Folke Bernadotteakademin jobb i Stockholm

Hitta lediga jobb hos Folke Bernadotteakademin i Stockholm. Välj att läsa mer om ett jobb eller gå vidare och ansök jobbet i Stockholm.

Specialist med inriktning mot FN

Handläggare, offentlig förvaltning/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Apr 25
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Enheten för FN och OSSE har i uppdrag att stärka ett effektivt och samordnat FN i dess ansträngningar att skapa fred och säkerhet på landnivå, och att stärka OSSE:s kapacitet att förebygga väpnad konflikt och stödja inkluderande fredsprocesser i demokratisk samhällsstyrning, med prioritet i närområdet. Enheten är placerad på avdelningen för multilaterala partnerskap, som ansvarar för myndighetens multilaterala partnerskap och att stärka internationella organisationers fredsinsatsers förmåga, vilket inkluderar ledning och samordning av partnerskap med relevanta globala aktörer. 2024 präglas av en uppstartsfas, där enheten tillsammans med avdelningsledningen och övriga delar av myndigheten kommer att arbeta intensivt med bland annat operationaliseringsanalyser, partnerskapsinriktningar och strategiska vägval. 

Dina arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta som specialist på enheten för FN och OSSE, på avdelningen för multilaterala partnerskap. I dina arbetsuppgifter ingår att planera, genomföra och följa upp insatser och verksamhet som syftar att stärka genomslaget av svenska prioriteringar inom FN och dess resultat i konfliktdrabbade länder, inom ramen för FBA:s partnerskapsinriktning för FN. Du kommer att ha huvudansvar för delar av FBA:s samlade arbete med FN, inom ramen för ett visst område eller en viss process. Du bidrar till operationaliseringen av tematiska strategier och i insatsformering för verksamhet där FN är en nyckelaktör. Du utför ditt arbete i nära samverkan med relevanta delar av myndigheten, såsom tematiska experter och geografiska strategier. Du säkerställer relevans och resultat genom kontinuerlig omvärldsanalys, kontakter och ett resultatbaserat arbetssätt. Du upprättar och vidareutvecklar strategiska kontakter inom FN, och bidrar till en återkoppling och växelverkan med resten av myndigheten. Du bidrar även till det övergripande arbetet inom enheten vad gäller FN och OSSE.

Din profil

Kvalifikationer


• Akademisk examen inom samhällsvetenskap alternativt motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.
• Erfarenhet av internationellt arbete inom fred och säkerhet kopplat till OSSE eller FN.
• Erfarenhet av att initiera, driva och utveckla partnerskap och insatser inom fred och säkerhet.
• Kunskap inom något/några av FBA:s tematiska expertområden
• God erfarenhet av att arbeta resultatorienterat, inklusive planering och uppföljning.
• God kunskap om FN-systemet.
• Mycket god förmåga i både tal och skrift på svenska och engelska.

Meriterande


• Erfarenhet av internationellt arbete på FN i konfliktkontext.
• Erfarenhet av facilitering av processer, till exempel operationalisering av strategier, insatsplanering eller liknande.
• Kunskap om OSSE:s arbete på landnivå och/eller EU:s krishanteringsinsatser.
• Kunskaper i resultatbaserat arbetssätt (RBA) som metod.
• Ytterligare språkkunskaper, gärna i något av FN:s officiella språk.

Arbetet ställer stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll. Arbetet innehåller många personkontakter, och det är därför viktigt att du är kommunikativ och har god samarbetsförmåga. Du har god förmåga att upprätthålla och vidareutveckla professionella relationer och strategiska partnerskap, samt samarbetar och bygger förtroende såväl internt som externt. Du är nyfiken och lyhörd för att se helheten, tänka kritiskt, ta in olika perspektiv för att säkerställa relevans och hitta konstruktiva och innovativa lösningar framåt. Du planerar, organiserar och prioriterar ditt arbete så att det blir tidseffektivt och kvalitativt.  Du har en mycket god analytisk förmåga att ta in och orientera dig i större mängder information och utifrån denna dra slutsatser, se orsakssamband och identifiera mervärde och ingångsvärden för FBA:s verksamhet. I externa relationer har du förmågan att agera rådgivande och omvandla den egna specialistkunskapen till kunskap och insikter som är relevanta och stärker motparten.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som specialist. Tjänsten är en tillsvidareanställning med start enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm eller Sandö, Kramfors kommun. I arbetet ingår vissa inrikes och utrikes resor (resor till högriskländer kan förekomma). Säkerhetsprövning kan komma att genomföras på slutkandidat enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. 

Ansök senast 15 maj.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Rollens innehåll: Hanna Bertelman, enhetschef, + 46 70-181 33 37
Allmänna och praktiska frågor: Sandra Bäcklund, HR verksamhetspartner, +46 70-180 69 38
Facklig representant Saco-S: Annika Folkeson +46 72-211 87 55
Facklig representant ST: Helene Leander +46 70-183 52 12

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Tematisk handläggare EU

EU-handläggare
Läs mer Apr 16
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Nu söker vi en tematisk handläggare till EU-enheten. EU-enheten ansvarar för att ge strategisk inriktning åt myndighetens partnerskap med EU och Nato samt upprätthåller en strategisk relation med dessa partners. EU-enheten ansvarar också för att främja effektiva internationella civila krishanteringsinsatser på operativ och strategisk nivå samt stödjer den integrerade ansatsen i internationella civila krishanteringsinsatser.  Ett annat viktigt bidrag för enheten är att utveckla FBA:s säkerhetspolitiska roll.

Dina arbetsuppgifter
Du kommer att bidra till arbetet med att stärka EU:s kapacitet att uppnå stärkt institutionell förmåga inom fred, säkerhet och civil krishantering. Du kommer också bidra till arbetet med att bygga upp FBA:s samarbete med Nato och Natos partnerländer.

I dina arbetsuppgifter ingår att vara aktivitetsansvarig i frågor som rör genomförande av EU:s civila pakt för att stärka den civila delen av EU:s krishanteringsförmåga och skapa effektiva insatser som är flexibla och robusta för framtida utmaningar, till exempel genom rådgivning och/eller utbildning inom FBA:s verksamhetsområde. Vidare kommer dina arbetsuppgifter inkludera stöd till arbetet med att bygga upp Nato-kompetens, inventera partnersamarbeten samt bidra till analysarbete kring policyutveckling vad gäller FBA:s Nato-relaterade verksamhet. Arbetsuppgifter kan också komma att innebära stöd till EU:s integrerade ansats och EU:s arbete med kandidatländernas närmandeprocesser. Just nu tar FBA fram partnerskapsinriktningar för EU och för Nato. När processerna är klara kommer eventuellt vissa arbetsområden tillkomma eller förändras.

Arbetet rymmer såväl snabba leveranser som omfattande processer, både självständigt och i samverkan. Ofta sker arbetet tillsammans med kollegor i en arbetsgrupp på EU-enheten, men kan även inkludera kollegor på andra enheter och avdelningar. Du arbetar med planering, implementering, genomförande av till exempel utbildning och utvärdering av verksamhetsnära insatser vilket medför olikartade uppgifter som kan vara av både analyserande och administrativ karaktär. Arbetsuppgifterna består också av att samla in, bearbeta och analysera data som du omsätter till underlag, rapporter och beslutsunderlag. Du deltar i beredningsarbete och samarbetar med externa parter.

Din profil

Kvalifikationer


• Akademisk examen inom det samhällsvetenskapliga området eller likvärdig utbildning som arbetsgivaren bedömer som relevant för tjänsten
• God kunskap om EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik (GSFP)
• Erfarenhet av EU:s civila krishanteringsinsatser eller EU-delegationer i konfliktkontexter och/eller i Sveriges närområde
• God erfarenhet av policy- och analysarbete samt rapportskrivning
• Minst tre års erfarenhet av arbete med internationella frågor och/eller säkerhetspolitik
• Mycket god förmåga att uttrycka dig i både tal och skrift på svenska och engelska

Meriterande


• God förmåga i annat europeiskt språk, exempelvis spanska, franska eller tyska
• Erfarenhet av arbete inom EU-systemet
• Erfarenhet av att samverka med aktörer inom fredsfrämjandearbete
• Erfarenhet av arbete med kapacitetsstärkande stöd och/eller utbildningsinsatser
• God kunskap om Nato
• God kunskap om resultatbaserat arbetssätt (RBA) som metod

Vi kommer att lägga stor vikt vid din samarbetsförmåga. Prestigelöshet, lyhördhet och ödmjukhet krävs för få fatt på perspektiv och lösningar, och du behöver vara bra på att skapa relationer och bygga förtroende. Du har vidare god förmåga att ta in och orientera dig i en större mängd information och utifrån informationen dra logiska slutsatser och se orsakssamband. Du har förmåga att tänka kritiskt och synliggöra alternativa vägar framåt, för att bidra till ständiga förbättringar och innovation. Du är strukturerad och har förmåga att planera, organisera och prioritera ditt arbete så att det blir tidseffektivt och kvalitativt. Detta innefattar bland annat förmåga att se hur detaljer bidrar till helheten och utifrån detta vara noggrann och arbeta systematiskt. Du sätter upp och håller deadlines. Du har vidare en språklig analytisk förmåga. Du förstår komplicerade språkliga underlag, både talade och skrivna, och producerar egna dokument av hög kvalitet. Samt har god språklig noggrannhet.

Arbetet ställer stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll. Arbetet innehåller många personkontakter, och det är därför viktigt att du är kommunikativ och har förmåga att samarbeta på ett effektivt och lyhört sätt, både internt och externt, genom att bygga goda och hållbara relationer samt underhålla dessa.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning. Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som tematisk handläggare. Tjänsten är en tillsvidareanställning med start enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm eller Sandö, Kramfors kommun. I arbetet ingår utrikesresor, även till högriskområden. Säkerhetsprövning kan komma att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansök senast 12 maj.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp. 

Rollens innehåll: Katarina Hellström Thorsell, enhetschef, EU-enheten +46 70 182 55 58
Allmänna och praktiska frågor: Sandra Bäcklund, HR verksamhetspartner +46  70-180 69 38
Facklig representant Saco-S: Helen Wilandh +46 72-211 64 43
Facklig representant ST: Helene Leander +46 70-183 52 12

Ansök nu

Enhetschef, demokrati och samhällsstyrning inom fred och säkerhet

Utvecklingschef
Läs mer Apr 16
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA. 

Vi söker nu en chef till enheten för demokrati och samhällsstyrning, vid avdelningen för konfliktförebyggande och fredsbyggande. Enheten arbetar med att stärka institutioner och processer för demokratisk, rättighetsbaserad samhällsstyrning i konfliktdrabbade landkontexter genom stöd till reformer inom bl a stabilisering, styrning av säkerhetssektorn samt rättsstatsuppbyggnad. Arbetet sker med multilaterala såväl som nationella partners inom Sveriges utvecklingssamarbete och freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet, och ska bidra till att förebygga, hantera och minska våldsnivåer i konfliktsituationer. Enheten bidrar även till säkerhetshöjande verksamhet genom stärkt demokratisk motståndskraft mot hybridhot i partnerländer. 

Dina arbetsuppgifter 

Som enhetschef har du ett övergripande verksamhets-, kostnads-, och personalansvar. Du leder och fördelar arbetet samt skapar goda förutsättningar för att medarbetarna hållbart ska kunna nå uppsatta mål. Du rapporterar till avdelningschefen för konfliktförebyggande och fredsbyggande och har en ordinarie plats i avdelningens ledningsgrupp. Du förväntas driva ett systematiskt arbetsmiljöarbete, med betoning på en hållbar, jämlik och jämställd arbetsmiljö. 

Djup specialisering inom enhetens ämnesområden är inte nödvändig, men du behöver ha tillräckligt god kunskap om dessa för att på ett utvecklingsinriktat sätt omsätta myndighetens styrning till verksamhet. Du förväntas självständigt, med gott omdöme och i samverkan med kollegor kunna göra strategiska vägval, operationalisera och följa upp resultat av myndighetens uppdrag samt arbeta jämställdhetsintegrerat. I arbetet ingår även att stärka och utveckla samarbetet med uppdragsgivare och partners.  

Enheten är nyformerad och delar av myndighetens uppdrag förändras också under verksamhetsår. Viktiga uppgifter i närtid för dig som enhetschef är därmed bland annat fortsatt utveckling och etablering av den nya enheten samt FBA:s strategiska utveckling inom demokrati och samhällsstyrning, exempelvis avseende säkerhetsfrämjande/hybridhot. 

Din profil 

Kvalifikationer 


• Magisterexamen, företrädesvis samhällsvetenskaplig utbildning, med internationell inriktning eller fokus på fred/säkerhet (eller motsvarande utbildning/nivå som FBA bedömer som likvärdig). 
• Aktuell chefserfarenhet, inklusive ansvar för arbetsledning, personalfrågor, arbetsmiljö och budget. 
• Mycket goda kunskaper om internationella/regionala organisationers system och deras arbete inom fred och säkerhet. 
• God kunskap om strukturellt konfliktförebyggande processer, och deras genomförande inom internationell fred och säkerhet. 
• God kunskap om jämställdhet och inkludering inom fred och säkerhet. 
• Obehindrad svenska och engelska.  
 

Meriterande  


• Erfarenhet av att arbeta med skarpa reformprocesser inom området demokrati och samhällsstyrning i konfliktdrabbade, institutionellt bräckliga landkontexter. 
• Flerårig erfarenhet från arbete vid svensk myndighet, i frågor som rör demokrati och samhällsstyrning inom fred och säkerhet.  
• Erfarenhet av diplomatiskt arbete i konfliktkontexter. 
• Välutvecklat internationellt nätverk inom ämnesområdet. 
• Ytterligare språkkunskaper av relevans för FBA:s uppdrag.

Som person är du professionell och resultatorienterad i din yrkesroll. Arbetet innehåller många personkontakter, och du behöver vara kommunikativ och ha god samarbetsförmåga. Du kan systematiskt, effektivt och lyhört bygga upp och underhålla nätverk och relationer. Du delar med dig av erfarenheter och kunskaper som främjar ett positivt samarbetsklimat, och värdesätter olikheter. Du är analytisk och förmår tänka kritiskt, för att bidra till ständiga förbättringar och nya angreppssätt. Du kan arbeta adaptivt och resultatorienterat. 

Som chef och ledare har du ett helhetsperspektiv och i planering, genomförande och uppföljning. Du kan ta initiativ, prioritera arbetsuppgifter, uppdrag och målbild samt ta ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du kan motivera individer och grupper att nå fastställda mål genom att skapa engagemang och delaktighet. Du agerar som föredöme och kulturbärare samt kan fatta beslut, trots ibland svåra omständigheter, som leder verksamheten framåt. Du utövar ett närvarande, stödjande, tillitsbaserat och inkluderande ledarskap anpassat efter situation och person.   

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.  

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.  

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som enhetschef. Tjänsten är en tillsvidareanställning med start enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm. I arbetet ingår inrikes och utrikes tjänsteresor, även till så kallade högriskländer. Säkerhetsprövning kan komma att genomföras på slutkandidat enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. 

Ansök senast 7 maj.  

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp. 

Rollens innehåll: Markus Derblom, avdelningschef, +46 73-024 71 51 
Allmänna och praktiska frågor:  Sandra Bäcklund, HR verksamhetspartner, +46 70-180 69 38 
Facklig representant Saco-S: Vilhelm Fritzon, +46 70-106 32 91 
Facklig representant ST: Helene Leander, +46 70-183 52 12 

Om oss 

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling. 

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Specialist inom strukturellt konfliktförebyggande

Handläggare, offentlig förvaltning/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Apr 9
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA. 

Enheten för demokrati och samhällsstyrning arbetar med att stärka institutioner och processer för demokratisk samhällsstyrning i konflikt och postkonfliktländer. Enheten arbetar med strukturellt konfliktförebyggande inom ramen för fred och säkerhet. Vi kommer ofta in i dynamiska skeenden för att stötta reformer som syftar till stabilisering, reformering av säkerhetssektorn och/eller rättsstatsuppbyggnad. Mänskliga rättigheter utgör grunden för enhetens verksamhet som ett konfliktförebyggande och fredsbyggande instrument. Arbetet syftar till att förebygga, hantera och minska våldsnivåer i konfliktsituationer samt främja mänsklig säkerhet och en rättighetsbaserad samhällsstyrning. Enheten har ett särskilt fokus på deltagande i beslutsprocesser inom den statliga förvaltningen och kontakterna mellan statliga och icke-statliga aktörer, med fokus på rättsstatsuppbyggnad.

Vi arbetar med multilaterala såväl som nationella partners inom ramen för de strategier för utvecklingssamarbete som regeringen har gett FBA i uppdrag att genomföra i utvalda länder och regioner. Särskilt fokus ligger på att stärka det svenska medlemskapet i organisationer som svarar för den europeiska säkerhetsordningen, framför allt EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik. Enheten bidrar även till säkerhetshöjande verksamhet i partnerländer inom området hybridhot (där även områden som cybersamarbete och flödessäkerhet kan ingå).

Dina arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta som specialist på enheten för demokrati och samhällsstyrning. I dina arbetsuppgifter ingår att analysera förfrågningar och utveckla verksamhet som möter partnerorganisationernas behov och FBA:s strategiska inriktning.

Du kommer att ansvara för tematik- och metodutveckling för verksamhet som syftar till att stärka en rättighetsbaserad och inkluderande samhällsstyrning. Ditt deltagande i behovsanalyser syftar till att identifiera i vilka dynamiska skeden av reformer som FBA kan komma att utgöra ett stöd. Det tematiska stödet kan innebära att utforma processtöd, design och genomförande av rådgivande, faciliterande och utbildningsfokuserade aktiviteter gentemot FBA:s partners. Du ansvarar för upplägg, design och pedagogisk ansats. Det kan också innebära att bidra till rapporter, att bistå med forskningsunderlag eller att stötta ett svenskt aktörskap i internationella processer. Du förväntas bidra till att förvalta och utveckla enhetens kompetensområden.

Tjänsten innebär nära samarbete med kollegor inom enheten. Den innebär även att ge stöd till andra enheter och avdelningar, framför allt inom ramen för geografiska och tematiska strategiuppdrag. Det kan handla om tematisk rådgivning, operativt och analytiskt stöd till partners i enskilda länder såväl som till internationella organisationer. Andra arbetsuppgifter inom enheten och myndighetens verksamhet kan tillkomma. 

Din profil

Kvalifikationer


• Akademisk examen i statsvetenskap, juridik, internationella relationer eller motsvarande utbildning som arbetsgivaren anser relevant.
• Mångårig erfarenhet av systembyggande och inkluderande samhällsutveckling. Exempelvis operativ erfarenhet av förvaltning, med förmågan att applicera politiska och strategiska perspektiv.
• Goda kunskaper om, och erfarenhet av, arbete med rådgivande och faciliterande uppdrag för förändringsarbete.
• Mycket goda kunskaper engelska i såväl tal som skrift, samt grundläggande i svenska.

Meriterande


• God erfarenhet av rådgivning för fred och säkerhet i internationella sammanhang.
• Erfarenhet av arbete med eller i konflikt- och/eller postkonfliktländer, alternativt flerårig vistelse i konflikt- och/eller postkonfliktländer.
• God grund i mänskliga rättigheter, rättighetsperspektivet (HRBA) och rättsstatens principer.
• Erfarenhet av att arbeta med konstitutionsprocesser.
• Erfarenhet av att integrera jämställdhet i verksamheten.
• Erfarenhet av arbete med samhällets förmåga att motverka destabilisering och bemöta hybridhot.
• Kunskap om EU och den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken.
• Kunskap om Nato.
• Ytterligare språkkunskaper, till exempel i slaviska språk, franska, spanska eller arabiska.

Arbetet ställer stora krav på initiativ- och samarbetsförmåga, flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Arbetet innehåller många personkontakter, och det är därför viktigt att du är kommunikativ och att du har en hög språklig nivå i tal och skrift. Rollen ställer krav på förmågan att se helhetsperspektiv, genomföra övergripande analyser och agera på en strategisk nivå i behovsanalys, planering, genomförande och uppföljning. Du arbetar också resultatorienterat genom att säkerställa att arbetet metodiskt leder mot uppsatta mål enligt angiven riktning. Du kommer att ingå i ett team där du dels arbetar självständigt dels ingår i samarbeten tillsammans med kollegor. Eftersom rollen medför många kontakter och förtroendeskapande verksamhet lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning. Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss. 

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som specialist. Tjänsten är en tillsvidareanställning, med start enligt överenskommelse. 6 månaders provanställning tillämpas. Placeringsort är Stockholm eller Sandö, Kramfors kommun. I rollen ingår tjänsteresor, både inrikes och utrikes. Besök i så kallade högriskländer förekommer. Säkerhetsprövning kan komma att genomföras på slutkandidat enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansök senast 2 maj.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Rollens innehåll: Jens Schjörlien, enhetschef, +46 703 442 765
Allmänna och praktiska frågor: Sandra Bäcklund, HR verksamhetspartner, +46 70-180 69 38
Facklig representant SACO-S: Anna Bäck, +46 72-238 91 52
Facklig representant ST: Helene Leander, +46 70-183 52 12

Ansök nu

Specialist inom säkerhetsfrämjande och hybridhot

Handläggare, offentlig förvaltning/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Apr 9
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA. 

Enheten för demokrati och samhällsstyrning arbetar med att stärka institutioner och processer för demokratisk samhällsstyrning i konflikt och postkonfliktländer. Enheten arbetar med strukturellt konfliktförebyggande inom ramen för fred och säkerhet. Vi kommer ofta in i dynamiska skeenden för att stötta reformer som syftar till stabilisering, reformering av säkerhetssektorn och/eller rättsstatsuppbyggnad. Mänskliga rättigheter utgör grunden för enhetens verksamhet som ett konfliktförebyggande och fredsbyggande instrument. Arbetet syftar till att förebygga, hantera och minska våldsnivåer i konfliktsituationer samt främja mänsklig säkerhet och en rättighetsbaserad samhällsstyrning.

Vi arbetar med multilaterala såväl som nationella partners inom ramen för de strategier för utvecklingssamarbete som regeringen har gett FBA i uppdrag att genomföra. Enheten utvecklar nu också säkerhetsfrämjande verksamhet i partnerländer inom området hybridhot (där områden som cybersamarbete och flödessäkerhet kan ingå). Särskilt åtgärder inom ramen för EU och Nato är intressanta.

Dina arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta som specialist inom säkerhetsfrämjande och hybridhot på enheten för demokrati och samhällsstyrning. Du förväntas bidra till förvaltning och utveckling av enhetens kompetensområde inom säkerhetsfrämjande och hybridhot. I dina arbetsuppgifter ingår att analysera förfrågningar och utveckla verksamhet som möter partnerorganisationernas behov och FBA:s strategiska inriktning. Du kommer att ansvara för tematisk och metodologisk utveckling samt processdesign för säkerhetsfrämjande verksamhet i konflikt- och postkonfliktländer. Verksamheten syftar i huvudsak till att bidra till samhällens motståndskraft mot säkerhetsrelaterade prövningar (däribland hybridhot) och motverka destabilisering. Det tematiska stödet kan innebära att genomföra rådgivande, faciliterande och utbildningsfokuserade aktiviteter gentemot FBA:s partners. Ditt deltagande i behovsanalyser syftar till att identifiera i vilka dynamiska skeden av reformer som FBA kan komma att utgöra ett stöd. Du ansvarar för upplägg, design och pedagogisk ansats. Det kan också innebära att bidra till rapporter, bistå med forskningsunderlag eller stötta ett svenskt aktörskap i internationella säkerhetspolitiska processer.

Tjänsten innebär nära samarbete med kollegor inom enheten. Den innebär även att ge stöd till andra enheter och avdelningar, framför allt inom ramen för geografiska och tematiska strategiuppdrag. Andra arbetsuppgifter inom enheten och myndighetens verksamhet kan tillkomma.

Din profil

Kvalifikationer


• Akademisk examen eller motsvarande erfarenhet som arbetsgivaren anser relevant.
• Mångårig erfarenhet av analys och operationalisering av säkerhetsfrämjande insatser, till exempel erfarenhet av arbete med samhällets förmåga att motverka destabilisering och bemöta hybridhot.
• God erfarenhet av rådgivning för fred och säkerhet i internationella sammanhang.
• Erfarenhet av att självständigt och i samarbete med andra planera, genomföra och följa upp verksamhet, företrädesvis inom internationellt freds- och säkerhetsarbete.
• Mycket goda kunskaper engelska i såväl tal som skrift, samt grundläggande i svenska.

Meriterande


• Erfarenhet av att driva och stötta förändringsprocesser.
• Mångårig erfarenhet av systembyggande och inkluderande samhällsutveckling. Exempelvis operativ erfarenhet av förvaltning, med förmågan att applicera politiska och strategiska perspektiv.
• Erfarenhet av arbete med eller i konflikt- och/eller postkonfliktländer, alternativt flerårig vistelse i konflikt- och/eller postkonfliktländer.
• Erfarenhet av myndighetssamverkan och/eller samverkan mellan civila och militära aktörer.
• Kunskap om EU och den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken.
• Kunskap om Nato.
• Ytterligare språkkunskaper, till exempel i slaviska språk, franska, spanska eller arabiska.

Arbetet ställer stora krav på initiativ- och samarbetsförmåga, flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Arbetet innehåller många personkontakter, och det är därför viktigt att du är kommunikativ och att du har en hög språklig nivå i tal och skrift. Rollen ställer krav på förmågan att se helhetsperspektiv, genomföra analyser och agera på en strategisk nivå i behovsanalys, planering, genomförande och uppföljning. Du arbetar också resultatorienterat genom att säkerställa att arbetet metodiskt leder mot uppsatta mål enligt angiven riktning. Du kommer att ingå i ett team där du dels arbetar självständigt dels ingår i samarbeten tillsammans med kollegor. Eftersom rollen medför många kontakter och förtroendeskapande verksamhet lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning. Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som specialist. Tjänsten är en tillsvidareanställning, med start enligt överenskommelse. 6 månaders provanställning tillämpas. Placeringsort är Stockholm eller Sandö, Kramfors kommun. I rollen ingår tjänsteresor, både inrikes och utrikes. Besök i så kallade högriskländer förekommer.  Säkerhetsprövning kan komma att genomföras på slutkandidat enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansök senast 2 maj.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Rollens innehåll: Jens Schjörlien, enhetschef, +46 703 442 765
Allmänna och praktiska frågor: Sandra Bäcklund, HR verksamhetspartner, +46 70-180 69 38
Facklig representant SACO-S: Anna Bäck, +46 72-238 91 52
Facklig representant ST: Helene Leander, +46 70-183 52 12

Ansök nu

Specialist inom unga, fred och säkerhet

Handläggare, offentlig förvaltning/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Mar 28
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Inom ramen för fred och säkerhet arbetar FBA:s enhet för hållbart fredsbyggande med den samtida fredsbyggandeagendan, vilken betonar vikten av inkludering, unga mäns och kvinnors meningsfulla deltagande, fortsatt arbete för jämställdhet och kvinnors lika deltagande, samt behovet av starkt ledarskap. Tillsammans med klimatsäkerhet och konfliktanalys bildar enheten en stark kompetensgrupp som förvaltar och utvecklar den spetskompetens och position som FBA har uppnått för att främja rättighetsbaserade och systemiska metoder för konfliktförebyggande i konfliktdrabbade kontexter. Vi arbetar med multilaterala partners, såväl internationella som regionala och nationella, inom ramen för de strategier som regeringen har gett FBA i uppdrag att genomföra i utvalda länder.

FBA arbetar aktivt med unga, fred och säkerhet (UFS). Myndigheten erbjuder utbildning, rådgivning och processtöd inom detta område. Dessutom bedriver och stödjer FBA internationell forskning om unga och deras roll i fredsprocesser. FBA sänder även ut civilpersonal till internationella fredsinsatser med fokus på unga, fred och säkerhet. 

Dina arbetsuppgifter

FBA söker en engagerad och kunnig specialist inom unga, fred och säkerhet (UFS) för att stärka myndighetens arbete med att främja ungas meningsfulla deltagande i konfliktförebyggande arbete och fredsprocesser. Som specialist kommer du att spela en central roll i att utveckla och genomföra insatser för att realisera UFS-agendans mål och principer, med huvudsyftet att bidra till hållbar fred. I uppdraget ligger att förvalta och fördjupa myndighetens partnerskapssamarbeten med FN, EU samt andra regionala och internationella organisationer med liknande målsättningar. I din roll som specialist kommer du att arbeta för ungas meningsfulla deltagande genom till exempel policy- och metodutveckling samt kapacitetsuppbyggnad av relevanta aktörer inom området UFS. Arbetet präglas av ett utforskande förhållningssätt till andra ämnesområden såsom klimatsäkerhet, inkludering och generationsöverskridande dialog för att svara mot det mångfacetterade behov som uttrycks av samarbetspartners. Du kommer även vidareutveckla FBA:s möjlighet att ge stöd till ungas deltagande i politiska processer i olika fältkontexter.

Din profil

Kvalifikationer


• Relevant utbildning och erfarenhet inom området fred, säkerhet och utveckling. 
• Flerårig dokumenterad erfarenhet av att arbeta specifikt med unga och deras deltagande i freds- och säkerhetsfrågor. 
• Erfarenhet av att utbilda och informera olika målgrupper om UFS. 
• Erfarenhet av politiska processer med koppling till ungas deltagande i fred och säkerhet.  
• Erfarenhet av att arbeta med partners i komplexa kontexter särskilt multilaterala aktörer såsom FN, EU samt andra regionala freds-och säkerhetsaktörer.
• Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift.

Meriterande


• Internationell erfarenhet av UFS-arbete för FBA:s prioriterade samarbetspartners.
• Erfarenhet av arbete med eller i konflikt- och/eller postkonfliktländer, alternativt flerårig vistelse i konflikt- och/eller postkonfliktländer.
• Goda kunskaper om, och erfarenhet av, arbete med vuxenpedagogik, inklusive praktisk tillämpning av olika pedagogiska metoder för vuxenlärande.
• Goda kunskaper om, och erfarenhet av, arbete med rådgivande och faciliterande uppdrag för förändringsarbete.
• Erfarenhet av att arbeta med generationsöverskridande dialog.
• Språkkunskaper i arabiska, franska och spanska.

Rollen ställer krav på mycket god samarbets- och kommunikationsförmåga samt ett professionellt förhållningssätt. I rollen förväntas du bidra med engagemang och delaktighet samt bidra till ett gott samarbetsklimat och vara en del av en hållbar arbetsmiljö. Du har ett strategiskt helhetsperspektiv vad gäller verksamhetens utveckling och ser dess långsiktiga resultat och konsekvenser samt anpassar dina handlingar till detta. Genom din analytiska förmåga kan du orientera dig i en större mängd information, dra logiska slutsatser och se orsakssamband för att bidra till FBA:s arbete med hållbart fredsbyggande.  Du har också förmågan att tänka kritiskt och hitta alternativa lösningar. Som specialist är du kommunikativ och relationsbyggande där du uppvisar skicklighet i att kommunicera och bygga goda relationer med olika parter/aktörer. Stor tonvikt läggs på din erfarenhet av arbete med partners i komplexa kontexter; du bör vara van att navigera och samarbeta med olika aktörer i utmanande miljöer. Likaså bör du uppvisa effektivitet i att stödja nationella och internationella partners där du säkerställer att FBA:s stöd till samarbetspartners fungerar smidigt.  Rollen kräver att du kan hantera flera uppgifter samtidigt och anpassa dig till förändrade arbetsförhållanden. Ditt arbetssätt präglas av struktur och du planerar, organiserar och prioriterar ditt arbete så att det blir både tidseffektivt och kvalitativt.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning. Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som specialist. Tjänsten är tillsvidare med start enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm eller Sandö, Kramfors kommun. I arbetet ingår vissa resor både inrikes och utrikes. Resor till så kallade högriskländer förekommer. Säkerhetsprövning kan komma att genomföras på slutkandidat enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansök senast 16 april.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Rollens innehåll: Saba Nowzari +46 70-363 82 67
Allmänna och praktiska frågor: Sandra Bäcklund, HR verksamhetspartner, +46 70-180 69 38
Facklig representant SACO:  Jenny Lindqvist +46 70-347 78 35
Facklig representant ST: Helene Leander +46 70-183 52 12

Ansök nu

Tematisk handläggare dialog/medling, Östeuropa/västra Balkan (SÄVA)

Handläggare, offentlig förvaltning/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Mar 28
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA. 

Dina arbetsuppgifter 

Du kommer att arbeta som tematisk handläggare inom dialog och fredsmedling på Enheten för Östeuropa och västra Balkan. Enheten håller bland annat ihop FBA:s arbete i västra Balkan, och i centrum för detta står uppdraget inom Sveriges strategi för regionalt utvecklingssamarbete 2021 – 2027. Din portföljs geografiska fokus kommer att vara på Västra Balkan, där just nu Bosnien Hercegovina är prioriterad kontext. Du kommer bland annat att ansvara för att utveckla, förbereda, genomföra och följa upp verksamhet som syftar till att främja försoning, konfliktförebyggande och fredsbyggande lokalt och nationellt. Du arbetar nära med kollegorna i FBA:s regionteam för västra Balkan, liksom med nationella partnerorganisationer och nyckelaktörer. I dina uppgifter ingår bland annat att:  


• Designa, förbereda och facilitera utbildningar, workshops och dialoger 
• Rådge och stödja partners, deltagare och nyckelaktörer, i olika processer för att främja förtroende och fredsbyggande processer 
• Främja FBA:s relevanta nätverk i regionen, samt stärka ett nära partnerskap med bosniska samarbetspartners 
• Följa upp verksamheten för resultatrapportering och erfarenhetshantering 

Notera att FBA för tillfället har ytterligare en tjänst med liknande uppgifter och roll.  

Din profil 

Kvalifikationer 


• Akademisk samhällsvetenskaplig examen (ex. inom fred och konfliktkunskap eller statsvetenskap) eller annan relevant utbildning som FBA bedömer som likvärdig 
• Kunskap om samt erfarenhet av arbete med freds-; säkerhets- och utvecklingsfrågor i/med konflikt- eller postkonfliktländer. Denna kunskap och erfarenhet är med fördel flerårig samt med fokus på konfliktförebyggande, fredsbyggande, dialog, fredsmedling, fredsprocesser och/eller försoning 
• Erfarenhet av arbete med praktiska verktyg såsom processdesign, utbildning, rådgivning, och facilitering, och/eller annan form av kapacitetsutveckling eller partnerstöd inom fred och säkerhet 
• God förmåga att etablera och utveckla bilaterala och internationella nätverk och förtroendefulla partnerskap  
• Mycket goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift 
• Goda kunskaper i svenska 

Meriterande  


• Kunskap om, och relevant erfarenhet från, i första hand från västra Balkan och Bosnien och Hercegovina, i andra hand Östeuropa? 
• Mycket god faciliteringsförmåga och flerårig erfarenhet av att designa och facilitera fredsbyggande-processer och/eller (deltagarcentrerad) kapacitetsutveckling  
• Erfarenhet av resultatbaserat arbete, företrädesvis inom fredsbyggande och/eller internationellt utvecklingssamarbete  
• Kunskap i språk relevanta för de aktuella regionerna (i första hand västra Balkan, i andra hand Östeuropa) 

Arbetet innehåller många personkontakter, och utgår från ett nära partnerskap med nationella partners och aktörer i regionen, och det är därför viktigt att du är kommunikativ och har en mycket god samarbetsförmåga.  

Arbetet ställer stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll.   

Du har god förmåga att ta in och orientera dig i en större mängd information, och att skriftligen framställa relevanta analyser.  

Du är strukturerad och har förmåga att planera, organisera och prioritera ditt arbete så att det blir tidseffektivt och kvalitativt. Du har förmåga att pedagogiskt presentera information, och känner dig trygg med att facilitera/leda olika typer av workshops för olika målgrupper.  

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.  

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång.  

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som tematisk handläggare, dialog och fredsmedling. Tjänsten är en särskild visstidsanställning på 12 månader, med start så snart som möjligt eller enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm eller Sandö. I arbetet ingår utrikesresor, särskilt till västra Balkan. Registerkontroll kan komma att genomföras på slutkandidat enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. 

Vänligen inkom med din fullständiga ansökan senast 15 april, innehållande CV, ansökningsbrev och relevanta intyg som styrker ditt CV.   

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp. 

 

Rollens innehåll:  

Maja Jakobsson, Enhetschef // +46 10?456 23 27 

Frågor gällande rekryteringsprocessen:  

HR-partner Daniel Hallström // daniel.hallstrom@fba.se 

Facklig representant Saco-S:  

Annika Folkesson // annika.folkesson@fba.se 

 

Om oss 

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling. 

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Tematiskt handläggare dialog/medling, Östeuropa och västra Balkan (Vik)

Handläggare, offentlig förvaltning/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Mar 28
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA. 

Dina arbetsuppgifter 

Du kommer att arbeta som tematisk handläggare inom dialog och fredsmedling på Enheten för Östeuropa och västra Balkan. Enheten håller bland annat ihop FBA:s arbete i västra Balkan, och i centrum för detta står uppdraget inom Sveriges strategi för regionalt utvecklingssamarbete 2021 – 2027. Din portföljs geografiska fokus kommer att vara på Västra Balkan, där just nu Bosnien Hercegovina är prioriterad kontext. Du kommer bland annat att ansvara för att utveckla, förbereda, genomföra och följa upp verksamhet som syftar till att främja försoning, konfliktförebyggande och fredsbyggande lokalt och nationellt.  

Du arbetar nära med kollegorna i FBA:s regionteam för västra Balkan, liksom med nationella partnerorganisationer och nyckelaktörer. I dina uppgifter ingår bland annat att:  


• Designa, förbereda och facilitera utbildningar, workshops och dialoger 
• Rådge och stödja partners, deltagare och nyckelaktörer, i olika processer för att främja förtroende och fredsbyggande processer 
• Främja FBA:s relevanta nätverk i regionen, samt stärka ett nära partnerskap med bosniska samarbetspartners 
• Följa upp verksamheten för resultatrapportering och erfarenhetshantering 

Notera att FBA för tillfället har ytterligare en tjänst med liknande uppgifter och roll.  

Din profil 

Kvalifikationer 


• Akademisk samhällsvetenskaplig examen (ex. inom fred och konfliktkunskap eller statsvetenskap) eller annan relevant utbildning som FBA bedömer som likvärdig 
• Kunskap om samt erfarenhet av arbete med freds- säkerhets- och utvecklingsfrågor i/med konflikt- eller postkonfliktländer. Denna kunskap och erfarenhet är med fördel flerårig samt med fokus på konfliktförebyggande, fredsbyggande, dialog, försoning, demokratisk samhällsstyrning och/eller klimatrelaterade säkerhetsrisker.  
• Erfarenhet av arbete med praktiska verktyg såsom processdesign, utbildning, rådgivning, och facilitering, och/eller annan form av kapacitetsutveckling eller partnerstöd inom fred och säkerhet 
• God förmåga att etablera och utveckla bilaterala och internationella nätverk och förtroendefulla partnerskap  
• Mycket goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift 
• Goda kunskaper i svenska 

Meriterande  


• Kunskap om, och relevant erfarenhet från, i första hand från västra Balkan och Bosnien och Hercegovina, i andra hand Östeuropa? 
• Mycket god faciliteringsförmåga och flerårig erfarenhet av att designa och facilitera fredsbyggande-processer och/eller (deltagarcentrerad) kapacitetsutveckling  
• Erfarenhet av resultatbaserat arbete, företrädesvis inom fredsbyggande och/eller internationellt utvecklingssamarbete  
• Kunskap i språk relevanta för de aktuella regionerna (i första hand västra Balkan, i andra hand Östeuropa) 

Arbetet innehåller många personkontakter, och utgår från ett nära partnerskap med nationella partners och aktörer i regionen, och det är därför viktigt att du är kommunikativ och har en mycket god samarbetsförmåga. Arbetet ställer stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll.   

Du har god förmåga att ta in och orientera dig i en större mängd information, och att skriftligen framställa relevanta analyser. Du är strukturerad och har förmåga att planera, organisera och prioritera ditt arbete så att det blir tidseffektivt och kvalitativt.  

Du har förmåga att pedagogiskt presentera information, och känner dig trygg med att facilitera/leda olika typer av workshops för olika målgrupper.  

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.  

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång  

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som tematisk handläggare, dialog och fredsmedling. Tjänsten är ett vikariat till och med 25 oktober 2025, med start så snart som möjligt eller enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm eller Sandö. I arbetet ingår utrikesresor, särskilt till västra Balkan. Registerkontroll kan komma att genomföras på slutkandidat enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. 

Vänligen inkom med din fullständiga ansökan senast 15 april, innehållande CV, ansökningsbrev och relevanta intyg som styrker ditt CV.   

 

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp. 

 

Rollens innehåll:  

Maja Jakobsson, Enhetschef // +46 10?456 23 27 

Frågor gällande rekryteringsprocessen:  

HR-partner Daniel Hallström // daniel.hallstrom@fba.se 

Facklig representant Saco-S:  

Annika Folkesson // annika.folkesson@fba.se  

 

Om oss 

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling. 

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Tematisk handläggare - DDR, med fokus på Demokratiska Republiken Kongo.

Handläggare, offentlig förvaltning/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Mar 28
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Dina arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta som tematisk handläggare på FBA:s enhet för Afrika med specifikt fokus på Demokratiska Republiken Kongo (DRK) och insatser inom strategin för Sveriges regionala utvecklingssamarbete med Afrika. Det kan också bli aktuellt att gå in och stödja andra närliggande processer i andra landkontexter vid behov.

I dina arbetsuppgifter ingår att tillsammans med kollegor i land/regionteam identifiera, utveckla samt driva insatser med fokus på avväpnings-, demobiliserings- och återintegreringsprocesser (DDR).  

För att kunna bidra till FBA:s land och regionteam har du gedigen erfarenhet från att arbeta i frankofona Afrika samt kan arbeta obehindrat på franska. Du har erfarenhet av att arbeta nära lokala, nationella samt regionala aktörer samt utveckla koncept och kapacitet i DDR-processer. Särskilt meriterande är erfarenhet från arbete i DRK och i Stora Sjöregionen.

I arbetet ingår även att stärka befintliga samarbeten med FN, EU och regionala/lokala partners samt att utveckla dina egna nätverk.

Regelbundna resor till DRK samt olika kontexter inom ramen för FBA:s regionala Afrikaarbete ingår i tjänsten.

Din profil

Kvalifikationer


• Akademisk examen inom statsvetenskap, juridik, eller freds- och konfliktkunskap, eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
• Mångårig erfarenhet av att arbeta med DDR-processer och metoder
• Erfarenhet av att arbeta med stabiliseringsprocesser i frankofona Afrika
• Erfarenhet av att arbeta i, samt samarbeta med, multilaterala organisationer så som FN och EU
• Erfarenhet av att själv planera och implementera insatser och processer i komplex med ett stort antal aktörer
• Mycket goda kunskaper i franska och engelska i såväl tal som skrift.

Meriterande


• Erfarenhet av att arbeta med frågor som är specifikt kopplade till tematiken Return, Reintegration och Recovery (RRR) i DRK samt Stora sjöområdet
• Kunskap och praktisk erfarenhet av att arbeta med interventioner kopplat till Community Violence Reduction (CVR)
• Relevant arbetslivserfarenhet från svensk statlig arbetsgivare

Arbetet ställer stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll med god förmåga att implementera och driva verksamhet självständigt i svåra kontexter.

Arbetet innehåller också många personkontakter, och det är därför viktigt att du är lyhörd, kommunikativ, har god samarbetsförmåga och förmåga att kompromissa. Det är också viktigt att kunna planera och genomföra verksamhet på ett strategiskt sätt.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. 

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som tematisk handläggare. Tjänsten är en tillsvidareanställning med start enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm eller Sandö.

I arbetet förväntas du kunna resa till DRK samt andra kontexter inom ramen för FBA:s regionala Afrikaverksamhet.

Registerkontroll kan komma att genomföras på slutkandidat enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Välkommen med fullständig ansökan, innehållande CV, ansökningsbrev och andra relevanta intyg - senast den 14:e april

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

 

Rollens innehåll:

Enhetschef Tobias Petrelius // +46 722377013

Allmänna frågor om rekryteringsprocessen:

HR-verksamhetspartner Daniel Hallström´// daniel.hallstrom@fb.se 

Facklig representant Saco-S:

Annika Folkesson // annika.folkesson@fba.se

 

 

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Tematisk handläggare Somalia (vik)

Handläggare, offentlig förvaltning/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Mar 28
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Dina arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta som tematisk handläggare på FBA:s enhet för Afrika med fokus på arbetsområdena Unga Fred och Säkerhet (UFS) och Säkerhets Sektor Reform (SSR) inom ramen för FBA:s arbete i Somalia. Arbetet bedrivs i samarbete med kollegor i FBA:s Somaliateam och leds av en landansvarig kollega.

Enheten för Afrika arbetar med kontextanpassat stöd till lokala, nationella och multilaterala afrikanska aktörer samt till lokalt drivna statsbyggande, konfliktförebyggande och fredsbyggande processer. Detta sker genom utbildning, rådgivning samt specifikt tekniskt stöd inom FBA:s olika expertområden.

FBA:s verksamhet i Somalia har idag ett flertal resurskrävande och upparbetade spår inom UFS och SSR som innebär att rådge och erbjuda kontextanpassat stöd i större nationella dialog och statsbyggande processer så som grundlagsbygganing, försoning och val. Fokus ligger på att utveckla kapaciteten bland unga och säkerhetsaktörer att genomföra deltagarbaserade, generationsöverskridande och jämställdhetsintegrerade inlärnings och förändringsprocesser.

 

I dina arbetsuppgifter ingår att administrera, utbilda, rådge och processtödja samt att utveckla metod- och policystöd. Du planerar, genomför, dokumenterar och följer upp kompetenshöjande insatser som riktar sig till olika målgrupper i linje med verksamhetens mål och inriktning. I rollen ingår också processledning som relaterar till säkerhetsaktörer och säkerhetssektorreform i konflikt eller postkonfliktkontext och jämställdhetsintegrering.

 

I arbetet ingår även att stärka befintliga samarbeten med lokala och internationella aktörer och att utveckla egna nätverk. Gedigen landkontexterfarenhet är viktig för att kunna bidra till teamets arbete.

Regelbundna resor till Somalia ingår i tjänsten.

 

Din profil

Kvalifikationer


• Akademisk examen inom statsvetenskap, juridik eller freds- och konfliktkunskap, eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
• Erfarenhet av fredsbyggande arbete, företrädesvis fokuserat på UFS och SSR i internationella insatser och/eller i konfliktländer
• Erfarenhet av deltagarbaserade förändringsprocesser i konflikt- eller postkonfliktländer samt att själv implementera samt driva insatser i komplex miljö
• Erfarenhet av konceptutveckling, kapacitetsutveckling och processdesign.
• Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift.

Meriterande


• Erfarenhet av att arbeta med, eller i, Somalia
• Erfarenhet av att stödja ungas politiska deltagande samt egenorganisering i konfliktkontexter
• Erfarenhet av analytiskt arbete och rådgivning, gärna med fokus på inkluderande politiska processer inom freds- och konfliktfrågor
• Erfarenhet av resultatbaserat arbetssätt
• Relevant arbetslivserfarenhet från statlig arbetsgivare
• Ytterligare språkkunskaper

 

Rollen kräver ett flexibelt förhållningssätt, god förmåga att prioritera och leverera enligt överenskommelse. I ditt arbete har du förmåga att arbeta självständigt och du är resultatorienterad i din yrkesroll. Du har en god analytisk förmåga, men är också konsultativ och bidrar till att hitta alternativa vägar framåt i en komplex och ständigt föränderlig kontext. Du har förmåga att agera strategiskt i planering, genomförande och uppföljning ur ett helhetsperspektiv.

Arbetet innehåller också många personkontakter, och det är därför viktigt att du är lyhörd, kommunikativ, har god samarbetsförmåga och förmåga att kompromissa. Det är också viktigt att kunna planera och genomföra verksamhet på ett strategiskt sätt. Du agerar rådgivande och genom dialog med motpart omvandlar du den egna kunskapen till kunskap och insikter som höjer mottagarens nivå och förståelse.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

 

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. 

 

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som tematisk handläggare. Tjänsten är ett vikariat på ett år med eventuell möjlighet till förlängning. Start enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm eller Sandö.

Registerkontroll kan komma att genomföras på slutkandidat enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Välkommen med din ansökan, innehållande CV, ansökningsbrev och relevanta intyg – senast 14 april

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

 

Rollens innehåll:

Cecilia Bylesjö // 072 - 232 25 16

Frågor gällande rekryteringsprocessen:

Daniel Hallström // daniel.hallstrom@fba.se

Facklig representant:

Annika Folkesson // annika.folkesson@fba.se

Om oss

 

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Specialist inom rättighetsbaserad samhällsstyrning

Handläggare, offentlig förvaltning/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Mar 11
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA. 

Enheten för demokrati och samhällsstyrning arbetar med att stärka inkluderande institutioner och processer för hållbar samhällsstyrning i konflikt och postkonfliktländer. Enheten ansvarar för att upprätthålla myndighetens kompetens inom mänskliga rättigheter och ett rättighetsbaserat förhållningssätt till arbetet med fred och säkerhet. Inom ramen för fred och säkerhet, arbetar enheten med strukturellt konfliktförebyggande, statsbyggande, stabilisering, reformering av säkerhetssektorn och rättstatsuppbyggnad. Mänskliga rättigheter utgör grunden för enhetens verksamhet som ett konfliktförebyggande och fredsbyggande instrument. Arbetet syftar till att förbygga, hantera och minska våldsnivåer i konfliktsituationer samt främja mänsklig säkerhet och en rättighetsbaserad samhällsstyrning. Enheten har haft ett särskilt fokus på deltagande i beslutsprocesser inom den statliga förvaltningen och kontakterna mellan statliga och icke-statliga aktörer, med fokus på rättsstatsuppbyggnad.

Vi arbetar med multilaterala partners såväl som nationella partners inom ramen för de strategier för utvecklingssamarbete som regeringen har gett FBA i uppdrag att genomföra i utvalda länder. Särskilt fokus ligger på att stärka det svenska medlemskapet i organisationer som svarar för den europeiska säkerhetsordningen.

Dina arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta som specialist på enheten för demokrati och samhällsstyrning. I dina arbetsuppgifter ingår att analysera förfrågningar och utveckla insatser som möter partnerorganisationernas behov och FBA:s strategiska inriktning. Du kommer att ansvara för tematik- och metodutveckling samt processdesign inom området samhällsstyrning och rättsstatsuppbyggnad i konflikt- och postkonfliktländer. Det tematiska stödet kan innebära att hålla i genomförandet av aktiviteter gentemot FBA:s partners, och därigenom ansvara för den pedagogiska ansatsen. Det kan också innebära att bidra till rapporter eller att bistå med forskningsunderlag.  

Tjänsten innebär nära samarbete med kollegor inom enheten. Inom ramen för geografiska och tematiska strategiuppdrag sker även arbetet tillsammans med övriga kollegor på myndigheten. Det kan handla om operativt stöd och rådgivning till nationella partners i enskilda länder såväl som till internationella organisationer, särskilt stödet till EU:s gemensamma säkerhet och försvarspolitik (GSFP). För närvarande pågår också ett samarbete med FN (UNDP), vilket bland annat innefattar utveckling av konceptet rättighetsbaserad samhällsstyrning och vidare planering, genomförande och utvärdering av utbildningsinsatser. Andra arbetsuppgifter inom enheten och myndighetens verksamhet kan tillkomma. 

Din profil

Kvalifikationer


• Mångårig erfarenhet av stöd till rättighetsbaserad samhällsstyrning inklusive arbete med rättsstatsuppbyggnad och mänskliga rättigheter i konfliktdrabbade miljöer
• Kunskap om internationellt freds- och säkerhetsarbete
• Erfarenhet av arbete med rådgivande och faciliterande uppdrag för förändringsarbete
• Erfarenhet av att självständigt och i samarbete med andra planera, genomföra och följa upp verksamhet, företrädesvis i en internationell konfliktkontext
• Mycket goda kunskaper engelska i såväl tal som skrift, samt grundläggande i svenska

Meriterande


• Erfarenhet av systembyggande och inkluderande samhällsstyrningsprocesser. Exempelvis operativ erfarenhet av förvaltning, med förmågan att applicera politisk/strategiska perspektiv
• Kunskap om multilaterala aktörer såsom FN-systemet, EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik eller Nato
• Erfarenhet av arbete med eller i konflikt- och/eller postkonfliktländer, alternativt flerårig vistelse i konflikt- och/eller postkonfliktländer
• Erfarenhet av att arbeta med konstitutionsprocesser 
• Erfarenhet av resultatbaserat arbetssätt
• Erfarenhet av att integrera jämställdhet i verksamheten
• Ytterligare språkkunskaper, till exempel i slaviska språk, franska, spanska eller arabiska

Arbetet ställer stora krav på initiativförmåga, flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är strategisk, analytisk och resultatorienterad i din yrkesroll. Arbetet innehåller många personkontakter, och det är därför viktigt att du är kommunikativ och har god samarbetsförmåga. Vidare är det viktigt att du har en hög nivå av språklig analytisk förmåga. Rollen ställer krav på förmågan att se helhetsperspektiv och agera på en strategisk nivå i behovsanalys, planering, genomförande och uppföljning. Du arbetar också resultatorienterat genom att säkerställa att arbetet metodiskt leder mot uppsatta mål enligt angiven riktning. Vi ser gärna att du kan hålla strukturerade anföranden och presentationer som är målgruppsanpassade. Du kommer att ingå i ett team där du dels arbetar självständigt, dels ingår i samarbeten tillsammans med kollegor. FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som specialist. Tjänsten är en tillsvidareanställning, med start enligt överenskommelse. 6 månaders provanställning tillämpas. Placeringsort är Stockholm eller Sandö, Kramfors kommun. I rollen ingår tjänsteresor, både inrikes och utrikes. Besök i så kallade högriskländer förekommer. Säkerhetsprövning kan komma att genomföras på slutkandidat enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansök senast 2 april 2024.

Rollens innehåll: Jens Schjörlien, enhetschef, +46 703 442 765
Allmänna och praktiska frågor: Sandra Bäcklund, HR verksamhetspartner, +46 70-180 69 38
Facklig representant SACO-S: Amanda Olsson Myrvik, +46 10-456 2470
Facklig representant ST: Helene Leander, +46 10-456 2393

Ansök nu

Erfaren medarbetare inom säkerhetssektorreform (SSR)

Handläggare, offentlig förvaltning/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Mar 11
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA. 

Enheten för demokrati och samhällsstyrning arbetar med att stärka inkluderande institutioner och processer för hållbar samhällsstyrning i konflikt och postkonfliktländer. Inom ramen för fred och säkerhet, arbetar enheten med strukturellt konfliktförebyggande, statsbyggande, stabilisering, reformering av säkerhetssektorn och rättstatsuppbyggnad. Mänskliga rättigheter utgör grunden för verksamheten som ett konfliktförebyggande och fredsbyggande instrument. Arbetet syftar till att förbygga, hantera och minska våldsnivåer i konfliktsituationer samt främja mänsklig säkerhet och rättighetsbaserad samhällsstyrning. Vi arbetar med multilaterala partners såväl som nationella partners inom ramen för de strategier för utvecklingssamarbete som regeringen har gett FBA i uppdrag att genomföra i utvalda länder. Särskilt fokus ligger på att stärka det svenska medlemskapet i organisationer som svarar för den europeiska säkerhetsordningen. Enheten ansvarar för FBA:s uppdrag att ta fram förslag på hur myndigheten kan bidra till säkerhetshöjande verksamhet i tredje länder inom området hybrida hot, cybersamarbete och flödessäkerhet, särskilt sådana åtgärder som genomförs inom ramen för EU och Nato. Uppdraget presenteras i maj och därefter förväntas myndigheten utveckla ytterligare kapacitet att stötta säkerhetshöjande insatser i sina partnerländer.   

Dina arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta som handläggare på enheten för demokrati och samhällsstyrning. I dina arbetsuppgifter ingår att analysera förfrågningar och utveckla insatser som möter partnerorganisationernas behov och FBA:s strategiska inriktning. Du arbetar självständigt och tillsammans med kollegor med att planera, designa, genomföra, dokumentera och följa upp aktiviteter som syftar till att stärka den demokratiska styrningen av säkerhetssektorn. Du genomför kontext- och konfliktanalyser och utvecklar förslag på insatser inom demokratisk samhällsstyrning, med särskilt fokus på säkerhetssektorns roll. I arbetet ingår även att stärka befintliga samarbeten med partners och att utveckla egna nätverk. Uppdraget kräver en hög grad av förståelse kring de politiska dimensionerna av säkerhetssektorreform. Du förväntas bidra till utvecklingen av enhetens övergripande kompetensområde, demokrati och samhällsstyrning.

Tjänsten innebär nära samarbete med kollegor inom enheten. Inom ramen för geografiska och tematiska strategiuppdrag sker även arbetet tillsammans med övriga kollegor på myndigheten. Det kan handla om stöd till nationella partners i enskilda länder såväl som till internationella organisationer. Andra arbetsuppgifter inom enheten och myndighetens verksamhet kan tillkomma.

Din profil

Kvalifikationer


• Mycket god erfarenhet av SSR (säkerhetssektorreform) med särskilt fokus på demokratisk styrning av säkerhetssektorn
• Kunskap om internationellt freds- och säkerhetsarbete
• Erfarenhet av att självständigt och i samarbete med andra planera, genomföra och följa upp verksamhet, företrädesvis i en internationell konfliktkontext
• Mycket goda kunskaper i engelska i såväl tal som skrift, samt grundläggande kunskaper i svenska

Meriterande


• Erfarenhet av arbete med eller i konflikt- och/eller postkonfliktländer, alternativt flerårig vistelse i konflikt- och/eller postkonfliktländer
• Goda kunskaper om, och erfarenhet av, arbete med vuxenpedagogik, inklusive praktisk tillämpning av olika pedagogiska metoder för vuxenlärande
• Goda kunskaper om, och erfarenhet av, arbete med rådgivande och faciliterande uppdrag för förändringsarbete
• Kunskap om multilaterala aktörer såsom FN-systemet, EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik eller Nato
• Erfarenhet av resultatbaserat arbetssätt
• Erfarenhet av att integrera jämställdhet i verksamheten
• Erfarenhet av att arbeta med konstitutionsprocesser
• Ytterligare språkkunskaper, till exempel i slaviska språk, franska, spanska eller arabiska

Rollen ställer krav på förmågan att se helhetsperspektiv och agera på en strategisk nivå i behovsanalys, planering, genomförande och uppföljning. Du arbetar också resultatorienterat genom att säkerställa att arbetet metodiskt leder mot uppsatta mål enligt angiven riktning. Du kommer att ingå i ett team där du dels arbetar självständigt, dels ingår i samarbeten tillsammans med kollegor. Du är konsultativ och har en mycket god samarbetsförmåga. Du har god förmåga att omsätta idéer till praktik, och du kan också förmedla dem till andra. Vi ser gärna att du kan hålla strukturerade anföranden och presentationer som är målgruppsanpassade.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss. 

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som tematisk handläggare. Tjänsten är ett vikariat till och med 30 juni 2025, med start enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm eller Sandö, Kramfors kommun. I rollen ingår tjänsteresor, både inrikes och utrikes. Besök i så kallade högriskländer förekommer. Säkerhetsprövning kan komma att genomföras på slutkandidat enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansök senast 2 april 2024.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Rollens innehåll: Jens Schjörlien, enhetschef, +46 703 442 765
Allmänna och praktiska frågor: Sandra Bäcklund, HR verksamhetspartner, +46 70-180 69 38
Facklig representant SACO-S: Amanda Olsson Myrvik, +46 10-456 2470
Facklig representant ST: Helene Leander, +46 10-456 2393

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Kontorsvärd

Kontorsvaktmästare
Läs mer Mar 11
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Dina arbetsuppgifter

I rollen som kontorsvärd skapar du förutsättningar för trivsel genom att upprätthålla allmän ordning och reda i det dagliga livet på vårt kontor i Stockholm. Du har kontakt med vår hyresvärd och våra serviceleverantörer, säkerställer att kontorsmaterial är lättillgängligt och påfyllt samt hanterar post/paket. Enklare underhållsarbeten/felavhjälpande servicearbeten kan förekomma. Du bistår vår IT-funktion (som sitter på vårt Sandökontor) med att till exempel lämna ut IT-utrustning och telefoner till medarbetare och byta ut skärmar och övrig utrustning vid behov. Rollen har en del administrativa inslag så som att skapa och underhålla listor och översikter. Du bevakar serviceavtal som löper ut och agerar beställare vid upphandling av nya. Vissa utvecklingsaktiviteter inom rollens ansvarsområde förekommer, där du tar fram förslag på hantering och bereder enligt rutin. Du kan också komma stödja den egna avdelningen med vissa administrativa uppgifter, till exempel mötesbokningar och -anteckningar eller stöd inför och under utbildningar.

Din profil

Kvalifikationer


• Erfarenhet av arbete inom serviceyrke
• Erfarenhet av administrativt arbete
• Goda kunskaper i Microsoft 365-programmen
• Goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift

Meriterande


• Erfarenhet av att framställa och implementera processer och rutiner
• Gjort inköp och/eller arbetat med avtalsuppföljning
• Varit beställare i upphandlingar
• Kunskaper om IT-utrustning och/eller AV-teknik 

Vi söker dig som kliver in i ett rum och ser vad som behöver göras för att upprätthålla en känsla av ordning och reda.  Du är serviceinriktad och söker aktivt nya, effektiva lösningar. Arbetet ställer stora krav på flexibilitet och du har förmågan att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Genom din förmåga att organisera och prioritera ditt arbete ser du till att arbetet blir gjort tidseffektivt och med kvalitet. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll. Arbetet innehåller många personkontakter, därför är det viktigt att du är kommunikativ och har god samarbetsförmåga.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning. 

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som kontorsvärd. Tjänsten är tillsvidare med start enligt överenskommelse. Provanställning tillämpas. Placeringsort är Stockholm. I arbetet ingår vissa resor mellan våra kontor. Säkerhetsprövning kan komma att genomföras på slutkandidat enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansök senast 2024-03-31.

 

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Rollens innehåll: Karolin Lindberg, tf biträdande avdelningschef, 070 574 60 16
Allmänna och praktiska frågor: Sandra Bäcklund, HR verksamhetspartner, 070-180 69 38
Facklig representant, SACO:  Felicia Forsström, 070-182 14 49
Facklig representant, ST: Helene Leander, 070-183 52 12

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Handläggare för stöd till Ukraina inom fred, säkerhet och utveckling

Handläggare, offentlig förvaltning/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Feb 29
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Dina arbetsuppgifter

Enheten för Ukraina, vid Avdelningen för bilaterala och regionala partnerskap, har det sammanhållande ansvaret för myndighetens prioritering av Ukraina. I centrum för FBA:s arbete i Ukraina står uppdraget inom regeringens strategi för uppbyggnads- och reformsamarbete med Ukraina för åren 2023 – 2027, med det övergripande målet om EU-integration.

FBA samarbetar med och ger stöd ukrainska institutioner och civilsamhällesorganisationer. Arbetet sker i nära samverkan med andra svenska myndigheter och internationella aktörer. Du kommer att vara en del av FBA:s stöd till Ukrainas uppbyggnads- och reformarbete. Strategiuppdraget är det största bilaterala uppdrag som FBA har fått i uppgift att genomföra.

I arbetsuppgifterna ingår att


• planera och praktiskt genomföra kapacitetshöjande verksamhet
• analysera och utvärdera genomförda aktiviteter som ett viktigt underlag för myndighetens resultatrapportering.
• samarbeta nära med ukrainska och internationella partners
• bidra till stärkt analys av utvecklingen i Ukraina och kontextanpassning av FBA:s insatser
• bidra till intern och extern kommunikation från genomförd verksamhet
• bidra till att hålla samman myndighetens samarbete med och i Ukraina

Arbetsuppgifterna rymmer såväl snabba leveranser som omfattande processer. Arbetsuppgifterna kan vara av både analyserande och administrativ karaktär. Du arbetar delvis i en stödjande roll i nära samverkan med kollegor.

Din profil
Kvalifikationer


• en för tjänsten relevant akademisk examen, såsom exempelvis statsvetenskap eller freds- och konfliktstudier, juridik, ekonomi eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
• god kunskap om Ukraina och erfarenhet av arbete i landet
• förmåga att självständigt skriva analyser och rapporter
• mycket god förmåga att uttrycka dig i både tal och skrift på engelska
• god förmåga att uttrycka dig i både tal och skrift på svenska
• tala och skriva i första hand ukrainska eller andra hand ryska på proffesionell nivå. 

Meriterande


• minst 3 års erfarenhet av likvärdigt arbete inom offentlig/privat verksamhet eller från civilsamhället.
• kunskap om resultatbaserad planering och uppföljning av biståndsinsatser.
• kunskap om något eller flera av följande kunskapsområden: konfliktförebyggande arbete och dialog och medling; jämställdhet; kvinnor, fred och säkerhet; säkerhetssektorreform; återintegrering av f.d. stridande.

Du har god förmåga att ta in och orientera dig i en större mängd information. Du har vidare förmåga att tänka kritiskt och synliggöra alternativa vägar framåt.

Du är strukturerad och har förmåga att planera, organisera och prioritera ditt arbete så att det blir tidseffektivt och kvalitativt. Du sätter upp och håller deadlines.

Arbetet ställer stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll. Rollen innehåller många personkontakter, och det är därför viktigt att du är kommunikativ och har god samarbetsförmåga. 

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina funktionella kompetenser som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning. Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång.

Tjänsten är en tidsbegränsad anställning (särskild visstidsanställning) under ett år. Tillträde snarast. Säkerhetsprövning kan komma att genomföras i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Tjänsteresor till Ukraina och närområdet kan förekomma. Placeringsort Stockholm alternativt Sandö/Kramfors.

Ansökan ska bestå av CV och ansökningsbrev, där du motiverar varför du är lämplig för tjänsten. Det är också önskvärt att du bifogar underlag och intyg som styrker ditt CV.

Vänligen inkom med ansökan senast 2024-03-24.  

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Frågor om rollens innehåll:

Johanna Gårdmark, enhetschef för Ukraina. +46 76 136 22 78.

Frågor gällande rekryteringsprocessen:

Daniel Hallström FBA HR, daniel.hallstrom@fba.se

Facklig representant:

Vilhelm Fritzon, lokala Saco-S, +46 10 190 10 68

Ansök nu

Säkerhetschef

Säkerhetschef
Läs mer Feb 26
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Som säkerhetschef, tillika säkerhetsskyddschef, har du en nyckelroll för att främja en god säkerhetskultur i myndigheten. Du ingår i enheten för Förvaltning, IT och säkerhet. Rollen innebär inte ett personalansvar men du arbetsleder ett team med två säkerhetshandläggare. Du samordnar efterlevnaden av säkerhetsskyddslagstiftning, informationssäkerhetslagstiftning och andra relevanta policys och regelverk, utvecklar det systematiska säkerhetsarbetet samt föreslår förbättringar. Allt i nära samarbete med t.ex. IT-samordnare, signalskyddschef, myndighetsjurist och dataskyddsombud.

Resesäkerhet är ett centralt område för myndigheten och du samverkar brett i myndigheten i dessa frågor. I dina arbetsuppgifter ingår att genomföra fältsäkerhetsresor till medel- och högriskländer samt att göra bedömningar, föreslå riskminimerande åtgärder och hålla genomgångar och utbildningar för medarbetare som arbetar i dessa miljöer. FBA:s uppdrag att bidra med civil personal till internationella fredsinsatser i regi av EU, Nato, FN och Osse kräver även ett nära samarbete med nationella och internationella myndigheter, organisationer och partners.

Ytterligare arbetsuppgifter inom myndighetens verksamhetsområde kan tillkomma.

Din profil

Kvalifikationer


• Examen inom ett för rollen relevant område, eller erfarenheter som arbetsgivaren bedömer som likvärdiga
• Flerårig erfarenhet av personalsäkerhet och resesäkerhet i internationell kontext
• Erfarenhet av arbete med informationssäkerhet och fysisk säkerhet
• Goda kunskaper om aktuell lagstiftning och standarder inom säkerhetsområdet
• Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift
• Mycket goda kunskaper i programmen i Microsoft 365

Meriterande


• Erfarenhet av säkerhetsarbete i internationell miljö, med längre stationering i land i kris-, konflikt- eller postkonfliktsituation
• Erfarenhet av, eller god kunskap om, systematiskt arbete med informationssäkerhet
• Erfarenhet av att genomföra säkerhetsprövningar, inklusive säkerhetsprövningsintervju
• Erfarenhet av att planera och/eller leda utbildningar
• Erfarenhet av att handlägga säkerhetsskyddsanalys
• Erfarenhet av krisledning
• Erfarenhet av, eller kunskap om, arbete med IT-säkerhet, cybersäkerhet och hybrida hot 

Du är analytisk och kan orientera dig i stora mängder information, dra logiska slutsatser och se orsakssamband. I ditt arbete planerar, organiserar samt prioriterar du på ett effektivt och noggrant sätt. Du har en god förmåga att arbeta självständigt. Du kan hålla strukturerade presentationer som är målgruppsanpassade, där du använder olika pedagogiska metoder på ett kreativt sätt. Arbetet ställer stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll. Arbetet innehåller många personkontakter, och det är därför viktigt att du är kommunikativ och har god samarbetsförmåga.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som specialist, tillika säkerhetsskyddschef. Tjänsten är en tillsvidareanställning med start enligt överenskommelse, provanställning om 6 månader tillämpas. Placeringsort är Stockholm eller Sandö, Kramfors kommun. I arbetet ingår resor till konflikt- och postkonfliktländer som i riskbedömningar benämns som resor som kan komma att medföra hög risk. En säkerhetsprövning kan komma att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansök senast 2024-03-17

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Rollens innehåll: Henrik Mungenast, avdelningschef Verksamhetsstöd +46 070 180 63 82
Allmänna frågor:  Sandra Bäcklund, HR Verksamhetspartner  +46 10-490 32 18

Fackliga representanter:
SACO-S, Felicia Forsström, +46 10 456 24 97
ST, Jörgen Handling, +46 10 456 24 53

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling. FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Tematisk handläggare EU-enheten

EU-handläggare
Läs mer Mar 5
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Dina arbetsuppgifter
Nu söker vi en tematisk handläggare på EU-enheten som kommer att vara samordnare för FBA:s bidrag till EU.

I dina arbetsuppgifter ingår att ansvara för att etablera relevanta rutiner för samordning samt skapa förutsättningar för ett sammanhållet, koordinerat och relevant FBA-bidrag till EU.  Detta innebär alltifrån relevanta EU-institutioner, EU:s partnerländer, EU-delegationer, EU-sändebud eller länder med kandidatstatus. EU-samordnaren ska vidare bidra till ett ökat synliggörande av FBA:s verksamhet i dessa kontexter samt löpande genomföra omvärldsbevakning. Just nu genomför FBA en partnerskapsinriktning för EU. När den är klar kommer du även bli aktivitetsansvarig och/eller insatsansvarig i frågor som rör genomförande av EU:s civila pakt, det vill säga att stärka den civila delen av EU:s krishanteringsförmåga och skapa effektiva insatser som är flexibla och robusta för framtida utmaningar.

Eftersom en stor del av ditt arbete går ut på att samarbeta och samordna arbete med kollegor på alla FBA:s kärnavdelningar, liksom samverka med externa aktörer, kommer vi att lägga stor vikt vid din samarbetsförmåga. Prestigelöshet, lyhördhet och ödmjukhet krävs för få fatt på perspektiv och lösningar, och du behöver vara bra på att skapa relationer och bygga förtroende.

Arbetet rymmer såväl snabba leveranser som omfattande processer, både självständigt och i samverkan med kollegor. Du arbetar med planering, implementering, genomförande och utvärdering av verksamhetsnära insatser vilket medför olikartade uppgifter som kan vara av både analyserande och administrativ karaktär. Arbetsuppgifterna består också av att samla in, bearbeta och analysera data som du omsätter till underlag, rapporter och beslutsunderlag. Du deltar i beredningsarbete och samarbetar med externa parter.

Din profil

Kvalifikationer


• Akademisk examen inom det samhällsvetenskapliga området eller likvärdig utbildning som vi bedömer är relevant för tjänsten
• Erfarenhet av arbete inom EU-systemet
• Erfarenhet av arbete med EU:s civila krishantering
• God erfarenhet av policy- och analysarbete samt rapportskrivning
• Minst tre års erfarenhet av arbete med internationella frågor och/eller säkerhetspolitik
• Erfarenhet av analysarbete och rapportskrivning
• Mycket god förmåga att uttrycka dig i både tal och skrift på svenska och engelska 

Meriterande


• God förmåga i annat europeiskt språk, exempelvis spanska, franska eller tyska.
• God kunskap om EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik (CSDP)
• God kunskap om resultatbaserat arbetssätt (RBA) som metod
• Kunskap om hybrida hot och cybersäkerhet
• Erfarenhet av, eller god kännedom om, FBA:s verksamhet
• Arbete med EU-FN relationer

Du har god förmåga att ta in och orientera dig i en större mängd information och utifrån informationen dra logiska slutsatser och se orsakssamband. Du har vidare förmåga att tänka kritiskt och synliggöra alternativa vägar framåt, för att bidra till ständiga förbättringar och innovation. Du är strukturerad och har förmåga att planera, organisera och prioritera ditt arbete så att det blir tidseffektivt och kvalitativt. Detta innefattar bland annat förmåga att se hur detaljer bidrar till helheten och utifrån detta vara noggrann och arbeta systematiskt. Du sätter upp och håller deadlines. Du har vidare en språklig analytisk förmåga. Du förstår komplicerade språkliga underlag, både talade och skrivna, och producerar egna dokument av hög kvalitet. Samt har god språklig noggrannhet.

Arbetet ställer stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll. Arbetet innehåller många personkontakter, och det är därför viktigt att du är kommunikativ och har förmåga att samarbeta på ett effektivt och lyhört sätt, både internt och externt, genom att bygga goda och hållbara relationer samt underhålla dessa.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss. 

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som tematisk handläggare. Tjänsten är en fast anställning med start enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm. I arbetet ingår utrikesresor, Säkerhetsprövning kan komma att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. 

Ansök senast torsdag 14 mars.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Rollens innehåll: Katarina Hellström Thorsell, enhetschef, EU-enheten +46 70 182 55 58
Allmänna och praktiska frågor: Sandra Bäcklund, HR verksamhetspartner +46  70-180 69 38
Facklig representant SACO: Vilhelm Fritzon +46 70-106 32 91
Facklig representant ST: Helene Leander +46 70-183 52 12 

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Administratör sekonderingar och valobservation

Personaladministratör
Läs mer Feb 17
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.
Bli en nyckelspelare som administratör på FBA i Stockholm!

Vill du jobba i en meningsfull roll där varje dag erbjuder nya utmaningar och möjligheter att påverka internationell fred, säkerhet och utveckling? Hos FBA får du chansen att vara en del av ett dynamiskt och engagerat team där pulsen är hög och där samarbetet står i centrum. 

Din profil

Vi söker dig som idag jobbar i en administrativ roll, kanske inom offentlig sektor och kanske med internationella inslag.  Vi ser att ditt arbetssätt präglas av en hög grad av självständighet, flexibilitet och service och att du motiveras av det lagarbete som verksamheten kräver. Du har en förmåga att ta initiativ att vara lyhörd för andras behov och för snabba omställningar. Ett ibland högt arbetstempo ställer krav på god förmåga att organisera, planera och prioritera. Vi ser att du är van att arbeta digitalt där Office-paketet och andra digitala verktyg är naturliga hjälpmedel för dig. Rollen kan innebära resor till länder där väpnad konflikt pågår. Det innebär att kraven på gott omdöme och god samarbetsförmåga är särskilt höga.

Dina arbetsuppgifter

Tjänsten är placerad på Enheten för sekonderingar och valobservation som ansvarar för myndighetens bemanningsverksamhet till internationella freds- och valobservationsinsatser. Vi erbjuder en bred roll med ansvar för de administrativa processerna inom enhetens bemanningsuppdrag och för det löpande enhetsarbetet. Rollen innebär mycket kontakt med kollegor och samarbetspartners, både i Sverige och internationellt. I din roll som enhetsadministratör kommer du bland annat ansvara för och hantera personaladministrativa processer och sammanställa statistik i myndighetens rapportering och uppdrag. Du stödjer det praktiska genomförandet av konferenser, möten och andra verksamhetsaktiviteter både fysiskt och digitalt. Du förväntas också utveckla och uppdatera administrativa rutiner gemensamt med kollegorna på myndigheten.

Dina kvalifikationer


• Du har en akademisk examen relevant för tjänsten, eller motsvarande erfarenhet som arbetsgivaren bedömer som likvärdigt


• Du har flera års erfarenhet i en administrativ roll med ansvar att driva och utveckla processer


• Du har mycket goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift då kommunikation med samarbetsparter i Sverige och internationellt är en viktig del av arbetet


• Du är bekväm att arbeta i en digital miljö och har vana att arbeta med Office-paketet och andra digitala verktyg och system

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning. 

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som administratör. Tjänsten är tills vidare med start enligt överenskommelse, företrädesvis så snart som möjligt. Vi tillämpar 6 månaders provanställning. Placeringsort är Stockholm.

Registerkontroll kan komma att genomföras på slutkandidat enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansök Nu

Urval sker löpande, så vänta inte med din ansökan!

Sista ansökningsdatum är 2024-03-10.

Gör skillnad. Ansök idag och bli en del av FBA!

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Rollens innehåll: Niklas Lindskog, enhetschef för sekonderingar och valobservation +46 70–6410870

Allmänna och praktiska frågor: Sandra Bäcklund, HR verksamhetspartner +46 70-180 69 38 

Facklig representant SACO: Vilhelm Fritzon +46 70-106 32 91 

Facklig representant ST: Helene Leander +46 70-183 52 12

Ansök nu

Upphandlare

Upphandlare
Läs mer Feb 13
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Vi söker 1-2 upphandlare

Dina arbetsuppgifter

I rollen som upphandlare genomför du upphandlingar, förnyade konkurrensutsättningar etc., främst inom ram för Lag om offentlig upphandling (LOU), tillsammans med beställare från verksamheten. Upphandlingar sker inom ett brett område och innefattar bl.a. konsulttjänster med tonvikt på internationell verksamhet i bistånds- och utvecklingsländer, teknisk utrustning, förbrukningsvaror och inredning. Du är också ett stöd till verksamheten i inköpsrelaterade frågor. I det löpande arbetet arbetar du med ständiga förbättringar.

Utöver detta tillkommer utvecklingsinriktade aktiviteter. Dessa varierar men kan t.ex. vara att effektivisera användandet av det digitala upphandlingsverktyget, utveckla arbetet med E-handel, bidra till myndighetens miljöarbete (på upphandling-/inköpsområdet) och arbeta med informationssatsningar i myndigheten. Andra uppgifter inom ramen för enhetens verksamhet kan tillkomma.

Din profil

Kvalifikationer


• Eftergymnasial examen relevant för tjänsten, eller motsvarande kunskaper och erfarenheter som arbetsgivaren bedömer som likvärdigt
• Erfarenhet av att självständigt genomföra olika typer av upphandlingar
• Erfarenhet av arbete i upphandlingssystem
• Kunskaper om LOU
• Goda kunskaper i Office-paketet
• Mycket goda kunskaper i svenska och goda kunskaper i engelska i såväl tal som skrift

Meriterande


• Erfarenhet av arbete i offentlig verksamhet
• Erfarenhet av att arbeta med utveckling av styr- och stöddokument inkl. implementering av arbetssätt därefter
• Erfarenhet av upphandlingar av internationella konsulter, på engelska
• Erfarenhet av e-handel
• Erfarenhet av arbete i E-avrop
• Erfarenhet av IT-upphandlingar
• Kunskap om säkerhetsskyddad upphandling
• Ytterligare språkkunskaper

Arbetet ställer stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll. Du har mycket god förmåga att strukturera och prioritera i ditt arbete. Arbetet innehåller många personkontakter och ställer därmed krav på att du är kommunikativ, serviceinriktad och har en mycket god samarbetsförmåga.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som upphandlare. Tjänsterna är tillsvidare med start enligt överenskommelse, provanställning tillämpas. Placeringsort är Sandö eller Stockholm beroende på vad som passar dig bäst. I arbetet ingår inrikes resor mellan kontoren. Tjänsten är säkerhetsklassad, säkerhetssamtal och registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansök senast 2024-03-06.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Rollens innehåll: Karolin Lindberg 0705746016

Allmänna och praktiska frågor: Maria Lindqvist 070-185 65 33

Facklig representant: Felicia Forsström 070-182 14 49

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Tematisk handläggare på enheten för Asien, Mellanöstern och Latinamerika

Handläggare, offentlig förvaltning/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Feb 19
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.
Nu söker enheten för Asien, Mellanöstern och Latinamerika vid avdelningen för Bilaterala Partnerskap en ny medarbetare. Vill du ha ett stimulerande och utvecklande arbete som har tydlig internatioell profil kanske denna tjänst är något för dig?

Dina arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta som handläggare på enheten för Asien, Mellanöstern och Latinamerika vid avdelningen för Bilaterala Partnerskap. I dina arbetsuppgifter ingår att tillsammans med landansvarig för Colombia och kollegorna i landteamet, samt övriga berörda inom myndigheten, utveckla, implementera och följa upp verksamhet kopplat till stöd för fredsprocessen i Colombia.  Rollen innebär att du samordnar stöd till centrala aktörer i Colombia, planerar för aktiviteter såsom rådgivning och kapacitetsutvecklande workshops samt genomför dessa på plats i Colombia. Rollen innebär också att nära följa utvecklingen i Colombia avseende fredsprocessen, samt bidra till att stärka befintliga samarbeten och utveckla kontakter med för arbetet relevanta aktörer, inte minst inom Team Sweden.

Du bidrar också till övrig verksamhet inom landteamet samt vid behov, övriga enheten och avdelningen.

 

Din profil

Kvalifikationer


• Universitetsutbildning inom statsvetenskap, freds-och konfliktvetenskap eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som relevant
• Goda kunskaper om och erfarenhet av arbete i faktiska fredsprocesser
• God förmåga och erfarenhet av att planera och genomföra workshops, möten och andra aktiviteter med pedagogiskt upplägg i en jämförbar kontext
• God förmåga och erfarenhet av att självständigt, och i samarbete med kollegor facilitera möten och workshops i politiskt känsliga sammanhang
• Minst 3 års arbetslivserfarenhet av att verka operativt i och med kontext som präglas av väpnad konflikt
• Mycket goda kunskaper i spanska (flytande)

Meriterande


• God kännedom om och arbetslivserfarenhet från svensk utrikesförvaltning
• Tematisk kunskap inom ytterligare relevanta områden såsom jämställdhet samt avväpning, demobilisering och återanpassning
• God förmåga och erfarenhet av att författa rapporter för intern och extern information

Arbetet ställer mycket stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Arbetets karaktär kräver att du ibland på mycket kort varsel är beredd att resa till Colombia för genomförande av verksamhet. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll. Arbetet innehåller många personkontakter, och det är därför viktigt att du har en väl utvecklad kommunikativ förmåga. Vidare behöver du vara analytisk för att kunna ta del av en stor mängd material, och utifrån det dra slutsatser och sammanfatta viktig information. Arbetet ställer också stora krav på att du är strukturerad för att kunna planera verksamhetens olika delar och balansera målgruppens behov mot tillgängliga resurser.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som tematisk handläggare. Tjänsten är en tillsvidareanställning där vi gärna ser att du kan tillträda tjänsten snarast. Placeringsort är Stockholm. I arbetet ingår regelbundna resor, främst till Colombia. Säkerhetsprövning kan komma att genomföras på slutkandidat enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

 

Du är välkommen att söka tjänsten tom den 25 februari. Inkom med CV och personligt brev - i vilket du motiverar varför du är lämplig för tjänsten. Bifoga även underlag och intyg som styrker ditt CV.

 

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Frågor om rollens innehåll:

Enhetschef Anna Widepalm // +46 72-237 78 01

Frågor gällande rekryteringsprocessen:

HR-partner Daniel Hallström // daniel.hallstrom@fba.se

Facklig representant:

Vilhelm Fritzon // +46 70-106 32 91

Ansök nu

Specialist inom fred, säkerhet och utveckling. Ambassadplacering i Kiev.

Handläggare, offentlig förvaltning/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Feb 3
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Dina arbetsuppgifter

Enheten för Ukraina har det sammanhållande ansvaret för myndighetens arbete i och med Ukraina.  I centrum för FBA:s arbete i Ukraina står uppdraget inom regeringens strategi för uppbyggnads- och reformsamarbete med Ukraina för åren 2023 – 2027, med det övergripande målet om EU-integration. FBA har i uppdrag att bidra till säkerhet och stabilisering samt mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och jämställdhet. Strategiuppdraget är det största bilaterala uppdrag som FBA har fått i uppgift att genomföra.  

Enheten för Ukraina söker en person som ska arbeta med genomförandet av verksamhet kopplat till FBA:s stöd till Ukrainas uppbyggnads- och reformarbete. Tjänsten är placerad vid Sveriges ambassad i Kiev. Arbetet utförs i nära samverkan med kollegor på ambassaden och i Stockholm. 

I din roll verkar du för att skapa goda förutsättningar för FBA:s arbete i Ukraina. Särskilt prioriterat är att:


• bygga och underhålla myndighetens kontaktnät med lokala och internationella aktörer, samt identifiera potentiella samarbetspartners.
• tillsammans med enheten för Ukraina och i dialog med Sveriges ambassad i Kiev, utveckla, stödja och genomföra insatser som möter centrala behov hos ukrainska och internationella partners.
• genom god kontextförståelse bidra till stärkt analys av utvecklingen i Ukraina, och kontextanpassning av FBA:s insatser.
• vara en förstärkande länk mellan enheten för Ukraina och partners och nätverk i Ukraina.
• främja ett gott samarbete med Sverigelaget, och i första hand med Sida och kollegorna på Sveriges ambassad i Kiev.
• tillhandahålla stöd inför och under besök från FBA till Ukraina.

Din profil

Kvalifikationer


• Akademisk examen inom ett för tjänsten relevant område, t.ex. statsvetenskap eller freds- och konfliktvetenskap, eller motsvarande kompetens som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
• God kännedom om Ukraina som kan styrkas genom CV eller via intervju
• Minst 7 års arbetslivserfarenhet inom fred, säkerhet eller utveckling 
• God erfarenhet av arbete med kapacitetshöjande insatser, rådgivning och/eller policyarbete
• Mycket god förmåga att självständigt skriva analyser och rapporter av hög kvalitet 
• Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i tal såväl som i skrift

Meriterande


• Erfarenhet av arbete i Ukraina inom internationellt utvecklingssamarbete
• Goda kunskaper i första hand ukrainska eller andra hand ryska.
• Ett brett nätverk i Ukraina inom områden relevanta för tjänsten
• Erfarenhet av arbete vid myndighet i Sverige eller svensk utlandsmyndighet
• Erfarenhet av att ha arbetat för en internationell organisation
• Erfarenhet av arbete inom något eller flera av följande kunskapsområden: konfliktförebyggande arbete och dialog och medling; jämställdhet; kvinnor, fred och säkerhet; säkerhetssektorreform; återintegrering av f.d. stridande.

Då FBA verkar i en ständigt föränderlig miljö ställer arbetet stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för arbetet. Du är professionell och resultatorienterad och planerar ditt arbete så att det blir tidseffektivt och håller hög kvalitet. Då arbetsledningen sker på distans från Sverige är självledarskap och ansvarstagande för roll, arbetsuppgifter och arbetstakt/-belastning avgörande. Rollen kräver ett mycket gott omdöme, hög integritet och personlig mognad.

För att lyckas väl i rollen är det centralt att du har en mycket god samarbets- och kommunikationsförmåga. Rollen innebär en mycket stor mängd kontaktytor internt inom FBA och Sverigelaget samt externt med partners. Sammantaget ställer detta höga krav på flexibilitet och samarbetsförmåga.

Det är också viktigt att du har förmåga att arbeta analytiskt och resultatbaserat, se helhetsperspektiv och sakers långsiktiga betydelse och att du anpassar ditt agerande till detta.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina funktionella kompetenser som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Tjänsten är en tidsbegränsad anställning (URA) under ett år med möjlighet till förlängning. Preliminärt tillträde är maj 2024 eller enligt överenskommelse. Eftersom exakt datum för utplacering till Kiev är inte fastlagt önskar vi förbereda en sådan placering genom att erbjuda en plats i projektgruppen i Sverige till dess att utplacering är möjlig. På grund av säkerhetsläget är det inte möjligt med medföljande.

Tjänsteresor till Sverige och tredje land kan förekomma, liksom tjänsteresor inom regionen. Tjänsten kräver svenskt medborgarskap och säkerhetsprövning kan komma att genomföras i enlighet med bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Anställningen föregås av en hälsoundersökning.

Vänligen inkom med CV och ansökningsbrev, där du motiverar varför du är lämplig för tjänsten. Du ska också vara beredd att delge intyg och andra underlag som styrker din bakgrund och utbildning, senast vid eventuell intervju. 

Ansök senast 2024–02-25

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Frågor om rollens innehåll: Johanna Gårdmark, enhetschef för Ukraina // Telefon +46 76 136 22 78.

Allmänna och praktiska frågor: Daniel Hallström FBA HR // daniel.hallstrom@fba.se

Facklig representant: lokala Saco-S, Vilhelm Fritzon // 070-106 32 91

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling. FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Administratörer

Kursadministratör
Läs mer Feb 8
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Vi söker flera avdelningsadministratörer

Nu satsar vi på vår verksamhetsnära administration och söker därmed flera (4-5) avdelningsadministratörer. I din ansökan kommer du få uppge om det är någon avdelning du är mer intresserad av, här kan du läsa mer om avdelningarnas arbete.

Dina arbetsuppgifter

Rollen som avdelningsadministratör har två ben; administration till stöd för den operativa verksamheten samt administration till stöd för avdelningsledningen. Gemensamt för båda dessa områden är att du ger stöd och service till individer och grupper. Du bidrar med ordning och struktur och samordnar så att allt finns på rätt plats vid rätt tidpunkt. Rollen pendlar från ett arbete i bakgrunden till att ha kontakter utåt, både genom fysiska och digitala möten. Du stödjer det praktiska genomförandet av utbildningar, konferenser och andra verksamhetsaktiviteter (fysiskt och digitalt). Exempel på uppgifter är att sammanställa material, administration kring upphandling, inköp/beställningar och fakturor, visumhanteringar, diarieföring, kontraktsadministration, samt mötes-, konferens- och resebokningar. Inom ramen för dina tilldelade arbetsuppgifter förväntas du utveckla och uppdatera administrativa rutiner när behov finns. Du utgör också en aktiv del i ett nätverk av avdelningsadministratörer genom vilket verksamhetsstödet implementerar och följer upp nya/justerade processer och rutiner. Inom detta nätverk förväntas du, genom ditt verksamhetsnära perspektiv, bidra till utveckling och förädling av administrativa processer och rutiner som drivs och ägs av stödet.

Din profil

Kvalificerande


• Erfarenhet av administrativt arbete på myndighet, inklusive goda kunskaper om de krav som ställs på myndigheter, till exempel vad gäller offentlighetsprincipen och regler om offentlig upphandling
• Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift
• Goda kunskaper i och ett stort intresse för arbete med digitala verktyg

Meriterande


• Akademisk examen relevant för tjänsten
• Erfarenhet av rutiner och system (Insikt, Visma Proceedo, STRATSYS, Heroma, P360, Moodle, Teams)
• Kunskap om/erfarenhet av arbete med något av FBA:s verksamhetsområden
• Internationell erfarenhet, till exempel arbete i/med internationella organisationer eller arbete inom internationellt utvecklingsarbete med konflikt- och postkonfliktmiljöer
• Ytterligare språkkunskaper såsom franska, arabiska, spanska eller annat språk av relevans för FBA:s samarbetsländer

Arbetet ställer stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll. Arbetet innehåller många personkontakter, och det är därför viktigt att du är kommunikativ och har god samarbetsförmåga.

I rollen som avdelningsadministratör är du en nyckelperson. Ditt arbetssätt präglas av hög grad av professionalism, struktur och service. Du har en förmåga att ta initiativ och arbeta uppsökande genom att vara lyhörd för medarbetares behov. Du planerar, organiserar och prioriterar ditt arbete så att det blir tidseffektivt och kvalitativt. En god grundläggande IT-kompetens är relevant, men ännu viktigare är att du har ett intresse för att bidra till användandet och utvecklingen av digitala lösningar inom ramen för t.ex. utbildningar där du kommer agera som ”producent”. Rollen som avdelningsadministratör kan komma att innebära ett regelbundet resande till länder där väpnad konflikt pågår. Det innebär att kraven på flexibilitet, gott omdöme och god samarbetsförmåga är särskilt höga.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som avdelningsadministratör. Tjänsten är en tillsvidaretjänst med start så snart som möjligt enligt överenskommelse. Vi tillämpar 6 månaders provanställning. Placeringsort är Stockholm. I arbetet ingår vissa resor både inrikes och utrikes. Registerkontroll kan komma att genomföras på slutkandidat enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansök senast 22 februari.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Rollens innehåll:
Lisa Ljungström, biträdande avdelningschef multilaterala partnerskap, +46 70-202 58 54
Maria Oredsson, biträdande avdelningschef bilaterala och regionala partnerskap, +46 72-237 48 43
Emma Skeppström, biträdande avdelningschef konfliktförebyggande och fredsbyggande. +46 72-539 38 61

Allmänna och praktiska frågor: Sandra Bäcklund, HR verksamhetspartner +46 70-180 69 38
Facklig representant SACO: Vilhelm Fritzon +46 70-106 32 91
Facklig representant ST: Helene Leander +46 70-183 52 12

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Specialist NATO, tidsbegränsad anställning

Handläggare, offentlig förvaltning/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Jan 22
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Dina arbetsuppgifter
Sverige närmar sig Natomedlemskapet. FBA ska stödja Regeringskansliet i arbetet med att utarbeta policyförslag och initiativ inom Nato samt stödja Regeringskansliet i genomförandet av Sveriges åtaganden som Natomedlem. FBA söker nu en till två specialister som ska bidra till arbetet med att utveckla FBA:s arbete gentemot Nato, placerad på EU-enheten vid FBA:s avdelning för multilaterala partnerskap. I arbetsuppgifterna ingår att utveckla FBA:s bidrag till svenska åtaganden och agerande inom Nato rörande områdena konfliktförebyggande och krishantering samt säkerhetssamarbete. Arbetet kommer bland annat riktas mot Natos samarbete med och stöd till partnerländer, samt Natos relationer med tredje land. Du kommer att upprätthålla relationer och kontakter med relevanta strategiska Nato-företrädare. I ett första skede kommer en aktörs- och kontextanalys samt kartläggning av FBA:s möjliga bidrag att genomföras. Detta arbete kommer att ligga till grund för FBA:s inriktning gentemot Nato. Arbetsuppgifter inom EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik kan också förekomma. Arbetet rymmer såväl snabba leveranser som omfattande processer. Du förväntas bidra till att utveckla verksamheten utifrån din seniora erfarenhet och expertis. Arbetsformerna kan innebära rådgivning, utredning, metodutveckling och/eller analysarbete av varierande karaktär samt implementering av verksamhet. Du kan komma att representera myndigheten i nationella såväl som internationella forum. Din operativa kompetens kommer få stor betydelse i den kunskapshöjande verksamhet du genomför, riktad mot såväl relevanta delar av myndigheten liksom Nato och dess strategiska partners. Det kan exempelvis röra sig om frågor om att stärka civil kontroll och demokratisk styrning av säkerhetssektorn, hybrida och asymmetriska hot, kvinnor, fred och säkerhetsagendan (WPS) samt policyutveckling rörande mänsklig säkerhet, klimatsäkerhet och unga, fred och säkerhetsagendan (YPS). Du planerar, genomför, dokumenterar och följer upp aktiviteter som genomförs på avdelningen för multilaterala partnerskap.

Din profil

Kvalifikationer


• En för tjänsten relevant akademisk examen, såsom exempelvis statsvetenskap eller freds- och konfliktstudier, eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.
• Minst fem års erfarenhet av internationellt arbete och/eller säkerhetspolitik
• Arbetslivserfarenhet kopplat till Nato och/eller EU
• God kunskap om EU:s gemensamma säkerhets och försvarspolitik (CSDP)
• God erfarenhet av policy- och analysarbete samt rapportskrivning
• Mycket god förmåga att uttrycka dig i både tal och skrift på svenska och engelska

Meriterande


• God förmåga i annat europeiskt språk, exempelvis spanska, franska eller tyska.
• Erfarenhet av att samverka med aktörer inom fredsfrämjandearbetet
• Arbetslivserfarenhet från Försvarsmakten, Utrikesdepartementet eller annan aktör inom säkerhetssektorn
• God kunskap om Nato
• God kunskap om resultatbaserad planering och uppföljning av internationella insatser.

Hos oss tillför du din unika kompetens samtidigt som du visar prestigelöshet, lyhördhet och ödmjukhet för andra perspektiv och lösningar. Du är frikostig med att dela med dig av egna specialistkunskaper och tankar, utan att det hämmar det gemensamma arbetet och dina kollegors förutsättning att komma till tals. Du har mycket god samarbetsförmåga och är bra på att skapa relationer och bygga förtroende. Du har också mycket god analytisk förmåga samt förmåga att ta in och orientera dig i en större mängd information och utifrån informationen dra logiska slutsatser och se orsakssamband. Du har vidare förmåga att tänka kritiskt och synliggöra alternativa vägar framåt, för att bidra till ständiga förbättringar och innovation. Du är strukturerad och har förmåga att planera, organisera och prioritera ditt arbete så att det blir tidseffektivt och kvalitativt. Detta innefattar bland annat förmåga att se hur detaljer bidrar till helheten och utifrån detta vara noggrann och arbeta systematiskt. Du sätter upp och håller deadlines. Du har vidare en språklig analytisk förmåga. Du förstår komplicerade språkliga underlag, både talade och skrivna, och producerar egna dokument av hög kvalitet. Du har också god språklig noggrannhet. Arbetet ställer stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll. Arbetet innehåller många personkontakter, och det är därför viktigt att du är kommunikativ och har god samarbetsförmåga.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna intygas vid referenstagning. Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som specialist. Tjänsten är en tidsbegränsad anställning på ett år. Start enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm. I arbetet ingår vissa utrikesresor. Registerkontroll kan komma att genomföras på aktuell slutkandidat enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. 

Ansök senast den 5 februari 2024.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Rollens innehåll: Katarina Hellström Thorsell, Enhetschef EU +46 70 182 55 58
Allmänna och praktiska frågor: Sandra Bäcklund, HR verksamhetspartner +46  70-180 69 38
Facklig representant SACO: Vilhelm Fritzon +46 70-106 32 91
Facklig representant ST: Helene Leander +46 70-183 52 12

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Handläggare, unga, fred och säkerhet

Handläggare, offentlig förvaltning/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Dec 4
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Dina arbetsuppgifter

Du arbetar som tematisk handläggare för unga, fred och säkerhet inom vårt bilaterala utvecklingssamarbete i Irak. Du bedriver verksamhet som främjar ungas deltagande samt främjar ett ungperspektiv i fred- och säkerhetsarbetet. Din arbetstid kommer vara förlagd till att utveckla och driva verksamhet inom ramen för FBA:s bilaterala utvecklingsstrategi i Irak. 

Arbetsuppgifterna består av att planera, genomföra och följa upp långsiktiga kapacitetsbyggande insatser både vad gäller innehåll och logistik. 

Du arbetar med rådgivning till partners och bidra till metodutveckling för operationalisering av unga, fred och säkerhetsagendan i Irak. Bland annat inkluderar arbetet fortsatt stöd till den nationella koalition för unga, fred och säkerhet som byggts upp under 2020-2023. Därtill ingår samordning, rapportskrivning och dokumentation i din roll. Dina arbetsuppgifter är av både analytisk, operativ och administrativ karaktär och du förväntas kunna representera myndigheten i olika sammanhang, både internationellt och nationellt.

Du tillhör avdelningen för landspecifikt fredsbyggande och bilaterala partnerskap, enheten för Asien, Mellanöstern och Latinamerika. Ytterligare arbetsuppgifter kan tillkomma, eller förändras, beroende på behov inom avdelningen.

Din profil

Kvalifikationer


• mycket goda språkkunskaper i svenska, engelska och arabiska i såväl tal som skrift
• erfarenhet av att arbeta i en roll som innefattar samordning, och administration, men även facilitering, rådgivning och processledning
• mycket god kunskap om kapacitetsstärkande samarbete med regionala och multilaterala aktörer i Arabregionen, gärna med fokus Irak och Somalia



Meriterande


• erfarenhet från arbete med konflikt- eller postkonfliktländer
• erfarenhet av arbete med utbildningsverksamhet, rådgivning eller annan form av kapacitetsutveckling i internationella sammanhang
• erfarenhet av arbete med att sammanföra olika målgrupper
• erfarenhet av arbete med deltagarbaserade processer
• akademisk examen relevant för tjänsten, företrädesvis statsvetenskap, freds- och konfliktstudier, internationella relationer eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som arbetsgivaren bedömer som likvärdigt

Rollen förutsätter att du har god kommunikativ förmåga där du främjar ett positivt diskussionsklimat, är öppen för dialog, lyhörd för andras åsikter och för fram ditt budskap på ett konkret, välformulerat och tydligt sätt.

Du har en kulturell medvetenhet, värdesätter olikheter och förstår hur bakgrund, kultur och grupptillhörighet påverkar en själv och andra. Vidare är du flexibel och har god förmåga att anpassa dig efter förändringar genom att vara öppen för nya idéer och arbetssätt. Du är också ansvarstagande med god förmåga att ta initiativ, prioritera arbetsuppgifter i enlighet med roll, uppdrag och målbild samt tar ansvar genom att ha ett genomtänkt tillvägagångssätt för att leverera enligt överenskommelse.

Du har förmåga att se helhetsperspektiv, och du anpassar planering och handlingar till detta. Du är dessutom analytisk med god förmåga att ta in och orientera dig i en större mängd information.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss. 

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som tematisk handläggare. Tjänsten är en tillsvidareanställning från tidigast 2024-01-30 eller senare enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm. Utrikesresor kan förekomma och då primärt till Irak. Säkerhetsprövning kan komma att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

 

Ansök senast: 2023-12-15

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

Rollens innehåll:

Marianne Boqvist // 070-181 66 40

Allmänna frågor om rekryteringsprocessen:

HR-verksamhetspartner Daniel Hallström // daniel.hallstrom@fba.se

Facklig representant:

Vilhelm Fritzon // 070-106 32 91

Ansök nu

Upphandlare

Upphandlare
Läs mer Okt 30
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Vi söker 1-2 upphandlare

Dina arbetsuppgifter

I rollen som upphandlare genomför du upphandlingar, förnyade konkurrensutsättningar etc., främst inom ram för Lag om offentlig upphandling (LOU), tillsammans med beställare från verksamheten. Upphandlingar sker inom ett brett område och innefattar bl.a. konsulttjänster med tonvikt på internationell verksamhet i bistånds- och utvecklingsländer, teknisk utrustning, förbrukningsvaror och inredning. Du är också ett stöd till verksamheten i inköpsrelaterade frågor. I det löpande arbetet arbetar du med ständiga förbättringar.

Utöver detta tillkommer utvecklingsinriktade aktiviteter. Dessa varierar men kan t.ex. vara att effektivisera användandet av det digitala upphandlingsverktyget, utveckla arbetet med E-handel, bidra till myndighetens miljöarbete (på upphandling-/inköpsområdet) och arbeta med informationssatsningar i myndigheten. Andra uppgifter inom ramen för enhetens verksamhet kan tillkomma.

Din profil

Kvalifikationer


• Eftergymnasial examen relevant för tjänsten, eller motsvarande kunskaper och erfarenheter som arbetsgivaren bedömer som likvärdigt
• Erfarenhet av att självständigt genomföra olika typer av upphandlingar
• Erfarenhet av arbete i upphandlingssystem
• Mycket goda kunskaper om LOU
• Goda kunskaper i Office-paketet
• Mycket goda kunskaper i svenska och goda kunskaper i engelska i såväl tal som skrift



Meriterande


• Erfarenhet av arbete i offentlig verksamhet
• Erfarenhet av att vara konsultativt stöd i upphandlings-/inköps- och/eller avtalsfrågor
• Erfarenhet av e-handel
• Erfarenhet av arbete i E-avrop
• Erfarenhet av IT-upphandlingar
• Erfarenhet av att arbeta med utveckling av styr- och stöddokument inkl. implementering av arbetssätt därefter
• Kunskap om säkerhetsskyddad upphandling
• Kunskap om upphandlings- och avtalsjuridik, främst inom LOU
• Ytterligare språkkunskaper

 

Arbetet ställer stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll. Du har mycket god förmåga att strukturera och prioritera i ditt arbete. Arbetet innehåller många personkontakter och ställer därmed krav på att du är kommunikativ, serviceinriktad och har en mycket god samarbetsförmåga.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som upphandlare. Tjänsterna är tillsvidare med start enligt överenskommelse. Placeringsort är Sandö eller Stockholm beroende på vad som passar dig bäst. I arbetet ingår inrikes resor mellan kontoren. Tjänsten är säkerhetsklassad, säkerhetssamtal och registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansök senast 2023-11-19.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Rollens innehåll: Karolin Lindberg 0705746016

Allmänna och praktiska frågor: Maria Lindqvist 070-185 65 33

Facklig representant: Felicia Forsström 070-182 14 49

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

HR verksamhetspartner

HR-konsult/PA-konsult
Läs mer Jun 19
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.Dina arbetsuppgifter 
I rollen som HR verksamhetspartner (HRVP) arbetar du med rådgivning till chefer inom myndigheten. Du ger kvalitetssäkert, konstruktivt och operativt stöd utifrån verksamhetens behov genom kompetensförsörjningscykeln exempelvis inom det systematiska arbetsmiljöarbetet. I din rådgivning ingår arbetsrättsliga frågor på operativ och strategisk nivå vilket bygger på din förmåga att tolka och kommunicera gällande lagar, avtal och regler inom HRM.  HR-programmet kommer under året att ge stöd i pågående omställningsarbete där du, tillsammans med andra kollegor på programmet, kommer säkerställa att våra styr-stödunderlag går i linje med ny organisation. Detta innebär exempelvis att se över information på intranät och administrativa underlag som berör hela kompetensförsörjningscykeln. Vi kommer under hösten också fortsatt arbeta med våra planerade verksamhetsutvecklingsarbeten samt arbeta med att förenkla HR:s styr- och stödprocesser i stort. I detta arbete är ditt bidrag viktigt. 

Som HRVP ansvarar du även för att självständigt och tillsammans med andra (främst HRVP:s) förvalta, strategiskt och taktiskt utveckla samt implementera rutiner, processer, metoder etc. inom givna HRM-områden. Andra arbetsuppgifter inom HRs övriga verksamhet kan tillkomma. Du uppskattar att arbeta i ett team där alla hjälps åt och du har god förmåga att prioritera det viktigaste för stunden. 

Din profil 
Kvalifikationer 

• Akademisk examen relevant för tjänsten, företrädesvis inom personalvetenskap, eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som arbetsgivaren bedömer som likvärdig 
• Erfarenhet av att arbeta brett operativt inom HRM-området  
• Kunskap inom arbetsrätt och förmåga att omsätta lagtext i praktik 
• Mycket goda kunskaper i svenska och goda kunskaper i engelska i såväl tal som skrift

Meriterande  

• Erfarenhet av att arbeta med strategiskt chefsstöd inom HRM-området 
• Erfarenhet av att förvalta, utveckla och/eller implementera HRM-processer 
• Erfarenhet av att tolka och ge råd utifrån arbetsrättsliga lagar och förordningar samt kollektivavtal, gärna de statliga villkorsavtalen 
• Erfarenhet av att arbeta i HR- och/lönesystem, gärna i Heroma 
• Erfarenhet av aktivt arbeta för att uppnå ökad jämställdhet och mångfald 
• Erfarenhet av att driva förändringsprocesser  

Vi söker dig som är noggrann, professionell och resultatorienterad i din yrkesroll. Du har förmåga att agera rådgivande som säkerställer mottagarens förståelse. Du samarbetar effektivt och är lyhörd och har fokus på goda resultat. Vidare har du ett prestigelöst förhållningssätt som präglas av vilja och förmåga att hjälpa andra samt att anstränga dig för att hitta lösningar. FBA arbetar i en ständigt föränderlig miljö vilket ställer stora krav på ett tydligt arbetsgivarperspektiv i kombination med god flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att strukturerat leverera enligt överenskommelse.  

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.  

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.  

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som HR verksamhetspartner. Tjänsten är en särskild visstidsanställning med start snarast och/eller enligt överenskommelse och som längst till och med 31 maj 2024. Möjlig placering i Stockholm eller på Sandö i Kramfors kommun. I arbetet ingår vissa resor, främst mellan FBA:s båda verksamhetsorter.  

 

Ansök senast ?2023-08-13? 

 

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp. 

 

Rollens innehåll: Anna Norberg, HR-chef, +46 72-511 97 50 

Allmänna och praktiska frågor: Daniel Hallström, HRVP, +46 70-180 69 55, Sandra Bäcklund, HRVP, +46 70-180 69 38 

Facklig representant: Felicia Forsström, ledamot lokala SACO-S, +46 10-456 24 97

Om oss  
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling. 

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Enhetschef för Internationellt utvecklingssamarbete och metodutveckling

Kontorschef, offentlig förvaltning
Läs mer Mar 14
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.
Dina arbetsuppgifter
Vi söker nu en ny chef för den enhet på FBA som ansvarar för genomförandet av myndighetens uppdrag att bidra till fred, säkerhet och utveckling inom regeringens bilaterala och regionala strategier för utvecklingssamarbete. Enheten bidrar även med utveckling och internt stöd inom resultatbaserat arbetssätt och inom olika verktyg för kapacitetsutveckling. På enheten sker också samordning av FBA:s verksamhet gentemot multilaterala aktörer som EU och FN. Därutöver är operationaliserings- och resultatanalyser samt forskning och forskningsintegrering viktiga delar i enhetens ansvarsområde.

I rollen som enhetschef rapporterar du till myndighetens generaldirektör och har en ordinarie plats i myndighetens ledningsgrupp. Du har ansvar för verksamhet, budget, personal och arbetsmiljö inom din enhet som i dagsläget består av 45 medarbetare, varav fyra är direktrapporterande chefer som du arbetsleder. Därutöver har du en biträdande enhetschef som stödjer dig i ledningen av enheten. 

Du som enhetschef har ett stort ansvar för dialogen med FBA:s uppdragsgivare och för att företräda myndigheten och enheten i externa sammanhang. Du verkar kontinuerligt för kvalitetshöjande och verksamhetsutvecklande insatser. Du har också en central roll i att vidareutveckla myndighetens organisation, arbetsmiljö och de arbetssätt som understödjer effektivt samarbete internt. 

Din profil
Kvalifikationer

• Relevant akademisk utbildning, sannolikt inom samhällsvetenskap, alternativt annan utbildning som myndigheten bedömer som likvärdig
• Gedigen arbetslivserfarenhet från relevant myndighet, departement, internationell organisation och/eller annan verksamhet som myndigheten bedömer som likvärdig
• Erfarenhet från arbete inom FBA:s verksamhetsområde, det vill säga internationell fred, säkerhet och utveckling
• Flerårig dokumenterad chefserfarenhet med budget- och personalansvar från verksamhet med stor komplexitet
• Erfarenhet av ledningsgruppsarbete och av att vara chef för andra chefer
• Erfarenhet av förändringsledning och/eller organisationsutveckling
• Erfarenhet av nätverksskapande och relationsbyggande arbete, både nationellt och internationellt
• Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift


Meriterande

• Kunskap om internationellt utvecklingssamarbete med tillhörande resultatstyrning och -uppföljning
• Erfarenhet från internationell verksamhet, företrädesvis med placering utomlands
• Ytterligare språkkunskaper

Vi söker dig som har förmåga att se helhetsperspektiv och sakers långsiktiga betydelse, och som utvecklar strategier utifrån detta. Du har förmåga att motivera både underställda chefer och medarbetare till att nå fastställda mål, genom att skapa engagemang och delaktighet. Du agerar som föredöme och kulturbärare och kan fatta beslut trots svåra omständigheter, som leder verksamheten framåt. Du är resultatorienterad och har förmåga att utifrån stora mängder informationen dra logiska slutsatser och synliggöra alternativa vägar framåt. Du talar klart, välformulerat och engagerat i såväl enskilda möten som i små och stora grupper. Arbetet innehåller många personkontakter, och det är därför viktigt att du har ett intresse och en fallenhet för att bygga nätverk och långsiktiga relationer. Du är samarbetsinriktad.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som enhetschef. Tjänsten är en tillsvidareanställning med start enligt överenskommelse. Provanställning på sex månader tillämpas. Placeringsort är Stockholm eller Sandö. I arbetet ingår både inrikes och utrikes resor. Tjänsten är säkerhetsklassad och kräver svenskt medborgarskap. Kontroller kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.



Ansök senast 2 april 2023



Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.



Kontaktpersoner 
Rollens innehåll: Per Olsson Fridh, GD: per.olsson.fridh@fba.se

Allmänna och praktiska frågor: Camilla Jakobsson tf. HR chef FBA, tel: 070 575 16 45

Facklig representant: Amanda Olsson Myrvik, SACO-S, tel: 072 217 78 14



Om oss
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA har i uppgift att stödja internationell fredsfrämjande verksamhet. Uppdraget är att bidra till att förebygga, hantera och lösa konflikter och ge förutsättning för en hållbar fred.

FBA befinner sig i skärningspunkten mellan utrikes-, säkerhets- och utvecklingspolitiken. Myndighetens arbete vilar i tydliga värderingar om demokrati, dialog, jämställdhet, mänskliga fri- och rättigheter och rättsstatens principer. Arbetet utgår från ett brett säkerhetsbegrepp.

Genom utbildning, rådgivning, kapacitetsstärkande insatser, forskning och policyutveckling bidrar FBA till att offentliga institutioner såväl som civilsamhällesorganisationer i konfliktdrabbade länder stärks i sin möjlighet att bidra till fred. Genom insatserna kan motståndskraften mot konflikt öka och fler får vara med och bygga en fredlig framtid för sig själva och sitt land.

Ansök nu

Samordnare digitalt lärande

Datapedagog/IT-pedagog/Datautbildare
Läs mer Okt 25
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.


FBA söker en samordnare för digitalt lärande till programmet för samordning och metod. Programmet är del av enheten för internationellt utvecklingssamarbete och metodutveckling. Tjänsten är ett vikariat.

Majoriteten av FBA:s utbildningar utvecklas i syfte att tillämpas i samarbetet med FBA:s partners i multilaterala miljöer och i konflikt- och postkonfliktländer. FBA:s utbildningar har fokus på deltagarnas lärande, förmågeutveckling och motivation, och karaktäriseras av målstyrda lärandeprocesser. FBA:s utbildningsaktiviteter ska ge ökade kunskaper och färdigheter som kan omsättas i exempelvis organisatorisk utveckling och andra mer långtgående förändringar/resultat. Under 2023 kommer vi att ta viktiga steg för att stärka och underlätta genomförandet både av fysiska och digitala kurser genom implementeringen av en ny digital lärplattform.  

Dina arbetsuppgifter
I rollen som samordnare digitalt lärande ansvarar du för att vidareutveckla och förvalta FBA:s verktyg och metoder för digitalt lärande. Du kommer att ansvara för implementering, utveckling och förvaltning av den lärplattform som upphandlas under 2022, liksom andra system som används för lärande och utbildning. Detta innebär bl.a. att samla och värdera verksamhetens behov, samt föra dialog om dessa internt i förvaltningsorganisationen samt med berörda externa leverantörer av system och tjänster. Vidare arbetar du med att inspirera, ge råd och direkt stöd till medarbetare i syfte att utveckla pedagogisk utbildningsdesign och formatanpassning, samt ge stöd kring hur digitala verktyg kan användas i att stärka, fördjupa och förlänga lärandeprocesser i utbildningar och övningar. Du utvecklar och genomför intern kompetensutveckling och andra aktiviteter som ökar myndighetens förmåga till digitalt lärande. Tillsammans med myndighetens pedagogiska samordnare organiserar du kontinuerligt internt erfarenhetsutbyte med fokus på utbildningsdesign och digitalt lärande i syfte att säkerställa att erfarenheter och interna innovationer delas och sprids, och skapar därmed förutsättningar för kollegialt lärande. Du deltar i intern och extern samverkan kring utbildningsfrågor samt bedriver omvärldsbevakning kring pedagogisk utveckling för att ta del av expertis och inspiration i syfte att bidra till vidareutveckling av FBA:s arbetssätt.  

Din profil
Kvalifikationer

• Akademisk examen inom pedagogik eller motsvarande som FBA bedömer som likvärdigt  
• Erfarenhet att driva och utforma utveckling av digitalt lärande utifrån innovation, erfarenheter och behov 
• Erfarenhet av att implementera lärplattformar, digitala mötesverkstyg och/eller andra digitala hjälpmedel 
• Erfarenhet av att skapa lärmiljöer som inkluderar variation, interaktion och socialt lärande samt  
• Erfarenhet av att utbilda och leda workshops 
• Erfarenhet att handleda andra i att tillämpa verktyg och tekniker för digitalt lärande 
• Kunskap om digital utbildning och lärande 
• God förmåga att uttrycka dig i tal och i skrift såväl på svenska som på engelska 

Meriterande

• Erfarenhet att implementera och stödja andra i användandet av olika designmodeller för utbildning (ADDIE, SAM, etc.)  
• Erfarenhet av att leda interaktiv och engagerande vuxenutbildning för praktiker 
• Erfarenhet av att leda mindre projekt, ta ansvar och initiativ och vara drivande i utvecklingen av processer, speciellt avseende implementering av nya lärplattformar 
• Erfarenhet av att jämställdhetsintegrera utbildningar 
• Erfarenhet av arbete i internationell och mångkulturell miljö 
• Erfarenhet från arbete på svensk myndighet 

Arbetet ställer stora krav på förmåga att ta initiativ, prioritera arbetsuppgifter i enlighet med målbild samt ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll. Du har en förmåga att se helhetsperspektiv och agera på en strategisk nivå i planering, genomförande och uppföljning. Arbetet innehåller många personkontakter, och det är därför viktigt att du har god samarbetsförmåga. Vidare kräver rollen att du har mycket god kommunikativ förmåga i såväl tal som skrift och kan hålla strukturerade, pedagogiska och målgruppsanpassade anföranden och presentationer. Du har en hög IT-kompetens och förmåga att tillämpa nya tekniska verktyg och system. Har du dessutom erfarenhet av att ha arbetat med evidensbaserat utifrån exempelvis forskning och/eller utifrån resultatbaserat arbetssätt så är detta även ett plus.  

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.  

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.   

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som samordnare digitalt lärande. Tjänsten är ett vikariat med start enligt överenskommelse och fram till 2023-12-31 med eventuell möjlighet till förlängning. Möjliga placeringsorter är Stockholm eller Sandö (Kramfors). I arbetet kan såväl inrikes- som utrikesresor förekomma.  

Ansök senast 15 november

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp. 

Kontaktpersoner

Rollens innehåll: Monica Wulfing, Programchef, +46 72-538 34 64 

Allmänna och praktiska frågor: Karin Enberg, HR verksamhetspartner, +46 70-180 55 21 

Facklig representant: Saco-s, Amanda Olsson Myrvik, + 46 72-217 78 14

Ansök nu

Senior forskningshandläggare

Doktorand
Läs mer Okt 11
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.


Dina arbetsuppgifter
Du kommer arbeta som senior forskningshandläggare på programmet för forskning, utveckling och evidens. I dina arbetsuppgifter ingår att tillsammans med programmets forskare ansvara för myndighetens forskningsfrämjande verksamhet samt att ge stöd till användning av forskning internt på myndigheten. Arbetet bedrivs såväl självständigt som i samverkan med kollegor. Arbetsuppgifterna inkluderar nationell och internationell seminarieverksamhet samt andra aktiviteter som kan bidra till att synliggöra och tillgängliggöra forskningsresultat. En väsentlig del av programmets verksamhet utgörs av kunskapsöverföring och främjande av dialog mellan forskare, beslutsfattare och praktiker inom området fred, säkerhet och utveckling. Du kommer bland annat arbeta med programmets publikationer, handlägga och bedöma ansökningar om forskningsbidrag, etablera och vidmakthålla nationella och internationella forskarnätverk. Många arbetsuppgifter har en internationell dimension, varför arbetet kan innebära dagliga internationella kontakter.

Din profil
Kvalifikationer

• Doktorsexamen i freds- och konfliktforskning eller motsvarande samhällsvetenskaplig inriktning som FBA bedömer likvärdig
• Kunskap om vetenskaplig forskning gällande fred, säkerhet och utveckling
• Erfarenhet av forskningsassisterande eller forskningsfrämjande verksamhet, eller motsvarande arbete i forskningsrelaterade miljöer
• Erfarenhet av planering, genomförande och uppföljning av projekt
• Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift

Meriterande

• Erfarenhet av policynära forskning och internationellt granskade vetenskapliga publikationer
• Erfarenhet av att kommunicera och omsätta forskningsresultat till rådgivande eller kapacitetsbyggande verksamhet
• Erfarenhet av forskningsfinansierande verksamhet, granskning och bedömning av forskningsansökningar samt hantering av forskningsbidrag
• Erfarenhet av internationellt arbete med frågor relaterade till fred och säkerhet, gärna erfarenhet från arbete i konfliktdrabbade miljöer
• Kunskaper i franska, spanska, arabiska, ukrainska och/eller bosniska/serbiska/kroatiska

Rollen innebär många personkontakter där egenskaper som mycket god samarbetsförmåga och kommunikationsförmåga i såväl tal som skrift är viktiga. Det är också viktigt att du är analytisk med god förmåga att orientera dig i en större mängd information, dra logiska slutsatser och se orsakssamband. Vidare är du ansvarstagande och resultatorienterad samt har god förmåga att anpassa dig efter förändringar genom att vara öppen för nya idéer och villig att prova nya saker. Du är självständig med god förmåga att hantera frihet under ansvar. Ditt arbetssätt präglas av struktur och du planerar, organiserar, administrerar och prioriterar ditt arbete så att det blir tidseffektivt och kvalitativt. 

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss. 

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som senior forskningshandläggare. Tjänsten är en särskild visstidsanställning på ett år (max 360 dagar) med start enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm eller Sandö. Tjänsteresor inrikes och utrikes förekommer, vilket även kan innefatta resor till högriskländer. Tjänsten är säkerhetsklassad och registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

I detta rekryteringsärende samarbetar FBA med rekryteringskonsult från Adecco.

Ansök senast 11 november

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

 

Kontaktpersoner

Johanna Malm (för information om tjänsten)

Chef, programmet för forskning, utveckling och evidens

070-189 09 88

johanna.malm@fba.se

 

Karin Enberg

HR verksamhetspartner (allmänna och praktiska frågor)

070-180 55 21

karin.enberg@fba.se

 

Amanda Olsson Myrvik

SACO-s representant

+46 10 456 24 70

Amanda.OlssonMyrvik@fba.se

Ansök nu

Programchef - upphandling, juridik och administration

Organisationschef
Läs mer Okt 4
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.


Du kommer att ha rollen som chef på programmet för upphandling, juridik och administration. I programmets verksamhetsområden ingår myndighetens arbete med övergripande juridiska frågor, inköp och upphandling, koordinering och utveckling av administrativa processer samt lokaler och internservice. Inom programmet ingår även det interna arbetet med klimat och miljö, anti-korruption och försäkringsfrågor. Programmets ansvarsområden är alla relaterade till god offentlig förvaltning.

Du är strategiskt och operativt ansvarig för planering, genomförande och uppföljning av programmets verksamhet. Du förväntas ha en kvalitetssäkrande roll och bidra till omvärldsbevakning, analys och ständig verksamhetsutveckling. I rollen ingår ett delegerat verksamhets-, budget- och personalansvar. Programmet har idag åtta medarbetare. 

Arbetsledning av medarbetare inom programmet är en viktig del av arbetet. Du ansvarar exempelvis för informationsflödet till och från programmet, för regelbunden kommunikation och för att utöva ett nära och stödjande ledarskap. 

Vidare har du en ordinarie plats i enhetens ledningsgrupp där du förväntas att aktivt bidra i enhetens – och myndighetens – strategiska utveckling. Du rapporterar till chefen på enheten för verksamhetsstöd.

Din profil
Kvalifikationer

• Akademisk examen med för rollen relevant inriktning, exempelvis juridik eller offentlig förvaltning, eller motsvarande erfarenheter som arbetsgivaren anser relevanta
• Erfarenhet av att leda andra
• Erfarenhet av internt utvecklingsarbete, inklusive förvaltande eller utveckling av arbetsstrukturer
• Förståelse för programmets ansvarsområden
• God kunskap om offentlig förvaltning 

Meriterande

• Djupare kunskap inom något eller flera av programmets ansvarsområden
• Erfarenhet av utvecklande av ramverk, exempelvis policy och riktlinjer
• Erfarenhet av att leda experter av olika professioner, med fördel i stödverksamhet inom myndighet

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning. På FBA finns möjlighet till distansarbetet upp till 40% av arbetstiden. 

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss. 

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som Programchef. Tjänsten är en tillsvidareanställning med start enligt överenskommelse. Placeringsort är antingen Sandö, Kramfors kommun eller Stockholm. I arbetet ingår vissa resor, främst inom landet. Tjänsten är säkerhetsklassad, registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.
 

Ansök senast 25 oktober 

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.



Kontaktpersoner

Rollens innehåll: Henrik Mungenast, Enhetschef +46 70-180 63 82

Allmänna och praktiska frågor: Karin Enberg, HR verksamhetspartner +46 70-180 55 21

Facklig representant: Amanda Olsson Myrvik, Saco-s +46 72-217 78 14

Ansök nu

Medarbetare inom fred och säkerhet vid Sveriges ambassad i Addis Abeba

Handläggare/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Sep 26
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.


Dina arbetsuppgifter

Vi söker en person som ska arbeta med vårt uppdrag inom ramen för Sveriges regionala strategi för utvecklingssamarbete med Afrika (2022-2026). Arbetet utförs vid Sveriges ambassad i Addis Abeba i nära samspel med kollegor på ambassaden och med FBA:s projektgrupp i Sverige. FBA:s uppdrag i strategin inkluderar att bidra till fredliga och inkluderande samhällen genom stärkta regionala initiativ och kapacitet för hållbar fred.

I din roll verkar du för att skapa goda förutsättningar för FBA:s strategirelaterade verksamhet och bidra till uppfyllnad av de strategiresultat som regeringen beslutat om, i samarbete med Sverigelaget. Detta inkluderar att bygga och underhålla myndighetens relationer med, och förtroende hos, AU och andra relevanta regionala aktörer, såsom exempelvis ECOWAS, identifiera potentiella samarbetspartners, delta i och bidra till ambassadens arbete, bidra med sakkunskap och analys samt stärka, genomföra och följa upp insatser och aktiviteter inom ramen för FBA:s mandat tillsammans med projektgruppen.

Som utsänd är du en förstärkande länk mellan FBA:s projektgrupp och myndighetens partners och nätverk i samarbetsregionen. Du bidrar bland annat med kontextförståelse och kontextanpassning av myndighetens insatser. Planering, genomförande och uppföljning av insatserna sker under ledning av projektledaren för FBA:s arbete inom den regionala strategin och i samarbete med övriga medarbetare i projektgruppen som är placerade i Sverige, samt i dialog med ambassadens regionala sektion och under ledning av myndighetschefen. Du har ett särskilt ansvar för att främja ett gott samarbete med relevanta svenska aktörer, och i första hand med Sida och UD genom kollegorna på Sveriges ambassad.

Din profil

Kvalifikationer


• Akademisk examen inom ett för tjänsten relevant område, till exempel statskunskap, juridik, freds-, konflikt- och utvecklingsstudier, internationella relationer, mänskliga rättigheter, sociologi eller motsvarande kompetens som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
• Mångårig arbetslivserfarenhet inom fred, säkerhet och utveckling
• God kännedom om AU och de subregionala organisationerna
• Erfarenhet av att arbeta i konflikt/post-konfliktmiljöer, gärna med erfarenhet av arbete med och utveckling av utbildningsverksamhet, rådgivning eller annan form av kapacitetsutveckling i internationella sammanhang
• God kännedom och erfarenhet av arbete med ett konfliktkänslighetsperspektiv
• Mycket goda kunskaper i svenska och engelska
• B-körkort

Meriterande


• Erfarenhet av att ha arbetat i regionen
• Ett gott nätverk, i regionen och internationellt, inom områden relevanta för tjänsten
• Erfarenhet av arbete vid myndighet i Sverige eller svensk utlandsmyndighet
• Erfarenhet av att självständigt nätverka, representera och skapa goda kontakter
• Erfarenhet av att arbeta inom eller med något av följande kunskapsområden: dialog och fredsmedling, jämställdhet, fredsprocesser, ledarskap, avväpning, demobilisering och återanpassning av fd kombattanter
• God kännedom av att arbeta utifrån ett resultatbaserat arbetssätt
• God kännedom om att arbeta med jämställdhetsintegrering
• Kunskaper i franska och portugisiska

Då FBA verkar i en ständigt föränderlig miljö ställer arbetet stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll och planerar ditt arbete så att det blir tidseffektivt och håller hög kvalitet. Arbetet innehåller många personkontakter och det är därför viktigt att du är kommunikativ och har god samarbetsförmåga. Rollen kräver mycket gott omdöme, hög integritet och personlig mognad. Vidare är det också av vikt att du har förmåga att arbeta analytiskt och resultatbaserat, har ett långsiktigt helhetsperspektiv och anpassar ditt agerande till detta.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning. Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. 

Tjänsten är en tidsbegränsad anställning under två år med möjlighet till förlängning. Tillträde i januari 2023 eller enligt överenskommelse. Tjänstgöringen inleds med några veckors arbete i Stockholm innan utresa till tjänstgöringsorten Addis Abeba. Tjänsten möjliggör i dagsläget familjepostering.

Tjänsteresor till Sverige kan förekomma, liksom tjänsteresor inom Afrika. Tjänsten kräver svenskt medborgarskap och är säkerhetsklassad. Registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Utlandsstationeringen förutsätter normalt sett att du omfattas av svensk socialförsäkring, svenskt pensionssystem samt är obegränsat skattskyldig i Sverige. Anställningen föregås av en hälsoundersökning, då tjänsten förutsätter god fysisk och psykisk hälsa.

Vänligen inkom med fullständig ansökan - CV, personligt brev och dokumention såsom examensbevis eller andra underlag som kan vara till gagn för urval.

Sista ansökningsdag: 2022-10-10

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

 

Rollens innehåll:

Lisa Ljungström, Programchef Afrika och Mellanöstern - lisa.ljungstrom@fba.se

Allmänna och praktiska frågor:

Daniel Hallström, HR Verksamhetspartner - daniel.hallstrom@fba.se

Facklig representant:

Amanda Olsson Myrvik , lokala Saco-S - amanda.OlssonMyrvik@fba.se

Ansök nu

Erfaren medarbetare för arbete med ledarskaps- och organisationsutveckling

Utbildningsledare
Läs mer Sep 2
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Programmet för ledarskap och samverkan i fredsinsatser arbetar med Förenta nationerna (FN), Europeiska unionen (EU) och andra globala aktörer för att stärka ett effektfullt genomförande av deras insatser för fred och säkerhet. Vi efterfrågas också i större utsträckning inom de strategier för utvecklingssamarbete som regeringen har gett FBA uppdrag att genomföra i utvalda länder.  Medarbetare bidrar med strategiskt stöd och strävar efter att stötta institutionell förändring hos våra partners.               

 

Dina arbetsuppgifter

Du kommer att i rollen som specialist utveckla ledarskaps-, grupp- och organisationsutveckling som kapacitetsstärkande stöd gentemot EU och FN samt till samarbetspartners i de länder där FBA har strategiuppdrag. Du kommer arbeta med bla utbildningsprogram, ledningsstöd och ledningsgruppsutveckling och mentorskapsprogram riktade till chefer och ledningsgrupper. Myndigheten utvecklar kontinuerligt sina metoder och kapacitet att kunna bidra till institutionell förändring hos partners. I dina arbetsuppgifter ingår att analysera förfrågningar och utveckla och genomföra insatser som möter partnerorganisationernas behov och FBA:s strategiska inriktning. Alltid i kombination med kunskap om den specifika kontexten och tematiken. Du arbetar självständigt och tillsammans med kollegor med att planera, designa, genomföra, dokumentera och följa upp de aktiviteter som är aktuella. I arbetet ingår även att stärka befintliga samarbeten med partners och att utveckla egna nätverk.

Tjänsten innebär nära samarbete med kollegor inom programmet som ansvarar för multifunktionell samverkan. Inom ramen för strategiuppdrag sker även arbetet tillsammans med övriga kollegor på myndigheten som har uppdrag inom respektive projektgrupp. Andra arbetsuppgifter inom programmet och myndighetens verksamhet kan tillkomma.

                                                                                                                

Din profil

Kvalifikationer


• Akademisk examen som är relevant för tjänsten, eller motsvarande kompetens som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
• Mångårig relevant erfarenhet av att utveckla organisationer och/eller chefer och ledningsgrupper
• Mycket goda kunskaper i engelska och svenska i såväl tal som skrift

Meriterande


• Erfarenhet av ledarskaps- och organisationsutveckling och/eller förändringsledning i internationella och multikulturella sammanhang
• Erfarenhet av arbete i konfliktdrabbade miljöer och/eller i relation till FN och EU
• Erfarenhet av att arbeta med ett systemperspektiv och samhällsförändring genom organisations- och ledarutveckling
• Erfarenhet av rollen som tjänsteperson på en svensk myndighet
• Egen erfarenhet av chefsansvar och arbetsledning och/eller arbete i ledningsgrupp
• Goda kunskaper om och erfarenhet av arbete med vuxenpedagogik, inklusive praktisk tillämpning av olika pedagogiska metoder för vuxenlärande
• Förståelse för jämställdhetsintegrering i verksamhet och analys av jämställda strukturer
• Erfarenhet av att designa och leda processer online
• Ytterligare språkkunskaper, t.ex. i franska, spanska eller arabiska

FBA:s program för ledarskap och samverkan i fredsinsatser arbetar flexibelt med att stärka partners kapacitet. Tjänsten ställer stora krav på behovsanalys, anpassning och god förmåga att göra strategiska bedömningar vad gäller olika vägval. Du kommer att ingå i ett team där du dels arbetar självständigt dels ingår i samarbeten tillsammans med kollegor. Du är analytisk och kreativ och har god förmåga att omsätta idéer till praktik, och du kan också förmedla dem till andra. Vi ser gärna att du är en god kommunikatör. Rollen medför många kontakter och förtroendeskapande verksamhet och vi lägger därför stor vikt vid dina personliga egenskaper.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som specialist. Tjänsten är en tillsvidareanställning, med start enligt överenskommelse. Provanställning på sex månader tillämpas. Placeringsort är Stockholm. I rollen ingår tjänsteresor, både inrikes och utrikes. Tjänsten är säkerhetsklassad, registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

 

Ansök senast 23 september.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

 

Rollens innehåll: Jens Schjörlien, programchef, +46 70-344 27 65

Allmänna och praktiska frågor: Sandra Bäcklund, HR verksamhetspartner, +46 70-180 69 38

Facklig representant: Amanda Olsson Myrvik, SACO-S, +46 10-456 24 70

 

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Erfaren medarbetare för arbete med ledarskaps- och organisationsutveckling

Utbildningsledare
Läs mer Sep 2
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Programmet för ledarskap och samverkan i fredsinsatser arbetar med Förenta nationerna (FN), Europeiska unionen (EU) och andra globala aktörer för att stärka ett effektfullt genomförande av deras insatser för fred och säkerhet. Vi efterfrågas också i större utsträckning inom de strategier för utvecklingssamarbete som regeringen har gett FBA uppdrag att genomföra i utvalda länder.  Medarbetare bidrar med strategiskt stöd och strävar efter att stötta institutionell förändring hos våra partners.               

Dina arbetsuppgifter

Du kommer att i rollen som specialist utveckla ledarskaps-, grupp- och organisationsutveckling som kapacitetsstärkande stöd gentemot EU och FN samt till samarbetspartners i de länder där FBA har strategiuppdrag. Du kommer arbeta med bla utbildningsprogram, ledningsstöd och ledningsgruppsutveckling och mentorskapsprogram riktade till chefer och ledningsgrupper. Myndigheten utvecklar kontinuerligt sina metoder och kapacitet att kunna bidra till institutionell förändring hos partners. I dina arbetsuppgifter ingår att analysera förfrågningar och utveckla och genomföra insatser som möter partnerorganisationernas behov och FBA:s strategiska inriktning. Alltid i kombination med kunskap om den specifika kontexten och tematiken. Du arbetar självständigt och tillsammans med kollegor med att planera, designa, genomföra, dokumentera och följa upp de aktiviteter som är aktuella. I arbetet ingår även att stärka befintliga samarbeten med partners och att utveckla egna nätverk.

Tjänsten innebär nära samarbete med kollegor inom programmet som ansvarar för multifunktionell samverkan. Inom ramen för strategiuppdrag sker även arbetet tillsammans med övriga kollegor på myndigheten som har uppdrag inom respektive projektgrupp. Andra arbetsuppgifter inom programmet och myndighetens verksamhet kan tillkomma.                                                                                                         

Din profil

Kvalifikationer


• Akademisk examen som är relevant för tjänsten, eller motsvarande kompetens som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
• Mångårig relevant erfarenhet av att utveckla organisationer och/eller chefer och ledningsgrupper
• Mycket goda kunskaper i engelska och svenska i såväl tal som skrift

 

Meriterande


• Erfarenhet av ledarskaps- och organisationsutveckling och/eller förändringsledning i internationella och multikulturella sammanhang
• Erfarenhet av arbete i konfliktdrabbade miljöer och/eller i relation till FN och EU
• Erfarenhet av att arbeta med ett systemperspektiv och samhällsförändring genom organisations- och ledarutveckling
• Erfarenhet av rollen som tjänsteperson på en svensk myndighet
• Egen erfarenhet av chefsansvar och arbetsledning och/eller arbete i ledningsgrupp
• Goda kunskaper om och erfarenhet av arbete med vuxenpedagogik, inklusive praktisk tillämpning av olika pedagogiska metoder för vuxenlärande
• Förståelse för jämställdhetsintegrering i verksamhet och analys av jämställda strukturer
• Erfarenhet av att designa och leda processer online
• Ytterligare språkkunskaper, t.ex. i franska, spanska eller arabiska

 FBA:s program för ledarskap och samverkan i fredsinsatser arbetar flexibelt med att stärka partners kapacitet. Tjänsten ställer stora krav på behovsanalys, anpassning och god förmåga att göra strategiska bedömningar vad gäller olika vägval. Du kommer att ingå i ett team där du dels arbetar självständigt dels ingår i samarbeten tillsammans med kollegor. Du är analytisk och kreativ och har god förmåga att omsätta idéer till praktik, och du kan också förmedla dem till andra. Vi ser gärna att du är en god kommunikatör. Rollen medför många kontakter och förtroendeskapande verksamhet och vi lägger därför stor vikt vid dina personliga egenskaper.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som specialist. Tjänsten är ett vikariat till och med 31 augusti 2023, med start enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm. I rollen ingår tjänsteresor, både inrikes och utrikes. Tjänsten är säkerhetsklassad, registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansök senast 23 september.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

 

Rollens innehåll: Jens Schjörlien, programchef, +46 70-344 27 65

Allmänna och praktiska frågor: Sandra Bäcklund, HR verksamhetspartner, +46 70-180 69 38

Facklig representant: Amanda Olsson Myrvik, SACO-S, +46 10-456 24 70

 

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Tematisk handläggare vid SSR, hållbar fred - Colombia, vikariat

Handläggare/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Sep 3
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.


Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA. 

Dina arbetsuppgifter 

Du kommer att arbeta som handläggare på programmet för säkerhetssektorreform. Du kommer dels att arbeta inom ramen för det bilaterala strategiuppdraget gentemot Colombia, dels med programmets samarbete med multilaterala partners. Du tillhör programmet för säkerhetssektorreform (SSR) samtidigt som du arbetar inom en landspecifik projektgrupp, vilket innebär ett nära samarbete med ansvarig projektledare och med kollegor från andra tematiska program. Du genomför kontext- och konfliktanalyser och utvecklar förslag på aktiviteter tillsammans med kollegor och samarbetspartners. Du planerar, administrerar, genomför, och följer upp verksamheten. Insatserna är generellt av en kapacitetsstärkande natur och kan innefatta utbildning, rådgivning eller annat stöd för att stärka lokala partners förmåga att verka för fred, säkerhet och utveckling. Du kommer även att bidra till programmets samarbete med FN, EU och OSSE, vilket innefattar stöd till policyutveckling, rådgivning och utbildning.  

 

Din profil 

Kvalifikationer 


• Akademisk examen inom statsvetenskap, fred- och konfliktkunskap, juridik eller motsvarande som arbetsgivaren bedömer som likvärdigt 
• Erfarenhet av arbete med säkerhetssektorreform med särskilt fokus på demokratisk styrning av säkerhetssektorn 
• Erfarenhet av att arbeta med fred och säkerhet i eller med Colombia 
• Mycket goda kunskaper i svenska, engelska och spanska i såväl tal som skrift 
• Erfarenhet av arbete med och utveckling av utbildningsverksamhet, rådgivning eller annan form av kapacitetsutveckling i internationella sammanhang 
• Erfarenhet av resultatbaserat arbetssätt   

Meriterande  


• Erfarenhet av FBA:s arbete 
• Erfarenhet av att arbeta med FN, EU eller OSSE 

Arbetet ställer krav på flexibilitet då du kommer att arbeta i en ständigt föränderlig miljö. Vidare har du analytisk förmåga och kan ta in och orientera dig i en större mängd information och utifrån informationen dra logiska slutsatser och se orsakssamband. Du tar ansvar för dina arbetsuppgifter genom att ta initiativ och prioritera, och tillämpa ett genomtänkt och strukturerat tillvägagångssätt för att leverera enligt överenskommelse. Du arbetar också resultatorienterat genom att säkerställa att arbetet metodiskt leder mot uppsatta mål enligt angiven riktning. Vidare ställer rollen krav på mycket god samarbetsförmåga.  

 

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.  

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.   

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som tematisk handläggare. Tjänsten är ett vikariat till och med 2023-09-30 och med start omgående. Placeringsort är Stockholm. I arbetet ingår utrikes tjänsteresor. Tjänsten är säkerhetsklassad, registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.  

Vänligen inkom med din fullständiga ansökan, senast den 13 september.  

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp. 

Rollens innehåll:

Katarina Hellstrom Thorsell - Katarina.HellstromThorsell@fba.se

Allmänna och praktiska frågor:

Daniel Hallström - Daniel.Hallstrom@fba.se 

Facklig representant: 

Elisa Gyllin - Elisa.Gyllin@fba.se

Ansök nu

Insatshandläggare till programmet för sekunderingar

Handläggare/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Jul 11
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya insatshandläggare med inriktning sekunderingar.  

Dina arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta som insatshandläggare på programmet för sekunderingar på enheten för fredsinsatser. Som insatshandläggare ansvarar du självständigt för planering, rekrytering och sekundering av civila experter till internationella insatser, exempelvis inom EU:s civila krishantering. I arbetsuppgifterna ingår även löpande kontakt med och uppföljning av utsänd personal före, under och efter uppdrag. Du följer upp budget, resultatredovisar, skriver rapporter och analyser.

I rollen ingår även att samordna och föra dialog med Regeringskansliet, mottagande organisation och andra myndigheter, samt allmän administration. Andra arbetsuppgifter inom programmet och myndighetens övriga verksamhet kan tillkomma. 

Din profil

Kvalifikationer


• Akademisk examen inom relevant område eller motsvarande erfarenhet som myndigheten bedömer som likvärdigt
• Erfarenhet av arbete med rekryteringsprocesser, personbedömningar och bemanning i internationell miljö
• Erfarenhet av analys och av att självständigt skriva rapporter och underlag inom programmets tematiska område
• Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift

Meriterande


• Erfarenhet av ett resultatbaserat arbetssätt
• Erfarenhet av arbete inom internationella organisationer och fredsbevarande insatser, särskilt inom EU, FN och/eller OSSE.
• Erfarenhet av liknande arbete på annan organisation, myndighet eller departement med internationell verksamhet

Arbetet ställer stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll. Arbetet innehåller många personkontakter, och det är därför viktigt att du är kommunikativ, konsultativ och har god samarbetsförmåga. Du är strategisk och analytisk samt har god förmåga att arbeta strukturerat för att nå dina mål.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som insatshandläggare. Tjänsten är ett vikariat med start omgående eller enligt överenskommelse, t.o.m. 2023-11-01 med eventuell möjlighet till förlängning. Placeringsort är Stockholm. I arbetet ingår vissa resor inrikes och utrikes, även till högriskområden. Tjänsten är säkerhetsklassad, registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. 

Ansök senast 2022-08-31

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.


• Rollens innehåll: Niklas Lindskog, programchef, +46 70-641 08 70 (semester 15 juli – 14 augusti)
• Allmänna och praktiska frågor: Sandra Bäcklund, HR verksamhetspartner, +46 70-180 69 38 (semester 18 juli – 5 augusti)
• Facklig representant: Felicia Forsström, SACO-S, +46 10-456 24 97 (semester 11 juli – 5 augusti)

 

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Handläggare på fredsprocesser, Colombia - vikariat 12 månader

Handläggare/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Jul 2
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.


Dina arbetsuppgifter

Som handläggare på programmet för fredsprocesser arbetar du med att planera, utveckla, genomföra och följa upp insatser inom ramen för Sveriges strategi för Colombia. Tillsammans med kollegor och med samarbetspartners arbetar du med framförallt rådgivning, kapacitetsutveckling och annat stöd till lokala, regionala och globala partners om dialog och medling och fredsprocesser. Därutöver bidrar du till projektet genom nätverksutveckling, omvärldsbevakning och metodutveckling. Rollen medför ett flertal resor per år inklusive till högriskländer, såsom Colombia, när möjlighet finns.

På FBA genomförs arbetet inom strategiverksamheten i projektform, genom en matrisorganisation. Du kommer att tillhöra programmet för fredsprocesser. Samtidigt ingår du i projektgruppen för Colombia, och bidrar till genomförandet av specifika mål inom Sveriges biståndsstrategi för landet, framför allt till ”ökade förutsättningar för lika deltagande i fredsprocesser samt stärkt kapacitet att förebygga, hantera och lösa konflikter på olika nivåer i samhället.”

Inom uppdraget ingår att ansvara för, och bidra till att utveckla, och genomföra insatser med syfte att stärka kapaciteten för fredsförhandlingar hos relevant statliga institutioner; förbättra förutsättningar och förberedelser för eventuella fredsförhandlingar tillsammans med colombianska experter och aktörer från civilsamhället; fördjupa analys relevant för pågående fredsarbete och eventuella nya framtida förhandlingar, till exempel inkludering av colombianska befolkningen.

Ytterligare arbetsuppgifter kan tillkomma inom ramen för programmets övriga verksamhet.

Din profil

Kvalifikationer


• Akademisk master/magisterexamen inom samhälles/statsvetenskap, juridik, ekonomi, eller freds- och konfliktkunskap.
• Flerårig erfarenhet av fredsbyggande arbete i konfliktkontexter, företrädesvis konfliktförebyggande, konfliktanalys, rådgivning och kapacitetsstöd till nationella aktörer, inkludering och jämställdhet i freds och politiska processer.
• Erfarenhet och etablerade professionella kontakter med internationella, nationella och lokala aktörer relevanta för fredsbyggande.
• Erfarenhet av arbete i Colombia och/eller Latinamerika.
• Mycket goda kunskaper i spanska och engelska, i såväl tal som skrift. Goda kunskaper i Svenska.

Meriterande


• Erfarenhet av arbete för svenska Regeringskansliet eller från statlig myndighet relevant för uppdraget.
• Erfarenhet av arbete inom civilsamhället eller med kapacitetsutveckling av civilsamhälles aktörer.
• Erfarenhet av analytiskt arbete gärna med fokus på rådgivning och policyutveckling
• Erfarenhet av genomförande och resultatuppföljning av biståndsverksamhet.

För att lyckas i rollen behöver du ha en förmåga att se helhetsperspektiv och sakers långsiktiga betydelse, och kunna anpassa dina handlingar till detta. Utifrån en stor mängd information kan du dra logiska slutsatser, se orsakssamband och synliggöra alternativa vägar framåt. Arbetet ställer stora krav på flexibilitet, anpassningsförmåga samt förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Arbetet innehåller många personkontakter och förtroendeskapande verksamhet, och det är därför viktigt att du har god samarbetsförmåga och är professionell och konsultativ i din yrkesroll.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss. 

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som handläggare. Tjänsten är ett vikariat, med start snarast enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm eller Sandö. I arbetet ingår tjänsteresor till högriskområden. Tjänsten är säkerhetsklassad, registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansök senast: 2022-08-21

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Rollens innehåll:

Pontus Ohrstedt, programchef fredsprocesser, +4610-456 24 59

Rekryteringsadministrativa frågor:

Daniel Hallström, HR verksamhetspartner, daniel.hallstrom@fba.se

Facklig representant:

Elisa Gyllin, lokala Saco-S, +4610-456 23 91

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Administratör till enheten för fredsinsatser

Personaladministratör/Personalassistent
Läs mer Jul 27
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.


Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA

Dina arbetsuppgifter 

Du kommer att arbeta som administratör på enheten för fredsinsatser. Du kommer att stödja programmet för sekunderingar i arbetet med att rekrytera och sända ut personal till internationella insatser. Du kommer att stödja programmet för ledarskap och samverkan och Challenges Forum i att planera och genomföra utbildningar, seminarier och större event. Du kommer även att ge stöd till enhetsledningen.

Gemensamt för dessa uppgifter är att du ger stöd och service till individer och grupper. Du bidrar med ordning och struktur och samordnar så att allt finns på rätt plats och görs vid rätt tidpunkt. Rollen pendlar från ett arbete i bakgrunden till att ha kontakter utåt, både genom fysiska och digitala möten. Programmet för sekunderingar stöttar du i arbetet med rekrytering och utstationering av personal till internationella fredsinsatser. Arbetet gäller till exempel annonsering, kontrakts- och passhantering, sammanställning av rapporter, ansvar för inboxar, kontakt och introduktion av sekunderad personal och stöd till kontingensmöten.  

Stödet till enhetens övriga program och enhetsledningen innehåller uppgifter som stöd till det praktiska genomförandet av utbildningar, konferenser och andra verksamhetsaktiviteter (fysiskt och digitalt), sammanställa material och rapporter, administration kring upphandling, inköp/beställningar och fakturor, protokollföra möten, stödja enhetens arbetsmiljöarbete, samt mötes-, konferens- och resebokningar.  

Inom ramen för dina tilldelade arbetsuppgifter förväntas du utveckla och uppdatera administrativa rutiner när behov finns. Du utgör också en aktiv del i ett nätverk av enhetsadministratörer och bidrar aktivt i andra samverkansgrupper på myndigheten. Inom detta nätverk förväntas du, genom ditt verksamhetsnära perspektiv, bidra till utveckling och förädling av administrativa processer och rutiner. 

Din profil 

Kvalifikationer 


• Akademisk examen relevant för tjänsten, eller motsvarande som arbetsgivaren bedömer som likvärdigt. 
• Erfarenhet av generellt administrativt arbete.
• Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift.
• Mycket goda kunskaper i Microsoft Outlook, Word, Teams, Zoom och Excel eller motsvarande program. 

Meriterande  


• Erfarenhet av arbete från svensk myndighet.
• Erfarenhet av rekryterings och-/eller utbildningsadministration.
• Erfarenhet av arbete med eller i internationella organisationer.
• Kunskaper om upphandling och erfarenhet av kontraktshantering.
• Ytterligare språkkunskaper såsom franska, spanska, arabiska, eller annat språk av relevans för FBA:s samarbetsländer 

I rollen som administratör är du en nyckelperson på enheten. Ditt arbetssätt präglas av hög grad av professionalism, struktur och service. Du har en förmåga att ta initiativ och arbeta uppsökande i din service genom att vara lyhörd för andras behov. Du är ansvarstagande och ser till att dina uppgifter genomförs i tid, och är proaktiv och tydlig i din kommunikation. Du planerar, organiserar och prioriterar ditt arbete så att det blir tidseffektivt och kvalitativt. En god grundläggande IT-kompetens är relevant, men ännu viktigare är att du har ett intresse för att bidra till användandet och utvecklingen av digitala lösningar inom ramen för till exempel utbildningar där du kommer agera som ”producent”. Rollen som administratör kan innebära resande till länder där väpnad konflikt pågår. Det innebär att kraven på flexibilitet, gott omdöme och god samarbetsförmåga är särskilt höga. 

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.  

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.  

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som administratör. Tjänsten är ett vikariat med start enligt överenskommelse, företrädesvis i september. Placeringsort är Stockholm. I arbetet ingår vissa resor, även utrikes till högriskområden. Tjänsten är säkerhetsklassad, registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.  

Ansök senast 2022-08-14.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.  

Kontaktperson

Johanna Gårdmark

Enhetschef

+46 10-456 23 51

Sandra Bäcklund  - sandra.backlund@fba.se

Daniel Hallström  - daniel.hallstrom@fba.se

HR verksamhetspartner, allmänna och praktiska frågor

Elisa Gyllin

Saco-S

+46 10-456 23 91

Ansök nu

Specialist vid Fredprocesser, Afghanistan

Verksamhetsanalytiker
Läs mer Jul 2
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.


Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Dina arbetsuppgifter

Som specialist på programmet för fredsprocesser arbetar du med att planera, utveckla, genomföra och följa upp insatser inom ramen för Sveriges strategi för Afghanistan. Tillsammans med kollegor och samarbetspartners arbetar du med framförallt rådgivning och stöd till lokala och regionala organisationer om dialog och medling, fredsbyggande och konfliktförebyggande. Därutöver bidrar du till projektet genom nätverksutveckling, omvärldsbevakning och metodutveckling. Rollen medför ett flertal resor per år inklusive till högriskländer, såsom Afghanistan, när möjlighet finns.

På FBA genomförs arbetet inom strategiverksamheten i projektform, genom en matrisorganisation. Du kommer att tillhöra programmet för fredsprocesser. Samtidigt ingår du i projektgruppen för Afghanistan, som bidrar till att genomföra ett EU finansierat projekt till stöd för inkluderande dialog i Afghanistan. Genomförandet innebär ett nära samarbete med ansvarig projektledare, Sida och EU.

Inom uppdraget ingår att ansvara för, och bidra till att utveckla, och genomföra insatser som främjar förutsättningar för dialog, påverkan och inkludering av afghanska befolkningen, och som stärker aktörer inom det afghanska civilsamhället. Du kommer också ha ansvar för att upprätthålla god samverkan med Sida, Utrikesdepartementet och andra partners. 

Ytterligare arbetsuppgifter kan tillkomma inom ramen för programmets övriga verksamhet.

Din profil

Kvalifikationer


• Akademisk master/magisterexamen inom statsvetenskap, juridik, ekonomi, eller freds- och konfliktkunskap, eller motsvarande utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
• Mångårig erfarenhet av fredsbyggande arbete i konfliktkontexter, företrädesvis dialog, medling, analys och rådgivning, processdesign och/eller kapacitetsutveckling.
• Erfarenhet och etablerade professionella kontakter med internationella och/eller regionala aktörer för dialog och fredsarbete
• Goda kunskaper i politisk- och konfliktanalys
• Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift.

Meriterande


• Erfarenhet från regionen (central och Sydasien), Afghanistan, och/eller muslimska majoritetsländer.
• Erfarenhet av arbete för svenska Regeringskansliet eller från statlig myndighet relevant för uppdraget.
• Erfarenhet av arbete inom civilsamhället eller med kapacitetsutveckling av civilsamhälles aktörer.
• Erfarenhet av analytiskt arbete gärna med fokus på rådgivning och policyutveckling
• Erfarenhet av genomförande och resultatuppföljning av biståndsverksamhet.
• Kunskaper i andra relevanta språk, framförallt Pashto, Dari och/eller arabiska.

 

För att lyckas i rollen behöver du ha en förmåga att se helhetsperspektiv och sakers långsiktiga betydelse, och kunna anpassa dina handlingar till detta. Utifrån en stor mängd information kan du dra logiska slutsatser, se orsakssamband och synliggöra alternativa vägar framåt. Arbetet ställer stora krav på flexibilitet, anpassningsförmåga samt förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Arbetet innehåller många personkontakter och förtroendeskapande verksamhet, och det är därför viktigt att du har god samarbetsförmåga och är professionell och konsultativ i din yrkesroll.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som specialist. Tjänsten är en tillsvidareanställning med start snarast och enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm eller Sandö. I arbetet ingår tjänsteresor till högriskområden. Tjänsten är säkerhetsklassad, registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

 

Vänligen inkom med din ansökan senast: 2022-08-14

 

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

 

Rollens innehåll:

Pontus Ohrstedt, programchef fredsprocesser, +4610-456 24 59. Cecilia Hull Wiklund, projektledare Afganistan, +4610 456 24 71

Allmänna och praktiska frågor:

Daniel Hallström, HR verksamhetspartner, daniel.hallstrom@fba.se

Facklig representant:

Julia Fyr, lokala Saco-S, julia.fyr@fba.se

 

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Specialist vid fredsprocesser, Mail - vikariat 12 månader

Handläggare/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Jul 2
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.


Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Specialist på fredsprocesser, Mali - vikariat 12 månader
Dina arbetsuppgifter

Som specialist på programmet för fredsprocesser arbetar du med att planera, utveckla, genomföra och följa upp insatser inom ramen för Sveriges strategi för Mali. Tillsammans med kollegor och med samarbetspartners arbetar du med rådgivning, kapacitetsutveckling och stöd till lokala, regionala och globala partners om dialog och medling, fredsprocesser och konfliktförebyggande, med stark fokusering på jämställdhet och kvinnors deltagande. Därutöver bidrar du till projektet genom nätverksutveckling, omvärldsbevakning och metodutveckling. Rollen medför ett flertal resor per år inklusive till högriskländer, såsom Mali, när möjlighet finns.

På FBA genomförs arbetet inom strategiverksamheten i projektform, genom en matrisorganisation. Du kommer att tillhöra programmet för fredsprocesser. Samtidigt ingår du i projektgruppen för Mali, och bidrar till genomförandet av specifika mål inom Sveriges biståndsstrategi för landet, framför allt till ”ökade förutsättningar för lika deltagande i fredsprocesser samt stärkt kapacitet att förebygga, hantera och lösa konflikter på olika nivåer i samhället.”

Inom uppdraget ingår att ansvara för, utveckla, och genomföra insatser med syfte att främja förutsättningar för dialog, påverkan och deltagande av maliska befolkningen, framför allt kvinnor, i uppföljningsmekanismen - Comité de Suivi de l’Accord - av det existerande fredsavtalet, och att stärka kapaciteten hos relevanta aktörer inom det maliska civilsamhället. I uppdraget ingår också ansvar för att koordinera och samverka med relevanta maliska aktörer, svenska ambassaden i Mali, Sida och relevanta FN-organ i landet, samt att stödja projekthandläggning, planering och resultatuppföljning.

Ytterligare arbetsuppgifter kan tillkomma inom ramen för programmets övriga verksamhet.

 

Din profil

Kvalifikationer


• Akademisk master/magisterexamen inom samhälles/statsvetenskap, juridik, ekonomi, eller freds- och konfliktkunskap.
• Flerårig erfarenhet av arbete med och goda kunskaper i dialog och medling, stöd till fredsprocesser, konfliktförebyggande och/eller relaterat biståndssamarbete.
• Mycket goda kunskaper i franska och engelska, i såväl tal som skrift, samt goda kunskaper svenska.

Meriterande


• Erfarenhet av arbete i Mali och/eller Väst/Nordafrika.
• Erfarenhet av och etablerade professionella kontakter inom utvecklingssamarbete, fredsbyggande, och partnerskap med lokala aktörer relevanta för fred, säkerhet och utveckling.
• Erfarenhet av arbete med och goda kunskaper i jämställdhet, deltagande och inkludering av kvinnor i freds- och utvecklingsprocesser.
• Erfarenhet av att navigera i politiskt känsliga kontexter.
• Erfarenhet av arbete för svenska Regeringskansliet eller från statlig myndighet relevant för uppdraget.
• Erfarenhet av analytiskt arbete gärna med fokus på rådgivning och policyutveckling
• Erfarenhet av planering, genomförande och resultatuppföljning av projektverksamhet.

För att lyckas i rollen behöver du ha en förmåga att se helhetsperspektiv och sakers långsiktiga betydelse, och kunna anpassa dina handlingar till detta. Utifrån en stor mängd information kan du dra logiska slutsatser, se orsakssamband och synliggöra alternativa vägar framåt. Arbetet ställer stora krav på flexibilitet, anpassningsförmåga samt förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Arbetet innehåller många personkontakter och förtroendeskapande verksamhet, och det är därför viktigt att du har god samarbetsförmåga och är professionell och konsultativ i din yrkesroll.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som specialist. Tjänsten är ett vikariat på ett år, med start snarast och enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm eller Sandö. I arbetet ingår tjänsteresor till högriskområden. Tjänsten är säkerhetsklassad, registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

 

Ansök senast: 2022-08-14

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

 

Rollens innehåll:

Pontus Ohrstedt, programchef fredsprocesser, +4610-456 24 59; Lena Kjellberg, Projektledare Mali, +46 70 182 5559.

Allmänna och praktiska frågor:

Daniel Hallström, HR verksamhetspartner, daniel.hallstrom@fba.se

Facklig representant:

Elisa Gyllin, lokala Saco-S, +4610-456 23 91

Ansök nu

GD-sekreterare (vikariat)

Chefssekreterare
Läs mer Jul 11
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA. Vi söker dig som brinner för samordning, service och struktur till ett vikariat som GD-sekreterare till enheten Ledningsstöd.

Dina arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta som sekreterare till vår generaldirektör (GD) Per Olsson Fridh på enheten Ledningsstöd vilket innebär ett dagligt samarbete med GD, enhetens chef och stora delar av myndigheten. I dina arbetsuppgifter ingår ansvar för samordning av GD:s aktiviteter (möten/resor), ansvar för GD:s kalender, att GD har relevanta underlag och att myndighetens både dagliga och årliga planering fungerar effektivt för GD och för myndigheten i stort. I rollen ingår ansvar för mötesanteckningar av olika slag. Du stödjer GD med intern kommunikation. Du arbetar tillsammans med övriga medarbetare på enheten Ledningsstöd och med myndighetens administratörer och chefer i syfte att understödja både GD:s och enhetens arbetsprocesser. Med utgångspunkt i din tidigare erfarenhet kan vissa handläggaruppgifter ingå i rollen, till exempel arbete med myndighetens strategiska partners, extern kommunikation och/eller frågor om jämställdhetsintegrering. 

Din profil

Kvalifikationer


• Akademisk examen inom samhällsvetenskapligt ämne.
• Minst ett års erfarenhet av administrativt arbete.
• Mycket god förmåga till skriftlig och muntlig framställan på svenska och engelska.
• Goda kunskaper inom officepaketet och om digitala verktyg.

Meriterande


• Erfarenhet från arbete på svensk myndighet.
• Erfarenhet från samordnande roll / liknande roll / chefsstöd.
• Kunskap om eller erfarenhet från arbete med fred, säkerhet och utveckling.
• Kunskap om eller erfarenhet från arbete med kommunikation.

Arbetet ställer stora krav på att vara serviceinriktad med mycket god samarbetsförmåga. Du behöver vara strukturerad, ha förmåga att planera långsiktigt samtidigt som du behöver vara flexibel för förändringar och då hitta bästa lösningen framåt för så många som möjligt, dvs. ha förmåga att se till både helhet och delar. Du behöver ha ett starkt intresse för och en god förmåga att samordna processer och du behöver snabbt kunna sätta dig in i GD:s och myndighetens arbetssätt och rutiner.  

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som GD-sekreterare. Tjänsten är ett vikariat med start den 1 oktober 2022 till 1 september 2023, med eventuell möjlighet till förlängning. Placeringsort är Stockholm. Tjänsten är säkerhetsklassad, registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansök senast den 11 augusti.

 

Rollens innehåll: Helena Josefson, enhetschef Ledningsstöd +46 70 180 55 23

Allmänna och praktiska frågor: Sandra Bäcklund, HR verksamhetspartner +46 70 180 69 38 (semester 18 juli t.om 5 augusti)

Facklig representant: Elisa Gyllin, +46 10-456 23 91 (semester t.om 29 juli)

 

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Erfaren rådgivare till Challenges Forum (vikariat)

Verksamhetsanalytiker
Läs mer Jul 1
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Dina arbetsuppgifter

Vi söker en erfaren rådgivare till det internationella sekretariat för Challenges Forum (CFIS), som FBA står värd för. Challenges Forum, eller ”the International Forum for the Challenges of Peace Operations”, är ett internationellt samarbete med över 50 organisationer från 24 länder, det vill säga utrikes- och försvarsdepartement samt statliga myndigheter och tankesmedjor. Challenges Forum verkar för att förbättra analys, planering, genomförande och utvärdering av internationella fredsinsatser, med fokus på Förenta nationernas (FN) och Afrikanska unionens (AU) internationella och regionala insatser (mer information finns på www.challengesforum.org).

I rollen som erfaren rådgivare kommer du, inom ramen för det internationella sekretariatets verksamhet, att stödja Challenges Forums partners att nå gemensamt uppsatta mål. Mycket kortfattat att öka FN:s och regionala organisationers förmåga att effektivt bedriva internationella fredsinsatser. Du kommer att vara en integrerad del av ett mindre team, där du bland annat bidrar till att stärka den politiska dialogen mellan Challenges Forum, FN och AU. Du förväntas presentera analyser i skrift och tal, driva processer, leda projekt samt medverka aktivt i sekretariatets övriga löpande arbete. Andra arbetsuppgifter inom Challenges Forum eller inom FBA:s övriga verksamhet kan tillkomma.

Din profil

Kvalifikationer


• Akademisk examen i statskunskap med inriktning på internationella relationer eller inom freds- och konfliktstudier, eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
• Mycket god kunskap om fredsinsatser, fredsbyggande och/eller fred och säkerhet
• Mångårig relevant arbetslivserfarenhet, inklusive internationellt arbete och/eller internationella politiska processer
• Erfarenhet av policy-, doktrin- och/eller metodutveckling
• Mycket god förmåga att kommunicera obehindrat i tal och skrift på engelska
• God förmåga att kommunicera i tal och skrift på svenska
• IT-vana och goda kunskaper i Officepaketet

Meriterande


• Erfarenhet av internationell diplomati
• Erfarenhet av fredsinsatser i fält
• Erfarenhet av att planera, implementera och utvärdera projekt
• Erfarenhet av ledarskapsfrågor i internationella och multikulturella sammanhang, gärna i relation till FN
• Ytterligare språkkunskaper, till exempel franska, kinesiska, arabiska eller ryska
• Erfarenhet av arbete inom svensk statlig förvaltning

Då Challenges Forum arbetar i en ständigt föränderlig miljö ställer rollen höga krav på flexibilitet. Det kommer ibland krävas att du arbetar med flera uppgifter parallellt och under tidspress. Du har förmåga att växla mellan noggrannhet och att fokusera på att effektivt slutföra uppgifter när tiden är knapp. Rollen ställer vidare stora krav på att kunna bygga och utveckla samarbetsrelationer i en internationell kontext, liksom med kollegor. Du har förmåga att ta initiativ och att både stödja och självständigt driva processer. Rollen innehåller många personkontakter och förtroendeskapande verksamhet, vilket ställer krav på gott omdöme och kontextuell förståelse. Du har en mycket god analytisk förmåga och är strategisk samt prestigelös.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som specialist med titeln erfaren rådgivare. Tjänsten är ett vikariat (pga. tjänstledighet) i sex månader. Placeringsort är Stockholm. I rollen ingår resor både inrikes och utrikes med relativt stor omfattning, inklusive till länder i högriskområden.

För de kandidater som går vidare i processen kommer intervjuer att genomföras.

 

Ansök senast 2022-08-05

 

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

Rollens innehåll: Pernilla Rydén, chef Challenges Forum International Secretariat, +46 10-190 1064

Allmänna och praktiska frågor: Sandra Bäcklund, HR verksamhetspartner, +46 10-456 24 46

Fackliga representanter: Elisabeth Widgren Sandberg, +46 10-190 10 49 (tillgänglig t.om 14 juli); Elisa Gyllin, +46 10-456 23 91 (tillgänglig fr.om 1 augusti)

 

Om oss 

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Handläggare - kvinnor, fred och säkerhet - Demokratiska republiken Kongo

Administrativ utvecklare
Läs mer Jul 2
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.


Dina arbetsuppgifter

FBA söker en handläggare inom tematiken kvinnor, fred och säkerhet. Tjänsten är ett vikariat och avser å ena sidan verksamhet i FBA:s internationella utvecklingssamarbete i Demokratiska Republiken Kongo (DRK) och å andra sidan verksamhet i den globala strategin för hållbar fred. Arbetsuppgifterna består av att tillsammans med kollegor stödja nationella och internationella partners i deras arbete med att främja jämställdhet i freds- och säkerhetsarbetet. Du kommer att planera, genomföra och följa upp långsiktiga kapacitetsutvecklande insatser så som utbildningsinsatser, workshops, nätverksbyggande och löpande stöd till partners. Du kommer även att bidra till programmets arbete med gender responsive leadership – att leda för jämställdhet, framför allt med handläggning av längre utbildningsprogram samt produktion av utbildningsmaterial. Du förväntas arbeta resultatbaserat med konkreta förändringsteorier som är förankrade med partners och bygger på en tydlig problem- och behovsanalys. Därtill ingår samordning, dokumentation och rapportskrivning i din roll. Dina arbetsuppgifter är av både analytisk, operativ och administrativ karaktär och du förväntas kunna representera myndigheten i olika sammanhang, både internationellt och nationellt.

Du kommer att tillhöra enheten för samhällsstyrning med hemvist på programmet för jämställdhet på FBA. Samtidigt ingår du på 50% i projektgruppen för DRK, vilket innebär nära samarbete med ansvarig projektledare och med kollegor både från jämställdhetsprogrammet och andra tematiska program. Ytterligare arbetsuppgifter kan tillkomma, främst inom ramen för programmet men också inom ramen för andra bilaterala utvecklingssamarbeten.

Din profil

Kvalifikationer


• En för tjänsten relevant akademisk examen, såsom exempelvis statsvetenskap eller freds- och konfliktstudier, eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.
• God kunskap om jämställdhetsintegrering och kunskapsområdet kvinnor, fred och säkerhet.
• Flera års erfarenhet av att på egen hand och i samarbete med andra planera, genomföra och följa upp kapacitetsstödjande insatser och annan verksamhet i en internationell kontext, gärna från ett fransktalande afrikanskt land.
• Mycket goda kunskaper i såväl svenska som engelska i både tal och skrift.
• Goda kunskaper i franska i både tal och skrift.

Meriterande


• God och aktuell kunskap om den politiska utvecklingen och situationen i DRK.
• Erfarenhet av arbete inom svensk statlig förvaltning.
• God kunskap om resultatbaserad planering och uppföljning av internationella insatser.
• Erfarenhet av att bedriva utbildning/workshops via digitala plattformar.
• God kännedom om internationella organisationer som FN, EU, AU och OSSE.

Arbetet ställer stora krav på organisering och förmåga att arbeta effektivt och strukturerat. Du måste vara flexibel och ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll. Du kan hålla strukturerade och målgruppsanpassade presentationer med pedagogiska metoder som sätter deltagaren i centrum. Arbetet innehåller många personkontakter, och det är därför viktigt att du är kommunikativ och har god samarbetsförmåga.

Vi söker dig med starkt driv. Du tar initiativ, driver självständigt processer framåt och strävar efter att följa upp och slutföra arbetsuppgifter. Uppdraget ställer krav på att du på ett prestigelöst och tillmötesgående sätt kommunicerar och samarbetar väl med kollegor och andra samarbetsaktörer.

 FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som handläggare. Tjänsten är ett vikariat på ett år och kan eventuellt komma att förlängas. Möjliga placeringsorter är Stockholm eller Sandö (Kramfors).

I tjänsten ingår regelbundna resor till DRK. Även inrikesresor och andra utrikesresor, inklusive till högriskområden, förekommer. Tjänsten är säkerhetsklassad och kräver svenskt medborgarskap, registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansök senast 2022-07-24                                                                              

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

 

Rollens innehåll:

Gabriela Elroy, programchef på programmet för jämställdhet, +46 70-641 02 05

Rekryteringsadministrativa frågor:

Daniel Hallström, HR verksamhetspartner, daniel.hallstrom@fba.se

Facklig representant:

Elisa Gyllin, Saco-S, +46 10-456 23 91

 

Om oss 

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Specialist fred, säkerhet och utveckling - Bosnien och Hercegovina

Administrativ utvecklare
Läs mer Maj 20
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.


Vi söker en person till FBA som ska arbeta med vårt uppdrag att bidra till stärkta förutsättningar för inkluderande försoningsprocesser och konflikt- och våldsförebyggande arbete på Västra Balkan. Tjänsten är placerad vid Sveriges ambassad i Sarajevo. Arbetet utförs i nära samverkan med kollegor på ambassaden och med projektgruppen i Sverige.

I oktober 2021 fick FBA uppdraget att arbeta med reformstrategin för Västra Balkan och Turkiet 2021-2027. För att bidra till konfliktförebyggande, konfliktlösning och förtroendebyggande arbete kommer FBA exempelvis utveckla och genomföra kapacitetsstärkande insatser och rådgivning inom de tematiska områdena jämställdhet, rättsstatens principer, dialog – och fredsmedling samt säkerhetssektorreform.

Arbetsuppgifter

I din roll verkar du för att skapa goda förutsättningar för FBA:s arbete på Västra Balkan, och i synnerhet i Bosnien och Hercegovina, bland annat genom att bygga och underhålla myndighetens kontaktnät med lokala och internationella aktörer, samt identifiera potentiella samarbetspartners. Du bidrar också till arbetet med att utveckla och genomföra insatser inom ramen för FBA:s mandat tillsammans med projektgruppen. Genom god kontextförståelse bidrar du till stärkt analys av utvecklingen i regionen, och kontextanpassning av insatserna.  Som utsänd är du en förstärkande länk mellan FBA:s projektgrupp i Sverige och partners och nätverk i samarbetslandet. Du har ett särskilt ansvar för att främja ett gott samarbete med relevanta svenska aktörer, och i första hand med Sida och UD genom kollegorna på Sveriges ambassad. Planering, genomförande och uppföljning av insatserna sker under ledning av projektledaren för FBA:s arbete på Västra Balkan och i samarbete med övriga medarbetare i projektgruppen som är placerade i Sverige, samt i dialog med ambassaden.

Din profil

Kvalifikationer


• Akademisk examen inom ett för tjänsten relevant område, t.ex. statsvetenskap eller freds- och konfliktvetenskap, eller motsvarande kompetens som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
• Mycket god kännedom om Västra Balkan
• Mångårig internationell arbetslivserfarenhet inom fred, säkerhet eller utveckling
• Erfarenhet av arbete med kapacitetsutvecklingsinsatser och/eller rådgivning
• Förmåga att självständigt skriva analyser och rapporter av hög kvalitet
• Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i tal såväl som i skrift

Meriterande


• Erfarenhet av arbete på Västra Balkan inom internationellt utvecklingssamarbete
• Goda kunskaper i bosniska/serbiska/kroatiska
• Ett gott nätverk i Bosnien, västra Balkan- regionen och internationellt, inom områden relevanta för tjänsten
• Erfarenhet av arbete vid myndighet i Sverige eller svensk utlandsmyndighet
• Erfarenhet av att ha arbetat för en internationell organisation
• Erfarenhet av arbete inom något av följande kunskapsområden: konfliktförebyggande arbete och dialog och medling; jämställdhet, säkerhetssektorreform; rättsstatsbyggande med fokus på rättsstatens principer och statsförvaltning.

Då FBA verkar i en ständigt föränderlig miljö ställer arbetet stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för arbetet. Du är professionell och resultatorienterad och planerar ditt arbete så att det blir tidseffektivt och håller hög kvalitet. Arbetet innehåller många personkontakter och det är därför viktigt att du är kommunikativ och har en god förmåga att samarbeta och skapa relationer. Rollen kräver ett mycket gott omdöme, hög integritet och personlig mognad. Det är också viktigt att du har förmåga att arbeta analytiskt och resultatbaserat, se helhetsperspektiv och sakers långsiktiga betydelse och att du anpassar ditt agerande till detta. FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina funktionella kompetenser som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning. Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång.

Tjänsten är en tidsbegränsad anställning under två år med möjlighet till förlängning. Preliminärt tillträde 1 september 2022 eller enligt överenskommelse. Tjänstgöringen kan inledas med några veckors arbete i Stockholm innan utresa till tjänstgöringsorten Sarajevo.

Tjänsteresor till Sverige och tredje land kan förekomma, liksom tjänsteresor inom regionen. Tjänsten kräver svenskt medborgarskap och är säkerhetsklassad. Registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Anställningen föregås också av en hälsoundersökning.

Ansök senast 10 juni 2022.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Frågor om rollens innehåll: Anna Widepalm, Programchef, Europa, Latinamerika och Asien, anna.widepalm@fba.se telefon: +46 72 237 78 01

Allmänna och praktiska frågor: Daniel Hallström, FBA HR - daniel.hallstrom@fba.se

Facklig representant: Julia Fyr, lokala Saco-S, +46 72-226 50 61

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling. FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Projekthandläggare Afghanistan

Administrativ utvecklare
Läs mer Maj 20
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.


Inom ramen för svenskt bilateralt utvecklingssamarbete och ett EU-projekt tillsammans med Sida bedriver FBA en flerårig verksamhet i och med Afghanistan.  Verksamheten i Afghanistan ska bidra till en fredlig och inkluderande samhällsutveckling med särskilt fokus på deltagande och inkludering i processer för fred samt förmåga att hantera och förebygga konflikter. FBA arbetar nära afghanska civilsamhällesaktörer och stöttar exempelvis olika former av inkluderande dialoger. Som projekthandläggare, med anställning vid enheten för internationellt utvecklingssamarbete och metodutveckling, ingår du i en projektgrupp bestående bland annat av medarbetare från FBA:s program för Fredsprocesser samt en ansvarig projektledare och kollegor från Sida. 

Arbetsuppgifter

I rollen kommer du att medverka i planering och genomförande av verksamhet vilket i huvudsak innefattar följande ansvarsområden och arbetsuppgifter:


• Bidra till projektets övergripande genomförande
• Bidra till projektgruppens arbete med analys för inriktning och uppföljning av verksamheten samt förbättring av kontextkännedom
• Bygga och upprätthålla nätverk relevant för verksamheten, inklusive med deltagare i aktiviteter, partners och internationella aktörer
• Administrativa uppgifter kopplade till planering och genomförande av verksamhet

Din profil

Kvalifikationer


• Mycket god svenska och engelska i såväl tal som skrift.
• Flerårig erfarenhet av arbete inom fred, säkerhet och utvecklingssamarbete 
• Erfarenhet av arbete med Afghanistan inom fred, säkerhet och/eller utveckling
• Akademisk examen relevant för tjänsten, företrädesvis statsvetenskap, freds- och konfliktstudier, internationella relationer eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som arbetsgivaren bedömer som likvärdigt

Meriterande


• Kunskaper i dari (/farsi) och/eller pashto
• Etablerade nätverk i Afghanistan och/eller med globala aktörer engagerade i Afghanistan
• Erfarenhet av facilitering av politiska processer, dialoger eller andra typer av utbyten i en konfliktkontext
• Erfarenhet av att arrangera internationella möten, workshops eller liknande samt reselogistik
• Erfarenhet av arbete med utbildningsverksamhet, rådgivning eller annan form av kapacitetsutveckling i internationella sammanhang
• Erfarenhet av arbete i projekt samt uppföljning, utvärdering och resultatrapportering
• Erfarenhet av arbete med inkluderingsfrågor eller jämställdhetsintegrering  

Rollen förutsätter att du har god kommunikativ förmåga där du främjar ett positivt diskussionsklimat, är öppen för dialog, lyhörd för andras åsikter och för fram ditt budskap på ett konkret, välformulerat och tydligt sätt. Du har en kulturell medvetenhet, värdesätter olikheter och förstår hur bakgrund, kultur och grupptillhörighet påverkar en själv och andra. Vidare är du flexibel och har god förmåga att anpassa dig efter förändringar genom att vara öppen för nya idéer och arbetssätt. Du är också ansvarstagande med god förmåga att ta initiativ, prioritera arbetsuppgifter i enlighet med roll, uppdrag och målbild samt tar ansvar genom att ha ett genomtänkt tillvägagångssätt för att leverera enligt överenskommelse. Du har förmåga att se helhetsperspektiv, och du anpassar planering och handlingar till detta. Du är dessutom analytisk med god förmåga att ta in och orientera dig i en större mängd information.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Tjänsten är en tidsbegränsad anställning som längst till och med 28 februari 2024 med start så snart som möjligt eller enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm. Tjänsten omfattar utrikesresor.  Tjänsten är säkerhetsklassad varpå registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansök senast 10 juni 2022.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

Rollens innehåll: Cecilia Hull Wiklund, Projektledare Afghanistan tel. +46 72-217 67 87

Allmänna och praktiska frågor: Daniel Hallström , HR verksamhetspartner - daniel.hallstrom@fba.se

Facklig representant: Julia Fyr, lokala Saco-S, +46 72-226 50 61

 

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Vikarierande chef för programmet för Ledarskap och samverkan

Utvecklingschef
Läs mer Maj 16
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.


Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

 

Dina arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta som vikarierande chef för FBA:s program för ledarskap och samverkan i fredsinsatser. Programmet arbetar för att stärka förmågan hos ledare i FN, EU och OSSE:s internationella fredsinsatser att inspirera och motivera individer och grupper att genomföra sina uppdrag i samverkan med andra. En viktig uppgift för programmet är att stärka samverkan mellan olika aktörer i internationella fredsinsatser. Programmet har även ett uppdrag att arbeta med ledarskap och organisationsutveckling inom ramen för myndighetens bilaterala strategiuppdrag. Verksamheten genomförs digitalt, på högkvartersnivå i Bryssel och New York och i fält där insatserna verkar. 

Din uppgift är att leda och fördela arbetet inom programmet. Du har kostnadsansvar för programmets verksamhet och säkerställer att programmet arbetar resultatbaserat. Du ingår i enhetens ledningsgrupp och företräde programmets verksamhet externt. Du har personalansvar för nio medarbetare och ansvarar för kompetensförsörjning till programmet i nära samråd med enhetschefen. 

En viktig uppgift för programchefen är att främja syneriger mellan kunskap om FN:s och EU:s fredsinsatser med kompetens om ledarskap. Programmet har äen en ambition att utveckla stödet till en samlad ansats i fredsinsatser. I arbetsuppgifterna ingår att utveckla och befästa programmets arbete avseende organisationsutveckling. 

Tjänsteresor, såväl inrikes som utrikes, ingår, även till högriskländer.

 

Din profil

Kvalifikationer


• Akademisk examen inom freds- och konfliktkunskap, internationella relationer, statskunskap eller annan relevant examen, eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.Erfarenhet från tidigare chefs- eller projektledarroller.
• Mycket god kunskap om internationella fredsinsatser och fredsbyggande
• Goda kunskaper om internationella/regionala organisationer
• Obehindrad svenska och engelska, i såväl tal som skrift.


Meriterande


• Erfarenhet av resultatbaserat arbetssätt
• Erfarenhet av civil-militär samverkan.
• Kunskap om jämställdhetsintegrering inom fred och säkerhet
• Relationsbyggande förmåga samt ett nationellt/internationellt nätverk inom arbetsområdet
• Erfarenhet av arbete med verksamhets- och grupputveckling, inklusive förändringsledning

Arbetet ställer stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll. Arbetet innehåller många personkontakter, och det är därför viktigt att du är kommunikativ och har god samarbetsförmåga. Du har ett tydligt arbetsgivarperspektiv.  Vidare är du självgående, har god språklig analytisk förmåga och ser helhetsperspektiv samt på sakers långsiktiga betydelse och anpassar handlingar till detta.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som programchef. Tjänsten är ett vikariat med tillträde så snart som möjligt och som sträcker till t.om juni 2023. Placeringsort är Stockholm. Tjänsten är säkerhetsklassad och kräver svenskt medborgarskap. Registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansök senast 6 juni.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Rollens innehåll: Enhetschef Johanna Gårdmark +46 76 136 22 78.
Facklig representant SACO-S: Elisa Gyllin +46 72 247 49 97.

 

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Handläggare till programmet för dialog och fredsmedling

Handläggare/Utredare, offentlig förvaltning
Läs mer Maj 2
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Arbetsuppgifter
Du kommer att arbeta som handläggare på programmet för dialog och fredsmedling.

Du arbetar med att bidra till insatser både till programmets partnerskap med FN, liksom FBA:s bilaterala utvecklingssamarbete med Mali. I dina arbetsuppgifter ingår att tillsammans med kollegor förbereda, genomföra, facilitera och följa upp framför allt kapacitetsstärkande verksamhet inom dessa insatser. Detta i form av utbildning, rådgivning och processtöd. Att underlätta samordning, samt att främja och fördjupa ömsesidigt partnerskap är ett centralt i ditt arbete.

Därutöver bidrar du till projektet genom nätverkande, partnerskapsbyggande och omvärldsbevakning. Arbetet medför regelbundna resor till Mali, samt New York och ev. övriga FN-resmål.

På FBA genomförs arbetet inom bilaterala utvecklingssamarbeten i projektform, genom en matrisorganisation. Du kommer att tillhöra programmet för dialog och fredsmedling. Samtidigt ingår du i projektgruppen för Mali, vilket innebär ett nära samarbete med ansvarig projektledare och med kollegor från andra tematiska program.

Din profil
Kvalifikationer

• Akademisk examen inom freds- och konfliktkunskap, internationella relationer, statskunskap eller annan relevant samhällsvetenskaplig examen, eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.
• Flerårig erfarenhet av arbete inom konfliktförebyggande/konflikthantering/fredsbyggande företrädesvis med fokus på dialog, fredsmedling, försoning, konfliktanalys och processdesign.
• Erfarenhet av arbete med rådgivning, facilitering, deltagarcentrerad utbildning, processledning och/eller annan form av kapacitetsutveckling inom fred och säkerhet.
• Goda språkkunskaper i svenska, engelska och franska, såväl muntligt som skriftligt.

Meriterande

• God förmåga och erfarenhet av att etablera och utveckla bilaterala och internationella partnerskap och nätverk
• Praktisk erfarenhet från arbete inom fred och säkerhet, gärna med fokus på Mali eller Afrika.
• Kunskap om och/eller relevant erfarenhet från FN, företrädesvis FN:s arbete med fred och säkerhet.
• Erfarenhet av deltagarcentrerad digital- och/eller hybridpedagogik.
• Erfarenhet av resultatbaserat arbete, företrädesvis inom fredsbyggande eller bistånd.
• Övriga språkkunskaper

Arbetet ställer stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll. Arbetet innehåller många personkontakter, och det är därför viktigt att du är kommunikativ och har god samarbetsförmåga.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som tematisk handläggare. Tjänsten är ett vikariat till och med september 2023 med eventuell möjlighet till förlängning, dock längst till och med september 2024, start enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm. I arbetet ingår vissa resor såväl inrikes som utrikes, även till högriskområden. Tjänsten är säkerhetsklassad, registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

 

Ansök senast 2022-05-23

 

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

 

Rollens innehåll: Maja Jakobsson, programchef +46 10-456 23 27

Allmänna och praktiska frågor: Carolina Lindelöf, HR verksamhetspartner +46 10-456 24 46

Facklig representant: Julia Fyr +46 10-456 24 65

 

Om oss
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu

Medarbetare inom fred och säkerhet vid Sveriges ambassad i Mali

Studieledare
Läs mer Apr 21
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.


Dina arbetsuppgifter
Vi söker en person som ska arbeta med vårt uppdrag inom ramen för Sveriges bilaterala strategi för utvecklingssamarbete med Mali 2021-2025. Arbetet utförs vid Sveriges ambassad i Bamako i nära samspel med kollegor på ambassaden och med FBA:s projektgrupp i Sverige. FBA:s uppdrag i strategin inkluderar att bidra till stärkt respekt för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer, inklusive säkerhetssektorreform samt ökade förutsättningar för lika deltagande i fredsprocesser samt stärkt kapacitet att förebygga, hantera och lösa konflikter på olika nivåer i samhället i Mali. I din roll verkar du för att skapa goda förutsättningar för FBA:s arbete i Mali, bland annat genom att bygga och underhålla myndighetens kontaktnät, identifiera potentiella samarbetspartners, utveckla och genomföra insatser inom ramen för FBA:s mandat tillsammans med projektgruppen, och genom att analysera och rapportera på utvecklingen i landet inom för FBA relevanta områden. Som utsänd är du en förstärkande länk mellan FBA:s projektgrupp i Sverige och myndighetens partners och nätverk i Mali. Du bidrar bland annat med kontextförståelse och kontextanpassning av myndighetens insatser. Planering, genomförande och uppföljning av insatserna sker under ledning av projektledaren för FBA:s arbete i Mali och i samarbete med övriga medarbetare i projektgruppen som är placerade i Sverige, samt i dialog med ambassaden. Du har ett särskilt ansvar för att främja ett gott samarbete med relevanta svenska aktörer, och i första hand med Sida och UD genom kollegorna på Sveriges ambassad. 

Din profil
Kvalifikationer

• Akademisk examen inom ett för tjänsten relevant område, till exempel statskunskap, juridik, freds-, konflikt- och utvecklingsstudier, internationella relationer, mänskliga rättigheter, sociologi eller motsvarande kompetens som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
• Mångårig arbetslivserfarenhet inom fred, säkerhet och utveckling
• Erfarenhet av att arbeta i konflikt/post-konfliktmiljöer, gärna med erfarenhet av arbete med och utveckling av utbildningsverksamhet, rådgivning eller annan form av kapacitetsutveckling i internationella sammanhang
• God kännedom om Mali och/eller regionen
• God fysisk och psykisk hälsa
• Mycket goda kunskaper i svenska, franska och engelska
• B-körkort

Meriterande

• Erfarenhet av att ha arbetat i Mali/Sahel inom fred, säkerhet eller utveckling
• Ett gott nätverk, i Mali/Sahel och internationellt, inom områden relevanta för tjänsten
• Erfarenhet av arbete vid myndighet i Sverige eller svensk utlandsmyndighet
• Erfarenhet av att självständigt nätverka, representera och skapa goda kontakter
• God analytisk förmåga och erfarenhet av att skriva rapporter
• God kännedom om att arbeta med jämställdhetsintegrering
• God kännedom och erfarenhet av arbete med ett konfliktkänslighetsperspektiv
• Erfarenhet av att arbeta inom eller med något av följande kunskapsområden: dialog och fredsmedling, fredsprocesser, säkerhetssektorreform, unga, fred och säkerhet, kvinnor, fred och säkerhet, avväpning, demobilisering och återintegrering av fd kombattanter

Då FBA verkar i en ständigt föränderlig miljö ställer arbetet stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll och planerar ditt arbete så att det blir tidseffektivt och håller hög kvalitet. Arbetet innehåller många personkontakter och det är därför viktigt att du är kommunikativ och har god samarbetsförmåga. Rollen kräver mycket gott omdöme, hög integritet och personlig mognad. Vidare är det också av vikt att du har förmåga att arbete analytiskt och resultatbaserat, har ett långsiktigt helhetsperspektiv och anpassar ditt agerande till detta. 

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning. Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. 

Tjänsten är en tidsbegränsad anställning under två år med möjlighet till förlängning. Tillträde i augusti 2022 eller enligt överenskommelse. Tjänstgöringen inleds med några veckors arbete i Stockholm innan utresa till tjänstgöringsorten Bamako. Tjänsten möjliggör i dagsläget inte familjepostering. 

Tjänsteresor till Sverige och tredje land kan förekomma, liksom tjänsteresor inom Mali när säkerhetsläget så tillåter. Tjänsten kräver svenskt medborgarskap och är säkerhetsklassad. Registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Anställningen föregås av en hälsoundersökning.

Ansök senast 15 Maj

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Kontaktinformation

Rollens innehåll: Lisa Ljungström, Programchef Afrika och Mellanöstern +46 10 456 23 62

Allmänna och praktiska frågor: Karin Enberg HR Verksamhetspartner +46 10 456 24 62

Facklig representant: Julia Fyr lokala Saco-S +46 10 456 24 65

Ansök nu

Senior forskare

Doktorand
Läs mer Mar 14
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Dina arbetsuppgifter
Som senior forskare spelar du en central roll i FBA:s uppdrag att främja och bedriva forskning som syftar till ett effektivt genomförande av internationella fredsinsatser. Du arbetar med två verksamhetsområden: egen grundforskning (50 procent av arbetstiden) och verksamhet som syftar till att främja forskning och forskningstillämpning (50 procent av arbetstiden).

Som senior forskare är du den vetenskapliga motorn inom programmet för forskning, utveckling och evidens. Du bedriver empirisk, kontextnära grundforskning av direkt relevans för FBA:s expertområden, företrädelsevis baserat på fältarbete i konflikt- eller postkonfliktländer. Du publicerar dina forskningsresultat i internationellt granskade tidskrifter och bokserier. Genom din forskning bidrar du också till FBA:s tematiska utveckling. Forskningen finansieras som grundprincip av FBA:s förvaltningsanslag. FBA kan även vara medelsförvaltare för externfinansierade forskningsprojekt, men då krävs att forskningen bedöms vara av direkt relevans för FBA:s expertområden.

En väsentlig del av den verksamhet som programmet för forskning, utveckling och evidens bedriver utgörs av kunskapsöverföring och främjande av dialog mellan forskare, beslutsfattare och praktiker inom området fred, säkerhet och utveckling. Som senior forskare har du en ledande roll i detta arbete och dina arbetsuppgifter inkluderar därför även nationell och internationell seminarieverksamhet samt andra aktiviteter som kan bidra till att synliggöra och tillgängliggöra forskningsresultat. Du fyller en rådgivande funktion inom FBA i arbetet med att främja forskningsintegrering och ett evidensbaserat arbetssätt. I dina arbetsuppgifter ingår också att bedöma forskningsansökningar, arbeta med FBA:s egna publikationer och att representera programmet för forskning, utveckling och evidens internt och externt. Du är en skicklig relationsbyggare som etablerar och utvecklar såväl nationella som internationella forskarnätverk.

Du samarbetar nära och prestigelöst med dina kollegor på programmet för forskning, utveckling och evidens. Under forskningschefens ledning arbetar du självständigt inom samtliga verksamhetsområden och vägleder dina handläggarkollegor i det forskningsfrämjande arbetet. Många arbetsuppgifter har en internationell dimension, vilket kan innebära dagliga internationella kontakter.

Din profil
Kvalifikationer

• Doktorsexamen i freds- och konfliktforskning eller motsvarande samhällsvetenskaplig inriktning som FBA bedömer likvärdig
• Dokumenterat djup erfarenhet av att planera och leda självständiga insatser inom empirisk, vetenskaplig forskning gällande fred, säkerhet och utveckling, företrädelsevis baserat på fältarbete i konflikt- eller postkonfliktmiljöer. Den vetenskapliga skickligheten styrker du medelst en bilagd lista över dina internationellt granskade vetenskapliga publikationer, populärvetenskapliga publikationer och övriga vetenskapliga meriter. FBA bedömer vetenskapliga meriter i enlighet med de principer för meritvärdering som tillämpas vid svenska lärosäten.
• Erfarenhet av att kommunicera och omsätta forskningsresultat till rådgivande eller kapacitetsbyggande verksamhet
• Erfarenhet av planering, genomförande och uppföljning av projekt som kräver en utvecklad social förmåga
• Dokumenterat god analytisk, skriftlig och kommunikativ förmåga
• Grundläggande kunskaper i svenska i tal och skrift
• Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift. Du förväntas kunna publicera på engelska utan omfattande språkgranskning.      

Meriterande

• Erfarenhet av policynära forskning. Även denna erfarenhet styrker du medelst en bilagd lista över dina publikationer (se ovan).
• Erfarenhet av forskningsfrämjande verksamhet, eller motsvarande arbete i forskningsrelaterade miljöer
• Erfarenhet av att ansöka om och erhålla forskningsmedel i konkurrens
• Erfarenhet av forskningsfinansierande verksamhet, granskning och bedömning av forskningsansökningar samt hantering av forskningsbidrag
• Erfarenhet av internationellt arbete med frågor relaterade till fred och säkerhet, gärna erfarenhet från arbete i konflikt- eller postkonfliktländer
• Kunskaper i franska, spanska, arabiska och/eller andra språk av relevans för FBA:s verksamhet

Din kompetens
Förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Ditt arbetssätt präglas av struktur och du planerar, organiserar och prioriterar ditt arbete så att det blir tidseffektivt och kvalitativt. Arbetet innehåller många personkontakter och det är därför viktigt att du har god samarbetsförmåga. Då du vägleder medarbetare krävs det också att du har en god ledarskapsförmåga. Du är professionell  och har förmåga att agera rådgivande och genom dialog med motpart omvandla den egna specialistkunskapen till kunskap och insikter som höjer mottagarens nivå och förståelse. Du en mycket god språklig analytisk förmåga, god erfarenhet av att professionellt tillämpa presentationsteknik och pedagogik samt har förmåga att hålla målgruppsanpassade, strukturerade anföranden och presentationer.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss. 

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som forskare. Tjänsten är en tillsvidareanställning med start enligt överenskommelse. 6 månaders provanställning tillämpas. Placeringsort Stockholm eller Sandö. Tjänsteresor inrikes och utrikes förekommer, vilket även kan innefatta resor till högriskländer. Tjänsten är säkerhetsklassad och registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansök senast 2022-04-18.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Ansök nu

Kommunikatör

Webbansvarig/Webbstrateg
Läs mer Mar 7
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.


Vi söker dig som vill vara med och utveckla vår externa kommunikation. Du har vana av att självständigt planera, samordna och projektleda en stor bredd av kommunikationsaktiviteter. Du har erfarenhet av arbete med webbpubliceringar och du har haft ansvar för sociala medier i en organisation. Du har även erfarenhet av annonsering i olika kanaler, liksom analys, uppföljning och utveckling. Du kan producera text, foto, video och podcasts, samt planera och genomföra seminarier. I arbetsuppgifterna ingår även att ge chefer och medarbetare stöd i kommunikationsfrågor och att driva interna utvecklingsfrågor inom området.

Din profil
Kvalifikationer

• Akademisk utbildning inom kommunikation eller annan relevant utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.
• Erfarenhet av arbete på kommunikationsavdelning
• Erfarenhet av att vara ansvarig för en organisations sociala medier
• Erfarenhet av arbete i Adobe Creative Cloud, främst Indesign, Photoshop och Premier Pro.
• Erfarenhet av projektledning
• Erfarenhet av arbete i Microsoft 365
• Mycket goda kunskaper i svenska och engelska, såväl muntligt som skriftligt.



Meriterande

• Erfarenhet av arbete med kommunikation på myndighet
• Erfarenhet av varumärkesarbete
• Erfarenhet av arbete med formgivning
• Erfarenhet av klarspråksarbete
• Erfarenhet av tillgänglighetsanpassning
• Erfarenhet av pressarbete
• Erfarenhet av kriskommunikation
• Erfarenhet av digitala utvecklingsprojekt

Du har bred erfarenhet av kommunikationsarbete, är självgående och van att ta egna initiativ och att driva dem i mål. Du är också en van problemlösare som hänger med i den digitala utvecklingen och arbetar obehindrat i vanligt förekommande programvaror. Du är nyfiken och håller dig a jour med den kunskap som utvecklas i branschen, och kan bidra till utvecklingen av arbetssätt anpassade till verksamhetens behov. Arbetet ställer stora krav på flexibilitet och förmåga att se möjligheter, samt ansvarstagande för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell och resultatorienterad i din yrkesroll. Du har många personkontakter, och det är viktigt att du är kommunikativ och har god samarbetsförmåga.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss. Tjänsten är placerad vid programmet för kommunikation och digitalisering.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som kommunikatör. Tjänsten är en tillsvidareanställning med start så snart som möjligt. FBA tillämpar sex månaders provanställning. Placeringsort är Stockholm. I arbetet kan det ingå vissa resor både inrikes och utrikes. Tjänsten är säkerhetsklassad, registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

 

Ansök senast 27 mars.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

Kontaktpersoner

Rollens innehåll: Kicki Westin, chef för programmet för kommunikation och digitalisering +46 (0)70 618 23 01

Allmänna och praktiska frågor: Karin Enberg, HR-partner +46 (0)70 180 55 21

Facklig representant: Julia Fyr, Saco representant, + 46 (0) 72 226 50 61

Ansök nu

Samordnare kapacitetsutveckling

Utbildningshandläggare
Läs mer Feb 23
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Dina arbetsuppgifter
Du kommer att arbeta som samordnare på programmet för samordning och metod på enheten för internationellt utvecklingssamarbete och metodutveckling. I dina arbetsuppgifter ingår att leda och samordna vidareutveckling och erfarenhetshantering av FBA:s metoder för kapacitetsutveckling i arbetet med internationell fred och säkerhet.­

Du förväntas föreslå och utveckla former för erfarenhetshantering och lärande kring hur exempelvis utbildning, rådgivning och andra metoder kan länkas och kombineras i syfte att nå uppsatta resultat och bidra till långsiktigt hållbar förändring i FBA:s samarbete med partners.

Du kommer att arbeta med att löpande identifiera utvecklingsbehov, samt samordna vidareutvecklingen av arbetssätt för rådgivning samt metod- och policyutveckling. Även arbete i relation till organisations­utveckling eller andra metoder och nya arbetssätt kan komma att omfattas över tid.

Du kommer även att planera, organisera och samordna internt erfarenhets­utbyte och lärande, samt föreslå och initiera utvecklingsåtgärder. I rollen ingår även att bidra till uppföljningen av myndighetens stöd till kapacitetsutveckling och att analysera resultatinformation i syfte att föreslå åtgärder för att stärka myndighetens resultat och effektivitet.

Kvalifikationer

• Erfarenhet av metodutveckling och samordning inom kapacitetsutveckling eller annat område som bedöms som likvärdigt
• Erfarenhet av att driva projekt eller andra strategiska eller verksamhetsutvecklande processer
• Erfarenhet av att självständigt skriva analyser och rapporter
• God språklig analytisk förmåga
• Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift

Meriterande

• Erfarenhet av arbete på svensk myndighet
• Erfarenhet av arbete i internationell organisation
• Erfarenhet av att samordna och leda erfarenhetshantering
• Erfarenhet av praktiskt arbete med kapacitetsutveckling
• Erfarenhet av rådgivning
• Erfarenhet av policyutveckling

Arbetet ställer stora krav på kreativitet, innovation, lyhördhet samt förmåga att omsätta strategisk analys samt teori till praktiskt tillämpbara metoder av relevans för FBA:s genomförande av verksamhet.

Du förväntas kunna arbeta både självständigt och i grupp med att utveckla processer och verksamhet. Du behöver kunna leda mindre projekt, ta initiativ och vara drivande.

Du förväntas initiera och genomföra interna utbildningsinsatser men också inspirera, ge råd och direkt stödja aktiviteters genomförande. Som samordnare krävs en god förmåga att motivera och engagera kollegor, och arbetet med kontinuerligt erfarenhetsutbyte innebär många personkontakter vilket ställer krav på lyhördhet och att vara kommunikativ och konsultativ.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning. 

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss. 

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som samordnare. Tjänsten är en tillsvidareanställning med start enligt överenskommelse. Provanställning tillämpas. Placeringsort är Stockholm. I arbetet ingår vissa resor inrikes och utrikes. Tjänsten är säkerhetsklassad, registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

 

Ansök senast 16 mars

Ansök nu

Handläggare till programmet för jämställdhet

Utbildningshandläggare
Läs mer Feb 16
Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Dina arbetsuppgifter
FBA söker en handläggare inom kvinnor, fred och säkerhet till programmet för jämställdhet.

I rollen som handläggare arbetar du med verksamhet som främjar genomförandet av kvinnor, fred och säkerhetsagendan med ett särskilt fokus på institutionalisering av jämställdhetsarbetet. Du ansvarar för FBA:s stöd till EU:s institutionalisering av jämställdhetsintegrering i missionerna för den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken (GSFP) samt bidrar till myndighetens specialiseringskurs för jämställdhetsrådgivare. Du planerar, genomför och följer upp utbildningar för GSFP-missionernas fokalpunkter för jämställdhetsintegrering (GFP:s) och utvecklar standardiserade introduktionspaket för både jämställdhetsrådgivare och GFP:s. Du stödjer också myndighetens arbete med gender responsive leadership (GRL), som syftar till att ge chefer i internationella freds- och säkerhetsorganisationer konkreta färdigheter om hur de ska leda arbetet för jämställdhet.

Arbetsuppgifterna är av både analytisk, operativ och administrativ karaktär och i rollen ingår att ta fram skriftliga underlag på både engelska och svenska, samordning och dokumentation. Rollen innebär ett nära samarbete med såväl kollegor på programmet för jämställdhet och samordning med externa partners. Ytterligare arbetsuppgifter kan tillkomma, beroende på behov.

Din profil
Kvalifikationer

• En för tjänsten relevant akademisk examen, såsom statsvetenskap eller freds- och konfliktstudier, eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.
• Mycket god kunskap om kvinnor, fred och säkerhetsagendan och hur den kan omsättas till konkret verksamhet.
• Flerårig erfarenhet av att stödja arbetet med jämställdhetsintegrering i nationella och internationella organisationer.
• Flerårig erfarenhet av att planera, genomföra och följa upp analoga och digitala utbildningsinsatser och annan kapacitetshöjande verksamhet för att främja organisationers arbete med jämställdhet.
• Mycket god förmåga att organisera och strukturera komplexa arbetsprocesser.
• Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift.

Meriterande

• Erfarenhet från arbete som jämställdhetsrådgivare.
• Erfarenhet av rådgivning till chefer.
• Erfarenhet av arbete med EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik.
• Erfarenhet av arbete i statlig förvaltning.
• Mycket goda kunskaper i franska.

Arbetet ställer stora krav på flexibilitet och förmåga att ta eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Du är professionell, strategisk och resultatorienterad i din yrkesroll. Du har förmåga att hålla målgruppsanpassade utbildningssessioner med pedagogiska metoder som sätter deltagaren i centrum. Arbetet innehåller många personkontakter och det är därför viktigt att du på ett prestigelöst och tillmötesgående sätt kommunicerar och samarbetar väl med kollegor och andra samarbetsaktörer.

Vi söker dig med starkt driv som tar initiativ, driver självständigt processer framåt och strävar efter att följa upp och slutföra arbetsuppgifter.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som tematisk handläggare. Tjänsten är en allmän visstidsanställning (ALVA) på två år med start så snart som möjligt. Möjliga placeringsorter är Stockholm eller Sandö (Kramfors). I tjänsten ingår inrikesresor och andra utrikesresor. Resor till högriskområden kan förekomma.

 

Ansök senast 2022-03-08

 

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings - och rekryteringshjälp.

 

Rollens innehåll: Gabriela Elroy, programchef programmet för jämställdhet, +46 70-641 02 05

Allmänna och praktiska frågor: Carolina Lindelöf, HR verksamhetspartner, +46 10-456 24 46

Facklig representant: Julia Fyr, Saco-S, +46 10-456 24 65

 

Om oss
Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Ansök nu