimulerande, utvecklande och samhällsnyttiga arbetsuppgifter nära demokratins kärna. Här får du yrkesmässiga utmaningar och bra villkor kring semester, tjänstepension, föräldraledighet och kompetensutveckling. I riksdagens lokaler finns gym och träningslokal med olika träningspass varje dag. Vi strävar efter att våra medarbetare ska ha en bra balans mellan jobb och fritid och erbjuder möjlighet till distansarbete i viss utsträckning.

Ansökan
Ansök via www.riksdagen.se, senast den 22 oktober 2023.
Referensnummer: 192-2023/24

Övrigt
Riksdagsförvaltningen har gjort sitt medieval för rekrytering och undanber sig alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annons.

Kontakta oss 


Anders Olsson, bibliotekschef, 08-786 48 73Charlotte Wänelöf, sektionschef, 08-786 53 96Fackliga representanter

• Helena Fridman Konstantinidou, Saco, 08-786 40 00
• Anneli Löfling, ST, 08-786 40 00
• Lars Vestberg, Seko, 08-786 40 00


Riksdagen är hjärtat i den svenska demokratin. Riksdagsförvaltningens uppgift är att skapa bästa möjliga förutsättningar för riksdagen och dess ledamöter. Det är ett unikt uppdrag vi är stolta över. Vi har spännande arbetsuppgifter där vi utmanas yrkesmässigt. Samtidigt har vi god balans mellan arbete och fritid. Våra värdeord kvalitet, kompetens och engagemang ger oss en gemensam riktning. Tillsammans ser vi till att demokratin fungerar.

Ansök nu

Musikverket söker bibliotekarie till Musik- och teaterbiblioteket

Bibliotekarie
Läs mer Sep 21
Musikverket är ett center för kulturarv och kulturliv inom områdena musik, teater och dans. Myndigheten samlar resurser inom kulturarv och ger stöd till musiklivet. Här finns unika arkiv, en av världens största instrumentsamlingar, ett av Europas främsta musikbibliotek och studior i världsklass för elektronmusik. Verksamheten bedrivs med medborgarperspektivet i fokus. Musikverket lyder under kulturdepartementet och innefattar Musik- och teaterbiblioteket, Svenskt visarkiv, Scenkonstmuseet, Elektronmusikstudion och skivbolaget Caprice.

Musik- och teaterbiblioteket ger service till studenter, forskare, yrkesverksamma inom musik, teater och dans samt till allmänheten. Biblioteket har en stor samling noter inom alla genrer och besättningar, pjäsmanus, böcker inom musik och teater samt A/V-media och tidskrifter. Vid biblioteket finns också en stor raritetssamling samt mycket arkivmaterial.

 

ARBETSUPPGIFTER
Fokus i tjänsten ligger på katalogisering och innebär även ett strategiskt arbete med metadata på biblioteket samt regelbunden kontakt med olika nationella aktörer inom området. Katalogisering sker i Libris XL. Tjänsten innehåller även viss tjänstgöring i lånedisk och magasin.

 

KVALIFIKATIONER
Du har en bibliotekarieutbildning och behärskar svenska och engelska i tal och skrift. Du har erfarenhet av katalogisering av noter samt kännedom om litteraturkatalogisering. Vidare har du kunskap om klassifikation med DDK och SAB samt behärskar katalogisering i Libris XL. Du har goda kunskaper inom musikområdet och känner dig trygg med att läsa noter.

Erfarenhet av tjänstgöring i lånedisk och arbete i det lokala bibliotekssystemet Koha är meriterande.

Sammantaget ställer arbetet höga krav på noggrannhet och servicekänsla. Du är flexibel i ditt arbetssätt och van vid självständigt arbete. Du har god samarbetsförmåga och bidrar till att skapa ett positivt arbetsklimat. Stor vikt fästs vid den personliga lämpligheten.

Musikverket arbetar med ett medborgarperspektiv, därför vill vi ha medarbetare med olika bakgrunder och erfarenheter. Vi söker dig som värdesätter olikheter och förstår hur dessa påverkar dig själv och andra.

 

ANSTÄLLNINGEN
Anställningen är en tillsvidareanställning på 100%. Tillträde 1 januari 2024 eller enligt överenskommelse.

Arbetet sker på plats i bibliotekets lokaler på Tegeluddsvägen 100 i Stockholm.

Välkommen med din ansökan och CV senast datum 15 oktober. Du ansöker via https://musikverket.se/lediga-tjanster/  via knappen ansök under annonsen.

 

KONTAKT
Önskar du mer information eller har frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta bibliotekschef Kerstin Carpvik, telefon 08 519 554 29, mail kerstin.carpvik@musikverket.se

Facklig företrädare: Rikard Larsson (SACO), tel: 08 519 554 11, mail: rikard.larsson@musikverket.se

Ansök nu

Vikarierande barnbibliotekarie till Tensta bibliotek

Bibliotekarie
Läs mer Sep 13
Stockholm utvecklas och förändras för framtiden. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.

Kultur är en viktig del av Stockholms nervsystem och berör miljontals människor varje år. På Kulturförvaltningen arbetar vi tillsammans för att stärka kulturlivet i Stockholm. Vi skapar möjligheter för stadens invånare och besökare att ta del av och själva skapa kultur. Hos oss råder ett öppet arbetsklimat där medarbetarna i allra högsta grad är delaktiga i utvecklingen. Var med och bidra till att Stockholm växer med kultur!Arbetsplatsbeskrivning
Var med och gör biblioteken i Järva relevantare än någonsin – Nu har du möjlighet att bli en del av Stockholms stadsbibliotek i Järva.

En enhet full med spännande verksamhet och engagerad personal på biblioteken i Rinkeby, Kista, Spånga, Tensta och Husby.

Tensta bibliotek är sedan augusti 2022 samlokaliserat med Medborgarkontoret i nya lokaler. Rinkeby bibliotek är rikskänt för årliga besök av nobelpristagare i litteratur och numera även för Rinkeby bokfestival. Husby bibliotek samarbetar tätt med Berättarministeriet i intilliggande lokaler. Spånga bibliotek ska bli meröppet till hösten (dvs besökarna har tillgång till biblioteket även när det är obemannat). Kista bibliotek är ett av Stockholms största bibliotek med 2000 besökare om dagen.

Samtliga bibliotek i enheten har sitt främsta fokus på barn i alla åldrar. Enheten har ca 60 medarbetare och leds av enhetschef och två biträdande enhetschefer.

Arbetsbeskrivning
En av våra medarbetare ska vara föräldraledig och vi söker en vikarie från och med november 2023 på Tensta bibliotek. Bemanning på övriga bibliotek i enheten förekommer också.

Vi söker dig med vana att jobba läsfrämjande med målgruppen 6-12 år på fritiden, men även i samarbete med förskoleklasser och grundskolan. Du kommer att ingå i en grupp med barnbibliotekarier och vid behov även stötta upp arbetet med andra åldersgrupper.

Tillsamman med dina kollegor planerar du och genomför arbetet utifrån Stockholms stadsbiblioteks mål och uppdrag med besökarna i fokus. Du möter besökare i alla åldrar i biblioteket och har en förmåga att bidra till goda möten med våra användare antingen de vill ha litteraturtips, informationsvägledning eller hjälp med kopiatorn. Du är en trygg och stabil person i biblioteksrummet och en lagspelare i arbetsgruppen.

Vi söker dig som är pedagogisk, påhittig och kreativ med en utpräglad förmåga och vilja att samarbeta. Du är nyfiken och omvärldsorienterad och vill utveckla verksamhet och lära nytt. Du har en god pedagogisk förmåga och trivs med att möta barn i olika åldrar såväl som våra andra målgrupper. Du tycker att det är extra kul att arbeta med barn 6-12, har lätt att få kontakt med målgruppen, samt har god kännedom om medier för barn i den åldern. Biblioteket har en väl utvecklad verksamhet mot barn och unga både genom läsfrämjande aktiviteter på biblioteket och i den uppsökande verksamheten.

Kvalifikationer
Kandidatexamen inom biblioteks- och informationsvetenskap eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer vara likvärdig.

• Kunskaper om metoder inom pedagogik och erfarenhet av informations- och litteraturförmedling
• God och bred litteraturkännedom med fokus på barnlitteratur.
• Kunskap om barns språkutveckling och användbara metoder för att främja den.

Utöver kvalifikationskraven ovan, ser vi gärna sökande med kunskaper i utomeuropeiska språk. Det är även meriterande om du har god digital kompetens och förmåga att omsätta och förmedla den i kontakten med våra användare.

I rollen som bibliotekarie inom Stockholms stadsbibliotek behöver du:
• Ha ett kommunikativt och pedagogiskt förhållningssätt
• Vara självgående och gärna ta initiativ
• Vara strukturerad och ha lätt för att samarbeta
• Vara kreativ och serviceinriktad

Övrigt
Schemalagd arbetstid inklusive kvälls- och helgtjänstgöring.
Kulturförvaltningen har friskvårdssubvention.

Vi kallar löpande till intervju.

Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Ansök nu

Bibliotekarie

Bibliotekarie
Läs mer Sep 5
Bibliotekarie med inriktning film och musik till Kulturbiblioteket


 


Kulturhuset Stadsteatern har fyra profilbibliotek för alla åldrar med stor tillgänglighet för besökarna.


Biblioteken erbjuder skönlitteratur, grafisk litteratur och serier, barn- och ungdomsböcker och konstlitteratur samt musik och film.
Om Kulturbiblioteket


Kulturbiblioteket, vårt bibliotek för vuxna, fokuserar på förmedling av medier inom de skapande konstarterna och söker nu en bibliotekarie med inriktning mot film och musik.


Vi letar efter dig som är nyfiken, kunnig och inspirerande och som tillsammans med oss vill fortsätta arbetet med att nå nya målgrupper, utveckla vår profil och sätta användaren i fokus.


För att vara rätt person så behöver du både ha en gedigen kunskap om film och musik och en stark vilja att förmedla den till våra besökare.
Arbetsuppgifter


Din uppgift som bibliotekarie på Kulturbiblioteket är att levandegöra våra profilämnen. Du och dina kollegor ansvarar för att det finns ett samtida, oväntat och angeläget utbud av medier i hyllorna. Ni skapar också möten och förmedlar beståndet genom visningar, temaskyltning och samtal. Tillsammans utvecklar ni arbetsmetoder, och ni ansvarar alla för att bemanna biblioteket. Schemalagd tjänstgöring, inklusive kvällar och helger, ingår.


Kvalifikationer


Examen i biblioteks- och informationsvetenskap eller likvärdig utbildning är ett krav. För tjänsten krävs också mycket god kunskap om film och/eller musik.


Tidigare arbete på bibliotek med specialprofil är meriterande, liksom flerspråkighet och kunskap om Kulturbibliotekets övriga profilämnen. Kunskap och erfarenhet i katalogisering ser vi som ett plus.


Du är en person som har förmågan att inspirera andra och du samarbetar effektivt och gärna för att dela med dig av dina kunskaper, erfarenheter och information. Du har mycket god kommunikativ förmåga och social kompetens, är serviceorienterad och kvalitetsmedveten och har ett gott bemötande. Självklart har du ett intresse för Kulturhuset Stadsteaterns konstområden.
Övrigt


Facklig företrädare Scen & Film: Urban Riismark  urban.riismark@kulturhusetstadsteatern.se


Facklig företrädare Akademikerna: Alice Kassius  alice.kassius@kulturhusetstadsteatern.se


Tillträde 1 december 2023 eller enligt överenskommelse.


Välkommen med din ansökan senast 24 september.

Ansök nu

Serviceinriktat extrajobb inom kultur i Stockholms stad

Bibliotekarie
Läs mer Aug 28
Vi söker nu medarbetare som vill ha ett flexibelt arbete runt om i Stockholm och som vill bidra till ett gott bemötande och god servicekänsla. Meriterande är om du har intresse av alternativt studerar med inriktning kultur eller litteratur.

Om uppdraget

Arbetspassen kan vara förlagda vardagar, kvällar eller helger hos kund runt om i Stockholms stad. Tjänsten är en behovsanställning och du kommer bokas på arbetspass både i förväg och akut samma dag.

För tjänsten är det krav att man kan medverka på en två dagars utbildning samt två dagars praktik som kommer att ske i november.

Dina arbetsuppgifter

Som servicemedarbetare arbetar du i ett direkt kundbemötande som att svara på diverse frågor och arbeta uppsökande med att hjälpa kunderna. I arbetet ingår även praktiska arbetsuppgifter som kräver noggrannhet och att man är självgående.

Dina kvalifikationer
Du har intresse för litteratur och kultur och kan arbeta självständigt samt van att ta ansvar. Du har god servicekänsla och tidigare erfarenhet av att ta emot och bemöta kunder. Du är kommunikativ och talar både svenska och engelska flytande. Du finns tillgänglig för arbete minst 3 vardagar i veckan och är flexibel i resväg samt med att bli bokad på arbetspass med kort varsel.

Vad vi erbjuder dig

Som konsult på Bemannia ser vi till att du blir matchad med rätt uppdrag. Som anställd hos oss genomgår du en introduktionsutbildning där du i lugn och ro lär dig nödvändiga system samt arbetet i övrigt. Hos oss får du utvecklas på lärorika arbetsplatser och känna att din kompetens kommer till nytta.

Om ansökan

Sök tjänsten genom att klicka på ansök nedan. Urval och intervjuer sker löpande och tjänsten kan komma att tillsättas före sista ansökningsdag.

Vi tar inte emot ansökningar via mejl, har du däremot frågor går det bra att vända sig till vikarie@bemannia.se alternativt 08-122 00 450 under kontorstid.

Bemannia är ett publikt och svenskägt bemannings- och rekryteringsföretag som tillhandahåller kompetent och kvalificerad personal genom uthyrning, rekrytering och personalentreprenader inom Organisation & Ledarskap, PR & Information, Marknad & Sälj, Ekonomi, Juridik, HR & Personal, Fastighet & Teknik, IT & Data samt Kontor & Administration. Bemannia har ramavtal med merparten av Sveriges Myndigheter och Sveriges kommuner, dess förvaltningar och bolag. Bemannia är medlem i Kompetensföretagen och är ett auktoriserat Bemanningsföretag och Rekryteringsföretag samt har kollektivavtal med Unionen, Akademikerna, SEKO samt LO och Hotell- och Restauranganställdas förbund. Bemannia är certifierat enligt SS-EN ISO 9001:2015, Ledningssystem för kvalitet, SS-EN ISO 14001:2015, Miljöledningssystem - krav och vägledning, SS-ISO 45001:2018, Ledningssystem för arbetsmiljö och SS-ISO/IEC 27001:2013 Ledningssystem för informationssäkerhet

Ledningen för bolaget har varit verksam i branschen i 40 år.

Ansök nu

Biblioteksassistent

Bibliotekarie
Läs mer Aug 10
Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är en högskola i utveckling. GIH är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, prestationsutveckling, fysisk aktivitet och hälsa. Vi utbildar lärare i skolämnet idrott och hälsa, såväl som tränare, sport managers, idrottsvetare och forskare. Vi bedriver forskning med hög kvalitet och samhällsrelevans inom ämnet idrottsvetenskap med fokus på människan i rörelse. Vid GIH arbetar och studerar 160 medarbetare och 1 400 studenter. Högskolan är belägen i centrala Stockholm i nära anslutning till Stockholms Stadion och ett stort idrotts- och friluftsområde.Arbetsuppgifter
GIH-biblioteket är Sverige enda offentliga specialbibliotek inom idrott, fysisk aktivitet och hälsa. Samlingarna är tvärvetenskapliga, med tyngdpunkt på humanbiologi, beteendevetenskap och historia. Bibliotekets främsta uppgift är att vara ett stöd för studenternas lärande och för forskarnas och lärarnas arbete, men även att vara en tillgång för den idrottsintresserade allmänheten. GIH söker nu en person som vill arbeta extra i biblioteket.

Som biblioteksassistent är du en viktig resurs i högskolebibliotekets bemanning, du är vårt ansikte utåt och vi förutsätter att du gillar att möta människor och sätta användarna i fokus. Arbetsuppgifterna består av tjänstgöring i bibliotekets informationsdisk, vilket innefattar service och vägledning för personal, studenter och externa besökare i informationssökningsfrågor. Det ingår även administrativt arbete så som exempelvis bokuppsättning, märkning av böcker, fjärrlån, tidskriftshantering och andra biblioteksrelaterade uppgifter, men också att hantera olika IT-system, som utskriftshantering mm. Ytterligare arbetsuppgifter kan tillkomma.

Kvalifikationer
Behörig att anställas är den som:


• bedriver studier i Biblioteks- och informationsvetenskap på kandidat- eller masterprogram
• har god förmåga att uttrycka sig på svenska och engelska i tal och skrift
• har förmåga att samarbeta samt den förmåga och lämplighet i övrigt som behövs för anställningen vilket bland annat
beskrivs i GIH:s medarbetarskapspolicy

Bedömningsgrunder
För denna anställning har följande bedömningsgrunder fastställts:


• Mycket stor vikt fästs vid personlig lämplighet för anställningen, såsom noggrannhet, känsla för service och att du har god förmåga till självständigt arbete
• Mycket stor vikt läggs vid erfarenhet av arbete på bibliotek, gärna från universitets- och högskolebibliotek
• Stor vikt läggs vid goda IT-kunskaper
• Vikt läggs vid erfarenhet från serviceyrke

Varaktighet/Arbetstid
Intermittent anställning som biblioteksassistent under läsåret 2023/2024. Schemalagd arbetstid dagtid vardagar vid behov, enligt överenskommelse. 

Lön
Lön per timme enligt lokalt kollektivavtal.

Ansökan
Du ansöker via vår hemsida genom att klicka på knappen "Ansök". Handlingar bifogas elektroniskt och ska vara i word- eller pdf-format. Ansökan ska innefatta följande handlingar:


• sammanställning av utbildningar, anställningar och övriga meriter (CV),
• personligt brev

Sista ansökningsdag är den 31 augusti 2023.

Åberopade meriter ska kunna intygas vid anmodan.

GIH verkar för mångfald och jämställdhet inom samtliga anställningskategorier. Vi ser därför gärna sökande med olika bakgrund och erfarenheter.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Ansök nu

Verksamhetsstrateg inom metadata

Bibliotekarie
Läs mer Jun 20
Vill du vara en del av KB:s skifte mot allt mer automatiserade processer för metadataproduktion där AI blir en allt viktigare metod?

Skiftet från manuella till allt mer automatiserade processer och nyttjande av AI i metadataproduktionen är av central betydelse för KB:s måluppfyllnad. Vi söker dig med bred erfarenhet av metadataformat och flöden och som vill vara en drivande aktör i vårt förändringsarbete. 

Arbetsuppgifter

Som verksamhetsstrateg inom metadata kommer du arbeta på avdelningen för Insamling och metadata där du ingår i avdelningsledningen. Avdelningen ansvarar för att samla in och beskriva stora mängder fysiskt och digitalt mediematerial. I din roll ingår att analysera och utforma resurseffektiva och ändamålsenliga metadataflöden. Du kommer arbeta nära chefen för enheten för Metadata och nationalbibliografin som har ett KB övergripande ansvar för metadata. Uppdragets natur gör att du även kommer att behöva samarbeta med många andra, internt på KB och externt med olika leverantörer och samarbetspartners. Rollen innebär även att sprida kunskap kring metadata och förändringsarbetet inom avdelningen och KB.

Metadataflödena på KB är omfattande och komplexa och KB befinner sig i ett skifte mot allt mer automatiserade metadataprocesser. KB har bland annat omfattande digitala inflöden av metadata som är direkt kopplat till digitalt mediematerial. I arbetet ingår också att undersöka förutsättningarna för att använda AI för att beskriva våra samlingar och göra dem sökbara. Detta görs i samarbete med avdelningen för Informationssystem och KB-labb, som är en infrastruktur för datadriven forskning och utveckling.

  För att lyckas i rollen behöver du haRelevant akademisk utbildning för området, t.ex. informations och biblioteksvetenskap, systemvetenskap eller motsvarande kompetens inom metadataområdet inhämtat på annat visGedigen och dokumenterad erfarenhet av att arbeta med olika metadataformat och flöden, teoretiskt och praktisktErfarenhet av att arbeta i projekt/projektledningMeriterande ärFörståelse för språkmodeller inom AIErfarenhet av att arbeta med standarder som MODS, METS, PREMIS, DDEX, ONIX etc.Erfarenhet att arbeta med större datamängderErfarenhet av arbete med API:er, scriptErfarenhet av kompetensspridning inom metadataPersonliga egenskaper

Som person är du analytisk, strukturerad och kan hantera flera parallella processer. Du är drivande och har intresse för förbättringsarbete och förmåga att sätta dig in i verksamhetens behov. Du kan prioritera och hittar rätt ambitionsnivå utifrån en helhetssyn. Du har en förmåga att kunna kommunicera för ett gemensamt lärande och tycker om att lösa problem med andra. 

Stor vikt kommer att läggas vid personliga lämplighet.

Anställning och tillträde

Det här är en tillsvidareanställning på heltid som inleds med sex månader provanställning. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Placering är Stockholm

KB har verksamhet på olika orter, Stockholm, Strängnäs, Grängesberg och Bålsta, och tjänsteresor kan förekomma.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 2023-08-25. Bifoga CV och beskriv varför du är intresserad av jobbet och vad du kan bidra med. Du behöver inte bifoga personligt brev, i denna rekrytering använder vi oss istället av urvalsfrågor. Där kan du kort beskriva varför du är intresserad av tjänsten och vad du kan bidra med. Var noga med dina svar så att de speglar din kompetens och erfarenhet på ett korrekt sätt.

Kontaktpersoner
Vill du veta mer om jobbet välkommen att kontakta avdelningschef Linda Lindström, tfn. 010 7093152 eller enhetschef Miriam Björkhem, tfn. 010 07093647.

För anställningsvillkor och process kontakta HR-partner Malin Bolin, tfn. 010 7093284.

Fackliga kontaktpersoner är May Nilsson, ST-KB, och Amit Rathod, SACO-KB, nås via växeln 0107 09 30 00. 

Avdelningen för insamling och metadata

Avdelningen består av ca 85 medarbetare.

Avdelningen har ett myndighetsutövande uppdrag att aktivt samla in och beskriva pliktmaterial, samt att omvärldsbevaka mediernas utveckling och förändring så att KB:s samlingar speglar publicering och spridning av media i Sverige på ett representativt sätt.

Om Kungliga biblioteket

Kungliga biblioteket (KB) är Sveriges nationalbibliotek. Våra samlingar sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden och växer varje dag. Vi har allt från handskrifter, böcker och tidningar till musik, film och datorspel. KB bevarar och tillgängliggör vårt kulturarv och främjar samverkan mellan Sveriges bibliotek. Ytterst handlar uppdraget om demokrati, jämlikhet och fri åsiktsbildning. Dessutom är KB en arbetsplats för forskare, studenter och ca 350 medarbetare.

Vi erbjuder en arbetsplats som präglas av ansvar, öppenhet, tillit och lärande. Vi vill ge lika möjligheter för alla och värdesätter jämlikhet och mångfald i vår verksamhet.

Ansök nu

Hagsätra bibliotek. Bibliotekarie med fokus på barn och unga.

Bibliotekarie
Läs mer Jul 26
Stockholm utvecklas och förändras för framtiden. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.

Kultur är en viktig del av Stockholms nervsystem och berör miljontals människor varje år. På Kulturförvaltningen arbetar vi tillsammans för att stärka kulturlivet i Stockholm. Vi skapar möjligheter för stadens invånare och besökare att ta del av och själva skapa kultur. Hos oss råder ett öppet arbetsklimat där medarbetarna i allra högsta grad är delaktiga i utvecklingen. Var med och bidra till att Stockholm växer med kultur!Din arbetsplats
Hagsätra bibliotek är en viktig mötesplats för hagsätraborna och ligger mitt i Hagsätra centrum.

Tillsammans med biblioteken i Högdalen, Enskede, Årsta, Älvsjö, Örby och Östberga utgör biblioteket enheten Enskede-Vantör-Årsta, Älvsjö som är en del av Stockholms stadsbibliotek. Enheten har 32 medarbetare. Förutom arbetslaget i Hagsätra som består av tre personer ingår du i nätverket av barnbibliotekarier på enheten och kan även komma att medverka andra arbetsgrupper. Tjänstgöring på något av enhetens andra bibliotek förekommer.

Stockholms stadsbibliotek består av Stadsbiblioteket, Internationella biblioteket, 40 stadsdelsbibliotek samt bibliotek på sjukhus och andra vårdinstitutioner. Stockholms stadsbibliotek har ca 350 anställda. Du kommer till ett stadsbibliotek i stark utveckling och med goda utvecklingsmöjligheter för den enskilde medarbetaren.

Din roll
Vi söker dig som med fantasi, kreativitet och pedagogisk insikt vill arbeta läsfrämjande mot främst målgrupperna barn och unga. Du samarbetar gärna med fritidsgård, skola och föreningslivet för att tillsammans skapa trygghet och framtidstro för målgrupperna. Du håller dig särskilt à jour inom litteratur och medier för barn- och unga. Du är engagerad i och kunnig om barn- och ungas livsvillkor. 

Du möter besökare i alla åldrar i biblioteket och har en förmåga att bidra till goda möten med besökarna antingen de vill ha litteraturtips, informationsvägledning eller hjälp med kopiatorn. Ditt huvudfokus är äldre barn och ungdomar men du finner dig tillrätta om en förskolegrupp kommer in och vill ha hjälp. Du kan också tänka dig att hoppa in och ha ett boksamtal med en grupp äldre vuxna. Du är en trygg och stabil person i biblioteksrummet och en lagspelare i arbetsgruppen.

Din erfarenhet- och kompetens
- Du ska ha kandidatexamen inom biblioteks- och informationsvetenskap eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer vara likvärdig.
- Du ska ha kunskaper om metoder inom pedagogik, informations- och litteraturförmedling.
- Du ska ha god och bred litteraturkännedom med fokus på barn- och ungdomslitteratur.
- Tidigare tjänstgöring i miljöer för barn så som bibliotek, fritidsgård, annan fritidsverksamhet eller grundskola är meriterande.
- Erfarenhet av att använda kreativa och medskapande metoder i arbetet med barn är meriterande.

Övrigt
Du arbetar på schema vilket innebär att kvälls- och helgtjänstgöring förekommer.

Kulturförvaltningen erbjuder friskvårdssubvention.

 

Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Ansök nu

Kundtjänstmedarbetare till Stadsbiblioteket. (Vikariat 50-100 %)

Bibliotekarie
Läs mer Jul 27
Stockholm utvecklas och förändras för framtiden. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.

Kultur är en viktig del av Stockholms nervsystem och berör miljontals människor varje år. På Kulturförvaltningen arbetar vi tillsammans för att stärka kulturlivet i Stockholm. Vi skapar möjligheter för stadens invånare och besökare att ta del av och själva skapa kultur. Hos oss råder ett öppet arbetsklimat där medarbetarna i allra högsta grad är delaktiga i utvecklingen. Var med och bidra till att Stockholm växer med kultur!Kundtjänstmedarbetare till Stadsbiblioteket.

(Vikariat 50-100 %)
Biblioteken är viktiga demokratibärare, för kultur och bildning. Vår verksamhet bidrar till en stad som är världsledande i att leva upp till barnrätt och mänskliga rättigheter, där mångfald, innovationer, nytänkande och tillgänglighet är ledord.

Stockholms stadsbibliotek söker nu en medarbetare till kundtjänsten med placering på Stadsbiblioteket Odenplan, sektionen för tillgänglighet.

Stadsbiblioteket är Stockholms mest besökta bibliotek med ca en miljon besök per år. Stadsbiblioteket fungerar både som ett lokalt bibliotek för de boende på Norrmalm och som ett bibliotek för hela Stockholm. Stadsbiblioteket ingår i Norrmalmsenheten som också ansvarar för funktioner såsom bokbuss, kundtjänst och uppsökande biblioteksverksamhet. Enheten har ca 50 medarbetare och är indelad i tre sektioner.

Arbetsuppgifter
Stockholms stadsbiblioteks kundtjänst utgör viktig service gentemot bibliotekets användare över hela Stockholm. Ärendena tas emot via telefon och mejl. Vi söker dig som har ett serviceinriktat förhållningssätt och förmåga att bidra till goda möten med användarna.

I arbetsuppgifterna ingår:

- Att möta, vägleda och hjälpa Stockholms stadsbiblioteks användare.
- Att utgöra stöd och hjälp till bibliotekets användare för tjänster och teknik som är tillgänglig via biblioteket.
- Att svara på fakturafrågor och hantera skuldärenden.

Även bemanning i bibliotekets publika informationsdiskar kan ingå liksom att delta i arbetet med bibliotekets mediehantering.

Kvalifikationer
Högskoleutbildning inom biblioteks- och informationsvetenskap eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer vara likvärdig.

Du har god digital kompetens och förmåga att inspirera och hjälpa kollegor och besökare. Du kan kommunicera obehindrat i tal och skrift på svenska och engelska. Du får gärna ha andra språkkunskaper.

Erfarenhet av arbete inom kundservice eller besöksnäring ses som positivt liksom erfarenhet av informationssökning, läsfrämjande arbete och andra på bibliotek förekommande arbetsuppgifter.

Rollen som kundtjänstmedarbetare inom Stockholms stadsbibliotek ställer krav på:

- Att du är serviceinriktad och har ett gott bemötande.
- Ett kommunikativt och pedagogiskt förhållningssätt.
- Att kunna hantera stressiga situationer.
- God initiativ- och samarbetsförmåga.

Övrigt
Arbetstid:  Schemalagd, dagtid.

Anställningsform: Visstidsanställning 6 månader

Anställningens omfattning: Deltid/heltid

Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Ansök nu

Bibliotekarie

Bibliotekarie
Läs mer Jun 14
Verksamhetsstödets uppgift är att stödja universitetets utbildning och forskning. KTH:s verksamhetsstöd är inne i en spännande fas där vi tillsammans arbetar med utveckling av våra arbetsformer. Som medarbetare inom verksamhetsstödet bidrar du till KTH:s uppdrag att forska, utbilda och skapa samhällsnytta och får samtidigt möjlighet till egen professionell utveckling.

KTH Biblioteket
Biblioteket är en del av Verksamhetsstödet och en central mötes- och studieplats på KTH.

Vid biblioteket arbetar ca 50 medarbetare som gemensamt stödjer utbildning och forskning vid KTH. 

Arbetsuppgifter
Vi söker dig som vill delta i arbetet med att tillgängliggöra KTH bibliotekets tryckta och elektroniska samlingar och att ge service till våra användare utifrån deras behov i vår support. Du kommer att ingå i bibliotekets mediagrupp och koordinera arbetet med katalogisering och metadata. Du kommer också att samarbeta med bibliotekets samlingsgrupp och arbeta i kundtjänst. Biblioteket erbjuder gemensam kompetensutveckling för medarbetare utöver det utvecklingsarbete som sker inom grupperna. En stor del av arbetet kommer att vara förlagt på plats.

Vi erbjuder
- En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
- Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
- En statlig anställning med förmåner såsom friskvårdsbidrag och friskvårdstimme

https://www.kth.se/om/work-at-kth/kth-your-future-workplace-1.49050

Kvalifikationer
Krav

- Examen i biblioteks- och informationsvetenskap
- Flerårigt arbete med bibliografisk metadata
- Erfarenhet av användarstöd eller kundservice
- Goda kunskaper i svenska och engelska då det förekommer regelbundet i kommunikation och i arbetet med bibliografisk metadata

Personliga egenskaper

Du har en god känsla för service och bemöter användarna på ett lyhört och jämlikt sätt utifrån deras förutsättningar. Som kollega är du kommunikativ och bidrar till att driva gruppens arbete framåt på ett konstruktivt och lösningsorienterat sätt. Du är ansvarstagande och driftig samt ser verksamheten ur ett helhetsperspektiv. Om förutsättningarna förändras är du öppen för att ändra ditt förhållningssätt. 

Meriterande

- Utbildning i projektledning
- Erfarenhet av arbete vid vetenskapligt bibliotek
- Arbete med tryckta och/eller elektroniska samlingar ur ett helhetsperspektiv
- Erfarenhet av att analysera avtal främst inom mediaområdet
- Ämneskompetens inom KTH:s kärnområden
- Erfarenhet av att arbeta med Alma och Libris

 

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter
Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på https://www.kth.se/om/work-at-kth/fackrepresentanter-1.500898. 

Ansökan
Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (CentralEuropean Time/Central European Summer Time).

Om anställningen 
Anställningen gäller tillsvidare enligt avtal.
Anställningen inleds med sex månaders provanställning.

Övrigt
Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering https://www.kth.se/om/work-at-kth/processing-of-personal-data-in-the-recruitment-process-1.823440.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.Om KTH

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi. https://www.kth.se/om/om-kth-1.885102

Ansök nu

Barnbibliotekarie 0-6 år

Bibliotekarie
Läs mer Jun 2
Stockholm utvecklas och förändras för framtiden. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.Nu har du möjlighet att bli en del av Stockholms stadsbiblioteks enhet Rinkeby- Kista, Spånga –Tensta.

En enhet full med spännande verksamhet och engagerad personal på biblioteken i Rinkeby, Kista, Spånga, Tensta och Husby. Tensta bibliotek är sedan augusti 2022 samlokaliserat med Medborgarkontoret i nya lokaler. Rinkeby bibliotek är rikskänt för årliga besök av nobelpristagare i litteratur och numera även för Rinkeby bokfestival. Husby bibliotek samarbetar tätt med Berättarministeriet i intilliggande lokaler. Spånga bibliotek ska bli meröppet till hösten (dvs besökarna har tillgång till biblioteket även när det är obemannat). Kista bibliotek är ett av Stockholms största bibliotek med 2000 besökare om dagen. Samtliga bibliotek i enheten har sitt främsta fokus på barn i alla åldrar.  Enheten har ca 60 medarbetare och leds av enhetschef och två biträdande enhetschefer.

Din roll 
Nu söker vi två nya kollegor till Tensta bibliotek samt en ny kollega till Rinkeby bibliotek. Pass på övriga bibliotek i enheten förekommer också.

Vi söker dig med vana att jobba läsfrämjande med målgruppen 0-6 och deras vuxna, så som samarbete med BVC och öppna förskolan, förskolor och förskoleklass. Du kommer att ingå i en grupp med barnbibliotekarier och vid behov även stötta upp arbetet med andra åldersgrupper.

Tillsamman med dina kollegor planerar du och genomför arbetet utifrån SSBs mål och uppdrag med besökarna i fokus. Du möter besökare i alla åldrar i biblioteket och har en förmåga att bidra till goda möten med bibliotekets besökare antingen de vill ha litteraturtips, informationsvägledning eller hjälp med kopiatorn. Du är en trygg och stabil person i biblioteksrummet och är en lagspelare i arbetsgruppen.

Vi söker dig som är pedagogisk, påhittig och kreativ med en utpräglad förmåga och vilja att samarbeta. Du är nyfiken och omvärldsorienterad och vill utveckla verksamhet och lära nytt. Du har en god pedagogisk förmåga och trivs med att möta barn i olika åldrar såväl som våra andra målgrupper. Du tycker att det är extra kul att arbeta med barn 0-6 och deras vuxna och har en extra god kännedom om medier för den målgruppen.  Biblioteket har en väl utvecklad verksamhet mot barn och unga både genom läsfrämjande aktiviteter på biblioteket och i den uppsökande verksamheten. 

Kvalifikationer
- Kandidatexamen inom biblioteks- och informationsvetenskap eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer vara likvärdig.  
- Kunskaper om metoder inom pedagogik och erfarenhet av informations- och litteraturförmedling
- God och bred litteraturkännedom med fokus på barnlitteratur.
- Kunskap om barns språkutveckling och användbara metoder för att främja den.

Utöver kvalifikationskraven ovan, så ser vi gärna sökande med kunskaper i utomeuropeiska språk. Det är även meriterande om du har god digital kompetens och förmåga att omsätta och förmedla den i kontakten med våra användare.

I rollen som bibliotekarie inom Stockholms stadsbibliotek behöver du:

- Ha ett kommunikativt och pedagogiskt förhållningssätt
- Vara självgående och gärna ta initiativ
- Vara strukturerad och ha lätt för att samarbeta
- Vara kreativ och serviceinriktad

Villkor
Schemalagd arbetstid inklusive kvälls- och helgtjänstgöring.  

Kulturförvaltningen har friskvårdssubvention. 

Urvalsprocessen kommer att påbörjas före sista ansökningsdag och intervjuer kommer att ske löpande under ansökningsperioden.

Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Ansök nu

Stockholms tingsrätt söker utvecklingsinriktad bibliotekarie på deltid

Bibliotekarie
Läs mer Maj 23
Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.https://www.domstol.se/om-sveriges-domstolar/sa-fungerar-domstolarna/ 


 


Stockholms tingsrätt är landets största tingsrätt med omkring 300 medarbetare. Domstolen leds av lagmannen och är indelad i fem dömande avdelningar som var och en leds av en chefsrådman. På de dömande avdelningarna arbetar rådmän, fiskaler, notarier, beredningsjurister och domstolshandläggare. En av de dömande avdelningarna är Patent- och marknadsdomstolen och de andra fyra avdelningarna är allmänna avdelningar som handlägger tvistemål, familjemål och brottmål. Målen är inte sällan både omfattande och uppmärksammade. Utöver dessa avdelningar finns det två särskilda enheter, en enhet som handlägger vissa typer av tvistemål och som kallas för ”snabbspåret för tvistemål” och en enhet som handlägger de brottmål som kommer inom försöksverksamheten Snabbare lagföring i brottmål och som kallas för ”snabbspåret för brottmål”.Tingsrätten har även en administrativ avdelning som stöttar målavdelningarna i frågor rörande ekonomi, budget, HR, IT, registrering, arkiv samt säkerhet och service.

Stockholms tingsrätt söker utvecklingsinriktad bibliotekarie på deltid (50%)
Arbetsuppgifter
Stockholms tingsrätts bibliotek består av ett gemensamt bibliotek och fem avdelningsbibliotek.

Biblioteken består huvudsakligen av juridisk litteratur. Tingsrättens medarbetare använder också olika digitala rättsdatabaser såsom JUNO och InfoTorg. Medarbetarnas tillgång till relevant litteratur i analog och digital form ska kännetecknas av kvalitets- och kostnadsmedvetenhet. Användarna är i huvudsak tingsrättens jurister.

Som bibliotekarie i Stockholms tingsrätt erbjuds du varierande och utvecklande arbetsuppgifter i en viktig och spännande verksamhet. Som domstolens bibliotekarie kommer du ha ansvar för att utveckla bibliotekstjänsten mot en digital lösning samtidigt som viktig och relevant litteratur som finns och köps in kategoriseras och katalogiseras. Målet är att medarbetarna snabbt och med hög kvalitet ska ha tillgång till relevant information vid handläggningen av tingsrättens mål.

Du kommer utöver utvecklingsarbetet mot ett digitalt bibliotek att arbeta med samtliga arbetsuppgifter som förekommer och krävs i ett specialbibliotek, exempelvis;

- Litteraturbevakning och systematisk informationssökning
- Analys av informationsbehov och utveckling av användarfokus i det digitala biblioteket
- Utveckla och administrera bibliotekets sida på domstolens intranät samt deltagande i olika nätverk för bibliotekarier inom Sveriges Domstolar
- Bevaka och hantera elektroniska informationskällor som rättsdatabaser m.fl.
- Hantera leverantörskontakter, inköp av litteratur och avtalsbevakning
- Katalogisera
- Hantera personliga inloggningar i rättsdatabaser samt frågor om e-beställningar och fjärrlån 

 
Kvalifikationer
- Vi söker dig som är utbildad bibliotekarie och/eller har kunskap/erfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig.
- Du har erfarenhet från modernt digitalt biblioteksarbete.
- Är en kunnig och van användare av de tekniska verktyg som bibliotek idag använder sig av.
- Du har en god kommunikativ förmåga och förmedlar information tydligt och enkelt, både muntligt och skriftligt.
- Vidare uttrycker du dig väl i tal och skrift på svenska samt talar, läser och förstår engelska.

 
Meriterande
- Masterexamen i biblioteks- och informationsvetenskap
- Juridisk grundkurs.
- Erfarenhet av att driva utvecklingsprojekt

Du har en god kommunikativ förmåga och förmedlar information tydligt och enkelt, både muntligt och skriftligt. 

Du är van att samarbeta med olika personalkategorier för att nå ett bra resultat som innebär att biblioteket motsvarar högt ställda krav på kvalitet och tillgänglighet.

Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper.

Anställningsvillkor
Anställningsform: Tillsvidareanställning

Omfattning: 50%

Tillträde: Enligt överenskommelse

Ansökan
Ansök senast: 2023-06-13

Urval sker löpande och intervjuer kommer att hållas under torsdagen den 15 juni 2023.

Lön
Individuell lönesättning tillämpas. Ange löneanspråk.

Anställning
Antal platser: 1

 
Kontakt
För mer information om tjänsten, kontakta:Fredrik Wallin, administrativ direktör, 08–561 650 62 

Vid frågor om rekryteringsprocessen kontakta:

Veronica Odell, HR-specialist, 08–561 650 27 

 

Fackliga företrädare:Anette Skalmark, ST inom Sveriges domstolar tel. 08–561 65 437

Patrik Rydman, SACO-S, 08-561 654 61

Per Stojadinovic, SEKO, 08-561 653 58

Stockholms tingsrätt vill vara en modern och öppen arbetsplats med engagerade och ansvarstagande medarbetare. Domstolen vill ta tillvara de kvaliteter som en jämn könsfördelning samt etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten.

För att säkerställa en inkluderande och rättvis rekryteringsprocess tillämpar Sveriges Domstolar kompetensbaserad rekrytering. Vårt urval bygger på kandidaternas kompetenser och meriter.
Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Bibliotekarie (tidsbegränsad anställning)

Bibliotekarie
Läs mer Maj 29
vid Stockholms universitetsbibliotek. Sista ansökningsdag: 2023-06-12.


Stockholms universitetsbibliotek är ett av landets största forskningsbibliotek. Biblioteket är en naturlig mötesplats på campus och ett nav för informationsförmedling vid Stockholms universitet. Här är 33 000 studenter, 1 600 doktorander och 5 500 medarbetare verksamma. 

Universitetsbiblioteket är uppbyggt i en nätverksorganisation med arbetsgrupper med användarens behov i centrum. Arbetsgrupperna är en bärande grund av organisationen där rätt kompetenser och förmågor ingår utifrån bibliotekets tjänster. På universitetsbiblioteket arbetar ca 100 personer.

Arbetsuppgifter
Du kommer att ingå i de båda arbetsgrupperna Avhandlingsstöd och Användarmötet.

Avhandlingsstödet arbetar med att ge stöd åt doktorander under hela processen att trycka sin avhandling och att tillgängliggöra den i bl a universitetets publikationsdatabas. Under ett läsår är det ca 250 disputationer vid Stockholms universitet.

Användarmötet besvarar frågor från bibliotekets användare både digitalt i mejl och chatt och fysiskt i informationspunkterna i biblioteket. Användarmötet hjälper också studenter med läsnedsättning med talbokskonton och beställningar. Det är till denna anställning, kallad Talboksservice, som vi nu söker en ny medarbetare.

Kvalifikationer


• Masterexamen i biblioteks- och informationsvetenskap.
• Erfarenhet av arbete på lärosätesbibliotek.
• Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.
• Erfarenhet av arbete med det fysiska eller digitala användarmötet.

Som person är du kommunikativ, samarbetsinriktad, teknikintresserad  och har lätt för att lära nytt. Du är strukturerad i ditt arbetssätt, samt utvecklings- och lösningsorienterad. Du är också noggrann och mycket mån om att ge god service.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. 

Anställningsvillkor
Anställningen avser heltid och är ett vikariat på ett år med goda möjligheter till förlängning. Stockholms universitet tillämpar individuell lönesättning, ange därför gärna löneanspråk. Tillträde 2023-08-07.

Stockholms universitet strävar efter att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika möjligheter för alla.

Kontakt
Närmare information om anställningen lämnas av sektionschef Ingela Tång, tfn 08-674 7027, ingela.tang@su.se.

Fackliga företrädare
Ingrid Lander (Saco-S), tfn 0708-16 26 64, saco@saco.su.se, Alejandra Pizarro Carrasco (Fackförbundet ST/OFR), tfn 08-16 34 89, st@st.su.se, samt seko@seko.su.se (SEKO).

Ansökan
Du söker anställningen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Bifoga endast personligt brev och CV. Kopior på betyg och intyg tar du med vid en eventuell intervju.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: att söka en anställning.

Välkommen med din ansökan!

Stockholms universitet bidrar till det hållbara demokratiska samhällets utveckling genom kunskap, upplysning och sanningssökande.

Ansök nu

Bibliotekarie (tidsbegränsad anställning)

Bibliotekarie
Läs mer Maj 29
vid Stockholms universitetsbibliotek. Sista ansökningsdag: 2023-06-12.


Stockholms universitetsbibliotek är ett av landets största forskningsbibliotek. Biblioteket är en naturlig mötesplats på campus och ett nav för informationsförmedling vid Stockholms universitet. Här är 33 000 studenter, 1 600 doktorander och 5 500 medarbetare verksamma. 

Universitetsbiblioteket är uppbyggt i en nätverksorganisation med arbetsgrupper med användarens behov i centrum. Arbetsgrupperna är en bärande grund av organisationen där rätt kompetenser och förmågor ingår utifrån bibliotekets tjänster. På universitetsbiblioteket arbetar ca 100 personer.

Arbetsuppgifter
Du kommer att ingå i de båda arbetsgrupperna Avhandlingsstöd och Användarmötet.

Avhandlingsstödet arbetar med att ge stöd åt doktorander under hela processen att trycka sin avhandling och att tillgängliggöra den i bl a universitetets publikationsdatabas. Under ett läsår är det ca 250 disputationer vid Stockholms universitet.

Användarmötet besvarar frågor från bibliotekets användare både digitalt i mejl och chatt och fysiskt i informationspunkterna i biblioteket. Användarmötet hjälper också studenter med läsnedsättning med talbokskonton och beställningar. Det är till denna tjänst, kallad Talboksservice, som vi nu söker en ny medarbetare.

Kvalifikationer


• Masterexamen i biblioteks- och informationsvetenskap.
• Erfarenhet av arbete på lärosätesbibliotek.
• Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.
• Erfarenhet av arbete med det fysiska eller digitala användarmötet.

Som person är du kommunikativ, samarbetsinriktad, teknikintresserad  och har lätt för att lära nytt. Du är strukturerad i ditt arbetssätt, samt utvecklings- och lösningsorienterad. Du är också noggrann och mycket mån om att ge god service.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. 

Anställningsvillkor
Anställningen avser heltid och är ett vikariat på ett år med goda möjligheter till förlängning. Stockholms universitet tillämpar individuell lönesättning, ange därför gärna löneanspråk. Tillträde 2023-08-07.

Stockholms universitet strävar efter att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika möjligheter för alla.

Kontakt
Närmare information om anställningen lämnas av sektionschef Ingela Tång, tfn 08-674 7027, ingela.tang@su.se.

Fackliga företrädare
Ingrid Lander (Saco-S), tfn 0708-16 26 64, saco@saco.su.se, Alejandra Pizarro Carrasco (Fackförbundet ST/OFR), tfn 08-16 34 89, st@st.su.se, samt seko@seko.su.se (SEKO).

Ansökan
Du söker anställningen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Bifoga endast personligt brev och CV. Kopior på betyg och intyg tar du med vid en eventuell intervju.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: att söka en anställning.

Välkommen med din ansökan!

Stockholms universitet bidrar till det hållbara demokratiska samhällets utveckling genom kunskap, upplysning och sanningssökande.

Ansök nu

Bibliotekarie

Bibliotekarie
Läs mer Maj 17
Verksamhetsstödets uppgift är att stödja universitetets utbildning och forskning. KTH:s verksamhetsstöd är inne i en spännande fas där vi tillsammans arbetar med utveckling av våra arbetsformer. Som medarbetare inom verksamhetsstödet bidrar du till KTH:s uppdrag att forska, utbilda och skapa samhällsnytta och får samtidigt möjlighet till egen professionell utveckling.

KTH biblioteket
Biblioteket är en del av Verksamhetsstödet och en central mötes- och studieplats på KTH.

Vid biblioteket arbetar ca 50 medarbetare som gemensamt stödjer utbildning och forskning vid KTH. 

Arbetsuppgifter
Vi söker dig som trivs i mötet med användaren och vill delta i arbetet med att utveckla olika delar av den utåtriktade verksamheten vid KTH biblioteket. Du ingår i olika arbetsgrupper som tillsammans planerar och genomför verksamhet i form av publika arrangemang och undervisning gentemot KTH:s studenter och doktorander. Du arbetar också i bibliotekets kundtjänst och deltar i gruppens arbete med att utveckla mötet med användaren i den nya supportytan och via digitala kanaler. En stor del av arbetet är förlagt på plats i biblioteket.

Vi erbjuder
- En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
- Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
- En statlig anställning med förmåner såsom exempelvis friskvårdstimme och friskvårdsbidrag

https://www.kth.se/om/work-at-kth/kth-your-future-workplace-1.49050

Kvalifikationer
Krav

- Examen i biblioteks- och informationsvetenskap
- Erfarenhet av arbete med pedagogisk verksamhet
- Erfarenhet av arbete vid bibliotek
- Goda kunskaper i svenska och engelska då kommunikation på båda språken förekommer i den dagliga verksamheten

Meriterande

- Arbete med större publika arrangemang inom inom kultursektorn
- Erfarenhet av arbete vid universitets- och högskolebibliotek

Personliga förmågor

Du känner ett stort engagemang för att arbeta med bibliotekets stöd till utbildning. Du har en god känsla för service och bemöter användarna på ett lyhört och jämlikt sätt. Du anpassar ditt bemötande utifrån användarens behov och förutsättningar. Som kollega är du kommunikativ och bidrar till att driva gruppens arbete framåt på ett konstruktivt och lösningsorienterat sätt. Du är ansvarstagande och driftig samt öppen för att ändra ditt förhållningssätt om förutsättningarna förändras. 

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Vi kommer att bedöma inkomna ansökningar utifrån de krav och meriter som är angivna i annonsen.

Fackliga representanter
Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på https://www.kth.se/om/work-at-kth/fackrepresentanter-1.500898. 

Ansökan
Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (CentralEuropean Time/Central European Summer Time).

Om anställningen 
Anställningen gäller tillsvidare enligt avtal.
Anställningen inleds med sex månaders provanställning.

Övrigt
Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering https://www.kth.se/om/work-at-kth/processing-of-personal-data-in-the-recruitment-process-1.823440.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.Om KTH

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi. https://www.kth.se/om/om-kth-1.885102

Ansök nu

Bibliotekarie

Bibliotekarie
Läs mer Maj 5
Konstfack är Sveriges största konstnärliga högskola inom konst, design och konsthantverk. Sedan 1844 har vi utbildat en mängd olika yrkesgrupper inom dessa fält samt bild- och slöjdlärare. Vi bedriver både konstnärlig och vetenskaplig utbildning/forskning och har idag cirka 900 studenter och 200 anställda.www.konstfack.se
Vi rekryterar utifrån kompetens och i enlighet med skolans stra?van efter o?kad ma?ngfald och frihet från diskriminering. Bibliotekarie
 

Vi söker en bibliotekarie som är intresserad av att arbeta med bemötande och pedagogiska perspektiv på ett mindre specialinriktat högskolebibliotek. Då en av våra medarbetare ska vara tjänstledig under två terminen söker vi nu en bibliotekarie till Konstfacks bibliotek.

 

Konstfacks bibliotek är ett litet högskolebibliotek, men samtidigt ett av Sveriges största bibliotek inom konst, konsthantverk och design. Konstfack är en kreativ, internationell och spännande miljö där biblioteket är välbesökt och uppskattat av Konstfacks studenter, lärare och administrativ personal. Biblioteket är öppet för allmänheten.

 

Huvudsakliga arbetsuppgifter

 

Dina arbetsuppgifter kommer huvudsakligen bestå av informationstjänst i lån- och informationsdisk, tidskriftshantering, fjärrlån, sökvägledningar samt arbete med bokpresentationer och evenemang, men även andra arbetsuppgifter som förekommer på ett mindre högskolebibliotek kan bli aktuella.

 

Kvalifikationer

 


• Akademisk examen inom biblioteks- och informationsvetenskap eller motsvarande
• Erfarenhet av arbete på bibliotek.
• God förmåga att kommunicera muntligt och skriftligt på svenska och engelska.

Meriterande


• Bakgrund eller intresse för Konstfacks ämnesområden.

Som person har du lätt att samarbeta och skapa goda relationer till andra människor och är van att arbeta självständigt.  

Vi fäster stor vikt vid personlig lämplighet.

 

Anställningen

Anställningen omfattar 50% av heltid och är ett vikariat med önskat startdatum 2023-09-18 och tillsvidare, dock längst tom 2024-06-02.

 

Mer information
Kontakta Jan Hjalmarsson, bibliotekschef,  Jan.Hjalmarsson@konstfack.se, Tel: 08-450 41 20, om du vill ha mer information om anställningen.
För allmänna anställningsvillkor och anställningsförfarandet svarar HR-handläggare Erik Magnusson, HR handläggare, HR@konstfack.se
Fackliga kontaktpersonerna nås genom Konstfacks växel, tfn 08-450 41 00.

 
Ansökan
Du registrerar din ansökan och laddar upp dokument i vårt rekryteringssystem.

Din ansökan ska innehålla CV och personligt brev, märkt med diarienummer KF2023/VO2P/55 tillsammans med kopior på handlingar du vill styrka meritförteckningen med.

 

Välkommen med din kompletta elektroniska ansökan senast den 29 maj 2023. Läs mer på https://www.konstfack.se/ledigajobb. Klicka på det lediga jobbet för information och för att registrera din ansökan.

Ansök nu

Undervisande bibliotekarie

Bibliotekarie
Läs mer Maj 3
Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är en högskola i utveckling. GIH är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, prestationsutveckling, fysisk aktivitet och hälsa. Vi utbildar lärare i skolämnet idrott och hälsa, såväl som tränare, sport managers, idrottsvetare och forskare. Vi bedriver forskning med hög kvalitet och samhällsrelevans inom ämnet idrottsvetenskap med fokus på människan i rörelse. Vid GIH arbetar och studerar 160 medarbetare och 1 400 studenter. Högskolan är belägen i centrala Stockholm i nära anslutning till Stockholms Stadion och ett stort idrotts- och friluftsområde.Arbetsuppgifter 
GIH-biblioteket är Sverige enda offentliga specialbibliotek inom idrott, fysisk aktivitet och hälsa. Samlingarna är tvärvetenskapliga, med tyngdpunkt på humanbiologi, beteendevetenskap och historia. Bibliotekets främsta uppgift är att vara ett stöd för studenternas lärande och för forskarnas och lärarnas arbete, men även att vara en tillgång för den idrottsintresserade allmänheten.

På GIH får du möjlighet att arbeta i en bred roll tillsammans med engagerade kollegor med olika bakgrund och professioner. GIH är ett lärosäte som värnar om att ge plats för kvalitet, engagemang och nytänkande. 

Vi har under hösten 2023 behov av att förstärka vårt bibliotek med en undervisande bibliotekarie som vill arbeta nära GIH:s studenter och lärare. Du trivs med att arbeta i en organisation i det mindre formatet och uppskattar varierande, utmanande och kreativa arbetsuppgifter. Du kommer att tillsammans med ytterligare en bibliotekarie ansvara för undervisningen i informationskompetens på GIH:s utbildningar på grundnivå. I arbetsgruppen ingår sammanlagt fyra bibliotekarier, en IKT-pedagog, en registrator och en forskningsrådgivare.

Arbetsuppgifter


• undervisa och handleda studenter i syfte att stödja deras utveckling av informationskompetens
• schemalagd tjänstgöring i bibliotekets informationstjänst
• samt i övrigt förekommande arbetsuppgifter inom bibliotekets verksamhet

Behörighetskrav
Behörig att anställas är den som har:


• Examen i biblioteks- och informationsvetenskap
• god förmåga att uttrycka sig väl på svenska och engelska i tal och i skrift
• förmåga att samarbeta samt den förmåga och lämplighet i övrigt som behövs för anställningen vilket bland annat beskrivs i GIH:s medarbetarskapspolicy.

Bedömningsgrunder
För denna anställning har följande bedömningsgrunder fastställts:


• Mycket stor vikt fästs vid personlig lämplighet för anställningen, såsom god pedagogisk förmåga och känsla för service. Du är utåtriktad och har lätt att skapa goda relationer. Du är självgående, tar egna initiativ och arbetar strukturerat och effektivt. Du är nyfiken och inte rädd att lära dig nya saker.
• Mycket stor vikt läggs vid intresse för och erfarenhet av undervisning i informationskompetens, gärna från universitets- eller högskolebibliotek.
• Stor vikt läggs vid vana från arbete i informationstjänst vid vetenskapligt bibliotek.
• Stor vikt läggs vid goda IT-kunskaper.

Varaktighet/Arbetstid
Anställningen är en en tidsbegränsad anställning under perioden 2023-08-14 - 2023-12-31.

Sysselsättningsgraden motsvarar 100 % av heltid.

Lön
Individuell lönesättning tillämpas.

Ansökningsförfarande
Du ansöker via vår hemsida genom att klicka på knappen "Ansök". Handlingar bifogas elektroniskt och ska vara i word- eller pdf-format. Ansökan ska innefatta följande handlingar:


• sammanställning av utbildningar, anställningar, pedagogiska, vetenskapliga och administrativa meriter samt ledningsuppdrag (CV),
• personligt brev.

Ansökan ska vara GIH tillhanda senast den 2023-05-24.

Åberopade meriter ska kunna intygas vid anmodan.

GIH verkar för mångfald och jämställdhet inom samtliga anställningskategorier. Vi ser därför gärna sökande med olika bakgrund och erfarenheter.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Ansök nu

MEDARBETARE

Bibliotekarie
Läs mer Apr 3
Sveriges författarfond fördelar den statliga biblioteksersättningen till författare, översättare, tecknare och fotografer, samt stipendier och stöd till enskilda upphovsmän inom ordområdet.
Till författarfondens kansli med fem anställda söker vi nu en
MEDARBETARE
Arbetsuppgifterna innebär att du bland annat
- sköter vår posthantering, registrering och arkivering,
- medverkar i våra årliga undersökningar av utlåningen på folk- och skolbiblioteken; med stöd i den bibliografiska informationen i bibliotekens katalogposter avgörs vem eller vilka som är ersättningsberättigade för varje enskilt litterärt verk,
- medverkar med administrativt stöd till verksamheten med stipendier och bidrag; registrerar ansökningar, beställer böcker, sköter stipendieregister samt viss service i samband med möten,
- svarar för vissa inköp och lokalfrågor.
Vi värderar erfarenhet från bibliotek och administrativt arbete i offentlig förvaltning. Arbetet ställer höga krav på noggrannhet och snabbhet samt förmåga att arbeta självständigt inom de ramar och med vägledning av det regelverk som styr verksamheten.
Författarfonden är en liten arbetsplats som ställer höga krav på samarbetsförmåga och prestigelöshet, både inför de skiftande arbetsuppgifterna och gentemot arbetskamraterna. Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Utöver kansliets anställda som du träffar varje dag, kommer du att ha kontakt med ledamöterna i våra olika stipendieråd som på återkommande sammanträden bereder och beslutar om ansökningar om stipendier och bidrag.
Välkommen med din ansökan, komplett med relevanta betyg, intyg och referenser senast den 28 april 2023. Ansökan kan mejlas eller skickas med vanlig post.
Tjänsten är på heltid; tillträde efter överenskommelse.
Vi arbetar i trevliga lokaler på Sveavägen i centrala Stockholm.
Vi undanber oss alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringsstöd i samband med denna annons.

Ansök nu

Bibliotekarie (vik.) med inriktning mot barn 6-12 år samt förskola

Bibliotekarie
Läs mer Apr 4
Stockholm utvecklas och förändras för framtiden. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.Biblioteken är viktiga demokratibärare, för kultur och bildning.

Vår verksamhet bidrar till en stad som är världsledande i att leva upp till barnrätt och mänskliga rättigheter, där mångfald, innovationer, nytänkande och tillgänglighet är ledord.

 Din arbetsplats
Södermalms biblioteksenhet består av tre bibliotek; Tranströmerbiblioteket och Hornstulls bibliotek på Södermalm och Luma bibliotek i Hammarby sjöstad. Tranströmerbiblioteket är ett av Stockholms största bibliotek med ca 2000 besökare per dag och lockar besökare från hela Stockholm. Biblioteket består av barn-, vuxen och ungdomsavdelningen Punkt, där din placering skulle vara på barnavdelning men där det också ingår pass på de andra avdelningarna.

Din roll 
Vi söker en barnbibliotekarie till Tranströmerbibliotek med inriktning mot barn 6-12 år samt mot förskolan. Du bör ha vana kring läsfrämjande, program- och lovaktiviteter men också kring uppsökande verksamhet. Du kommer att ingå i en arbetsgrupp med bibliotekets personal. I arbetet ingår också publik bemanning i bibliotekets informationsdiskar och mediearbete.

 I dina arbetsuppgifter ingår bland annat:

- Att möta, vägleda och hjälpa Stockholms stadsbiblioteks användare.
- Att planera, genomföra, utvärdera och analysera aktiviteter inom bibliotekets verksamhetsområden.
- Att med lyhördhet för användarnas behov utveckla och tillhandahålla tjänster inom bibliotekets verksamhetsområden.
- Att delta i och utveckla bibliotekets informationsförmedling och läsfrämjande arbete.
- Att utföra administrativa uppgifter kopplade till bibliotekets verksamhet.
- Att utgöra stöd och hjälp till bibliotekets användare för tjänster och teknik som är tillgänglig via biblioteket.
- Att driva på och vara aktiv i Stockholms stadsbiblioteks utvecklingsarbete.
- Att vara delaktig i genomförande av bibliotekets publika program och aktiviteter.
- Att planera och delta i arbetet med bibliotekets mediehantering.

Din erfarenhet och kompetens
Du ska:

- Ha kandidatexamen i biblioteks- och informationsvetenskap eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer vara likvärdig.
- Ha goda IT-kunskaper och kunna behärska ett biblioteksdatasystem, Officepaketet, film- ljud och bildbehandlingprogram samt kunna använda sociala medier.
- Ha kunskap om metoder inom läsfrämjande, informations- och litteraturförmedling
- Ha kunskap om och på ett pedagogiskt sätt förmedla och främja medie- och informationskunnighet.
- Kunna identifiera informationsbehov och möjliga informationskällor.
- Kunna formulera lämpliga sökstrategier och söka information effektivt.
- Kunna kritiskt utvärdera information - tolka, analysera och organisera.
- Kunna använda information för att lösa ett problem eller uppgift.
- Kunna producera och skapa innehåll i relevanta medier och informationskanaler. 

Meriterande är om du :

- Har ett serviceperspektiv i allt du gör.
- Har erfarenhet av barnverksamhet.
- Har god initiativ- och samarbetsförmåga.
- Har ett kommunikativt och pedagogiskt förhållningssätt.
- Har förmåga att hantera stressiga situationer.
- Kan ta ansvar för och driva aktiviteter inom bibliotekets verksamhetsområden.
- Är kreativ och utvecklingsorienterad. Har vana av uppsökande verksamhet. 

 Villkor

Arbetstiden är schemalagd, kvälls- och helgtjänstgöring ingår i tjänsten.

Arbetet kan periodvis vara fysiskt krävande vid lyft och flytt av media.

Anställningen är ett vikariat under perioden 2023-09-04 – 2024-04-28

Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Ansök nu

Bibliotekarie (vik) till ungdomsavdelningen PUNKT på Tranströmerbiblioteket

Bibliotekarie
Läs mer Apr 3
Stockholm utvecklas och förändras för framtiden. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.Biblioteken ska enligt bibliotekslagen verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning.

Samtidigt har Stockholms stadsbibliotek en central roll i Stockholms stads vision om en mångsidig och upplevelserik, innovativ och växande stad som är medborgarnas Stockholm. Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla.

Kärnan i Stadsbibliotekets verksamhet är mötet: möten mellan människor och ordet, mellan läsaren och boken, mellan användaren och tekniken i biblioteksrummet, mellan besökaren och personalen. All utveckling ska syfta till att öka kvaliteten i detta möte.

Anställda inom Stockholms stadsbibliotek främjar intresset för läsning, litteratur, bildning och kultur. Särskilt uppmärksammas barns och ungdomars behov. Stockholms stadsbibliotek garanterar medborgarna fri tillgång till information och informationsteknologi.

Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart Stockholm där alla kan växa. Tillsammans skapar vi en klimatsmart stad som utmärks av social, ekonomisk och demokratisk hållbarhet.

Som medarbetare i Stockholms stad arbetar vi ytterst på uppdrag av stockholmarna och vårt arbete finansieras med skatter och avgifter. Vi utgår från stockholmarnas behov och använder de gemensamma resurserna på ett effektivt sätt.

Arbetsuppgifter
Punkt en del av Tranströmerbiblioteket, är Stockholms stadsbiblioteks profilerade ungdomsbibliotek. Att driva, utveckla och samordna lässtimulerande verksamhet mot målgruppen unga är således bibliotekets huvudsakliga uppdrag. Detta gör vi genom relationsskapande arbete, genom att plocka upp de ungas egna idéer, genom samarbeten med olika aktörer och genom att ge ungdomarna möjlighet att själva skapa verksamhet i biblioteket.

Punkt riktar sig främst till unga på fritiden och ska med sin särskilda profilering vända sig till hela Stockholm stads ungdomar. Våra besökare ska spegla mångfalden som finns i befolkningen i Stockholm. Samtidigt ska biblioteket fortsätta att vara ett spännande lokalt bibliotek.

All verksamhet på Punkt ska bygga på en aktiv och ständig dialog med målgruppen utifrån stadens ungdomskulturprogram ”Kultur i ögonhöjd – för, med och av unga”. Vi ska underlätta för unga att själva använda biblioteket som lokal för egenproducerad verksamhet.

Kvalifikationer
Du som söker skall ha bibliotekarieexamen, magisterexamen i biblioteks- och informationsvetenskap eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer vara likvärdig.

Utöver detta vill vi att du:

- Har kunskap om metoder för att kunna ta ansvar för och driva program inom bibliotekets verksamhetsområden.
- Har god kännedom om och ett stort intresse för litteratur och andra kulturella uttryck för bibliotekets prioriterade målgrupper.
- Har kännedom om det kulturpolitiska och kommunala uppdraget.
- Har en grundläggande IT-kompetens.
- Har ett intresse och stort engagemang för läsfrämjande, informations- och litteraturförmedling.
- Har erfarenhet av programverksamhet, särskilt riktad till barn och ungdomar.
- Har erfarenhet av arbete på folkbibliotek.

Vi önskar vidare att du har följande förmågor och färdigheter:

- Intresse och engagemang för målgruppen
- Analytisk och strategisk förmåga
- God initiativ- och samarbetsförmåga
- Ett kommunikativt och pedagogiskt förhållningssätt
- Öppen, lyhörd med förmåga att knyta kontakter
- Att kunna hantera stressiga situationer
- Ett strukturerat arbetssätt
- Att vara kreativ och utvecklingsorienterad
- Arbeta prestigelöst och nära verksamheten
- För dig är mångfald en självklarhet, liksom ett gott bemötande och en hög servicenivå.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet

Villkor
Tjänsten är ett vikariat under tiden 2023.08.01 ­– 2024.08.01

Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Ansök nu

Bibliotekarie till barn- och ungdomsavdelningen på huvudbiblioteket

Bibliotekarie
Läs mer Mar 31
Är du vår nya kollega på barn-och ungdomsavdelningen på huvudbiblioteket i Täby centrum? Biblioteken i Täby är inne i en spännande period då vi ska utveckla nya samarbeten med förskolan och öka barn och ungas delaktighet i verksamheten. Du ingår i arbetsgruppen på barn- och ungdomsavdelningen och arbetar även i nära samarbete med alla andra medarbetare på biblioteken i Täby. Vi är totalt 35 personer som arbetar på kommunens sex bibliotek. Samverkan och samarbete kring gemensamma utvecklingsfrågor är en viktig del av arbetet. 

Arbetsuppgifter

Ditt uppdrag har fokus på att utveckla läsfrämjande och kreativa verksamheter med särskilt fokus på de yngsta barnen och deras vuxna. Du ansvarar för samverkan och externa kontakter med exempelvis BVC, öppna förskolan, förskolor och olika uppdragstagare. Du planerar och genomför läsfrämjande program som bebisstunder och olika former av berättande för familjer och förskola. Du är bekväm med att använda skapande uttryck som exempelvis dans, musik, bild, form och digitala verktyg i det läsfrämjande arbetet. I uppgifterna ingår att möta och vägleda alla olika målgrupper och biblioteksanvändare. Du uppskattar att ge service och är väl förtrogen med bibliotekets olika digitala tjänster. I arbetet ingår även administrativa uppgifter kopplade till bibliotekets verksamhet. Du driver på och är aktiv i Täby biblioteks gemensamma utvecklingsarbete.

Kvalifikationer

I rollen som bibliotekarie/bibliotekspedagog på Huvudbiblioteket krävs nedanstående kvalifikationer:


• Examen i biblioteks- och informationsvetenskap eller annan likvärdig akademisk utbildning.
• Flerårig erfarenhet av läsfrämjande, informations- och litteraturförmedling på folkbibliotek.
• Erfarenhet av att arbeta med barn och unga på folkbibliotek i allmänhet och de yngsta barnen i synnerhet.
• Mycket god litteraturkännedom i allmänhet och barn-och ungdomslitteratur i synnerhet.
• Kunskap om och på ett pedagogiskt sätt kunna arbeta läsfrämjande.
• Mycket god IT- kompetens och tidigare erfarenhet av att arbeta i bibliotekssystemet BOOK-IT.

Personliga kompetenser

Du är mycket ansvarstagande, strukturerad och har ett stort intresse för att prova nya arbetsformer. Du uppskattar att arbeta både självständigt och i samspel med andra och bidrar till att skapa en god arbetsmiljö. Du har ett serviceinriktat och inkluderande förhållningssätt till både kollegor och biblioteksanvändare.

  

Helg- och kvällsarbete ingår.

Varaktighet: Tillsvidareanställning

Tillträde: 2023-08-14

Omfattning: 100 procent

 

 

 

Om Täby kommun
Täby är en av Sveriges mest välskötta kommuner med stor valfrihet, välfärdstjänster av hög kvalitet, attraktivt näringslivsklimat och stabil ekonomi. Skolorna i kommunen uppvisar toppresultat, förskolorna erbjuder en trygg och stimulerande miljö och vid kommunens äldreboenden är nöjdheten stor. Läget är attraktivt med närhet till både Stockholm och Arlanda, samtidigt som tillgången till skog, hav och strövområden ger möjlighet till naturupplevelser och rekreation.

Täby utvecklas med nya attraktiva och trygga miljöer och genom att befintliga områden vidareutvecklas – hållbart, med omsorg om kulturarv och där större sammanhängande grönområden värnas. Halva Täby ska vara grönt och hela Täby hållbart. Trafik och infrastruktur ska fungera i vardagen och utvecklas för framtiden.

Kultur- och fritid skapar varje dag ett brett utbud av upplevelser för alla Täbybor. Alla Täbys invånare ska känna att kommunen erbjuder värdefulla kulturupplevelser, förutsättningar för ett aktivt och hälsosamt liv och kreativa mötesplatser för unga. I samarbete med ett starkt föreningsliv utvecklas Täbys kulturella och idrottsliga arenor i takt med att Täby växer. Här arbetar engagerade medarbetare som drivs av utveckling och nya lösningar. Vill du vara med och bidra?

Ansök nu

Forskningstödsskoordinator till Försvarshögskolan

Bibliotekarie
Läs mer Mar 29
Försvarshögskolan är ett internationellt framstående lärosäte inom försvar, krishantering och säkerhet. Vi erbjuder en unik akademisk miljö där civilt möter militärt. Vi utbildar civila och militära chefer, experter och forskare som ska analysera och hantera dagens och framtida krissituationer och säkerhetsproblem. Försvarshögskolan utbildar Sveriges officerare och leder den akademiska utvecklingen av officersyrket. Vi bedriver forskning inom juridik med inriktning mot operativ juridik och folkrätt, försvarssystem, krigsvetenskap, ledarskap och ledning, militärhistoria och statsvetenskap.


Anna Lindh-biblioteket är Sveriges ledande vetenskapliga bibliotek för försvar, utrikes- och säkerhetspolitik. Biblioteket bildades den 1 augusti 2005 genom en sammanslagning av Försvarshögskolans och Utrikespolitiska Institutets tidigare bibliotek. Biblioteket stödjer i första hand Försvarshögskolans studenter, lärare och forskare men är även öppet för allmänheten. Framtiden för biblioteket innebär spännande utmaningar på flera områden såsom forskningsstöd, utveckling av den fysiska studie- och forskningsmiljön samt satsningar på att göra våra samlingar och digitala resurser alltmer öppna och lättillgängliga.

Anna Lindh-biblioteket har sin verksamhet förlagd till tre serviceställen med huvudbibliotek på Försvarshögskolan, Drottning Kristinas väg 37 i Stockholm, filial på Militärhögskolan Karlberg i Solna, samt biblioteksverksamhet på Försvarsmaktens högkvarter, Lidingövägen 24 i Stockholm.Anna Lindh-biblioteket är en avdelning inom Högskoleförvaltningen och består av två sektioner; sektionen för Vetenskaplig informationsförsörjning och sektionen för IKT-pedagogiskt stöd.Anställningen är placerad inom sektionen för vetenskaplig informationsförsörjning.

Sektionen är en del av Anna Lindh-biblioteket inom högskoleförvaltningen.

Arbetsuppgifter

Du kommer huvudsakligen att arbeta med att koordinera Anna Lindh-bibliotekets forskningsstöd. Det innebär att du håller ihop bibliotekets team inom forskningsstöd och driver projekt med syfte att utveckla bibliotekets arbete inom områden som öppen vetenskap, forskningsdata, publicering och transformativa avtal. I koordineringsarbetet ingår också att bygga relationer med forskare, doktorander samt administrativ personal.

Du kommer även att arbeta i bibliotekets informationstjänst med att stödja studerande i deras utveckling av informationskompetens. Informationstjänsten har idag team-bemanning och arbetar med att stödja studenterna där de befinner sig. Det innebär att du kommer att arbeta med stöd både i det fysiska och i det digitala rummet.

Du kommer arbeta på huvudbiblioteket men det kan även bli aktuellt med arbete på biblioteksfilialen vid Militärhögskolan Karlberg.

Vem söker vi?

 Vi söker dig som har:

- Examen i biblioteks- och informationsvetenskap
- Erfarenhet av arbete på ett akademiskt bibliotek
- Erfarenhet av att arbetsleda team
- Flerårig erfarenhet av relationellt forskningsstöd, publicering, forskningsdata samt referenshantering.
- God förmåga att skriva och kommunicera muntligen på svenska och på engelska

Meriterande är:

- Erfarenhet av projektledning
- Påbörjad eller genomförd forskarutbildning.

Som person är du strategisk, kreativ och lyhörd samt intresserad av att omvärldsbevaka och driva utvecklingsfrågor.

Vi vill att du ska trivas med att ingå i högskolans arbetsgemenskap. Vi tycker därför det är viktigt att du är närvarande digitalt och på den plats arbetsuppgifterna bäst utförs. Vi tillämpar ett tillitsbaserat ledarskap och skapar förutsättningar för att du ska kunna bidra till Försvarshögskolans professionella utveckling, kollegiala arbetssätt och sociala gemenskap.

Om anställningen

Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid med tillträde enligt överenskommelse.

Anställningen är placerad i säkerhetsklass vilket förutsätter godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll.

Försvarshögskolan har en krigsorganisation vilket innebär att du ska vara beredd att krigsplaceras vid lärosätet. Om du redan är krigsplacerad i din nuvarande anställning på en myndighet och din kompetens behövs i Försvarshögskolans krigsorganisation så sker en förhandling mellan berörd myndighet och Försvarshögskolan om var du ska vara placerad.

Tillträde

Tillträde enligt överenskommelse.

Lön och förmåner

Försvarshögskolan tillämpar individuell lönesättning.

https://www.fhs.se/om-forsvarshogskolan/jobba-hos-oss/formaner.htmlAnsökan

Ansökan ska innehålla ett CV samt personligt brev och skickas in via Försvarshögskolans rekryteringssystem genom att klicka på länken ”Logga in och sök jobbet” på annonssidan. Märk din ansökan med dnr HF/HR 72/2023. Din ansökan ska vara tillhanda senast den 16 april 2023.

Komplett ansökan ska vara Försvarshögskolan tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Kontaktpersoner

Ytterligare upplysningar om anställningen lämnas av:

- Catrin Mårdell, bibliotekschef tfn, 0734-290677
- HR-partner Amanda Beuthan, tfn: 08- 553 427 19.

Fackliga företrädare är Johan Österberg (SACO-S), Anders Oltorp (OFR/O) och Christian Friman (OFR/S-Försvarsförbundet). Samtliga nås via telefon 08-553 425 00 (växel).

Ansök nu

Bibliotekarie

Bibliotekarie
Läs mer Mar 27
Vi söker dig som inspireras av att bidra i arbetet med att tillgängliggöra KB:s unika samling av kulturarv. 

Arbetsuppgifter

Du kommer att ingå i bemanningen för de arbetsuppgifter som förekommer på enheten där arbetsflöden är kopplade till användarstyrd digitisering. Dina primära arbetsuppgifter består av frågor rörande tillhandahållande av material ur bibliotekets samlingar. I det arbetet utgör digitisering en allt viktigare byggsten som utöver bildfångst och filhantering även inkluderar mottagning av beställningar och fakturering.

Förutom att delta i det dagliga praktiska produktionsflödet ligger i din roll även att aktivt bidra till att utveckla och effektivisera arbetsflöden och processer kopplade till den digitiseringen som sker på enheten. Du kommer även att delta med tjänstgöring i vårt användermöte

Som medarbetare på KB  bidrar du med din erfarenhet och kompetens till den ständiga utvecklingen av KB:s verksamhet och medverkar till ett bra och respektfullt arbetsklimat.Kvalifikationer och personliga egenskaper

För att lyckas i rollen behöver du:


• Högskoleexamen i biblioteks- och informationsvetenskap eller motsvarande kunskaper inhämtade på annat vis
• Erfarenhet av arbete i ett eller flera biblioteks kundservice
• Goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift

Meriterande är


• Kännedom om KB: s boksamlingar
• Erfarenhet av repro- och digitiseringsarbete
• Grundläggande kunskap inom upphovsrätt
• Vana vid arbete i bibliotekssystemet Alepht

Som person är du är initiativrik, noggrann och bra på att planera och ta ansvar. Du ska ha förmåga och vilja att arbeta både självständigt och i grupp och vara bekväm med repetitiva
moment. Du är engagerad och intresserad av att medverka vid utvecklingen av den dagliga
verksamheten, du arbetar produktionsinriktat och kan med lätthet ställa om mellan olika arbetsuppgifter. Du tar ansvar för att leverera i tid. Du bör också vara serviceinriktad då arbetet innebär kontakter med både interna och externa beställare. 

Vi lägger stor vikt vid de personliga egenskaperna.

Anställning och tillträde

Det här är ett vikariat på heltid till och med 2023-12-31. Tillträde snarast enligt överenskommelse. Placering är i Stockholm.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 2023-04-13. 

Kontaktpersoner
Vill du veta mer om jobbet välkommen att kontakta enhetschef Torsten Johansson, 010 709 34 02.

För anställningsvillkor och process kontakta HR-generalist Malin Bolin, 010-709 34 02.

Fackliga kontaktpersoner är May Nilsson, ST-KB, och Amit Rathod, SACO-KB, båda nås via växeln 010-709 30 00. 

Enheten för Digitisering 

Enheten för Digitisering har 27 medarbetare och ingår som en av fyra enheter i Avdelningen för bevarande och digitisering. Enheten ansvarar för KB: s digitisering av
samtliga materialtyper i syfte att bevara och tillgängliggöra innehållet. I ansvarsområdet ingår utveckling av arbetsprocesser och produktionsmiljöer för
att möjliggöra en högre, och för materialet skonsammare, digitiserings- och migreringstakt samt utökad användarstyrd digitisering. Vidare ansvarar enheten för
samverkan med externa aktörer inom området.

Om Kungliga biblioteket

Kungliga biblioteket (KB) är Sveriges nationalbibliotek. Våra samlingar sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden och växer varje dag. Vi har allt från handskrifter, böcker och tidningar till musik, film och datorspel. KB bevarar och tillgängliggör vårt kulturarv och främjar samverkan mellan Sveriges bibliotek. Ytterst handlar uppdraget om demokrati, jämlikhet och fri åsiktsbildning. Dessutom är KB en arbetsplats för forskare, studenter och ca 350 medarbetare.

Vi erbjuder en arbetsplats som präglas av ansvar, öppenhet, tillit och lärande. Vi vill ge lika möjligheter för alla och värdesätter jämlikhet och mångfald i vår verksamhet.

Ansök nu

Bibliotekarie med inriktning mot IT och bibliotekssystem

Bibliotekarie
Läs mer Mar 9
Har du ett intresse för digital utveckling inom biblioteksområdet och barn- och ungdomslitteratur? Svenska barnboksinstitutet i Stockholm söker en bibliotekarie med inriktning mot IT och bibliotekssystem som är intresserad av att arbeta i en mindre organisation med stora visioner.
Kort om verksamheten
Svenska barnboksinstitutet är ett nationellt centrum för barn- och ungdomslitteratur. Institutet arbetar med forskning, fortbildning och information kring barn- och ungdomslitteratur samt har ett specialbibliotek. Målgrupperna är forskare och studenter, litteraturförmedlare som lärare och bibliotekarier samt en intresserad allmänhet. Vi har täta samarbeten med andra institutioner och organisationer, till exempel högskolor och universitet, bibliotek och intresseorganisationer inom området barn- och ungdomslitteratur. Institutet har tio medarbetare och lokalerna finns vid Odenplan i Stockholm. Institutet strävar efter att vara en arbetsplats där beslut fattas gemensamt och där ett kreativt utbyte av idéer sker i team eller hela arbetsgruppen. Verksamheten bedrivs med stöd från Utbildningsdepartementet och institutets ordförande tillsätts av regeringen.
Arbetsuppgifter
Vi söker en mångsidig medarbetare som vill arbeta som bibliotekarie på Svenska barnboksinstitutet med inriktning på IT och bibliotekssystem. I arbetsuppgifterna ingår support, administration och utveckling av institutets bibliotekssystem Koha, bibliotekets databaser och institutets IT-miljö; drift, administration och utveckling av institutets webbresurser; upphandling av externa IT-tjänster samt handledning och support för personalen i IT-frågor. Utöver IT-relaterade uppgifter ingår i arbetsuppgifterna att arbeta med sedvanliga biblioteksuppgifter som tjänstgöring i bibliotekets informationsdisk, periodikahantering och tidskriftsindexering. I tjänsten ingår även att samla in, läsa och indexera barn- och ungdomsböcker samt att ingå i den nationella redaktionen för barnämnesord. Som medarbetare kommer du också att medverka i arbetet med institutets utåtriktade verksamhet, exempelvis institutets årliga Bokprovning. Även andra arbetsuppgifter kan komma i fråga beroende på den sökandes meriter och intressen.
Vi söker en person som har:
· examen i biblioteks- och informationsvetenskap eller motsvarande,
· erfarenhet av systemansvar för bibliotekssystem,
· erfarenhet av att upphandla och administrera IT-tjänster och IT-utrustning,
· god språklig förmåga på svenska och engelska i tal och skrift.
Det är meriterande om du har:
· arbetat med digital utveckling inom biblioteksområdet,
· arbetat med datahantering och databaser som Access,
· erfarenhet av webbverktyg och programvara som Wordpress, Office 365 och Adobe Creative Cloud,
· erfarenheter från arbete på forsknings- eller specialbibliotek,
· arbetat med katalogisering och ämnesordsindexering,
· kunskap inom området barn- och ungdomslitteratur.
Personliga egenskaper
Vi söker efter en person som har en väl utvecklad samarbetsförmåga och trivs med att arbeta både självständigt och i grupp. Som person är du lösningsorienterad, initiativrik och flexibel. Du har ett systematiskt och noggrant arbetssätt samt blick för hur teknik kan utnyttjas. Du är självgående i genomförandet med förmåga att initiera, planera och driva arbetsuppgifter framåt.
Allmän information
Tjänsten är en tillsvidareanställning (heltid) med tillsättning 1 maj eller när den anställde står till förfogande. Vi tillämpar provanställning i sex månader. Arbete under kvällstid kan förekomma några gånger om året vid programverksamhet. Arbetet är förlagt i Stockholm där du kommer att ha en fast arbetsplats, men resor i tjänsten kan förekomma. Våra förmåner omfattar bland annat friskvård, extra lediga dagar, förmånliga semestervillkor, kollektivavtalad pension samt möjlighet att arbeta hemifrån vissa dagar i veckan. Institutet drivs som en stiftelse, men är frivillig medlem i Arbetsgivarverket och följer statliga avtal.
För mer information om tjänsten kontakta:
Åsa Warnqvist (chef), asa.warnqvist@barnboksinstitutet.se
Facklig företrädare:
Sofia Gydemo (SACO-S), sofia.gydemo@barnboksinstitutet.se
Ansökan
Välkommen att skicka in din ansökan med personligt brev och CV till ansokan@barnboksinstitutet.se senast den 31 mars 2023. Vi tar endast emot ansökningar via e-post. Vi ser gärna en snabb rekryteringsprocess och gör därför intervjuer löpande.

Ansök nu

Bibliotekarie till Kista grundskola F-9

Bibliotekarie
Läs mer Mar 10
Stockholm utvecklas och förändras för framtiden. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.Beskrivning
Arbetsplatsbeskrivning

Kista grundskola är en mångkulturell F-9-skola med grundsärskola åk 5-9.

Grundsärskolan kommer att utökas till åk 1-9 med start ht 23. Skolan har ca 750 elever fördelat på två skolbyggnader. Behörigheten hos lärarna är hög och skolan har ett välfungerande EHT-team som arbetar både främjande och förebyggande. Skolan arbetar med IT-anpassat stöd i all undervisning där eleverna har tillgång till egna lärplattor. Språkutveckling och matematik är prioriterade fokusområden i det pedagogiska arbetet. Eleverna erbjuds organiserad läxhjälp och fritidsverksamhet på eftermiddagarna. Kista grundskola arbetar aktivt för att alla elever ska nå målen samt har ett gott samarbete med andra aktörer i området med fokus på ungdomars välmående. Skolans ledningsgrupp består av rektor, tre biträdande rektorer och en intendent.

Läs mer om skolan: https://grundskola.stockholm/hitta-grundskola/grundskola/kista-grundskola-f-3/ och https://grundskola.stockholm/hitta-grundskola/grundskola/kista-grundskola-4-9/

 

Arbetsuppgifter
Kista grundskola har två olika skolbibliotek, ett i byggnaden för åk F-4 och ett i byggnaden för åk 5-9 och särskolan. Du kommer att dela din tid mellan dessa två skolbibliotek. Du kommer ha stora möjligheter till att bidra till att skapa trevliga biblioteksmiljöer som inspirerar våra elever till läsning och språkutveckling.

Som bibliotekarie i skolbiblioteket har du ett pedagogiskt uppdrag utifrån stadens skolbiblioteksplan och skolans övriga styrdokument. Det handlar om att stärka elevernas språkliga förmåga och digitala kompetens. Skolbibliotek är en verksamhet för hela skolan och är inte enbart knuten till bibliotekslokalen och arbetet innebär många kontakter med elever och personal på skolan.

Du förväntas initiera, planera och genomföra olika läsfrämjande aktiviteter kopplade till läroplanen tillsammans med lärarna på skolan samt på egen hand.  Det inkluderar exempelvis litteraturpresentationer, boksamtal och andra aktiviteter för att väcka och stärka elevernas läslust och språkliga förmåga. Du ska även arbeta pedagogiskt med medie-och informationskunnighet. Det innebär exempelvis undervisning i käll- och sökkritik samt biblioteks- och internetkunnighet. Du håller dig uppdaterad genom kompetensutveckling och kontinuerlig omvärldsbevakning inom dessa områden.

Du stödjer elever i behov av anpassad läsning genom att bland annat tillhandahålla talböcker och lättlästa medier. Att främja läsning på elevernas modersmål och stärka flerspråkighet är ett annat prioriterat område liksom att synliggöra de nationella minoritetsspråken.

Skolbiblioteket ska erbjuda ett brett utbud av medier och verksamheter som bidrar till bildning, vidgar perspektiven och stärker elevernas lärande kopplat till styrdokumenten. Du ansvarar för inköp, gallring och annat underhåll av medier för att skapa ett relevant och lockande utbud i skolbiblioteket.

Kvalifikationer
Vi söker dig som har:

- examen i Biblioteks- och informationsvetenskap, bibliotekarieexamen eller utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig


- tidigare dokumenterad erfarenhet med flera års erfarenhet från att ha arbetat i en liknande roll


- erfarenhet av biblioteksarbete med barn och unga.För att lyckas i rollen som bibliotekarie ska du:

- tycka om att arbeta med barn och ungdomar och vara nyfiken på deras lärande
- vara initiativrik och ha förmåga att utveckla en aktiv och strukturerad skolbiblioteksverksamhet i samverkan med övrig pedagogisk personal
- ha god kännedom om aktuell barn- och ungdomslitteratur och kunna inspirera till läsning
- ha hög digital kompetens och kunna instruera och vägleda elever och pedagoger i användning av digitala verktyg och informationskällor
- ha en god förmåga att samarbeta med både vuxna och barn och skapa möjligheter för dem att vara delaktiga i skolbibliotekets verksamhet
- kunna uttrycka dig på ett tydligt och pedagogiskt sätt samt kunna anpassa ditt förhållnings- och kommunikationssätt till mottagaren
- hålla dig löpande uppdaterad inom ditt kompetensområde

Det är meriterande om du har vana att leda grupper och erfarenhet av att arbeta med ett bibliotekssystem.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet och intervjuar löpande till denna tjänst.
Varmt välkommen med din ansökan!

Övrigt
I Stockholms stad finns drygt 140 grundskolor och 30 gymnasieskolor med olika inriktningar.

Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Ansök nu

Bibliotekarie

Bibliotekarie
Läs mer Mar 8
Är du en driven bibliotekarie med erfarenhet av försvarssektorns biblioteksområde? Är du strukturerad och har förmåga att kunna ta egna initiativ? Vill du arbeta i en spännande verksamhet med syfte att bidra till att göra Sverige och världen säkrare? Då kan du vara den vi söker.

Arbetsuppgifter
Som bibliotekarie arbetar du med publikationer, referenstjänst, beställningar, enhetens funktionsbrevlåda samt myndighetens digitala bibliotek inklusive katalogisering, fördelning och utlån. Rollen som bibliotekarie innebär också att delta i bibliotekets utvecklingsarbete med att tydliggöra roller och arbetsuppgifter. Du ger stöd och rådgivning till chefer och kollegor angående informationsförsörjning.

Tjänsten är placerad på Gärdet i Stockholm.

Vi söker dig som
Du är utbildad/har examen i biblioteks- och informationsvetenskap eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Det är meriterande om du har studier inom arkivvetenskap. 

Du har några års erfarenhet av att arbeta som bibliotekarie. Vi tror att du har erfarenhet från biblioteksområdet inom försvarssektorn. Vi tror att du kommer att ha nytta av din kunskap om informationsförsörjning och hantering av rapporter och publikationer för internt bruk, databaser och prenumerationer. Du har goda IT-kunskaper.

Vi tror dessutom att dina kunskaper inom Offentlighets- och sekretesslagen samt säkerhetsskyddslagen kommer att hjälpa dig att lyckas i rollen som bibliotekarie. Du är van vid att arbeta självständigt, är flexibel och du har en god samarbetsförmåga.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Om oss
FMV bibliotek är ett specialbibliotek anslutet till BIBSAM. Hos biblioteket finns ambitionen att vara ett aktivt specialbibliotek bland annat genom deltagande inom den nationella biblioteksutvecklingen. Biblioteket förvaltar och utvecklar flera olika digitala publikationsbibliotek, jobbar med informationsförsörjning och databassökningar.

FMV – Försvarets materielverk
På FMV är du med och bidrar till att göra Sverige och världen säkrare. Vi upphandlar, utvecklar och levererar materiel och tjänster till det svenska försvaret. I vår vision ”Rätt materiel för ett starkare försvar” ryms vårt arbete och våra leveranser till Försvarsmakten av allt från helikoptrar, ubåtar, stridsflygplan och snörade kängor till kompasser, radarstationer, pansarterrängbilar och kuddar. Bredden i vårt uppdrag ger dig möjligheten att jobba med spännande innehåll, människor och projekt. Vi sätter värde på ömsesidigt förtroende och på ett hållbart arbetsliv. Därför erbjuder vi alla våra anställda ett brett utbud av utbildningar, kompetensutveckling och träning.


Vill du vara med och utveckla framtidens försvar?
Sök tjänsten via FMV:s webbplats. Vi vill ha dina ansökningshandlingar på svenska. Våra fackliga företrädare är SACO Elisabeth From, OFR/S Lena Sköld Gunnarsson, OFR/O Lars Mörrby och SEKO Peter Andersson. Alla nås på telefon 08-782 4000 (FMV Växel). #LI-Hybrid

Vid frågor ber vi dig kontakta Johanna Olaison på telefon 08-782 4000 (FMV Växel).

Sista ansökningsdag är 2023-03-20.

Välkommen med din ansökan.

FMV finns för landet, i många delar av landet. Som medarbetare hos oss får du både en trygg och utmanande anställning och ett stort eget ansvar. För att jobba hos oss behöver du vara svensk medborgare och genomgå en säkerhetsprövning, i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi tillämpar provanställning och som anställd kommer du att krigsplaceras utifrån totalförsvarets behov. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via FMV:s webbplats eller via vår registratur.

Vi har redan gjort vårt medieval, därför undanber vi oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Ansök nu

Bibliotekarie till Marie Cederschiöld högskola

Bibliotekarie
Läs mer Feb 24
Vi söker dig med erfarenhet av forskningsbibliotek och som, i kombination med ett intresse för system och digitalisering, vill vara med och forma denna nya roll till just din! Med din erfarenhet bidrar du till att utforma och utveckla högskolebibliotekets digitala system och verktyg.

Sedan första januari har högskolans tre bibliotek samlats i ett gemensamt, beläget på campus Ersta på Stigberget med en av Södermalms bästa utsikter! I samband med sammanslagningen utvecklar vi en del nya rutiner i verksamheten, bland annat tas nya processer i forskarstödet fram, något som gör att du som bibliotekarie får ett varierat arbete med många sociala kontakter och möjlighet att utveckla rollen.

Högskolans bibliotek består idag av fem medarbetare plus en bibliotekschef, och vi söker nu en bibliotekarie som i sin roll vill ha ett fördjupat systemfokus.

Som medarbetare hos oss är du en viktig del i en verksamhet som bidrar till utveckling och förbättring i samhället, där människors utsatthet är i fokus i praktiknära forskning och utbildning. Du erbjuds flextidsarbete och tillgång till ett flertal personalförmåner, generöst med semesterdagar samt möjlighet till semesterväxling.Om rollen och dess arbetsuppgifter

I den här rollen som bibliotekarie kommer du främst att ansvara för systemflöden och tekniskt stöd inom de system biblioteket använder. Bland dina arbetsuppgifter ingår att förvalta och utveckla bibliotekets nuvarande system, ge support till studenter och anställda samt planera inför kommande bibliotekssystem. Du kommer även att delta i innehållsarbetet med DiVA och övriga metadatafrågor. Möjlighet ges att forma rollen utifrån dina tidigare erfarenheter och verksamhetens behov. Andra förekommande bibliotekarieuppgifter på ett mindre högskolebibliotek ingår i tjänsten, däribland informationstjänst och pedagogiskt arbete.

Dina samarbetsytor är många, främst dina kollegor på högskolebiblioteket men även högskolans studenter, forskare och övriga anställda, bibliotekets olika leverantörer såväl som det omgivande samhället.Kvalifikationer och bedömningsgrunder

Du har

- Examen inom Biblioteks- och informationsvetenskap.
- Erfarenhet av administrativt arbete i bibliotekssystem (cirkulation, metadata, katalog, statistik med mera).
- Erfarenhet av att arbeta med statistik och uppföljning.
- Erfarenhet av arbete i DiVA, samt andra system som används i processen vetenskaplig informationsförsörjning.
- Erfarenhet från arbete med Excel.
- Mycket god förmåga att kommunicera i tal och skrift på svenska och engelska.Det är meriterande om du har

- Erfarenhet av arbete vid, och/eller utveckling av system på, forskningsbibliotek.
- Erfarenhet av att arbeta med publiceringsfrågor på ett universitets- och högskolebibliotek.
- Erfarenhet av arbete med forskningsdatafrågor.Vidare har du

- Ett pedagogiskt, strukturerat och analytiskt förhållningssätt
- Förmåga att ta egna initiativ och arbeta självständigt.
- Förmåga att bidra till en god och sund arbetsmiljö.
- Förmåga och intresse av att samverka med kollegor och det omgivande samhället.

Upplysningar

Upplysningar om tjänsten lämnas av bibliotekschef Katarina Standár, katarina.standar@mchs.se eller via växeln 08-555 05 000

För facklig information, kontakta Elisabeth Christiansson (Akademikerföreningen/SULF) Elisabeth.Christiansson@mchs.se, eller via växeln 08-555 05 000Anställningsvillkor och ansökan

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning

Omfattning: Heltid (100 %)

Tillträde: 2023-08-21 eller enligt överenskommelse.

Arbetsort: Campus Ersta på Södermalm i Stockholm.

Sista ansökningsdag: 19 mars

Välkommen med din ansökan bestående av CV och personligt brev.
Kopior på betyg, intyg och information om referenser tar du med till en eventuell intervju.
Vi kommer att kalla till intervjuer löpande under processen, och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag.

Marie Cederschiöld högskola är en arbetsplats och ett lärosäte som präglas av ett öppet och inkluderande synsätt, där jämställdhet och lika villkor tillför mervärde i vår verksamhet. 


Marie Cederschiöld högskola har gjort ett medvetet medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster.


Vid Marie Cederschiöld högskola bedrivs forskning inom humaniora, samhällsvetenskap, vård och kyrkomusik. Högskolans forskarutbildning finns inom området Människan i välfärdssamhället med två forskarutbildningsämnen, Palliativ vård och Social välfärd med inriktning mot civilsamhället. Vid högskolan anordnas också utbildning på grundnivå och avancerad nivå i vårdvetenskap, socialt arbete, teologi, kyrkomusik samt uppdragsutbildning. Högskolan bytte 2022 namn till Marie Cederschiöld högskola från tidigare Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Ansök nu

Systembibliotekarie

Bibliotekarie
Läs mer Feb 15
vid Stockholms universitetsbibliotek. Sista ansökningsdag: 2023-03-09.


Vårt Systembibliotekarieteam växer – Bli en del av Stockholms universitets framtid!

Är du intresserad av systemstöd och utveckling för att stärka kvaliteten i utbildning och forskning? Vill du anta utmaningen att skapa en verksamhet där användaren är i fokus och där system och verksamhet arbetar tätt tillsammans för att utveckla bibliotekets tjänster – då är det här en anställning för dig!

Stockholms universitetsbibliotek är ett av landets största forskningsbibliotek och en naturlig mötesplats på campus. Vi är organiserade i en agil nätverksorganisation med arbetsgrupper som den bärande grunden, där rätt kompetenser och förmågor ingår utifrån bibliotekets kärnområden och tjänster, med användaren i centrum.

I all utveckling med IT-inslag används en produktstyrningsmodell som ger möjlighet att vara flexibla i hur vi löser problem, med ett tydligt helhetsperspektiv i linje med övergripande mål och önskade effekter.

Här erbjuder vi dig en anställning i en internationell och dynamisk miljö på en rörlig och flexibel arbetsplats där balansen i livet värdesätts. På universitetsbiblioteket arbetar ca 100 personer.

Arbetsuppgifter
Vi söker dig som vill arbeta med bibliotekets systemstöd, såväl strategiskt som operativt. Du kommer ingå i ett team som administrerar och utvecklar bibliotekets IT-tjänster. För att lyckas i anställningen ska du ha


• intresse och förmåga att se framtida behov och utveckling inom området och aktivt arbeta för att förbättra och utveckla dem utifrån användaren behov
• intresse och förståelse för bibliotekssystem för hantering och tillgängliggörande av elektroniskt och/eller tryckt material
• förståelse för relaterade metadataflöden.

Bibliotekssystemmiljön på Stockholms universitetsbibliotek inkluderar open source, leverantörssystem och egenutvecklade lösningar, i dagsläget Koha, SFX, Ebsco discovery service, Coral ERM, ezProxy samt egenutvecklade system för boklogistik och låntagartjänster.

Du deltar både i vårt arbete med kontinuerlig förbättring och utveckling av tjänsterna samt i arbetet med löpande konfiguration, uppgradering, felsökning, support, leverantörskontakter och livscykelhantering m.m.

Kvalifikationer
För att lyckas i rollen är det nödvändigt att du har:


• för anställningen relevant högskoleutbildning eller annan likvärdig utbildning eller arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren finner lämplig
• erfarenhet av arbete med bibliotekssystem eller liknande informationssystem.

Det är meriterande om du har erfarenhet av:


• arbete i Linuxmiljö på system-/servernivå
• administration av system för e-resurser såsom länkserver och knowledge base, EZProxy och ERM
• administration av system för hantering av tryckt material
• förståelse för förekommande metadataflöden och metadataformat
• uttag och bearbetning av data, exempelvis med
• förståelse för grundläggande programmeringssprinciper i t.ex. perl- och javascript och/eller erfarenhet av arbete med css, shellscript, regular expressions.

Som person är du självgående, lyhörd och serviceinriktad och har en god förmåga att se helheter och samband. Du har lätt för att samarbeta, kan dela med dig av dina kunskaper och har god social kompetens. Du behöver vara strukturerad och effektiv i ditt arbetssätt och van vid att prioritera, då du kommer att ingå i större och mindre projekt parallellt med det löpande arbetet. Du har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper. 

Har du inom tidigare arbetslivserfarenhet löst ett uppdrag eller förbättrat processer genom att tänka på ett nytt sätt, får du gärna berätta om detta i din ansökan. Skriv i ansökningsbrevet varför du söker denna anställning och vad du tror att du kan bidra till i vår verksamhetsutveckling.

Anställningsvillkor
Anställningen avser heltid och gäller tills vidare med sex månaders provanställning. Stockholms universitet tillämpar individuell lönesättning, ange därför gärna löneanspråk. Tillträde snarast efter överenskommelse.

Stockholms universitet strävar efter att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika möjligheter för alla.

Kontakt
Närmare information om anställningen lämnas av sektionschef Sofia H Bernstone, tfn 08-16 14 06, sofia.bernstone@su.se.

Fackliga företrädare
Ingrid Lander (Saco-S), tfn 0708-16 26 64, saco@saco.su.se, Alejandra Pizarro Carrasco (Fackförbundet ST/OFR), tfn 08-16 34 89, alejandra@st.su.se, samt seko@seko.su.se (SEKO).

Ansökan
Du söker anställningen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Bifoga endast personligt brev och CV. Kopior på betyg och intyg tar du med vid en eventuell intervju.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: att söka en anställning.

Välkommen med din ansökan!

Stockholms universitet bidrar till det hållbara demokratiska samhällets utveckling genom kunskap, upplysning och sanningssökande.

Ansök nu

Demokratins viktigaste jobb? Vikarierande barnbibliotekarie i Järvaområdet

Bibliotekarie
Läs mer Feb 14
Stockholm utvecklas och förändras för framtiden. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.Biblioteken är viktiga demokratibärare, för kultur och bildning.

Vår verksamhet bidrar till en stad som är världsledande i att leva upp till barnrätt och mänskliga rättigheter, där mångfald, innovationer, nytänkande och tillgänglighet är ledord.

 Din arbetsplats
Biblioteksenheten Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta består av 5 bibliotek; i Spånga, Tensta, Rinkeby, Husby och Kista. Det är en enhet med flera prisbelönta bibliotek. Kista bibliotek är ett av Stockholms största bibliotek med ca 2000 besökare per dag och lockar besökare från hela Stockholm. Tensta bibliotek öppnade i nya lokaler tillsammans med stadsdelens medborgarkontor sommaren 2022. Husby och Rinkeby bibliotek huserar i fina lokaler och är liksom övriga bibliotek viktiga platser i lokalsamhället, med omfattande samarbeten med externa aktörer.

Husby bibliotek ligger i Stockholmsförorten Husby samlokaliserade med stiftelsen Berättarminsteriet som genomför program för skolklasser kring det skrivna ordet. I närområdet finns också flera andra kulturinstitutioner, bland annat Kulturskolan, Kulturhuset Stadsteatern, Folkets Husby, Husby gård samt Mitt i prickteatern.

Din roll 
Vi söker en barnbibliotekarie till Husby bibliotek med inriktning mot barn 6-12 år. Du kommer att ingå i en arbetsgrupp med bibliotekets personal. Vi söker dig som vill jobba med program och aktiviteter för målgruppen på fritiden samt samarbeta med Berättarminsteriet kring att ta emot skolklasser. I arbetet ingår också publik bemanning i bibliotekets informationsdiskar.

 I dina arbetsuppgifter ingår bland annat:

 Att möta, vägleda och hjälpa Stockholms stadsbiblioteks användare.

- Att planera, genomföra, utvärdera och analysera aktiviteter inom bibliotekets verksamhetsområden.
- Att med lyhördhet för användarnas behov utveckla och tillhandahålla tjänster inom bibliotekets verksamhetsområden.
- Att delta i och utveckla bibliotekets informationsförmedling och läsfrämjande arbete.
- Att utföra administrativa uppgifter kopplade till bibliotekets verksamhet.
- Att utgöra stöd och hjälp till bibliotekets användare för tjänster och teknik som är tillgänglig via biblioteket.
- Att driva på och vara aktiv i Stockholms stadsbiblioteks utvecklingsarbete.
- Att vara delaktig i genomförande av bibliotekets publika program och aktiviteter.
- Planera och delta i arbetet med bibliotekets mediehantering

Din erfarenhet och kompetens
Du ska ha:

- Kandidatexamen i biblioteks- och informationsvetenskap eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer vara likvärdig.
- Goda IT-kunskaper och kunna behärska ett biblioteksdatasystem, Officepaketet, film- ljud och bildbehandlingprogram samt kunna använda sociala medier.
- Ha kunskap om metoder inom läsfrämjande, informations- och litteraturförmedling
- Ha kunskap om och på ett pedagogiskt sätt förmedla och främja medie- och informationskunnighet
- Skall kunna identifiera informationsbehov och möjliga informationskällor
- Skall kunna formulera lämpliga sökstrategier och söka information effektivt
- Skall kritiskt utvärdera information - tolka, analysera och organisera.
- Skall kunna använda information för att lösa ett problem eller uppgift
- Skall kunna producera och skapa innehåll i relevanta medier och informationskanaler

Meriterande är om du har:

- Ett serviceperspektiv i allt vi gör.
- Erfarenhet av barnverksamhet.
- God initiativ- och samarbetsförmåga.
- Ett kommunikativt och pedagogiskt förhållningssätt.
- Att kunna hantera stressiga situationer.
- Att kunna ta ansvar för och driva aktiviteter inom bibliotekets verksamhetsområden.
- Att vara kreativ och utvecklingsorienterad.

Välkommen med din ansökan!

 Villkor
Arbetstiden är schemalagd, kvälls- och helgtjänstgöring ingår i tjänsten. Arbetet kan periodvis vara fysiskt krävande vid lyft och flytt av media.

Anställningen är ett vikariat under perioden 2023-05-01 – 2024-01-14

Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Ansök nu

Demokratins viktigaste jobb? Vikarierande bibliotekarie i Järvaområdet

Bibliotekarie
Läs mer Feb 14
Stockholm utvecklas och förändras för framtiden. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.Biblioteken är viktiga demokratibärare, för kultur och bildning.

Vår verksamhet bidrar till en stad som är världsledande i att leva upp till barnrätt och mänskliga rättigheter, där mångfald, innovationer, nytänkande och tillgänglighet är ledord.

 Din arbetsplats
Biblioteksenheten Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta består av 5 bibliotek; i Spånga, Tensta, Rinkeby, Husby och Kista. Det är en enhet med flera prisbelönta bibliotek. Kista bibliotek är ett av Stockholms största bibliotek med ca 2000 besökare per dag och lockar besökare från hela Stockholm. Tensta bibliotek öppnade i nya lokaler tillsammans med stadsdelens medborgarkontor sommaren 2022. Husby och Rinkeby bibliotek huserar i fina lokaler och är liksom övriga bibliotek viktiga platser i lokalsamhället, med omfattande samarbeten med externa aktörer.

Din roll 
Vi söker en bibliotekarie till Kista bibliotek med inriktning mediearbete, informationsförmedling och med ett gott bemötande. Du ingår ett team som jobbar med språkutvecklande, digitala och läsfrämjande aktiviteter för medborgarna.

 I dina arbetsuppgifter ingår bland annat:

-  Att möta, vägleda och hjälpa Stockholms stadsbiblioteks användare.
- Att planera, genomföra, utvärdera och analysera aktiviteter inom bibliotekets verksamhetsområden.
- Att med lyhördhet för användarnas behov utveckla och tillhandahålla tjänster inom bibliotekets verksamhetsområden.
- Att delta i och utveckla bibliotekets informationsförmedling och läsfrämjande arbete.
- Att utföra administrativa uppgifter kopplade till bibliotekets verksamhet.
- Att utgöra stöd och hjälp till bibliotekets användare för tjänster och teknik som är tillgänglig via biblioteket.
- Att driva på och vara aktiv i Stockholms stadsbiblioteks utvecklingsarbete.
- Att vara delaktig i genomförande av bibliotekets publika program och aktiviteter.
- Planera och delta i arbetet med bibliotekets mediehantering

Din erfarenhet och kompetens
Du ska ha:

- Kandidatexamen i biblioteks- och informationsvetenskap eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer vara likvärdig.
- Goda IT-kunskaper och kunna behärska ett biblioteksdatasystem, Officepaketet, film- ljud och bildbehandlingprogram samt kunna använda sociala medier.
- Ha kunskap om metoder inom läsfrämjande, informations- och litteraturförmedling
- Ha kunskap om och på ett pedagogiskt sätt förmedla och främja medie- och informationskunnighet
- Skall kunna identifiera informationsbehov och möjliga informationskällor
- Skall kunna formulera lämpliga sökstrategier och söka information effektivt
- Skall kritiskt utvärdera information - tolka, analysera och organisera.
- Skall kunna använda information för att lösa ett problem eller uppgift
- Skall kunna producera och skapa innehåll i relevanta medier och informationskanaler

 Meriterande är om du har:

- Ett serviceperspektiv i allt vi gör.
- Erfarenhet av mediearbete på bibliotek.
- God initiativ- och samarbetsförmåga.
- Ett kommunikativt och pedagogiskt förhållningssätt.
- Att kunna hantera stressiga situationer.
- Att kunna ta ansvar för och driva aktiviteter inom bibliotekets verksamhetsområden.
- Att vara kreativ och utvecklingsorienterad.

Välkommen med din ansökan!

Villkor
Arbetstiden är schemalagd, kvälls- och helgtjänstgöring ingår i tjänsten. Arbetet kan periodvis vara fysiskt krävande vid lyft och flytt av media.

Anställningen är ett vikariat under prrioden  2023-04-17 – 2024-04-17

Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Ansök nu

Demokratins viktigaste jobb? Vikarierande bibliotekarie i Järvaområdet

Bibliotekarie
Läs mer Feb 14
Stockholm utvecklas och förändras för framtiden. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.Biblioteken är viktiga demokratibärare, för kultur och bildning.

Vår verksamhet bidrar till en stad som är världsledande i att leva upp till barnrätt och mänskliga rättigheter, där mångfald, innovationer, nytänkande och tillgänglighet är ledord.

 Din arbetsplats
Biblioteksenheten Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta består av 5 bibliotek; i Spånga, Tensta, Rinkeby, Husby och Kista. Det är en enhet med flera prisbelönta bibliotek. Kista bibliotek är ett av Stockholms största bibliotek med ca 2000 besökare per dag och lockar besökare från hela Stockholm. Tensta bibliotek öppnade i nya lokaler tillsammans med stadsdelens medborgarkontor sommaren 2022. Husby och Rinkeby bibliotek huserar i fina lokaler och är liksom övriga bibliotek viktiga platser i lokalsamhället, med omfattande samarbeten med externa aktörer.

Din roll 
Vi söker en bibliotekarie till Kista bibliotek med inriktning mediearbete, informationsförmedling och med ett gott bemötande. Du ingår ett team som jobbar med språkutvecklande, digitala och läsfrämjande aktiviteter för medborgarna.

 I dina arbetsuppgifter ingår bland annat:

-  Att möta, vägleda och hjälpa Stockholms stadsbiblioteks användare.
- Att planera, genomföra, utvärdera och analysera aktiviteter inom bibliotekets verksamhetsområden.
- Att med lyhördhet för användarnas behov utveckla och tillhandahålla tjänster inom bibliotekets verksamhetsområden.
- Att delta i och utveckla bibliotekets informationsförmedling och läsfrämjande arbete.
- Att utföra administrativa uppgifter kopplade till bibliotekets verksamhet.
- Att utgöra stöd och hjälp till bibliotekets användare för tjänster och teknik som är tillgänglig via biblioteket.
- Att driva på och vara aktiv i Stockholms stadsbiblioteks utvecklingsarbete.
- Att vara delaktig i genomförande av bibliotekets publika program och aktiviteter.
- Planera och delta i arbetet med bibliotekets mediehantering

Din erfarenhet och kompetens
Du ska ha:

- Kandidatexamen i biblioteks- och informationsvetenskap eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer vara likvärdig.
- Goda IT-kunskaper och kunna behärska ett biblioteksdatasystem, Officepaketet, film- ljud och bildbehandlingprogram samt kunna använda sociala medier.
- Ha kunskap om metoder inom läsfrämjande, informations- och litteraturförmedling
- Ha kunskap om och på ett pedagogiskt sätt förmedla och främja medie- och informationskunnighet
- Skall kunna identifiera informationsbehov och möjliga informationskällor
- Skall kunna formulera lämpliga sökstrategier och söka information effektivt
- Skall kritiskt utvärdera information - tolka, analysera och organisera.
- Skall kunna använda information för att lösa ett problem eller uppgift
- Skall kunna producera och skapa innehåll i relevanta medier och informationskanaler

 Meriterande är om du har:

- Ett serviceperspektiv i allt vi gör.
- Erfarenhet av mediearbete på bibliotek.
- God initiativ- och samarbetsförmåga.
- Ett kommunikativt och pedagogiskt förhållningssätt.
- Att kunna hantera stressiga situationer.
- Att kunna ta ansvar för och driva aktiviteter inom bibliotekets verksamhetsområden.
- Att vara kreativ och utvecklingsorienterad.

Välkommen med din ansökan!

Villkor
Arbetstiden är schemalagd, kvälls- och helgtjänstgöring ingår i tjänsten. Arbetet kan periodvis vara fysiskt krävande vid lyft och flytt av media.

Anställningen är ett vikariat under prrioden  2023-04-17 – 2024-04-17

Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Ansök nu

Bibliotekarie till Campus Södermalm

Bibliotekarie
Läs mer Feb 2
Campus Södermalm har 1700 elever från gymnasieskolorna Klara Södra, LBS Kreativa Gymnasiet Södra, ProCivitas Stockholm och Internationella Hotell- och Restaurangskolan. Campus Södermalm ligger i en nyrenoverad skolfastighet på Tullgårdsgatan 12 i centrala Stockholm. Vi kommer att växa upp till 2400 elever inom 3 år. Bibliotek tillhör staben, dit hör även köket, cafét, städ, receptionen och vaktmästeri.

Bibliotekarie till Campus Södermalm

Vi söker nu en initiativtagande bibliotekarie som vill fortsätta arbetet i vårt nybyggda skolbibliotek på Campus Södermalm! Vi söker dig som är trygg, nyfiken och har ett pedagogiskt förhållningssätt. Vi ser gärna att du har ett eget driv och kunskaper om läsning, språkutveckling, informationssökning och källkritik. Du vill arbeta med gymnasieelever och gillar att samarbeta med lärare. Du är bra på att kommunicera, samarbeta och bygga relationer. Vi tror också att du är kreativ och omvärldsorienterad. Du är bekväm med att tala inför större och mindre grupper, är självgående, flexibel och kommer med nya ideér.

Arbetsuppgifterna varierar och innefattar allt ifrån att

• Ge litteraturtips
• Samarbeta med lärarna på skolorna
• Handleda i informationssökning
• Utlåning och återlämning
• Gallring och registrering av nya medier
• Vi ser gärna att du tar initiativ till en skoltidning och/eller bokblogg

Du kommer att ha stora möjligheter att utforma och utveckla ditt eget arbete med syftet att göra biblioteksverksamheten till en integrerad del av skolans undervisning och social sammanhållning skolorna sinsemellan .

Kvalifikationer

Du har goda kunskaper i svenska språket, både muntligt och skriftligt. Vi ser gärna att du har erfarenhet av läsfrämjande arbete bland ungdomar samt erfarenhet av undervisning i informationskompetens med fokus på källkritik.

Vi ser till fördel att du har examen i biblioteks- och informationsvetenskap eller en utbildning som anses likvärdig för uppdraget, däremot läggs större vikt vid personliga egenskaper och erfarenheter.

Har du erfarenhet av att arbeta som bibliotekarie i skolbibliotek eller i pedagogisk verksamhet är det meriterande.

Övrigt

Tjänsten är en tillsvidareanställning på 90% och omfattar inget personalansvar. Ledighet förläggs på loven då vi inte har någon verksamhet. Vi tillämpar sex månaders provanställning. Du rapporterar till campuschef.

Om du erbjuds anställning hos oss kommer du att få visa upp ett utdrag ur belastningsregistret innan anställningsavtalet träder i kraft. Beställ utdrag i god tid då det tar upp till två veckor att få hem dokumentet.

Ansök

Ansök så snart som möjligt via vårt rekryteringssystem då urval och intervjuer sker löpande, dock senast 24 februari. Vid frågor kring tjänsten, kontakta fanny.berge@academedia.se.

Läs mer om Campus Södermalm här!

Ansök nu

Försvarshögskolan söker en forskningsbibliotekarie

Bibliotekarie
Läs mer Jan 27
Försvarshögskolan är ett internationellt framstående lärosäte inom försvar, krishantering och säkerhet. Vi erbjuder en unik akademisk miljö där civilt möter militärt. Vi utbildar civila och militära chefer, experter och forskare som ska analysera och hantera dagens och framtida krissituationer och säkerhetsproblem. Försvarshögskolan utbildar Sveriges officerare och leder den akademiska utvecklingen av officersyrket. Vi bedriver forskning inom juridik med inriktning mot operativ juridik och folkrätt, försvarssystem, krigsvetenskap, ledarskap och ledning, militärhistoria och statsvetenskap.


Anna Lindh-biblioteket är Sveriges ledande vetenskapliga bibliotek för försvar, utrikes- och säkerhetspolitik. Biblioteket bildades den 1 augusti 2005 genom en sammanslagning av Försvarshögskolans och Utrikespolitiska Institutets tidigare bibliotek. Biblioteket stödjer i första hand Försvarshögskolans studenter, lärare och forskare men är även öppet för allmänheten. Framtiden för biblioteket innebär spännande utmaningar på flera områden såsom forskningsstöd, utveckling av den fysiska studie- och forskningsmiljön samt satsningar på att göra våra samlingar och digitala resurser alltmer öppna och lättillgängliga.

Anna Lindh-biblioteket har sin verksamhet förlagd till tre serviceställen med huvudbibliotek på Försvarshögskolan, Drottning Kristinas väg 37 i Stockholm, filial på Militärhögskolan Karlberg i Solna, samt biblioteksverksamhet på Försvarsmaktens högkvarter, Lidingövägen 24 i Stockholm.Anna Lindh-biblioteket är en avdelning inom Högskoleförvaltningen och består av två sektioner; sektionen för Vetenskaplig informationsförsörjning och sektionen för IKT-pedagogiskt stöd.Anställningarna är placerad vid sektionen för Vetenskaplig informationsförsörjning i Stockholm.

Arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta med bibliotekets forskningsstöd med fokus på öppen vetenskap, publicering och transformativa avtal. Forskningsstödet är relationellt till sin karaktär och bygger på att du har förmåga att bygga relationer med forskare, doktorander och administrativ personal. Stödverksamheten handlar också om undervisning och handledning inom informationssökning samt referenshantering.

Du kommer också att arbeta i bibliotekets informationstjänst med att stödja studerande i deras utveckling av informationskompetens, under studierna och professionsinriktat. Informationstjänsten har idag team-bemanning och arbetar med att stödja studenterna där de befinner sig. Det innebär att man kommer att arbeta med stöd i det fysiska och det digitala rummet. Därtill kommer man också att arbeta med inköp av fysiskt och digital kurslitteratur tillsammans med kollegor i teamet.

Vem söker vi?

Vi söker dig som har:

- Examen i biblioteks- och informationsvetenskap
- Erfarenhet av arbete på ett akademiskt bibliotek
- Erfarenhet av relationellt forskningsstöd, publicering samt referenshantering.

Goda kunskaper i att uttrycka dig såväl muntligt som skriftligt på svenska och engelska. 

Meriterande är:

- Erfarenhet av och kunskap om andra funktioner som finns på forskningsbibliotek förutom forskningsstöd och undervisning.
- Erfarenhet av arbete med forskningsdata
- Erfarenhet av webbarbete.

Som person har du ett systematiskt arbetssätt, är pedagogiskt kreativ och har god förmåga att samarbeta med andra. Du har ett driv som visar sig i att du vill utveckla din kompetens, lära dig nytt och omvärldsbevakar ditt kompetensområde.

Du trivs med att ingå i högskolans arbetsgemenskap. Du är närvarande och aktiv för att du ska kunna utföra dina uppgifter på bästa sätt. Du delar med dig av kunskap och bidrar till Försvarshögskolans professionella utveckling, kollegiala arbetssätt och sociala gemenskap.

Anställningen

Anställningen är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.

Anställningen är placerad i säkerhetsklass vilket förutsätter godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll.

Tillträde

Enligt överenskommelse.

Lön och förmåner

Försvarshögskolan tillämpar individuell lönesättning.

https://www.fhs.se/om-forsvarshogskolan/jobba-hos-oss/formaner.html

Ansökan

Ansökan ska innehålla ett CV samt personligt brev och skickas in via Försvarshögskolans rekryteringssystem genom att klicka på länken ”Logga in och sök jobbet” på annonssidan. Märk din ansökan med dnr HF/HR 10/2023. Din ansökan ska vara tillhanda senast den 19 februari 2023.

Komplett ansökan ska vara Försvarshögskolan tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

I de fall det inte råder en jämn könsbalans kan Försvarshögskolan vid lika eller i stort sett lika kvalifikationer hos de sökande anställa den av underrepresenterat kön.

Kontaktpersoner

Ytterligare upplysningar om anställningen lämnas av:

- Catrin Mårdell, bibliotekschef, catrin.mardell@fhs.se
- Amanda Beuthan, HR-partner, amanda.beuthan@fhs.se

Fackliga företrädare är Johan Österberg (SACO-S), Anders Oltorp (OFR/O) och Christian Friman (OFR/S-Försvarsförbundet). Samtliga nås via telefon 08-553 425 00 (växel).

Ansök nu

Försvarshögskolan söker en systembibliotekarie

Bibliotekarie
Läs mer Jan 27
Försvarshögskolan är ett internationellt framstående lärosäte inom försvar, krishantering och säkerhet. Vi erbjuder en unik akademisk miljö där civilt möter militärt. Vi utbildar civila och militära chefer, experter och forskare som ska analysera och hantera dagens och framtida krissituationer och säkerhetsproblem. Försvarshögskolan utbildar Sveriges officerare och leder den akademiska utvecklingen av officersyrket. Vi bedriver forskning inom juridik med inriktning mot operativ juridik och folkrätt, försvarssystem, krigsvetenskap, ledarskap och ledning, militärhistoria och statsvetenskap.


Anna Lindh-biblioteket är Sveriges ledande vetenskapliga bibliotek för försvar, utrikes- och säkerhetspolitik. Biblioteket bildades den 1 augusti 2005 genom en sammanslagning av Försvarshögskolans och Utrikespolitiska Institutets tidigare bibliotek. Biblioteket stödjer i första hand Försvarshögskolans studenter, lärare och forskare men är även öppet för allmänheten. Framtiden för biblioteket innebär spännande utmaningar på flera områden såsom forskningsstöd, utveckling av den fysiska studie- och forskningsmiljön samt satsningar på att göra våra samlingar och digitala resurser alltmer öppna och lättillgängliga.

Anna Lindh-biblioteket har sin verksamhet förlagd till tre serviceställen med huvudbibliotek på Försvarshögskolan, Drottning Kristinas väg 37 i Stockholm, filial på Militärhögskolan Karlberg i Solna, samt biblioteksverksamhet på Försvarsmaktens högkvarter, Lidingövägen 24 i Stockholm.Anna Lindh-biblioteket är en avdelning inom Högskoleförvaltningen och består av två sektioner; sektionen för Vetenskaplig informationsförsörjning och sektionen för IKT-pedagogiskt stöd.Anställningen är placerad vid sektionen för Vetenskaplig informationsförsörjning i Stockholm.

Arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta med tekniskt systemstöd för de system biblioteket använder inom processen vetenskaplig informationsförsörjning. Därutöver ingår arbete med metadata i Försvarshögskolans publiceringsdatabas DiVA samt framtagande av underlag för utvärdering och medelsfördelning.

Du kommer även att arbeta i bibliotekets informationstjänst med att stödja studerande i deras utveckling av informationskompetens, under studierna och professionsinriktat. Informationstjänsten har idag team-bemanning och arbetar med att stödja studenterna där de befinner sig. Det innebär att man kommer att arbeta med stöd i det fysiska och det digitala rummet. Därtill kommer man också att arbeta med inköp av fysiskt och digital kurslitteratur tillsammans med kollegor i teamet.

Vem söker vi?

Vi söker dig som har: 

- Examen i biblioteks- och informationsvetenskap
- Erfarenhet av arbete på ett akademiskt bibliotek
- Erfarenhet av arbete i DiVA, samt system som används i processen vetenskaplig informationsförsörjning.
- Erfarenhet från arbete med Excel på en avancerad nivå
- Goda kunskaper i att uttrycka dig såväl muntligt som skriftligt på svenska och engelska.

Meriterande är:

- Erfarenhet av att arbeta med?bibliografiska metadata?och en god förståelse för vilka arbetsflöden som är kopplade till dessa.
- Erfarenhet av arbete med statistik och uppföljning.
- Erfarenhet av arbete med bibliotekssystemen Alma/Primo

Som person har du ett systematiskt arbetssätt, är pedagogiskt kreativ och har god förmåga att samarbeta med andra. Du har ett driv som visar sig i att du vill utveckla din kompetens, lära dig nytt och omvärldsbevakar ditt kompetensområde.

Du trivs med att ingå i högskolans arbetsgemenskap. Du är närvarande och aktiv för att du ska kunna utföra dina uppgifter på bästa sätt. Du delar med dig av kunskap och bidrar till Försvarshögskolans professionella utveckling, kollegiala arbetssätt och sociala gemenskap. 

Om anställningen

Anställningen är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Anställningen är placerad i säkerhetsklass vilket förutsätter godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll.

Tillträde

Enligt överenskommelse.

Lön och förmåner

Försvarshögskolan tillämpar individuell lönesättning.

https://www.fhs.se/om-forsvarshogskolan/jobba-hos-oss/formaner.html

Ansökan

Ansökan ska innehålla ett CV samt personligt brev och skickas in via Försvarshögskolans rekryteringssystem genom att klicka på länken ”Logga in och sök jobbet” på annonssidan. Märk din ansökan med dnr HF/HR 13/2023. Din ansökan ska vara tillhanda senast den 19 februari 2023. 

Komplett ansökan ska vara Försvarshögskolan tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

I de fall det inte råder en jämn könsbalans kan Försvarshögskolan vid lika eller i stort sätt lika kvalifikationer hos de sökande anställa den av underrepresenterat kön.

Kontaktpersoner

Ytterligare upplysningar om anställningen lämnas av: 

- Catrin Mårdell, bibliotekschef, catrin.mardell@fhs.se
- Amanda Beuthan, HR-partner, amanda.beuthan@fhs.se 

Fackliga företrädare är Johan Österberg (SACO-S), Anders Oltorp (OFR/O) och Christian Friman (OFR/S-Försvarsförbundet). Samtliga nås via telefon 08-553 425 00 (växel).

Ansök nu

Skolbibliotekarie till Sofia skola

Bibliotekarie
Läs mer Jan 12
Stockholm utvecklas och förändras för framtiden. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.Arbetsplatsbeskrivning
Välkommen att söka tjänst på en av Stockholms vackraste innerstadsskolor.

Sofia skola på östra
Södermalm. Skolan är populär, många vill ha sina barn här och idag har skolan ca 900 elever i skolåren F-9 och ca 130 anställda.

En bra verksamhet, god stämning och entusiastiska medarbetare utmärker skolan. Samtliga skolans tillsvidareanställda lärare har legitimation. Elevens bästa är ledstjärnan i de beslut vi fattar. Vi vill ge alla våra elever goda förutsättningar att kunna göra de val man önskar senare i livet. Det betyder att vi arbetar målmedvetet för att alla elever ska ha god måluppfyllelse, använda sin fulla potential och nå så långt som möjligt i en trygg och stimulerande miljö.

Arbetsbeskrivning

Som skolbibliotekarie har du som uppgift att bygga upp vårt bibliotek till en välintegrerad del av verksamheten som stödjer lärande och elevernas måluppfyllelse. Du är en del av skolans pedagogiska arbete och vårt fokus på hållbar utveckling och hållbart lärande.
Skolbibliotekarien har rektor som närmsta chef.

Arbetsuppgifter
• Samarbeta och planera med lärare och övriga pedagoger gällande litteratur och medie- och
informationskunnighet (MIK) i den ordinarie undervisningen
• Workshops och handledning i medie- och informationskunnighet för lärare
• Inköp av litteratur, tidskrifter och databaser
• Ansvar för det digitala och fysiska skolbiblioteket där läsning, forskning, kritiskt tänkande och
kreativitet är centrala för undervisning och lärande.
• Arbeta för en studiemiljö som är lugn, trygg och inkluderande
• Huvudansvar för rutiner och hantering av skolans läromedel gällande beställning, utlåning och
återlämning.
Du kommer även att förväntas initiera projekt med anknytning till skolbibliotekets verksamhet samt aktivt följa utvecklingen inom området genom kontinuerlig omvärldsbevakning.

Kvalifikationer
Du har högskoleexamen i biblioteks- och informationsvetenskap eller utbildning som arbetsgivaren finner likvärdig.


Du har:
• erfarenhet av att ha arbetat i skolbibliotek, företrädesvis i grundskolan
• god litteraturkännedom
• hög digital kompetens
• ett stort intresse av att bygga upp en ny verksamhet med allt vad det innebär av flexibilitet,
uthållighet och kreativitet
• initiativförmåga och ett tydligt engagemang för arbete med barn och ungdomar samt god pedagogisk förmåga
• förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift
• god samverkans - och organisationsförmåga

Du är flexibel, strukturerad, utåtriktad och självgående.

Arbetsgivaren förbehåller sig rätten att se till personlig lämplighet i samband med tjänstetillsättningen.
Övrigt
I Stockholms stad finns drygt 140 grundskolor och knappt 30 gymnasieskolor med olika inriktningar. Hos oss hittar du nya utmaningar utan att behöva byta arbetsgivare.
Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Ansök nu

Skolbibliotekarie till Sofia skola

Bibliotekarie
Läs mer Jan 13
Stockholm utvecklas och förändras för framtiden. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.Arbetsplatsbeskrivning
Välkommen att söka tjänst på en av Stockholms vackraste innerstadsskolor.

Sofia skola på östra
Södermalm. Skolan är populär, många vill ha sina barn här och idag har skolan ca 900 elever i skolåren F-9 och ca 130 anställda.

En bra verksamhet, god stämning och entusiastiska medarbetare utmärker skolan. Samtliga skolans tillsvidareanställda lärare har legitimation. Elevens bästa är ledstjärnan i de beslut vi fattar. Vi vill ge alla våra elever goda förutsättningar att kunna göra de val man önskar senare i livet. Det betyder att vi arbetar målmedvetet för att alla elever ska ha god måluppfyllelse, använda sin fulla potential och nå så långt som möjligt i en trygg och stimulerande miljö.

Arbetsbeskrivning

Som skolbibliotekarie har du som uppgift att bygga upp vårt bibliotek till en välintegrerad del av verksamheten som stödjer lärande och elevernas måluppfyllelse. Du är en del av skolans pedagogiska arbete och vårt fokus på hållbar utveckling och hållbart lärande.
Skolbibliotekarien har rektor som närmsta chef.

Arbetsuppgifter
• Samarbeta och planera med lärare och övriga pedagoger gällande litteratur och medie- och
informationskunnighet (MIK) i den ordinarie undervisningen
• Workshops och handledning i medie- och informationskunnighet för lärare
• Inköp av litteratur, tidskrifter och databaser
• Ansvar för det digitala och fysiska skolbiblioteket där läsning, forskning, kritiskt tänkande och
kreativitet är centrala för undervisning och lärande.
• Arbeta för en studiemiljö som är lugn, trygg och inkluderande
• Huvudansvar för rutiner och hantering av skolans läromedel gällande beställning, utlåning och
återlämning.
Du kommer även att förväntas initiera projekt med anknytning till skolbibliotekets verksamhet samt aktivt följa utvecklingen inom området genom kontinuerlig omvärldsbevakning.

Kvalifikationer
Du har högskoleexamen i biblioteks- och informationsvetenskap eller utbildning som arbetsgivaren finner likvärdig.


Du har:
• erfarenhet av att ha arbetat i skolbibliotek, företrädesvis i grundskolan
• god litteraturkännedom
• hög digital kompetens
• ett stort intresse av att bygga upp en ny verksamhet med allt vad det innebär av flexibilitet,
uthållighet och kreativitet
• initiativförmåga och ett tydligt engagemang för arbete med barn och ungdomar samt god pedagogisk förmåga
• förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift
• god samverkans - och organisationsförmåga

Du är flexibel, strukturerad, utåtriktad och självgående.

Arbetsgivaren förbehåller sig rätten att se till personlig lämplighet i samband med tjänstetillsättningen.
Övrigt
I Stockholms stad finns drygt 140 grundskolor och knappt 30 gymnasieskolor med olika inriktningar. Hos oss hittar du nya utmaningar utan att behöva byta arbetsgivare.
Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Ansök nu

Bibliotekarie

Bibliotekarie
Läs mer Jan 3
Lavaär Kulturhuset Stadsteaterns bibliotek för unga mellan 14-25 år. I biblioteket kan  besökare låna böcker, instrument och verktyg och använda olika stationer i verkstan: till exempel producera musik, redigera bilder, trycka på tyg eller låna en symaskin. Lavarummet kan också förvandlas till en scen där våra besökare har möjlighet att genomföra egna arrangemang med handledning av personalen. I anslutning till verksamheten finns ett galleri där besökarna kan ställa ut sin konst. Alla i arbetsgruppen har erfarenhet inom olika profiler såsom litteratur, konst, musik, digitala verktyg med mera. Personalen vägleder besökarna till sitt eget kreativa skapande genom ett lyhört och inspirerande bemötande.  
Till denna tjänst söker vi en bibliotekarie med kunskap om bibliotekens system, katalogisering och Book-it, samt erfarenhet av att arbeta läsfrämjande med unga och unga vuxna.   
Tjänsten är heltid med start 2023-03-01 eller enligt överenskommelse och till och med den 2023-08-31 med eventuell möjlighet till förlängning.
Arbetsuppgifter
Bemanna biblioteket och verkstan. 
Möta och interagera med besökare i verksamheten
Förmedla litteratur och handleda skapande verksamhet.
Coacha unga vid genomförande av kulturevenemang och projekt.
Övriga i ett bibliotek förekommande arbetsuppgifter.
Personliga egenskaper
Du har besökarna i fokus och ställer dig själv i bakgrunden, med ett coachande förhållningssätt. Du är trygg och respektfull i mötet med besökarna. Du har ett stort intresse för litteratur och/eller andra kulturella uttryck. Du tycker om att samarbeta med andra och kan arbeta självständigt. Du är inkluderande, ansvarsfull och lösningsorienterad. Du är tydlig, tålmodig och lyhörd för andras åsikter och idéer.
Kvalifikationer
Högskoleexamen inom biblioteks- och informationsvetenskap eller likvärdig utbildning är ett krav.
Tidigare erfarenhet av att arbeta pedagogiskt med målgruppen är ett krav.
Projektledarutbildning eller erfarenhet av att samordna större projekt är meriterande.
Erfarenhet av eget kulturellt skapande är meriterande.
Erfarenhet av kommunikation i sociala medier är meriterande.
För att bredda språkkompetensen i arbetsgruppen och nå fler besökare är det en merit om du behärskar ett annat språk än svenska, engelska eller spanska.
Information
Antal tjänster: 1
Anställningsform: Visstidsanställning 100 %. Arbetet är till stor del förlagt på eftermiddagar och helger.
Information om tjänsten lämnas av enhetschef Ellinor Ahlbäck Herou på mail
ellinor.ahlback-herou@kulturhusetstadsteatern.se
Fackliga företrädare
Scen & Film Urban Riismark, urban.riismark@kulturhusetstadsteaterm.se
Akademikerföreningen: Alice Kassius Eggers, alice.kassius@kulturhusetstadsteatern.se

Urval sker löpande
Kulturhuset Stadsteatern vill ta tillvara de kvaliteter som en jämn könsfördelning och kulturell mångfald tillför verksamheten.
Inför denna rekrytering har vi noggrant valt vilka annonsplatser vi vill annonsera i och undanber oss därför kontakt med annonsörer och bemanningsföretag.

Ansök nu

Bibliotekarie med fokus på användarmötet till universitetsbiblioteket

Bibliotekarie
Läs mer Jan 2
Vill du bidra till att stödja Karolinska Institutets studenter under deras studier??? 
Vi söker dig som trivs bäst när du får möta bibliotekets användare och som vill driva och utveckla användarstödet till studenter och forskare på Karolinska Institutets Universitetsbibliotek tillsammans med oss.

Du kommer att ingå i arbetsgrupper med kunniga och stöttande kollegor som introducerar dig i arbetet. Välkommen att söka denna tjänst!? 

Din roll
Du kommer att ingå i enheten Tryckta samlingar och Fysisk support som förutom att driva och utveckla användarmötet i biblioteksrummet och de tryckta samlingarna även ansvarar för bibliotekssystemets förvaltning, fjärrlån och kopiebeställningar.?? 

Arbetsuppgifter? 

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter kommer att innefatta:? 

- Pass i fysisk och digital support 
- Driva och utveckla de fysiska och digitala supportfunktionerna tillsammans med kollegor 
- Cirkulationsarbete, t ex bokuppställning och hantering av reserverade böcker 
- Arbete med de fysiska samlingarna och biblioteksrummet 

Ytterligare arbetsuppgifter inom enheten och på biblioteket kan också förekomma.?? 

Vem är du?
Kvalifikationer? 

- Du har en examen i biblioteks- och informationsvetenskap 
- Du har erfarenhet av att ha arbetat nära användare på bibliotek 
- Du kan kommunicera obehindrat i tal och skrift både på svenska och engelska  

I rollen ingår att arbeta i många olika digitala system, därför har du ett avslappnat och nyfiket förhållande till teknik.  

Det är meriterande om du har: 

- Arbetat på medicinskt bibliotek eller universitetsbibliotek 
- Erfarenhet av att hålla presentationer 
- Erfarenhet av arbete med metadata/katalogisering 
- Arbetat med gallring, inköp och samlingsarbete 
- Arbetat med fjärrlån/artikelbeställningar 
- Arbetat med bibliotekssystemet Alma? 

Vi förväntar oss att du bemöter alla människor med samma professionalitet.??Du är inte rädd för att ställas inför nya arbetsuppgifter och du tar eget ansvar för att arbetet blir utfört. Du kan vara drivande men har samtidigt lätt för att samarbeta med andra. Du är genuint intresserad av att interagera med användarna, och kan ställa dig framför en grupp och hålla en presentation. Du är lösningsfokuserad, har lätt för att ställa om då förutsättningar ändras och du kan prioritera arbetsuppgifter efter verksamhetens behov.? 

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper i denna rekrytering.?  

Vad erbjuder vi?
En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet en statlig myndighet. Det gör att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. Medarbetare på KI erbjuds också möjlighet till ett flexibelt arbetssätt. Det innebär att om den verksamhet du jobbar i tillåter, så kan du arbeta en del av din arbetstid på distans. Du får även träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar där utbildad personal finns på plats.  

Placering: Solna och Flemingsberg

https://ki.se/om-ki/tio-skal-att-valja-karolinska-institutetAnsökan
Varmt välkommen med din ansökan via rekryteringssystemet Varbi. I denna rekrytering söker du med ditt CV utan personligt brev. I ansökningsformuläret kommer du istället att få svara på några frågor om varför du söker jobbet. 

Vid tillsvidareanställning tillämpar Karolinska Institutet 6 månaders provanställning.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Ansök nu

Är du en kreativ teamspelare som vill ta biblioteket in i framtiden?

Bibliotekarie
Läs mer Jan 2
Stockholm utvecklas och förändras för framtiden. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.Biblioteken är viktiga demokratibärare, för kultur och bildning.

Vår verksamhet bidrar till en stad som är världsledande i att leva upp till barnrätt och mänskliga rättigheter, där mångfald, innovationer, nytänkande och tillgänglighet är ledord.

 Din arbetsplats

Enheten Kungsholmen-Östermalm består av 5 bibliotek och 34 medarbetare, samt flera extra anställda som praktikanter/IT-värdar och arbetsmarknadsanställningar. Enhetens större bibliotek är Östermalms bibliotek och Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket och de mindre är Stora Essingens bibliotek, Norra Djurgårdsstadens och Stures bibliotek. Enheten har även uppdrag på äldreboenden i stadsdelarna Kungsholmen och Östermalm. Enheten Kungsholmen-Östermalm befinner sig i en utvecklande fas med bland annat Östermalms bibliotek som ska renoveras och har därför stort fokus på biblioteket som mötesplats, språk, kreativt skapande och samverkan både internt och tillsammans med andra.

Arbetsuppgifter
Vi söker dig som är nyfiken, omvärldsbevakande och vill utveckla våra bibliotek till mötesplatser för det demokratiska samtalet. Du tror på biblioteket som en starkt och viktig faktor i arbetet för att skapa ett hållbart och öppet samhälle. Vi söker en kreativ och öppen person som bidrar till att utveckla vår verksamhet för och med barn. Du kan koppla samman berättelser av olika slag med skapande uttryck i olika former, både analogt och digitalt. Du är kreativ, nyfiken, omvärldsorienterad och vill utveckla verksamheten och lära nytt. Du har en god pedagogisk förmåga och trivs med att möta barn i olika åldrar. 

I dina uppgifter ingår bemanning, arbete med bibliotekets medier, samt att skapa och genomföra program och aktiviteter. I arbetsuppgifterna ingår även att utföra administrativa uppgifter kopplade till bibliotekets verksamhet och att utgöra stöd och hjälp till bibliotekets användare för tjänster och teknik som är tillgänglig via biblioteket. Du förväntas driva på och vara aktiv i Stockholms stadsbiblioteks utvecklingsarbete.

Kvalifikationer
Examen i biblioteks- och informationsvetenskap, kulturvetare eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer vara likvärdig.

- Ha kunskap om metoder för att kunna ta ansvar för och driva program inom bibliotekets verksamhetsområden – både fysiskt och digitalt.
- Ha kännedom om det kulturpolitiska och kommunala uppdraget.
- Ha en god IT-kompetens.
- Ha ett intresse och stort engagemang för läsfrämjande, informations- och litteraturförmedling.
- God litteraturkännedom.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper såsom ett kommunikativt och pedagogiskt förhållningssätt, initiativförmåga, kreativitet, gott bemötande, god samarbetsförmåga och administrativ förmåga. Meriterande är erfarenhet att arbeta med mångspråksmedier.

Villkor
Schemalagd arbetstid inklusive kvälls- och helgtjänstgöring. Kulturförvaltningen har friskvårdssubvention. Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Ansök nu

Bibliotekarie inriktning katalogisering (tidsbegränsad anställning)

Bibliotekarie
Läs mer Dec 29
vid Stockholms universitetsbibliotek. Sista ansökningsdag: 2023-01-19.

Stockholms universitetsbibliotek är ett av landets största forskningsbibliotek. Biblioteket är en naturlig mötesplats på campus och ett nav för informationsförmedling vid Stockholms universitet. Här är 30 500 studenter, 1 400 doktorander och 5 700 medarbetare verksamma.

Universitetsbiblioteket är uppbyggt i en nätverksorganisation med arbetsgrupper med användarens behov i centrum. Arbetsgrupperna är en bärande grund av organisationen där rätt kompetenser och förmågor ingår utifrån bibliotekets tjänster. På universitetsbiblioteket arbetar ca 100 personer.

Arbetsuppgifter
Du kommer att ingå i arbetsgrupperna för katalogisering respektive publikationsdata. En viss del av anställningen kommer du även arbeta i det digitala användarmötet.

Katalogiseringen är en del av en större process vilket ställer krav på en effektiv hantering och en helhetssyn för att kunna ge en god service till våra användare. I arbetet med katalogisering krävs noggrannhet och känsla för detaljer, men även förmågan att se helheten eftersom vi eftersträvar en snabb leverans av katalogposter. I arbetsgruppen publikationsdata handlar det bl. a. om att kvalitetsgranska och komplettera publikationsdata/metadata som registrerats av universitetets forskare i SU:s publikationsdatabas (DiVA). Det är viktigt att du förstår betydelsen av korrekt publikationsdata för analysarbete lokalt och nationellt.

Arbetet i användarmötet utvecklas löpande för att förbli relevant och du är en del i det arbetet. I arbetet med användarmötet krävs en god känsla för bemötande av våra olika målgrupper.

Kvalifikationer
För anställningen är det nödvändigt att du har:


• magisterexamen i biblioteks- och informationsvetenskap eller motsvarande
• några års erfarenhet av katalogisering i Libris XL
• goda kunskaper om katalogiseringsregler och standarder t. ex. Svenska ämnesord, Dewey och RDA.

Meriterande är:


• erfarenhet av katalogisering av äldre material och olika publikationstyper
• erfarenhet av eller intresse för bemötandefrågor och kommunikation
• erfarenhet av att arbeta med publikationsdata. 

Som person är du kommunikativ, noggrann, samarbetsinriktad och har lätt för att dela med dig av dina kunskaper. Du är strukturerad och effektiv i ditt arbetssätt.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. 

Anställningsvillkor
Anställningen avser heltid och är ett vikariat på ett år med möjlighet till förlängning. Stockholms universitet tillämpar individuell lönesättning, ange därför gärna löneanspråk. Tillträde snarast efter överenskommelse.

Stockholms universitet strävar efter att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika möjligheter för alla.

Kontakt
Närmare information om anställningen lämnas av sektionschef Ingela Tång, tfn 08-674 70 27, ingela.tang@su.se.

Fackliga företrädare
Ingrid Lander (Saco-S), tfn 0708-16 26 64, saco@saco.su.se, Alejandra Pizarro Carrasco (Fackförbundet ST/Lärarförbundet), tfn 08-16 34 89, alejandra@st.su.se, samt seko@seko.su.se (SEKO).

Ansökan
Du söker anställningen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Bifoga endast personligt brev och CV. Kopior på betyg och intyg tar du med vid en eventuell intervju.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: att söka en anställning.

Välkommen med din ansökan!

Stockholms universitet bidrar till det hållbara demokratiska samhällets utveckling genom kunskap, upplysning och sanningssökande.

Ansök nu

Kungliga Operan söker Musikbibliotekarie

Bibliotekarie
Läs mer Dec 16
Då en av våra medarbetare går i pension till sommaren söker vi en ny musikbibliotekarie. Hos oss kommer du att ingå i ett engagerat team om tre bibliotekarier samt en arkivarie i en spännande, dynamisk och kreativ miljö.

Arbetsuppgifter

I tjänsten ingår att delta i alla aspekter av att förbereda notmaterial till kör, orkester, solister, dirigenter, repetitörer, regissörer och annan berörd personal inför Kungliga Operans uppsättningar. Det kan utöver sedvanliga biblioteksgöromål innebära bl.a. researcharbete, att verifiera utgåvor och versioner, beställa noter, säkerställa kvaliteten och bevaka upphovsrättsfrågor. I arbetet ingår också att preparera orkestermaterial och klaverutdrag med stråk, språng, eventuella transponeringar, korrekturläsning, repetitionssiffror med mera. Vid behov ska du kunna komplettera/korrigera stämmor i Sibelius eller Finale. 

DIN PROFIL

-Relevant utbildning inom ämnesområdet, t.ex. musikerutbildning/musikvetenskap/bibliotek och informationsvetenskap

-God notläsning- och partiturläsningskunskap

-God kunskap och erfarenhet inom verksamhet med orkester och/eller musikdramatik

-God datorvana och vana av arbete med databaser

-Kunskaper i notskrivningsprogram, såsom Sibelius eller Finale

-Goda kunskaper i svenska och engelska samt gärna tyska, franska eller italienska 

Det är meriterande om du har erfarenhet av arbete på ett musikbibliotek, likaså om du har kunskap om eller erfarenhet av de nya teknikerna för notläsning via läsplattor.

Som person är det viktigt att du är serviceinriktad, har en positiv människosyn samt en god social förmåga som kännetecknas av tolerans och respekt. Du är noggrann och har känsla för detaljer, du är flexibel samt van vid att jobba mot deadlines. Verksamheten är bred och stundtals intensiv vilket ställer krav på att du har lätt för att samarbeta med många olika aktörer, att du är en god kommunikatör och är stresstålig. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

ANSTÄLLNINGEN

Tjänsten är en tillsvidareanställning, med inledande provanställning på 6 månader. Tillträde enligt överenskommelse. Arbetstiden är 40 timmar/vecka.

KONTAKTPERSON

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Erik Hvitfeldt, Bolagsjurist samt chef för musikbibliotek- och arkiv, telefonnummer: 08-791 43 62.

Facklig kontaktperson är Stina Stenmo, Fackförbundet Scen & Film, e-post: stina.stenmo@operan.se.

Vi vill gärna ha din ansökan så snart som möjligt eftersom urval kommer ske löpande, dock senast 23-01-15. Tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag. Din ansökan ska innehåll CV, personligt brev samt relevanta betyg/intyg. Med hänvisning till dataskyddsförordningen kan vi inte ta emot CV och ansökningar via mail.

”Till bemannings-, rekryteringsföretag och säljare: vänligen respektera att vi inför denna rekrytering noga tagit ställning till och valt kanal för att hitta vår nya kollega, varför er hjälp undanbes i den här rekryteringen.”

Operan strävar efter att vara en öppen arbetsplats och vi arbetar aktivt för en variation bland våra medarbetare. 

OM KUNGLIGA OPERAN

Som Sveriges nationalscen för opera och balett ska Kungliga Operan vara tillgänglig för alla och beröra med starka känslor. Våra värderingar är: Hög kvalitet, Välkomnande, Orädd och Tidlös. Kungliga Operan är ett av staten helägt aktiebolag med en årsomsättning på cirka 600 MKR och omkring 700 anställda som kommer från fler än 20 olika länder och representerar över 120 yrkeskategorier.

Med över 200 opera- och balettföreställningar, hundratals konserter och flera hundra aktiviteter för barn och unga bjuder varje säsong på ett brett spektrum av upplevelser – både i och utanför Operahuset samt via den digitala kanalen Operan Play. Repertoaren spänner över flera sekler och innehåller både klassiska och nyskrivna verk.

Ansök nu

Systembibliotekarie till Enheten för användartjänster

Bibliotekarie
Läs mer Dec 13
KB är Sveriges nationalbibliotek. Vi gör det möjligt att forska om samhället för hundra år sedan, även om hundra år och vi är på en spännande digital utvecklingsresa. Vill du vara med och bidra?

Enheten för användartjänster söker nu en strukturerad och serviceinriktad systembibliotekarie.

Arbetsuppgifter

Din huvudfokus kommer vara att arbeta med KB:s bibliotekssystem, Regina och dess komponenter Aleph, Primo Discovery, SFX och framöver även arbetet med dess ersättare.

Vi arbetar i team för att skapa ett bra användarmöte och ge stöd till våra besökare, och samtidigt säkra kunskapsöverföring mellan kollegor när det gäller KB:s samlingar och flödet i tillhandahållandet.

Vi bidrar till att utveckla den digitala biblioteksverksamheten och för att det digitala mötet med användaren ska bli framgångsrikt.

Arbetet är delvis schemalagt och kan innebära tjänstgöring på kvällar och lördagar.

Som medarbetare på KB  bidrar du med din erfarenhet och kompetens till den ständiga utvecklingen av KB:s verksamhet och medverkar till ett bra och respektfullt arbetsklimat.Kvalifikationer och personliga egenskaper

För att lyckas i rollen behöver du:Examen i biblioteks- och informationsvetenskap, systemvetenskap eller motsvarande kompetens inhämtad på annat visErfarenhet av servicearbete t.ex. arbete på ett bibliotekFlerårig erfarenhet av arbete med biblioteksrelaterade system, gärna Aleph, Koha eller FOLIOKännedom om bibliografiska metadataformat och standarderMycket goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skriftMeriterande ärErfarenhet av migrering och integrering av data eller systemKunskap och erfarenhet av skript- och programmeringsspråk som Python eller JavaErfarenhet av att arbeta med och relationsdatabaser, samt tillhörande frågespråkErfarenhet av att arbeta med registervård och mängdändring av dataErfarenhet av öppen källkod och att arbeta med gemenskaper/communitysSom person är du ansvarstagande, har god samarbetsförmåga, är utvecklingsinriktad och självgående. Du har lätt för att lära och är med och bidrar till en lärande arbetsmiljö där vi tillsammans utvecklar och testar nya sätt att lösa uppgifter på. Du är utåtriktad och bra på att skapa kontakter samt tydlig i din kommunikation. Du tar eget ansvar och genomför de arbetsuppgifter och uppdrag som bestämts och du har förmåga att lösa uppgifter både själv och tillsammans med andra. Du visar intresse och förståelse för andra människor och bidrar till en god laganda. 

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper.

Anställning och tillträde

Det här är en tillsvidareanställning på heltid som inleds med sex månader provanställning. Tillträde snarast enligt överenskommelse. Placering är i Stockholm.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 2023-01-15. Bifoga CV och beskriv varför du är intresserad av jobbet och vad du kan bidra med, du behöver inte bifoga personligt brev.

I denna rekrytering använder vi oss av urvalsfrågor istället för personligt brev där du beskriv kort varför du är intresserad av denna tjänst och vad du kan bidra med. Var därför noga med dina svar så att de speglar din kompetens och erfarenhet på ett korrekt sätt. 

Kontaktpersoner
Vill du veta mer om jobbet välkommen att kontakta Philippa Andreasson, enhetschef Användartjänster, 010-709 36 23 eller Maria Kadesjö, enhetschef Informationssystem, 010-709 36 19.

För anställningsvillkor och process kontakta HR-generalist Malin Bolin, 010-709 32 84.

Fackliga kontaktpersoner är May Nilsson, ST-KB, och Amit Rathod, SACO-KB, båda nås via växeln 010-709 30 00. 

Enheten för användartjänster

Enheten ansvarar för att tillgängliggöra KB:s samlingar och tjänster över hela landet för såväl forskare som andra användare. Enheten samordnar första linjens användarmöte och säkrar kompetens och kvalitet genom kontinuerlig kompetens- och metodutveckling och fastställande av riktlinjer och rutiner. Fjärrlån och bibliotekssystemet Regina ingår i enhetens ansvarsområde. Biblioteket står inför ett förestående byte av bibliotekssystem och ett ökande utbud av digitaltjänster

Om Kungliga biblioteket

Kungliga biblioteket (KB) är Sveriges nationalbibliotek. Våra samlingar sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden och växer varje dag. Vi har allt från handskrifter, böcker och tidningar till musik, film och datorspel. KB bevarar och tillgängliggör vårt kulturarv och främjar samverkan mellan Sveriges bibliotek. Ytterst handlar uppdraget om demokrati, jämlikhet och fri åsiktsbildning. Dessutom är KB en arbetsplats för forskare, studenter och ca 360 medarbetare.

Vi erbjuder en arbetsplats som präglas av ansvar, öppenhet, tillit och lärande. Vi vill ge lika möjligheter för alla och värdesätter jämlikhet och mångfald i vår verksamhet.

Ansök nu

Bibliotekarie/Handläggare till Enheten för användartjänster

Bibliotekarie
Läs mer Dec 13
Vill du vara med och bidra till tillgängliggörande av KB:s samlingar för dagens och framtidens användare? Enheten för användartjänster söker nu en systemintresserad och serviceinriktad bibliotekarie. 

Arbetsuppgifter

Vi söker en bibliotekarie med intresse för bibliotekssystem och it-relaterade frågor, som är bra på att dela kunskap med användare och kollegor. Arbetet med systemrelaterade frågor ska kombineras med användarfrågor och engagemang i utformning av insatser för användardriven utveckling.

Du kommer att delta i det enhetsövergripandet utvecklingsarbetet av vårt bibliotekssystem Aleph/Primo och implementation av den nya system som planeras. Utöver intresse för IT och teknik för nya bibliotekstjänster kommer din samarbetsvilja och pedagogisk kompetens blir grundläggande för att trivas i rollen.

I tjänsten ingår att bemöta användare vid servicediskarna och bibliotekets övriga kontaktkanaler. Arbetet är i viss mån schemalagt och kan innebära tjänstgöring på kvällar och lördagar. Andra arbetsuppgifter kan bli aktuella utifrån din kompetens och verksamhetens behov.

Som medarbetare på KB  bidrar du med din erfarenhet och kompetens till den ständiga utvecklingen av KB:s verksamhet och medverkar till ett bra och respektfullt arbetsklimat.Kvalifikationer och personliga egenskaper

För att lyckas i rollen behöver du:Akademisk examen inom biblioteks- och informationsvetenskap eller motsvarande kompetens inhämtad på annat visErfarenhet av att anordna utbildningstillfällen för kollegor eller användareGod it-kompetensErfarenhet av bibliotekssystemGod kommunikativ förmåga, både i tal och skrift, samt goda kunskaper i svenska och engelskaMeriterande ärUtbildningar inom it-relaterade ämnesområden och bibliotekssystem, eller motsvarande kompetens inhämtad på annat visErfarenhet av användardriven utvecklingsarbeteErfarenhet av fjärrlånhanteringErfarenhet av arbete med statistik och uppföljningSom person är du serviceinriktad, har mycket god samarbetsförmåga och ett pedagogiskt förhållningssätt. Du tar gärna initiativ som leder till förbättringar i verksamheten, klarar att arbeta självgående och visar problemlösningsförmåga.

Stor vikt läggs vid dina personliga egenskaper.

Anställning och tillträde

Det här är en tillsvidareanställning på heltid som inleds med sex månader provanställning. Tillträde snarast enligt överenskommelse. Placering är i Stockholm.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 2022-01-15. Bifoga CV och beskriv varför du är intresserad av jobbet och vad du kan bidra med, du behöver inte bifoga personligt brev.

I denna rekrytering använder vi oss av urvalsfrågor istället för personligt brev där du beskriv kort varför du är intresserad av denna tjänst och vad du kan bidra med. Var därför noga med dina svar så att de speglar din kompetens och erfarenhet på ett korrekt sätt. 

Kontaktpersoner
Vill du veta mer om jobbet välkommen att kontakta enhetschef Philippa Andreasson, enhetschef, 010-709 3623.

För anställningsvillkor och process kontakta HR-generalist Malin Bolin, 010-709 32 84.

Fackliga kontaktpersoner är May Nilsson, ST-KB, och Amit Rathod, SACO-KB, båda nås via växeln 010-709 30 00. 

Enheten för användartjänster 

Enheten ansvarar för att tillgängliggöra KB:s samlingar och tjänster över hela landet för såväl forskare som andra användare. Enheten samordnar första linjens användarmöte och säkrar kompetens och kvalitet genom kontinuerlig kompetens- och metodutveckling och fastställande av riktlinjer och rutiner. Fjärrlån och bibliotekssystemet Regina ingår i enhetens ansvarsområde. Biblioteket står inför ett förestående byte av bibliotekssystem och ett ökande utbud av digitaltjänster.

Om Kungliga biblioteket

Kungliga biblioteket (KB) är Sveriges nationalbibliotek. Våra samlingar sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden och växer varje dag. Vi har allt från handskrifter, böcker och tidningar till musik, film och datorspel. KB bevarar och tillgängliggör vårt kulturarv och främjar samverkan mellan Sveriges bibliotek. Ytterst handlar uppdraget om demokrati, jämlikhet och fri åsiktsbildning. Dessutom är KB en arbetsplats för forskare, studenter och ca 360 medarbetare.

Vi erbjuder en arbetsplats som präglas av ansvar, öppenhet, tillit och lärande. Vi vill ge lika möjligheter för alla och värdesätter jämlikhet och mångfald i vår verksamhet.

Ansök nu

Bibliotekarie med inriktning lärandestöd och användarmötet

Bibliotekarie
Läs mer Dec 8
vid Stockholms universitetsbibliotek. Sista ansökningsdag: 2023-01-12.


Stockholms universitetsbibliotek är ett av landets största forskningsbibliotek. Biblioteket är en naturlig mötesplats på campus och ett nav för informationsförmedling vid Stockholms universitet. Här är ca 30 500 studenter, 1 400 doktorander och 5 700 medarbetare verksamma. 

Universitetsbiblioteket är uppbyggt i en nätverksorganisation med arbetsgrupper med användarens behov i centrum. Arbetsgrupperna är en bärande grund av organisationen där rätt kompetenser och förmågor ingår utifrån bibliotekets tjänster. På universitetsbiblioteket arbetar ca 100 personer.

Arbetsuppgifter
Du kommer att ingå i de båda arbetsgrupperna Lärandestöd och Användarmötet.

I Lärandestödet kommer du att genomföra pedagogiska aktiviteter som undervisning i informationssökning och sökhandledning för studenter. Du arbetar också med att ge handledning för forskare. Tillsammans med kollegor är du med och utvecklar nya former för bibliotekets pedagogiska stöd både digitalt och fysiskt.

Användarmötet besvarar frågor från bibliotekets användare i flera digitala kanaler såsom frågeforum, chatt och mail, och fysiskt i informationspunkterna i biblioteket.

Kvalifikationer
För anställningen är det nödvändigt att du har


• magisterexamen i biblioteks- och informationsvetenskap eller likvärdig relevant högskoleutbildning
• god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
• erfarenhet av undervisning eller pedagogiskt arbete
• erfarenhet av arbete med det fysiska eller digitala användarmötet.

Meriterande är
• erfarenhet av arbete med undervisning på lärosätesbibliotek
• intresse för bemötandefrågor och kommunikation.

Som person är du kommunikativ, utåtriktad, samarbetsinriktad och har lätt för att dela med dig av dina kunskaper. Du är strukturerad och effektiv i ditt arbetssätt, samt utvecklings- och lösningsorienterad. Du tycker att det är roligt att hjälpa och ge stöd åt användarna. Du ser möjligheterna i en föränderlig verksamhet och kan anpassa dig efter rådande situation.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. 

Anställningsvillkor
Anställningen avser heltid och gäller tills vidare med sex månaders provanställning. Stockholms universitet tillämpar individuell lönesättning, ange därför gärna löneanspråk. Tillträde snarast efter överenskommelse.

Stockholms universitet strävar efter att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika möjligheter för alla.

Kontakt
Närmare information om anställningen lämnas av sektionschef Jenny Håkansson Hedberg, tfn 08-120 768 24, jenny.hakansson.hedberg@su.se.

Fackliga företrädare
Ingrid Lander (Saco-S), tfn 0708-16 26 64, saco@saco.su.se, Alejandra Pizarro Carrasco (Fackförbundet ST/Lärarförbundet), tfn 08-16 34 89, alejandra@st.su.se, samt seko@seko.su.se (SEKO).

Ansökan
Du söker anställningen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Bifoga endast personligt brev och CV. Kopior på betyg och intyg tar du med vid en eventuell intervju.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: att söka en anställning.

Välkommen med din ansökan!

Stockholms universitet bidrar till det hållbara demokratiska samhällets utveckling genom kunskap, upplysning och sanningssökande.

Ansök nu